15 септември 2011 г.

медальони от патладжан ,печена чушка и сирена




Когато Йоли представи тази нейна много апетитна рецепта,й споделих,че ще я направя в два варианта-с патладжан и тиквичка.Но междувременно дъщеря ми се залюби с патладжана,затова пропуснах варианта с тиквичка,макар че също би било много вкусно!





Йоли,благодаря за споделената бърза и вкусна рецепта!:)


Продуктите са съвсем на око:

патладжан - обелен и нарязан на шайби
1 глава лук
1-2 с.л. гъст доматен сос или лютеница
печена чушка
1 малък домат
свежо козе сирене,кашкавал
подправки-магданоз,сушен риган,черен пипер,чесън
зехтин




Начин на приготвяне:

Обеленият и нарязан на шайби патладжан посолете и оставете за 20 мин. да си отдели горчивия сок,ако има такъв.
Може да не белите патладжана,ако кората му не ви пречи.
Аз този път реших да го обеля.
След това измийте шайбите,подсушете си,подредете ги в тава,покрита с хартия за печене.Намажете с четка всяки медальон със зехтин.
Сложетеги  да се пекат в загрята на 200 гр. фурна.
Нарежете лука и го задушете до омекване в малко мазнина.
Добавете 2 с.л. доматен сос,и оставете да покъкри,докато ароматите им се смесят и соса се сгъсти.
Оставете го леко да се охлади и към него прибавете нарязаните козе сирене,печена чушка,домат /обелен и почистен от семките/,магданоз,черен пипер,щипка сол.






Извадете запечените медальони от фурната и разпределете върху всеки от плънката,върнете във фурната. 






5 минути преди да са готови ги поръсете с настърган кашкавал,изключете фурната и ги оставете вътре,за да се разтопи кашкавала.






* Ако ще правите медальони от тиквичка,нарежете шайбите по-дебело,оваляйте ги в брашно или брашно и галета,подредете ги върху пекарска хартия.
Полейте ги отгоре с тънка струйка зехтин и ги запечете до златисто в по-силно сгорещена фурна,защото те се нуждаят само от коричка отгоре и им трябва по-малко време от патладжана.
После има сложете плънка,кашкавал и ги запечете още малко.



20 коментара:

  1. Оооообичам такива рецепти! И аз си ги правя честичко през лятото, поглезвам домашните любимци като пускам по малко синьо сиренце вътре за настроение:)Как само си ги строила в редичка, милите! Чудесна презентация, Еликсирче! А за твоето момиче изпращам специални поздрави и комплименти! Бъдете здрави и успешна(и вкусна) учебна година!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни медальони, Еликсирче! Много апетитни са станали! А тази сочна детелина къде е? В товята градина ли расте? Напомни ми за пролет:)

    ОтговорИзтриване
  3. Изглеждат фантастично, а щом рецептата е на Йоли, значи са и много вкусни! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда много вкусно!
    Презентацията е изключителна!
    Адмирации, Еликсирче!

    Слънчев и изпълнен с усмивки ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Еликсирче,пак си приготвила вкусотийка!
    Много ми харесват тези медальони!И аз съм публикувала подобно нещо с малки разлики,но бяха изключително вкусни!
    Снимките и представянето на рецептата са страхотни!
    Прегръдки и пожелания за един разпускащ уикенд:)

    ОтговорИзтриване
  6. Колко апетитни медальони оххх олях се чак:)))
    Страхотни снимки особено онази на зелената детелина -прекрасна!
    Силно те прегръщам!

    ОтговорИзтриване
  7. Ех,момичета,знаете как да ме зарадвате!Много ви благодаря,приятно ми е,че споделихте одобрението си!

    Гуинет,у дома на синьото сирене се мръщят,добре поне че козето се приема,ама то ми е домашно и специфичният му аромат е почти нулев.
    И ти прегърни от мен дъщеричката си,пожелавам й също успех!

    Траянче,детелината е в двора,ама точно сега така е окастрена,че листенце няма:(.
    Взехме фирма да ни поддържа двора,а те я стрижат всяка седмица,та ще трябва да ги коригирам.
    Когато снимах медальоните беше избуяля наистина много,на туфи,нацъфтяла,разкошна!

    Поздрави и хубав петък,дами!

    ОтговорИзтриване
  8. Мммм, каква вкусотийка си спретнала пак, мила - неустоимо изглеждат медальоните ти!! И така страхотно си ги поднесла!!! А снимките са просто прекрасни - поздравления :)!!

    ОтговорИзтриване
  9. Еликсирче,страхотно изглеждат медальоните!Красива презентация!Веднага разбира човек,че е много вкусно.Тази година само веднъж съм правила и тъкмо се чудех какво да приготвя за вечеря..Чудесно предложение,непременно ще приготвя у дома.
    Радвам се,че си споделила с нас!

    ОтговорИзтриване
  10. Бети и Мина,много ви благодаря,дами,както за комплиментите за ястието,така и за снимките!
    Прегръдки от мен и за двете!:)

    ОтговорИзтриване
  11. Мммм, Елексирче много ми хареса рецептата. Признавам си, че ще го пробвам с тиквички - аз сега съм на вълна залюбване с тях :) Хубава вечер мила!

    ОтговорИзтриване
  12. Габи,удари им и едно фото на тиквичките,та да се види как ще е и с тях,ако ти остане време и мостра де!:))Че някой път ястията свършват преди да сме заредили фотото.
    Радвам се,че рецептата ти действа идейно и на теб!Да ти е сладко!
    Хубава нека бъде и твоята!:)

    ОтговорИзтриване
  13. Ех, каква вкусотия! Браво! Браво! И снимките са трепач! Успях да усетя разкошния аромат, който се разнася от медальоните. Ако новото "вкъщи" си има градинка, ще ти завиждам много благородно :)) Хубава вечер! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Танче,усмихна ме с този коментар:))!
    Има градинка,не е голяма,ама....все е от полза!
    Благодаря за пожеланията и отзивите за снимките!

    Да си прекарате една хубава събота утре!

    ОтговорИзтриване
  15. Много апетитно предложение, поднесено по невероятно примамлив начин.
    Еликсирче, страхотна си. Прегръдки!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Моничка,благодаря ти,прегръщам те и аз!:)

    ОтговорИзтриване
  17. Eликсирче, страхотно изглеждат медальончетата!
    И колко изискано си ги поднесла - красива чиния, дантела! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  18. Много вкусни изглеждат патладжаните:).Еликсирче, непременно ще ги изпробвам, приготвени по този начин!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  19. Ох, от два дни ги гледам тези изкусителни снимки, наобикалям тук като мандражийски котарак, ама на - вчера претръсках цялата леха с патладжани - няма достатъчно големи за целта, едни миньончета по върхарите...сега ще им бая да наедреят бързо, че вече ги сънувам тези медальони...
    Поздрави и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  20. Ели,Аелис и Ети,много ви благодаря,дами!
    Ели,благодаря ти ,радвам се,че детайлите са ти направили добро впечатление!
    Аелис и Мариетка,да ви са вкусни пожелавам!
    Мариетка,така хубаво разказваш,че чак си те представих как ходиш в лехите и си промърморваш:)).

    Поздрави и прегръдки,момичета!

    ОтговорИзтриване