Продукти:
за закваската:
150 гр. брашно
20 гр. прясна мая
60 мл. вода
60 мл. прясно мляко
за тестото :
4 яйца размер L
130 гр. захар
100 гр. меко масло
1 капсула есенция ванилия
1 капсула есенция ром
1 капсула есенция лимон
настърганата кора от 1 портокал
390 гр. брашно
300 гр. кандирани цитрусови корички
50 гр. сушени боровинки и стафиди
(кандираните корички може да замените със ситно нарязани сушени плодове по ваш избор)
Приготвяне:
на закваската:
Затоплете леко водата и прясното мляко.Не трябва да са горещи,а да можете да си държите пръста вътре.
Разтворете в тях маята.
добавете брашното и замесете малка топка тесто.
Поставете я в леко намаслена купа.
Покрийте съда с прозрачно фолио и оставете на топло да втаса за 30 мин. или докато си удвои обема.
на тестото :
Разбийте яйцата със захарта и есенциите.
Пресейте брашното.
В купата на кухненски миксер или в контейнера на хлебопекарната сложете яйцата със захарта и есенциите,втасалата закваска,настърганата кора от портокала и около 300 гр. брашно.
Пуснете да се меси.
Добавете останалото брашно на порции като следите след всяка консистенцията на тестото и тогава при нужда добавяте следващата.
Целта е да получите тесто,по-меко от обичайното за козунаци.
Бъркалките трябва леко да мажат по дъното и да образуват диря.
Добавете маслото на порции и оставете хубаво да се измеси.
Месете тестото 15 мин.
Ще забележите,че с напредване на месенето бъркалките ще мажат по-малко,тестото ще придобие еластичност и като откъснете парче и го разтеглите с пръсти,трябва да не се къса,а да е еластично.
Изключете машината и оставете тестото вътре в нея да почине за 3 мин.
Добавете сушените плодове и я пуснете за кратко ,колкото да се размесят в тестото.
Върху леко набрашнен плот извадете тестото,оформете го на топка като си помагате с пластмасова гребка за тесто,защото тестото е малко лепкаво спрямо обичайното козуначено тесто.
Поставете тестото отново в купата ,в която втасва закваската.
Покрийте с прозрачно фолио и го оставете на топло да втаса,докато си удвои обема.
На мен ми отне 2 часа.
През това време си подгответе съда за печене.
Тъй като не намерих хартиени капсули за панетоне, в случая ползвах тенджерка с тежко дъно и диаметър 20 см.
Дъното е покрито с кръг,изрязан от хартия за печене,покрай стените отново от хартия направих борд и го захванах с телбод.Дъното и стените намаслих ,за да може да прилепне плътно пекарската хартия.
Внимателно обърнете купата над леко намазнен плот или пекарско килимче,за да изпадне втасалото тесто.
Внимателно го съберете на топка и го поставете в съда за печене.
Старайте се колкото се може по-малко да притискате тестото,за да не излезе всичкия въздух.
Покрийте съда за печене с прозрачно фолио и го поставете на топло,за да втаса тестото за трети път до удвояване на обема ( на мен ми отне 1 час и 30 мин ).
Когато тестото е вече втасало,махнете фолиото,внимателно направете прорези на кръст с остър нож,намажете отгоре с разбит белтък и поръсете филирани бадеми.
Печете панетонето в предварително загрята фурна.
Аз пекох първите 10 мин. на 190 гр. горен и долен реотан без вентилатор като наблюдавах тестото и щом започна да се зачервява го покрих с алуминиево фолио и не го махнах до края на печенето.
След това намалих градусите на 175 и пекох на функция долен реотан с вентилатор.
Последните 10 мин. превключих на функция долен и горен реотан с вентилатор като оставих същите градуси.
Проверявайте периодично с дървен шиш дали навътре тестото не е сурово.
Печенето отнема доста време ( на мен 1 час ),понеже козунакът е висок,зависи и от съда,в който печете.
Поставете съда с панетонето да изстива на решетка.
След 15 мин. внимателно го извадете и го прехвърлете отново върху решетката до окончателно изстиване.Поръсете с пудра захар.
Не режете панетонето преди да се е охладило напълно.
Дори и отстрани да ви изглежда вече охладено,знайте,че отвътре все още има влага и топлина и ако избързате ще стане глетаво.
адаптирано от тук
Роси,Роси с твоите козуначени ухания ни вкарваш само в грях... :))
ОтговорИзтриванеОбожавам панетоне и трябва да събера смелост да се пробвам да го направя. Твоето панетоне е разкошотия!!! Поздравления, мила!
Съвършеното панетоне, Роси! Страхотна рецепта. Миналата година правих два пъти панетоне с квас, сега е ред на панетоне с мая. Рецептата ми допада и ще го направя съвсем скоро!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и усмихнат ден!
Ето такова нещо още не съм се пробвала да направя Роси ... рецептата в твое изпълнение е разкош!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Роси, просто е станало съвършено! Все едно е купено:) Не бих се осмелила да направя май, затова ще се почерпя от твоето! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗа пореден път доказваш, че си майстор на козуначените теста, Роси! Страхотно панетоне! :)
ОтговорИзтриванеСлънчев ден!
Много ме радвате с комплиментите си,мили дами,благодаря ви!
ОтговорИзтриванеНяма нищо сложно в направата на Панетоне,защото няма плетки,плънки и т.н.,но за да е ефирен във вътрешността този козунак според мен (след много изгледани клипове и рецепти ) най-важна е консистенцията на тестото и поне тройно втасване,а някъде има и четворно,за да се насити с въздух тестото и да стане поресто.
Има рецепти с още по-малко мая и втасването отива към 24-27 часа :)
Заслужава си човек да си задаволи любопитвството веднъж :)
Хубав и слънчев ден на всички!
ехааа Роси, страхотно панетоне ни предлагаш! Чудех се преди този Великден с какви козунаци ще ни изненадаш, а то ето какво било :) Добре си си поиграла с него, но труда ти си е заслужавал! Поздравления!
ОтговорИзтриванеМога да кажа само едно нещо, Роси - Прекрасно е! Поздравления, чудесна презентация!
ОтговорИзтриванеИзглежда невероятно! От кога ми се иска да направя този вид козунак ... Вдъхнови ме с тези снимки, Роси, но да видим дали ще успея да да го вместя някъде във времето и после как ще изглежда моя ...
ОтговорИзтриванеПоздрави, Роси и все така успешна предвеликденска подготовка!
Ох, прелестно е, Роси!!! Така ме изкушават тия кокетно поднесени резенчета :) И аз от има-няма 2-3 години все се каня да се пробвам на панетоне - и все не стигам до него, но пък сега мога поне виртуално да се насладя на твоето изкусително творение.
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки, мила!!! - и целувки за девойката :)
Ехаа, невероятно е! Великолепно Панетоне! Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеПрекрасно е, Роси!
ОтговорИзтриванеЕдин от любимите ми варианти на козунак. Мога само да си представя аромата му..мммм...
Фантастично е, Роси!
ОтговорИзтриванеПерфектен е станал! Пухкав и сладък! Тази рецепта е тъкмо като за идващите празници!
ОтговорИзтриванеАко някой може да ме подтикне да направя някоя рецепта, ти си да знаеш! Изчела съм всичките ти рецепти за козунаци и ги обичам всичките! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеПриказка!!!!
ОтговорИзтриванеБраво,Роси!
На всички вас благодаря от сърце за подкрепата,вниманието и отделеното време!
ОтговорИзтриванеЗнаете,че много ценя всеки коментар,с който ме ориетирате как се справям и ще се радвам,ако някой от вас се довери на рецептата!
Поздрави и хубава седмица!
Вълшебство...,
ОтговорИзтриваневпечатляващо, майсторско, красиво, неустоимо...
Много комплименти за теб, Роси!
Благодаря за похвалите,Дианка!
Изтриване