25 март 2015 г.

Панетоне / Panettone



















Продукти:

за закваската:
150 гр. брашно
20 гр. прясна мая
60 мл. вода
60 мл. прясно мляко

за тестото :
4 яйца размер L
130 гр. захар
100 гр. меко масло
1 капсула есенция ванилия
1 капсула есенция ром
1 капсула есенция лимон
настърганата кора от 1 портокал
390 гр. брашно

300 гр. кандирани цитрусови корички
50 гр. сушени боровинки и стафиди

(кандираните корички може да замените със ситно нарязани сушени плодове по ваш избор)







Приготвяне:

на закваската:
Затоплете леко водата и прясното мляко.Не трябва да са горещи,а да можете да си държите пръста вътре.
Разтворете в тях маята.
добавете брашното и замесете малка топка тесто.
Поставете я в леко намаслена купа.
Покрийте съда с прозрачно фолио и оставете на топло да втаса за 30 мин. или докато си удвои обема.

на тестото :
Разбийте яйцата със захарта и есенциите.
Пресейте брашното.
В купата на кухненски миксер или в контейнера на хлебопекарната сложете яйцата със захарта и есенциите,втасалата закваска,настърганата кора от портокала и около 300 гр. брашно.
Пуснете да се меси.
Добавете останалото брашно на порции като следите след всяка консистенцията на тестото и тогава при нужда добавяте следващата.
Целта е да получите тесто,по-меко от обичайното за козунаци.
Бъркалките трябва леко да мажат по дъното и да образуват диря.
Добавете маслото на порции и оставете хубаво да се измеси.
Месете тестото 15 мин.
Ще забележите,че с напредване на месенето бъркалките ще мажат по-малко,тестото ще придобие еластичност и като откъснете парче и го разтеглите с пръсти,трябва да не се къса,а да е еластично.
Изключете машината и оставете тестото вътре в нея да почине за 3 мин.
Добавете сушените плодове и я пуснете  за кратко ,колкото да се размесят в тестото.


Върху леко набрашнен плот извадете тестото,оформете го на топка като си помагате с пластмасова гребка за тесто,защото тестото е малко лепкаво спрямо обичайното козуначено тесто.
Поставете тестото отново в купата ,в която втасва закваската.
Покрийте с прозрачно фолио и го оставете на топло да втаса,докато си удвои обема.
На мен ми отне 2 часа.
През това време си подгответе съда за печене.
Тъй като не намерих хартиени капсули за панетоне, в случая ползвах тенджерка с тежко дъно и диаметър 20 см.
Дъното е покрито с кръг,изрязан от хартия за печене,покрай стените отново от хартия направих борд и го захванах с телбод.Дъното и стените намаслих ,за да може да прилепне плътно пекарската хартия.
Внимателно обърнете купата над леко намазнен плот или пекарско килимче,за да изпадне втасалото тесто.
Внимателно го съберете на топка и го поставете в съда за печене.
Старайте се колкото се може по-малко да притискате тестото,за да не излезе всичкия въздух.




Покрийте съда за печене с прозрачно фолио и го поставете на топло,за да втаса тестото за трети път до удвояване на обема ( на мен ми отне 1 час и 30 мин ).





Когато тестото е вече втасало,махнете фолиото,внимателно направете прорези на кръст с остър нож,намажете отгоре с разбит белтък и поръсете филирани бадеми.





Печете панетонето в предварително загрята фурна.
Аз пекох първите 10 мин. на 190 гр. горен и долен реотан без вентилатор като наблюдавах тестото и щом започна да се зачервява го покрих с алуминиево фолио и не го махнах до края на печенето.
След това намалих градусите на 175 и пекох на функция долен реотан с вентилатор.
Последните 10 мин. превключих на функция долен и горен реотан с вентилатор като оставих същите градуси.
Проверявайте периодично с дървен шиш дали навътре тестото не е сурово.
Печенето отнема доста време ( на мен 1 час ),понеже козунакът е висок,зависи и от съда,в който печете.
Поставете съда с панетонето да изстива на решетка.






След 15 мин. внимателно го извадете и го прехвърлете отново върху решетката до окончателно изстиване.Поръсете с пудра захар.






Не режете панетонето преди  да се е охладило напълно.
Дори и отстрани да ви изглежда вече охладено,знайте,че отвътре все още има влага и топлина и ако избързате ще стане глетаво. 


 




адаптирано от тук

19 коментара:

  1. Роси,Роси с твоите козуначени ухания ни вкарваш само в грях... :))
    Обожавам панетоне и трябва да събера смелост да се пробвам да го направя. Твоето панетоне е разкошотия!!! Поздравления, мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Съвършеното панетоне, Роси! Страхотна рецепта. Миналата година правих два пъти панетоне с квас, сега е ред на панетоне с мая. Рецептата ми допада и ще го направя съвсем скоро!
    Прегръдки и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Ето такова нещо още не съм се пробвала да направя Роси ... рецептата в твое изпълнение е разкош!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Роси, просто е станало съвършено! Все едно е купено:) Не бих се осмелила да направя май, затова ще се почерпя от твоето! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. За пореден път доказваш, че си майстор на козуначените теста, Роси! Страхотно панетоне! :)
    Слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Много ме радвате с комплиментите си,мили дами,благодаря ви!
    Няма нищо сложно в направата на Панетоне,защото няма плетки,плънки и т.н.,но за да е ефирен във вътрешността този козунак според мен (след много изгледани клипове и рецепти ) най-важна е консистенцията на тестото и поне тройно втасване,а някъде има и четворно,за да се насити с въздух тестото и да стане поресто.
    Има рецепти с още по-малко мая и втасването отива към 24-27 часа :)
    Заслужава си човек да си задаволи любопитвството веднъж :)
    Хубав и слънчев ден на всички!

    ОтговорИзтриване
  7. ехааа Роси, страхотно панетоне ни предлагаш! Чудех се преди този Великден с какви козунаци ще ни изненадаш, а то ето какво било :) Добре си си поиграла с него, но труда ти си е заслужавал! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  8. Мога да кажа само едно нещо, Роси - Прекрасно е! Поздравления, чудесна презентация!

    ОтговорИзтриване
  9. Изглежда невероятно! От кога ми се иска да направя този вид козунак ... Вдъхнови ме с тези снимки, Роси, но да видим дали ще успея да да го вместя някъде във времето и после как ще изглежда моя ...
    Поздрави, Роси и все така успешна предвеликденска подготовка!

    ОтговорИзтриване
  10. Ох, прелестно е, Роси!!! Така ме изкушават тия кокетно поднесени резенчета :) И аз от има-няма 2-3 години все се каня да се пробвам на панетоне - и все не стигам до него, но пък сега мога поне виртуално да се насладя на твоето изкусително творение.
    Поздрави и прегръдки, мила!!! - и целувки за девойката :)

    ОтговорИзтриване
  11. Ехаа, невероятно е! Великолепно Панетоне! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасно е, Роси!
    Един от любимите ми варианти на козунак. Мога само да си представя аромата му..мммм...

    ОтговорИзтриване
  13. Перфектен е станал! Пухкав и сладък! Тази рецепта е тъкмо като за идващите празници!

    ОтговорИзтриване
  14. Ако някой може да ме подтикне да направя някоя рецепта, ти си да знаеш! Изчела съм всичките ти рецепти за козунаци и ги обичам всичките! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  15. На всички вас благодаря от сърце за подкрепата,вниманието и отделеното време!
    Знаете,че много ценя всеки коментар,с който ме ориетирате как се справям и ще се радвам,ако някой от вас се довери на рецептата!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Вълшебство...,
    впечатляващо, майсторско, красиво, неустоимо...
    Много комплименти за теб, Роси!

    ОтговорИзтриване