18 март 2015 г.

Чорба с праз и сирене




   
Тази чорба си харесах от Инчето и веднага я планирах за скорошно приготвяне.Набавих си праз.Днес отворих да видя какаво ще каже по въпроса и старата ми книжка "Съвременна домашна кухня" и ето какво се получи - изключително бърза,лесна и вкусна чорба,която веднага влезе в графа "любими " и то на целия семеен състав.
Докато пазарувах вчера, ей така без повод взех една малка квасена сметана да ми се намира и то ще кажеш по поръчка е било,веднага й се намери мястото и приложението.


 



Продукти:

2 едри стръка праз ( около 250-300 гр.)
2 с.л. зехтин
млян черен пипер и сол на вкус
250 мл. прясно мляко
2 с.л. брашно
40 гр. масло
сол и черен пипер на вкус,щипка къри и смляно инд. орехче
шепа накълцан магданоз
1 яйце

за поръсване: натрошено краве сирене
за гарниране: заквасена сметана






Приготвяне:

Нарежете праза на дребно и го сотирайте за кратко в зехтина.
Залейте го с 1 л. гореща вода и оставете да се вари на тих огън,докато омекне.Посолете.
Ако има нужда според гъстотата добавяйте още гореща вода.
През това време в касерола запържете брашното в разтопеното масло.
Добавете щипка къри,смляно инд. орехче,сол и черен пипер на вкус.
Дръпнете касеролата настрани.
Налейте затопленото прясно мляко на тънка струйка и при непрекъснато разбъркване.
Върнете съда на котлона и изчакайте соса да се сгъсти като разбърквате внимателно,за да не стане на бучки.
Ако праза е омекнал ,с черпак вземете от супата и налейте към бешамеловия сос,разбъркайте.
Налейте внимателно и постепенно  соса към супата,разбъркайте.
Оставете супата да поври още няколко минути на тих огън.
Разпенете яйцето в дълбока купа,темперирайте го с част от бульона.
Налейте внимателно застройката в супата,поръсете магданоз и млян черен пипер.
Поднесете с натрошено сирене и лъжица квасена сметана.




11 коментара:

  1. Ооо, страхотна е, Росинка, идвам с голямата лъжица. :)
    Прегръдки, другарче, и да ви е сладко и сгряващо вкъщи!

    ОтговорИзтриване
  2. ох ох каква апетитна супа в любимите ми твои чинии :) Ще ме зарибите сега и аз да правя, дано имам още домашен праз, че никак не ми харесва купешкия.
    А супата явно наистина е много вкусна, щом виждам една скорострелна публикация тук, мила Роси :)
    Гуш от мен и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна супа, Роси!
    Бих ѝ нарязала отгоре варени яйца,
    които са ми любими :)
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Мммм много ароматна супичка, Роси! Интересна ми стана комбинацията на праз и индийско орехче. Струва си да се опита:) Поздрави и хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Роси, много се радвам че съм те провокирала с тази обикновена супа! Променила си я като задушаваш лука (което е другия вариант) и застройката; обогатила си я с кърито, индийското орехче и заквасената сметана. Следващият път ще я приготвя като теб!
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Вкусна и бърза за приготвяне супичка, Роси. Ще я приготвя тези дни, защото много обичам супички.
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Много интересна супа, Роси. В този студ на човек все му се хапва топла чорбица:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Ти знаеш ли аз колко много обичам супи със сирене, подсещаш ме много хубаво ще направя микс от твоята и моята супа, ще стане велика! Прегръдка, много голяма!

    ОтговорИзтриване
  9. Тези макове като ги извадиш и направо ме омайваш! Сиренената супа е разкошна, Роси, сипи и за мен, моля! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Изкушавате ме, Роси и двете с Тили! Нареждам се и тук с купичка.

    ОтговорИзтриване
  11. Роси, много, много вкусно звучи тази супа! И с апетитни аромати!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване