18 февруари 2011 г.

плодово-млечен терин



   


Продукти за крема:

1 крем Оле ванилия на Др.Йоткер
125 гр. (1 пакетче) крема-сирене
200 гр. заквасена сметана 
200 мл. прясно мляко
пудра захар на вкус
1 п. желатин
плодове по избор - пресни или отцедени от компот
готов кекс или блат за торта






Приготвяне:

Желатинът се накисва в около 50 мл. вода,след което се втечнява на водна баня без да завира.
Оставя се леко да се охлади.
Крема сиренето и квасената сметана се разбъркват с пудра захар на вкус.
Прясното мляко и крема Оле се разбиват с мискер или пасатор до гладък крем.
Обединяват се двете смеси,а накрая и желатина и се разбърква.
На дъното на силиконова форма за кекс ( или метална,но нея трябва предварително да застелете с прозрачно фолио) наредете обезкостени половинки едри череши ( или други плодове).
Разпределете 1/2 от крема.
Нанесете тънък слой леко затоплено желе от вишни и разпределете и заравнете другата 1/2 крем,в която предварително сте добавили още малко нарязани череши.
Най-отгоре завършете с филийки готов кекс,леко сиропирайте.
Може да се ползват бисквити,бишкоти или готов блат за торта,както и домашно приготвен кекс или блат.
Формата се слага в хладилника,докато стегне желатина в крема.
Когато е готово /след около 2 часа/ ,формата се обръща на поднос.


Това е втори вариант - с череши и кайсии:

 


за крема :

1п. суха сметана за торти ванилия на Д-р Йоткер  се разбива  с 200 мл. прясно мляко,добавя се 1 малка заквасена сметана от 200 гр.,150 гр. кисело мляко,пудра захар на вкус,накрая се смесва с 1 п. желатин -накиснат,разтопен и охладен по гореописания начин.
Блатът е от бисквити на 2 реда,сиропирани.

2 коментара: