17 февруари 2011 г.

вратни пържоли с мед и масло



Това е любимият ни начин за приготвяне на вратна пържола ,
но и с ребра е много вкусно .





Начин на приготвяне:

Мариновайте пържолите ( подредени в тавата,в която ще се пекат) от предната вечер или най-малко от сутринта за вечерта.
Начукайте ги леко  (да не са много изтънени) .
Намажете всяка пържола с 1 ч.л. соев сос и 1 с.л. течен мед.
Поръсете ги с червен и черен пипер ,млян кориандър,къри,чубрица или мащерка.





Завийте тавата с алум. фолио и я приберете в хладилника.
Преди печене отвийте фолиото,налейте 1 каф. чашка вода (внимавайте да не отмиете маринатата ),пак запечатайте тавата с фолиото.
Сложете пържолите да се пекат в загрята на 180-190 гр. фурна.
Готови са за около 50 мин.
Може да се приготвят и в плик за печене,или в йена с капак,стават много крехки.
Махнете фолиото и с остър нож проверете готовността на месото.Ако пържолите са вече крехки,върху всяка сложете  по едно парче краве масло и върнете тавата във фурната,за да се запекат за още 5 мин.

Бележка:Ако не  оставите пържолите да отлежат с меда и ги изпечете веднага,почти няма да усетите ,че са намазани с него.
Когато престоят поне 12 часа, месото поема меда и се усеща приятен, лек карамелен вкус,който за някои е странен в комбинация с месо,но ние го харесваме много .

2 коментара:

  1. Много сочни и подканващо вкусни са пържолите, Еликсирче!!! Много готина рецепта :) и идеята с парченцето масло е супер!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Ех,Мина,защо няма малко емотикони да сложа няколко засрамени,толкова комплименти ми поднасяш днес,благодаря ти,мила!
    А тези пържолки са много често на нашата трапеза,дано се усладят и на вас!

    ОтговорИзтриване