31 март 2011 г.

награда " Best blogger - best friend ! "

 

Скъпи приятели,
като млад блогър все още се уча от вас!
Често в другите блогове виждам връчване на награди,или по-често те се предават с някакво послание от блог на блог.

Днес аз искам да връча награда ,която не е получена от друг,
а графично оформи моята дъщеря,
на Мина Ангелова от
http://angellovescooking.blogspot.com/  ,а поводите за нея са няколко:

1. С Мина много се сближихме, като през това време на комуникации тя успя да ме убеди да направя собствен кулинарен блог,въпреки моята съпротива :) .Нейните думи по отношение на това което представям  ми дадоха увереност,че няма да е напразно такова начинание,за което сега съм й много благодарна!
2.Помогна ми с много писма и ценни напътствия във всяка стъпка на изграждането на Кулинарен еликсир.
3.Съвсем безкористно сама реши да качи моята публикация на козуначено руло във http://www.foodbuzz.com/
 ,което допринесе за популяризиране на блога ми.Получих много високи оценки за труда си и мили думи,които страхотно ме зарадваха и тонизираха.И не на последно място бях много горда,че рецептата успя да се класира в Топ 9 измежду 833 други рецепти за деня!

Всичко това мисля,че не само ми дава повод и право,а и ме задължава да връча тази награда-"Най-добър блогър-най-добър приятел!" на Мина .

Обикновено като се връчват такива награди,виждам,че те са придружени от условия,въпросници и т.н.
Аз искам с нея единствено да изкажа благодарността си към Мина,и ако тя желае,нека я предаде на друг свой приятел,на когото тя иска по някакъв повод да благодари или да отличи неговия блог!

Скъпа Мина,благодаря за всеотдайната подкрепа!Щастлива съм да имам приятел като теб!

С връчването на тази награда ще използвам случая да те поканя, вече официално ,да гостуваш в моя блог с твоя рецепта!

27 март 2011 г.

козуначено руло Мина / Easter Bread Roll Mina




този козунак заприлича на гъсеничка :)



Веднага се досещате кой е вдъхновител за този козунак-естествено моята скъпа  Мина и нейните великолепни козуначени творения ,които като ги видя в блога й и не мога да се въздържа да не ги направя и аз.







Продукти:


за тестото:
250 мл. прясно мляко
2 яйца + 1 белтък
160 гр. захар
40 гр. разтопено масло + 25 мл. олио
щипка сол
1 капсула есенция ром
1 капсула есенция лимон
1 ванилена захар с аромат на лимон
3/4 кубче мая
680 гр. брашно ( количеството е ориентировъчно )

за плънката:
60 гр. едри стафиди
1/2 ч.ч. едро нарязани орехи
сладко от ягоди и боровинки





Замесих тестото в машината,на бързата програма,ползвам само цикъла месене,като свърши един път,нулирам програмата и пускам още веднъж,общо измесване-30 мин.
При тази програма бъркалките започват да месят веднага,без паузи.
Освен това контейнера се подгрява леко и когато свърши и второто месене,изключвам машината и оставям тестото да втасва в затопления контейнер.
В половината от прясното мляко / леко затоплено в МВ/ сипах захарта и разбърках да се разтвори.В другата половина разтворих маята.Прибавих двете половини мляко в контейнера.Следват яйцата-леко разбити,щипката сол,есенциите и около 500 гр. пресято брашно.
Пускам машината и добавям брашно,докато се образува стегната топка,да не маже под бъркалките.Започвам да добавям мазнината на порции,лъжица по лъжица,докато се поеме от тестото.Двукратното месене е достатъчно това да стане.Ако искате можете да измесите още веднъж,още по-добре.
Оставих тестото да втасва в затоплената и изключена машина,докато удвои обема си.
Когато това стана го извадих с намаслени ръце и го оформих на правоъгълен лист върху намаслена повърхност.




Даже не ползвах точилката.За мен няма по-голямо удоволствие в месенето от оформянето на втасалото тесто за козунак-толкова е еластично,мекичко,пръхкаво и бухнало.Като започнеш да го притискаш с пръсти и разтегляш си личат конците и глутеновите нишки.
 Намазах съвсем тънко със сладко от боровинки-не повече от 5-6 ч.л.Имах и останали на дъното на едно бурканче плодове от ягодово сладко,пазех си ги в хладилника за някой козунак ,сложих ги и тях.Поръсих с орехите и стафидите.




Навих на руло откъм дългата страна.
Отрязах с ножица парче около 1,5 см. от крайчето на рулото и го сложих легнало в тавичката .Така отрязвах всяко следващо и го подреждах като керемида върху предното.Последното парче подпъхнах под първото.



преди второто втасване

Тъй като тестото ми беше в повече,остатъка от рулото нарязах пак така и подредих в правоъгълна форма за кекс.

преди второто втасване

Преди да започна оформянето на втасалото тесто включих фурната да загрее на 50 гр.Когато приключих с оформлението я изключих и в нея поставих двете тавички да втасват козунаците,докато удвоят обема си.
Трябва да са покрити с прозрачно фолио,за да не съхнат,докато втасват.


вече втасали


След това намазах с разбит с 1-2 с.л. олио жълтък,поръсих захар и върнах тавичките с козунаците  да се изпекат на 160 гр.

готови за печене

Следете много внимателно кога ще започнат да се зачервяват и когато това стане ги покрийте с алуминиево фолио,за да не се препекат отгоре.
Пекох  на малко по-ниска температура,защото рулата са с плънка от сладко и има опасност отвътре да станат клисави.








Станаха много вкусни рула!!
Мина,благодаря за чудесната рецепта и великолепните ти снимки,които ме провокираха да го направя и аз!!





п.п. Не мога да не отбележа със задоволство факта,че благодарение на Мина ,която публикува този козунак във http://www.foodbuzz.com/,той достигна  топ 9  за 29 март 2011 г. измежду 833 други публикации и рецепти.
Мина,ти си невероятен човек ,кулинар и другар!Безкрайно много ти благодаря за безкористната подкрепа и инициатива,която ми донесе толкова много радост :))!
Щастлива съм,че имам такъв приятел в твое лице!

25 март 2011 г.

сладки кошнички ММ



Със сигурност се питате защо се казват кошнички ММ?
Веднага отговарям-защото са симбиоза между рецептите на две страхотни дами - тарталетките на Мина и бутер сладкиша на Мариета:)!

И тъй като по едно и също време си харесах тези две техни рецепти,реших да ги комбинирам,а резултатът ни хареса много!


Продукти:
1 малък пакет бутер тесто от 500 гр.
200 гр. заквасена сметана
2 яйца
1 банан
пудра захар на вкус
1 п. ванилена захар

Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата с вилица,към тях добавете ванилията и захар по ваш вкус 
/ не давам точно количество,защото ние не обичаме твърде сладки десерти ,аз сложих едва 1/3 ч.ч./ и разбъркайте.
В купичка сложете заквасената сметана,леко я разбъркайте с лъжица и постепенно добавете към нея яйцата.Целта е да няма енергично разбъркване на сметаната,за да не се втечни,а да остане плътна и гъста като крем.

Предварително оставете тестото да се размрази.Разточете го леко,за да не станат кошничките твърде дебели,а да са по-хрупкави.Изрежете кръгчета,по-големи от дъното на гнездата на формата ви за мъфини и сложете по едно кръгче тесто във всяко гнездо,така че да се образува борд отстрани.Леко надупчете с вилица,да не бухва много при печенето.
Във всяка кошничка сложете по няколко малки парченца банан и по 2 с.л. от яйчено-сметановата смес.

Сложете формичките да се пекат на 160-170 градуса в предварително загрята фурна.
Когато кремът отгоре стане златист и като го притиснете съвсем леко усетите,че е плътен,значи е стегнал.Може да проверите и с остър нож,боднат в центъра на кошничката,не трябва да има крем по него.

Извадете от формичките и поръсете с пудра захар.Може да ги поръсите и с някакъв плодов или шоколадов топинг при поднасяне.

Моите кошнички не станаха с идеална форма,което при бутер тестото често ми се случва,но пък имаха страхотен вкус-едновременно хрупкави и сочни от пълнежа.Така отново успях да съчетая моите три критерия за вкусен десерт-да има блат,крем и плодове:)) !

Освен това се правят лесно,с минимум продукти и без много суетене в кухнята :) !



  Благодаря за рецептите на Мина и Мариета :) !

24 март 2011 г.

печени кореноплодни зеленчуци



Рецептата е на Лидия от Фиеста ТВ,а нейната поредица вече знаете,че ми е любима!

Продукти:

3 моркова
500-600 гр. розови картофи /ако има такива на пазара,ако няма-с каквито има/
1 бяла ряпа
1 стрък праз
1 глава лук
няколко скилидки чесън или пресен
сол,зехтин,черен пипер,копър



Измих и почистих зелечуците,ряпата обелих,картофите оставих с кожата.
В керамична тавичка подредих нарязаните зеленчуци,посолих ги и поръсих със зехтин и 1-2 с.л. вода,обърках ги добре.
Покрих тавичката с лист алуминиево фолио и сложих да се пече.След 20 мин. махнах фолиото и върнах тавичката обратно,за да се запекат добре зеленчуците,периодично ги разбърквах.
Когато омекнаха картофите/те искат най-много време да се сготвят/,поръсих с копър и пресен чесън и оставих във фурната за още 2-3 мин.


Отбелязвам,че ряпата лекинко нагарчаше,може да я пропуснете в замяна на гъби например.


печени чушки с доматен сос

       
                              




Продукти:

няколко печени и обелени чушки  (с дръжките)
1 бурканче  пасирани домати
2 глави стар лук на кубчета
2-3 скилидки чесън
100 гр. натрошено сирене
1 с.л. брашно ( или натурално нишесте )
1/2 ч.л. мед или захар,за да не киселее дом. сос
риган ,червен и черен пипер







Начин на приготвяне:

Задушете лука и чесъна в зехтин.
Добавете пасираните домати,ако има нужда и малко водичка,червения пипер,сол на вкус и оставете ястието да къкри под капак на слаб огън около 30 мин.
Когато соса се е изварил до желания вкус и гъстота го подправете с 1/2  ч.л. захар или мед,за да се балансира киселинността.
Добавете чушките в соса и оставете ястието на котлона още 2-3 мин.
Предварително размийте брашното ( или нишесте ) на кашичка с 3 с.л. вода или прясно мляко,и прибавете към соса с разбъркване,за да не стане на бучки.
Поръсете черен пипер и риган (или магданоз,босилек).
Прибавете натрошеното сирене,разбъркайте и сервирайте!
Може да не добавяте сиренето към соса,а да поръсите с него всяка порция при сервирането.






22 март 2011 г.

фаготини


Тези питки във форма на гъбки са типично италианска рецепта,която аз си харесах в изпълнение на  Лабрекс.
Пекат се във форма за мъфини,а вътре са с изненадка,т.е. с плънка :)).

Продукти:

1/2 кубче жива мая
250 мл. течност-по ваше желание може да е вода,прясно мляко,айрян,бульон,кисело мляко и т.н.
1 яйце,белтъка слагате в тестото,жълтъка се отделя за намазване
3-4 с.л. зехтин
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
брашно,колкото поеме за стегната топка тесто,приблизително около 500 гр.

Аз замесвам тестото в машината - разтварям маята в част от течността и я слагам в контейнера заедно с белтъка /леко разбит/,сол,захар и останалата течност.В повечето случаи слагам и някаква мерудия за аромат-шарена сол,сминдух,мащерка,розмарин,чубрица и т.н.
Прибавям в контейнера брашно,но не цялото количество и пускам да меся на бързата програма.Добавям брашно докато спре да маже под бъркалките и се образува хубава топка тесто,което не лепне.
Накрая добавям мазнината и изчаквам да се усвои от тестото.Ако е нужно добавям още брашно.
Изваждам тестото с намаслени ръце след като е свършил цикъл месене и оформям.Не чакам първо втасване,особено за кифлички и разни дребни тестени,правя ги с едно втасване след оформянето.През това време фурната е включена на 50 гр.
Топката тесто се прави на фитил и се нарязва на по-малки парчета.
Всяко се разточва на кръг,в средата се слага плънка-сирене,кашкавал,топено сирене,моцарела,колбаси,маслини,кисели краставички и каквото още ви хрумне.
Събират се краищата отвсякъде,като вързопче,хубаво се притискат,за да не изпадне плънката при печенето,и се подреждат в гнездата за мъфини,с прищипнатото отдолу!!
Моята форма е силиконова,ако вашата е метална,намаслете и набрашнете гнездата предварително.
Изключете фурната и поставете формата в нея,за да втасат фаготинките.
Когато се надуят и удвоят обема си ги извадете,намажете с жълтъка,предварително разбъркан с 1 ч.л. олио,поръсете ако искате малко сусам,мак или др. и върнете във фурната,включете да се пекат на около 160 градуса.



20 март 2011 г.

мъфини баклава





Продукти:

За мъфините:
1 яйце
3/4 ч.ч. кафява захар
1 ч.л. с връх сода бикарбонат,угасена с лимонов сок или 1 бакпулвер
3 с.л. разтопено масло
3/4 ч.ч. кисело мляко
1/4 ч.ч. прясно мляко
1 ванилиена захар
1/3 капсула есенция ром
около 2 ч.ч. брашно може и малко повече за гъсто кексово тесто

за плънката:
20 гр. меко масло
1/4 ч.ч. счукани орехи
3 с.л. кафява захар
1 ч.л. канела



Разбих с миксер яйцето със захарта до пухкав крем.Добавих ванилията,есенцията,млеката и маслото и разбърках отново. Следва содата и брашното,продължих да разбърквам леко с шпатула.Добавих още малко брашно,докато тестото стане по-гъсто от кексово.
Разпределих 1/2 от тестото в 12 гнезда за мъфини,разпределих плънката,отгоре допълних с останалото тесто и сложих да се пекат в загрята на 160 гр. фурна.
Проверих дали са изпечени с клечица.
Извадих мъфините от формите да се охладят върху решетка.
Намазах всеки мъфин с мед и поръсих отгоре със смлени орехи.

Танита,благодаря за рецептата на тези ароматни мъфини!


18 март 2011 г.

тутманик без втасване






Този тутманик предизвика невероятен интерес  и рецептата му може би присъства в почти всеки блог.Аз съм го нарекла на Аелис,защото тя го популяризира успешно и благодарение на нея рецептата зарадва много трапези!

И у нас не беше по-различно,стана страхотен тутманик и веднага влезе в графа любими!





Ето как го направих аз:
Продукти:

2 пакетчета суха или 1 кубче жива мая Юва
Тук ще направя малко отклонение,за да отбележа,че използвам само мая Юва,защото нейната бързина е несравнима с другите марки,не обичам дългите втасвания,а и нямам безкрайно много време,2 пакета суха Юва се равнява на 1 кубче прясна мая Юва
800 гр.брашно
1,5 ч.л. сол
1 ч.л. захар
4 яйца + 1белтък /жълтъка отделям за намазване/
220 мл. вода
около 300 гр. натрошено сирене
100 гр. масло






Първо разтопих в купичка маслото,а сиренето-натроших.
Използвайте сухо краве сирене,даже някое позабравено в хладилника още по-добре,иначе това количество сирене,ако е меко,ще пусне много вода при печенето и ще направи тутманика клисав отвътре.






Замесих тесто от яйцата/предварително разбити/,солта,захарта,водата,брашното и маята.
Ако се прави с жива мая,преди да я добавите към другите продукти я разтворете във водата.
Трябва да се получи хубава стегната нелепнеща топка тесто.
Брашното не е константна величина,то винаги трябва да се съобразява индивидуално за всяко замесване на тесто.




На леко набрашнена повърхност разточих тестото на квадрат.
В този момент то вече беше започнало да втасва /както казах Ювата е бързачка/ и пукаше под точилката.
Намазах обилно с масло и поръсих 1/3 от сиренето.
Сгънах краищата един срещу друг,докато се срещнат в средата под формата на плик за писмо.
Отново разточих с точилката до квадрат.
Внимавайте от ъгълчетата на прегъвките да не потече масло,хубаво ги притиснете.
Пак намазах с масло и пак поръсих 1/3 сирене.
Следва трето сгъване, разточване,трето намазване и поръсване със сирене.
Сгънах на плик за последно,обърнах плика със сгънатото надолу и го поставих в тавата /28 см. диаметър/,която предварително бях намазала с масло  и поръсила с брашно.




Нарязах на квадрати,намазах с жълтъка,смесен с 1 с.л. олио,поръсих сусам и сложих да се пече в студена фурна.Включих на 170 градуса.
Когато се запече коричката отгоре и стана златиста, покрих с лист алуминиево фолио,за да не се препече.





Тутманикът порасна доооста по време на печенето и затова то продължи малко по-дълго.Проверявах в дървен шиш-трябва да излиза сух.
Когато се изпече ,го извадих да се охлади на решетка и накапах остатъка от маслото отгоре,за да стане лъскава коричката.





На мен количеството масло в оригиналната рецета ми се видя много,и дори тези 100 гр.,които разтопих,не успях да оползотворя при оформянето.
Може би,ако маслото е меко,а не разтопено ,ще може да се сложи и повече.




Специални благодарности на Аелис:))!!

Много съм доволна от резултата,ще се прави пак със сигурност!




Тутманикът беше нападнат топъл-топъл ,а това беше последното парче след няколко минути:))!




ето го направен за втори път,и пак надигащ глава над тавата :))

втория път освен със сирене,поръсих и с шарена сол


ориз,булгур и просо със зеленчуци


 
                                           с грах и моркови

                     
Със сигурност на повечето хора това би се сторило неприемлива комбинация,и не биха я пробвали.У дома също са много резервирани към булгура и просото,и ако знаеха ,че това,което им предлагам не е само от ориз,не биха го яли Mr. Green .
Затова не ги информирам,в замяна на което ядат,че за още питат:)).Наистина става вкусно Peace.

Приготвям го изцяло на котлона,в дълбок тиган,тип касерола с капак.
Загрявам около 5-6 с.л. олио /знаете,оризът носи мазнинка/,в нея задушавам 1 глава стар лук и 2-3 скилидки чесън,нарязани на ситно.
Добавям 1-2 вида някакви зеленчуци-грах ,моркови,тиквички,прясна чушка,гъби,спанак,царевица и т.н., и ги задушавам за 2-3 мин. и тях.
Добавям приблизително 1 ч.ч. ориз/Балдо/,1/3 ч.ч. булгур и 1/3 ч.ч. просо.Запържвам ги за кратко и тях да поемат от мазнинката.
Следват 3-4 с.л. пасиран домат,сол,подправки на вкус и гореща вода,в приблизително съотношение 1 към 3.
Намалям котлона на много ниска степен ,похлупвам с капака и оставям тихо да къкри,докато оризът поеме водата.
Понякога,след като съм изключила котлона и ястието е готово,поръсвам отгоре с настърган кашкавал или сирене,и похлупвам отново,за да се разтопят леко от топлината на ориза.