28 юли 2011 г.

пърленка със сирене и сушени домати

маслото,с което я намазах ми изцапа покривката :))




Продукти:

1 яйце
150 мл. кисело мляко
100 мл. прясно мляко
1 с.л. сол
1 с.л. захар
2 с.л. зехтин
½ кубче мая
100 гр. натрошено сирене
брашно,колкото поеме - приблизително около 500гр.
сминдух /или шарена сол/,риган,сушени домати






Приготвяне:

Разтворете маята в прясното мляко.Прибавете киселото мляко,леко разбитото яйце,подправките,солта и захарта.
Добавете около 400 гр. брашно и започнете да месите.
Постепенно прибавяйте по малко брашно,докато тестото спре да лепне.
Тогава прибавете мазнината,в случая зехтин,изчакайте хубаво да я поеме тестото и ако има нужда сложете още малко брашно,за да се оформи хубава,стегната ,не лепнеща топка.
Добавете нарязаните сушени домати и сиренето и омесете за кратко,докато се разпределят добавките в тестото.
С намаслени ръце оформете тестото на топка и го поставете върху плитка тава ,покрита с хартия за печене.
Няма нужда от разточване на пърленката,само притиснете с пръсти да се получи кръг с дебелина около 1,5 см.
Поръсете отгоре с риган .
Сложете пърленката да втасва в затоплена до 40 градуса и изключена фурна.
Когато тестото удвои обема си ,изпечете пърленката на 170-180 градуса до суха клечка.
Оставите я да се поохлади на дървена скаричка, намажете я  с масло,а после я завийте в памучна кърпа.
Така пърленката ще стане душичка мекичка и много вкусна!





Забележка:Ако искате да е по-хрупкава и тънка пърленката, трябва да я изтъните повече преди втасването,да не мажете след печенето с масло и да не завивате в кърпа.


тази не е намазана с масло след печенето,за да е хрупкава коричката,само със сирене е вътре,отгоре шарена сол,розмарин и магданоз

17 коментара:

  1. Наистина е душичка пърленката ти Еликсирче . :)
    Майсторка си !
    Поздрави и хубав утрешен ден .

    ОтговорИзтриване
  2. Еликсирче, много е апетитна!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Еликсирче, много примамлива пърленка! При следващото приготвяне да ми запазиш едно крайче :))
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Който си го може, си го може!:-)))) Страхотна ти е станала пърленката, Еликсирче! Наистина е душичка, мекичка, с масълце ще е чудничка!
    Поздрави най-сърдечни, хубав петък и още по-хубав уикенд!
    Слънце и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  5. Аааааааааууууууууу страхотна е! Забравих да отлепя пръст аот клавиатурата :))
    Как ти даде сърце да я пазиш до сега от нас?!?!

    Поздрав най-сърдечен, прегръдка и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Събинка,Дани,Танче,Мони и Пепи,благодаря ви,милички!

    Танче,право да ти кажа,баш крайчето трудно ще го опазя,ама ще се постарая за теб!:))

    Пепи,сърце не трае бе, мила,още миналата година я показах,че и в любимите си топли мястото от тогава,ама не си я запомнила:)) !
    Добре,че беше Мина да ме подръчка да направя блога!Че колко рецепти се оказа,че са останали незабелязани.Пък и сега няма нужда да обяснявам на девойката кое как се прави,пращам я да чете тук :)))) !

    Хубав петък и още по-приятни почивни дни ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотна!
    Вземам си я за из път;)
    Чуден уикенд ти желая!

    ОтговорИзтриване
  8. Мъхче,ама ти още ли си тук!Вземай я и грабвай куфарите бърже!
    Да си изкарате супер приятно!
    Благодаря за пожеланието,ха дано!

    ОтговорИзтриване
  9. Еликсирче, при теб има все едни такива апетитни нещица! И пърленка не съм правила никога, а все се каня да опитам. Записах си рецептата.

    ОтговорИзтриване
  10. Елинце,благодаря ти,миличка!И все лесни за правене,нали?!Особено пърленката не изисква никакви връткави манипулации и няма как да не се получи.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  11. Еликсирче, здравей, пак съм аз.:-))) Знам, че питката е свършила още много, много отдавна, но искам да те помоля, когато ти е удобно, да наминеш през блогчето ми, там май има някаква изненада за теб.:-)))))
    Хубава и спокойна петъчна вечер и още по-незабравим, слънчев и усмихнат уикенд!:-))

    ОтговорИзтриване
  12. а сушените домати откъде (тук трябва един изчервен емотикон)

    ОтговорИзтриване
  13. Оооо, много вкусно - и аз не съм правила никога пърленка,но като се върне детенце от разходки и почивки през септември :) ще се възползвам отпредложението ти!!!

    ОтговорИзтриване
  14. Лекси,скъпа моя,пърленката е чудесна и ще я направя за неделя!Ще докладвам със снимчици!Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  15. Моничка,тази сутрин надникнах набързо при теб,но сега ще отида да прегледам подробно,мила!

    Шарена сол,сушени домати съм купувала мисля от Била.Продават се и сушени домати в зехтин,те са в бурканчета,има ги сигурно във всеки хипермаркет.

    Мина,и аз рядко правя пърленка,защото все ме тегли да пробвам нещо завъртяно като оформление.А в същност пърленката е супер елементарна за направа и същевременно много вкусна.Да му е сладко на милото ми момче!

    Кате,интересно обръщение,харесва ми :)!
    А за пърленката ще чакам отзиви и снимки с нетърпение,да ви е сладко!Ако имате под ръка и малко сирене и хубави домати ще стане много яка гощавка!

    Поздрави,приятели!

    ОтговорИзтриване
  16. Страхотна е:)
    От много време ми се хапва домашно приготвен хляб, а твоята пърленка е толкова апетитна и изкушаваща, че не ми остава нищо друго освен да запретвам ръкави и да я направя още днес
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  17. Вики,благодаря ти!Дано ви е харесала пърленката,ще се радвам да споделиш отзиви!

    Хубава нова седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване