26 март 2013 г.

козунак с плънка от ябълка и банан





   



   


В предходната публикация за обикновения козунак споменах,че съм направила единия с плънка от ябълки и банан.
Идеята ми бе да разнообразя  с плънка с по-осезаеми парченца плод,а не  както е обичайно - някакъв конфитюр.
Ако на вас ви допадат ароматите,но не искате едри плодчета в козунака,
просто варете по-дълго ябъките и банана ,докато омекнат добре,може да ги намачкате с вилица на  гъсто пюре .







Продукти:

за козуначеното тесто:
3 яйца размер L  + 1  белтък ( жълтъка + 1 ч.л. олио - за намазване)
150 мл. прясно мляко
60 гр. топено масло
30 мл. олио
140 гр. захар *
20 гр. прясна мая Юва
620 гр. брашно **
1 капсула течна ванилия
настъргана портокалова кора

за плънката:
2 ябълки
1 банан
20 гр. масло
5-6 с.л. кафява захар Демерара ( може и бяла)
1 ч.л. канела

* козунаците не са много сладки,може да  добавите малко течен или друг алтернативен подсладител,или да увеличите захарта с още 20-30 гр. максимум.
** на мен ми пое толкова брашно,количеството е ориентировъчно и се преценява индивидуално за всяко замесване,следи се консистенцията на тестото




 
Приготвяне:

на плънката:
Обелете ябълките и ги нарежете на малки парченца.
Сотирайте ги в маслото заедно със захарта и канелата,колкото леко да омекнат.Не добавяйте вода,те ще си пуснат сок.
Пълнежът не трябва да е рядък,ако се отдели повече сок от ябълките го отцедете или редуцирайте,или сгъстете с лъжичка нишесте.
Нарежете обеления банан на кубчета и разбъркате с готовите ябълки.



 

на тестото:
Разтопете маслото и към него добавете олиото.
Затоплете леко млякото и в него разтворете маята.
Разбийте яйцата,белтъка и захарта с вилица,докато тя се поразтопи.
Смесете в контейнера на машината млякото с маята,яйцата и захарта.
Добавете ванилията и кората от портокала и около 300 гр. брашно.
Пуснете да се меси и добавяйте постепенно пресято брашно,докато се образува стегната топка и спре да маже под бъркалките.
Тогава започнете да добавяте на порции,малко по малко, от мазнината.
Месенето продължава,докато се поеме всичката мазнина.
Ако тестото се е отпуснало прекалено може да добавите лъжица-две брашно.
Тестото на допир трябва да е меко като възглавничката на ухото ви.
След края на цикъла месене рестартирайте програмата и пуснете още един цикъл.
Оставете тестото да втаса до удвояване на обема.






Оформяйте с намаслени ръце на леко намаслена повърхност.
Разделете тестото на 2 части за два козунака.
Първата част разделете на две топки.
Всяка разплескайте и раздърпайте с пръсти на приблизителен правоъгълник,не е нужно да точите с точилката.





Сложете по дължина плънка,завийте на руло и осучете внимателно фитила.








Втората топка оформете по същия начин.
Сложете двата фитила един до друг успоредно и ги преплетете много внимателно.
Прехвърлете в намаслена и набрашнена форма,или я застелете с хартия за печене,или я напръскайте със спрей за печене.

Втората част можете да оформите по същия начин,или пък на руло като това тук (разстилате тестото,разпределяте плънка и навивате на руло).
Дори на руло е по-удачно за тази плънка,защото парченцата плод са по-едри и при усукването на фитилите пробиват тестото.

Оставете козунаците да втасат на топло до удвояване на обема -аз загрявам фурната до 40 гр.,изключвам я и ги поставям вътре като преди това ги покривам с намазнено прозрачно фолио,за да не съхнат.
Когато втасат ги намажете с жълтъка,смесен с олиото, и поръсете обилно с кристална захар,или сусам,мак,бадеми.
Изпечете ги на 170 гр. долен реотан с вентилатор до суха клечка.
Охладете формите на решетка за 5 минути:




След това внимателно освободете козунаците от формичките ( за да не се спарват в тях ) и отново ги поставете на решетка до пълно охлаждане.



 



Плънката от ябълки и банан е много дори и за два козунака.
Това,което ви остане можете да смесите с портокалово-лимоновото сладко и става нещо върховно за гарниране на всяка филийка или къшей козунак.

29 коментара:

  1. Този вкус ще да е божествен, Роси!!! представям си само аромата у вас, докато си пекла тези сладки изкушения...
    Прекрасен нов ден ти желая утре, мила :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си,Мина,знаеш ,че аромата на банан,ябълка и канела е страхотен тандем,а с козуначения аромат стават още по-голям.Прекрасен да бъде и за теб,скъпа,благодаря ти! :)

      Изтриване
  2. Хайде започна се при теб! Фабриката за козунаци набира скорост! А този козунак е великолепен, Роси! Поздрави и чакам още:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А уж се заричах да не правя като миналата година,а? :) Благодаря ти,Нели!Поздрави и лека нощ! :)

      Изтриване
  3. Комплименти ,Роси за поредния много вкусен и красив козунак ! Решила съм ,ако утре вали ( а казват да ) ще правя обикновенния ,НЕобикновен козунак !Стискай палци ,щото аз ще меся , дърпам и късам на ръка :) !
    Хубав утрешен ден ! Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието,Ванюшка!Стискам и се надявам да останете доволни с Роби!Имай предвид,че козунакът не е много сладък,може да сложиш още 20-30 грама захар,но не рискувай с повече,за да не се блокира втасването.Меси прдължително,Ив,и ще се получат нещата обезателно!Прегръдка и от мен! :)

      Изтриване
  4. Пак ще ни побъркаш с козунаци, този ще ми е любим, комбинацията е велика! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Великолепен е, Роси! Сигурна съм, че с добавката на плодове е станал сочен и ароматен. Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесна комбинация Роси ! С тези плодчета и аромати….добре е че само си го гледкам от монитора…щото ако е пред мен….. :)
    Прегръдка и от мен за чудесното козуначе:)

    ОтговорИзтриване
  7. Добре започваш Роси!Да ни подготвиш за Великден навреме, та да не се лутаме тогава коя рецепта да изберем!Чудесен козунак - с различна плънка,вкусен и ароматен.С нетърпение очаквам и другите ти козуначени предложения!Лека седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Най ми харесва отчупеното парче, ха и като се замисля ние у дома ядем козунаците топли и ги чупим... Чудесна ароматна плънка!
    За ябълките имах тази идея, може би защоот ги обожавам по този начин, но се чудех банана как го прибавяш..Е сега вече е ясно.
    Благодаря Роси, че сподели!

    ОтговорИзтриване
  9. Страшна си, Роси!Как ги подхвана, все нови предложения!А лимоновото сладко...то ме изкушава най-много, но още не съм го направила, май поне това ще пробвам!поздрав и чакам следващото козуначено вдъхновение !

    ОтговорИзтриване
  10. Как да не ги прави човек твоите рецепти! Прекрсен е и този!

    ОтговорИзтриване
  11. Ако някога направя козунак отново, ще бъде от твоите рецепти, със сметаната. И с плънка, толкова сочна изглежда тази!
    Отново чудесен, Роси! Да ти призная, не обичам да режа козунаците, все ги начупваме. Някак си - по-големички са от филия козунак.
    И пак със сладкото....
    Излизам навън, да си разхладя главата, че с тия изкушения тук няма да усетя почивката :)
    Хубав следобед на теб, другарче мило!

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотен е и и със сигурност много ароматен, то само по снимките си личи. Поздравления и спорен ден.

    ОтговорИзтриване
  13. Превъзходен козунак!И много ми харесва, че дозата е за хлебопекарна, защото и аз там си меся козунаците.
    Всякакви видове съм правила, но с ябълки и банан не. Това ще е новият асортимент тази година. Благодаря, Роси.
    Хубава вечер.

    ОтговорИзтриване
  14. И този ми харесва, Роси, както и предходния :) Никога не съм опитвала с такава плънка и ще се възползвам от идеята. Благодаря ти!!! Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  15. На всички благодаря за одобрението и подкрепата,страхотни сте!
    Да си призная и аз предпочитам да чупя козунака,но когато е подобна плънката сякаш ми е по-добре да го нарежа,че иначе ще изпадат ябълките.Бе то козунак да има,море и без ръце ще го изядем,хехе.

    Хубава вечер на всички и сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами у вас има, ама у нас кой да направи?!

      Изтриване
    2. Бети,ти какви торти,на един козунак ли ще се дадеш,хич и не го помислям. :)

      Изтриване
  16. Сега вече знам, че до Великден ще засучеш всички възможни козунаци, но така рискуваш да се подведа по хубавите ти снимки и описание и да си вдигна летвата на недостъпно място и какво стана с плановете ми да не се проваля????;))
    Давай, Роска, ама може ли да минем без машина, че нямам такова чудо?И ако да, колко горе долу се меси за добър резултат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта,веднъж като му хванеш цаката летвата сама ще си я местиш,така че веднъж започни и работите ще потръгнат,ние ще помагаме.Я колко народ какви ли не козунаци прави,никой не се е родил научен,така че казахме вече-започваме ги дружно с теб и няма мърдане,докато не станат,мила.
      Аз на ръка никога нищо не съм месила,Марте.Като си купих машината и тогава започнах с нея.
      Козунаци се правят на ръка и то много,но козуначеното тесто си иска месене,защото без него няма да се изгради глутеновия скелет.Та значи,продължителното месене е един от основните фактори,които дори и аз,която вече много се изпалачорих,не пренебрегвам.Машината ми меси поне 30 мин.Смятай на ръка колко трябва....идея нямам даже.
      Но от Вени се научих да замесвам теста за малки питки,пици,хлебчета с миксера,с бъркалките за тесто и ми е много по-бързо и лесно .Но козунак не съм месила още с него.Ако е малка доза,примерно с 500 гр. брашно мисля,че ще стане,ама дали ще издържи миксера ми,че горкия е на 17 години,не знам.
      Все пак много дами месят с такива миксери,които имат стойка и са мощни,с тях става бижу.Твоят не знам от кои е,но поне можеш да започнеш с него,а после,ако му дойде зор да продължиш на ръка.
      Ето тук Вени подробно е описала как се прави козуначено тесто с миксер,можеш направо и с нейната рецепта да стартираш :http://www.facebook.com/media/set/?set=a.349563015151085.83176.100002921683569&type=1

      Изтриване
  17. Още една интересна комбинация!
    Невероятно сочен и ароматен!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  18. Ейй Роси наближи ли Великден нямаш милост и миналата година помня твоите красиви и вкусни козунаци, пък аз нищо читаво още не съм измайсторила :) А тук в Прага сега на първи те празнуват Великден а аз още не съм заредена с празнично настроение :) Този козунак с ябълка и банан звучи страшно вкусно!
    Ще си гледам из блоговете и ще преглъщам :)
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Евка,там сигурно продават страхотни козунаци,та и да не направиш пак ще си хапнете.
      Поздрави на моите любими малки приятелки! :)

      Изтриване
  19. Роси, Роси, пръскаш зараза из нета с тез кузунаци, а тази плънка е неустоима, ароматът се носи и насам, а преглъщам ли, преглъщам, както не съм обядвала.....ще идвам към теб, вижда се!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Идвай Игличе,тъкмо да видиш как са напъпили малините :) .Хубав петък ти пожелавам! :)

      Изтриване
  20. Започна се....Като знам миналата година какво чудо беше-то не бяха със сметана,без сметана....Давай,Роси,че чакащите сме доста.Ще се прави от твоите рецепти,но да видм кога?
    Хубава неделна вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване