Най-сърдечно благодаря на Зори за великолепната рецепта на козунак Рафаело!
За любителите на кокосовия аромат това е едно истинско блаженство!
Козунаците се получиха фантастични!
С много деликатен дъх на ванилия и кокос - умишлено не добавих аромат на цитруси,за да се усеща кокоса,защото той е нежен аромат и цитрусите биха го туширали.
Тестото се получи изключително меко,фино и сякаш с лекота поемаше още и още брашно и продължаваше да стои много пластично и нежно.
Козунаците освен че станаха с много конци,са много пухкави,меки като памук.Дори коричката им отгоре е мека,не както друг път - хрупкава и твърда.
Продукти:
3 яйца + 1 белтък ,жълтъка с 1 с.л. кокосово (или прясно) мляко се отделя за намазване
220 гр. захар
50 гр. краве масло
50 мл. олио ( от гроздови семки )
300 мл. кокосово мляко
30 гр. прясна мая ( 3/4 кубче )
капсула есенция ванилия
есенция кокос
приблизително 1 кг. брашно *
50 гр. бял шоколад с аромат на кокос
50 гр. млечен шоколад с кокосов пълнеж
* Брашното е ориентировъчно и се преценява всеки път индивидуално за всяко отделно замесване,защото яйцата са различно големи и най-вече има различни по гъстота кокосови млека.
Приготвяне:
Нарежете двата вида шоколад на кубчета.
това е само млечния шоколад с кокосов пълнеж |
Разтопете кравето масло и към него прибавете олиото.
Затоплете леко половината от кокосовото мляко и в него разтворете маята.Ако желаете, можете да я активирате с 1 ч.л. захар и 1 с.л. брашно,докато шупне.
Разбийте с телена бъркалка яйцата,белтъка и захарта,само колкото захарта да се разтвори и да не стои на кристали.
Към тях добавете маята,останалото кокосово мляко,есенциите и започнете постепенно да добавяте пресятото брашно,докато се получи хубава топка тесто,което не лепне.
Започнете да добавяте на порции мазнината като изчаквате тестото да поеме всяка порция и тогава добавяте следващата.
Ако тестото е станало прекалено меко след добавената мазнина го коригирайте с още малко брашно и хубаво измесете.
Следете консистенцията-тестото трябва да не е прекалено твърдо,защото козунаците ще станат сбити,нито прекалено разплуто и меко,защото тогава няма да ви личат плетките и фитилите и при печенето всичко ще се слее.
Покрийте тестото с прозрачно фолио ( за да не съхне ) и го оставете на топло да втаса,докато си удвои обема.За целта аз загрявам фурната до 50гр. ,изключвам я и поставям вътре контейнера ,докато тестото втаса.
тестото е вече втасало |
Втасалото тесто разделете на три части според наличните ви форми.
Аз разделих на две по-големи части за два големи козунака-правоъгълен в тава с размер 30/11 см. и кръгъл в тава с диаметър 23 см. , и една малка част за по-малко козуначе.
За правоъгълният козунак разделих тестото на три,всяка част разтеглих с пръсти (аз не ползвам точилка за козунаците ) ,сложих за пълнеж от млечния шоколад,завих на руло ,което осуках на фитил.Трите фитила се сплитат на плитка.
За кръглия козунак разделих отделеното тесто на две равни части.
Разтеглих всяка на приблизителен правоъгълник,сложих плънка от бял шоколад с кокосов аромат,завих на руло,осуках фитил.Двата фитила се поставят успоредно,пресукват се и завиват на охлюв.
Малкото козуначе го сплетох пак по този начин,но понеже него го пекох отделно след големите и явно не го дочаках хубаво да втаса,и при печенето му се развали плетката,а така хубаво беше се подредило.
Козунаците се покриват с прозрачно фолио да не съхнат и отново се поставят на топло да втасат до удвояване на обема.Когато това стане ги намажете с жълтъка,смесен с 1 с.л. мляко,поръсете ги със захар,по желание сусам или филирани бадеми:
Аз този път пекох само на долен реотан без вентилатор на 170 гр.
Проверявйте за готовност с клечица и по време на печенето следете дали има нужда да ги покриете с алум. фолио,за да не прегорят.
Козунаците стават изключително фини,пухкави и меки,затова внимавайте да не ги препечете,ще станат сухи.
Готовите козунаци оставете да се охладят във формите за 5 мин. ,поставени върху решетки ,след което ги извадете от формите (защото иначе ще се спарят от отделящата се топлина и влага) и отново сложете на решетките до пълно изстиване.
Всички малки снимки можете да видите в по-голям формат,ако цъкнете на тях.