7 април 2014 г.

козунак с кокосово мляко






Най-сърдечно благодаря на Зори за великолепната рецепта на козунак Рафаело!
За любителите на кокосовия аромат това е едно истинско блаженство!
Козунаците се получиха фантастични!
С много деликатен дъх на ванилия и кокос - умишлено не добавих аромат на цитруси,за да се усеща кокоса,защото той е нежен аромат и цитрусите биха го туширали.
Тестото се получи изключително меко,фино и сякаш с лекота поемаше още и още брашно и продължаваше да стои много пластично и нежно.
Козунаците освен че станаха с много конци,са много пухкави,меки като памук.Дори коричката им отгоре е мека,не както друг път - хрупкава и твърда.












Продукти:

3 яйца + 1  белтък ,жълтъка с 1 с.л. кокосово (или прясно) мляко се отделя за намазване
220 гр. захар
50 гр. краве масло
50 мл. олио ( от гроздови семки )
300 мл. кокосово мляко
30 гр. прясна мая ( 3/4 кубче )
капсула есенция ванилия
есенция кокос
приблизително 1 кг. брашно *

50 гр. бял шоколад с аромат на кокос 
50 гр. млечен шоколад с кокосов пълнеж

*  Брашното е ориентировъчно и се преценява всеки път индивидуално за всяко отделно замесване,защото яйцата са различно големи и най-вече има различни по гъстота кокосови млека.







Приготвяне:

Нарежете двата вида шоколад на кубчета. 


това е само млечния шоколад с кокосов пълнеж


Разтопете кравето масло и към него прибавете олиото.
Затоплете леко половината от кокосовото мляко и в него разтворете маята.Ако желаете, можете да я активирате с 1 ч.л. захар и 1 с.л. брашно,докато шупне.
Разбийте с телена бъркалка яйцата,белтъка и захарта,само колкото захарта да се разтвори и да не стои на кристали.
Към тях добавете маята,останалото кокосово мляко,есенциите и започнете постепенно да добавяте пресятото брашно,докато се получи хубава топка тесто,което не лепне.
Започнете да добавяте на порции мазнината като изчаквате тестото да поеме всяка порция и тогава добавяте следващата.
Ако тестото е станало прекалено меко след добавената мазнина го коригирайте с още малко брашно и хубаво измесете.
Следете консистенцията-тестото трябва да не е прекалено твърдо,защото козунаците ще станат сбити,нито прекалено разплуто и меко,защото тогава няма да ви личат плетките и фитилите и при печенето всичко ще се слее.
Покрийте тестото с прозрачно фолио ( за да не съхне ) и го оставете на топло да втаса,докато си удвои обема.За целта аз загрявам фурната до 50гр. ,изключвам я и поставям вътре контейнера ,докато тестото втаса.



тестото е вече втасало

Втасалото тесто разделете на три части според наличните ви форми.





Аз разделих на две по-големи части за два големи козунака-правоъгълен в тава с размер 30/11 см. и кръгъл в тава с диаметър 23 см. , и една малка част за по-малко козуначе.




За правоъгълният козунак разделих тестото на три,всяка част разтеглих с пръсти (аз не ползвам точилка за козунаците ) ,сложих за пълнеж от млечния шоколад,завих на руло ,което осуках на фитил.Трите фитила се сплитат на плитка.








За кръглия козунак разделих отделеното тесто на две равни части.
Разтеглих всяка на приблизителен правоъгълник,сложих плънка от бял шоколад с кокосов аромат,завих на руло,осуках фитил.Двата фитила се поставят успоредно,пресукват се и завиват на охлюв.




Малкото козуначе го сплетох пак по този начин,но понеже него го пекох отделно след големите и явно не го дочаках хубаво да втаса,и при печенето му се развали плетката,а така хубаво беше се подредило.






Козунаците се покриват с прозрачно фолио да не съхнат и отново се поставят на топло да втасат до удвояване на обема.Когато това стане ги намажете с жълтъка,смесен с 1 с.л. мляко,поръсете ги със захар,по желание сусам или филирани бадеми:









Аз този път пекох само на долен реотан без вентилатор на 170 гр.
Проверявйте за готовност с клечица и по време на печенето следете дали има нужда да ги покриете с алум. фолио,за да не прегорят.
Козунаците стават изключително фини,пухкави и меки,затова внимавайте да не ги препечете,ще станат сухи. 







Готовите козунаци оставете да се охладят във формите за 5 мин. ,поставени върху решетки ,след което ги извадете от формите (защото иначе ще се спарят от отделящата се топлина и влага) и отново сложете на решетките до пълно изстиване.











Всички малки снимки можете да видите в по-голям формат,ако цъкнете на тях.

5 април 2014 г.

баница на рози




 С тази публикация искам да благодаря на колектива на търговска верига BILLA за любезната покана да опитам някои от продуктите с тяхната нова марка,които са от по-висок клас спрямо марката CLEVER .
Когато пазарувам в BILLA задължителните ми продукти от техния асортимент са  френско краве масло ,млечна течна сметана ( взимам и от двата им вида ) и най-вече прясно охладено месо и кайма - има голямо разнообразие,удобни разфасофки,винаги е свежо и прясно,а най-много ми е драго,че мога сама да си избера коя мръвка ми харесва.
Понякога имат интересни промоции със събиране на точки.
В резултат на една такава преди доста години си взех и още ползвам три различни размера от великолепни тенджери на ZWILING .
Белите керамични купички в тази рецепта също са  ми от BILLA .








В случая са ми изпратили за дегустация  млечни продукти - сирене,прясно и кисело мляко,сметана и зехтин,а с такива качествени продукти как да не направиш една вкусна баница?!
И тъй като у дома сме  големи почитатели на баницата ,понякога се чудя за разнообразие каква друга формулировка да й приложа.
Ето и днешната-на рози или охлюви.
Хубаво е розите плътно да изпълнят тавичката ,за да може когато се залеят с плънката,тя да не потъне,както при мен,понеже тавичката ми дойде доста по-широка.







Продукти:

1 п. от  400 гр. фини точени кори
5 яйца
200 мл. газирана вода
100 мл. прясно мляко BILLA
100 гр. кисело мляко BILLA
50 мл. олио или зехтин BILLA
60 гр. разтопено краве масло
3 с.л. брашно
250 гр. натрошено сирене BILLA



Приготвяне:

Разтопете маслото и към него добавете олиото.
В купа разбийте 5 яйца с брашното,половината мазнина,прясното и киселото мляко.Накрая добавете газираната вода.
В купа натрошете сиренето.
Всяка една кора намажете с малко от отделената мазнина и поръсете с натрошено сирене .




Навийте кората на руло,а после - на охлюв или роза (зависи на какво ви прилича повече).












Подредете плътно всички рози в тавичка,която предварително сте покрили с хартия за печене.









Отгоре ги полейте равномерно с  млечната смес.
Ако ви е останала мазнина,поръсете я и нея и печете в предварително загрята на 180-190 гр. фурна.




Ето отново баницата на рози,но този път в по-малка тавичка,плънката не изтече отстрани и баницата стана на пухкави рози.







2 април 2014 г.

бързи лозови сарми






Най-правилно беше да ги именувам мързеливи лозови сарми,но....след мързеливата баница,сега и такива сарми,ще вземе да ми излезе име на мързелива булка :) , затова  ще са " бързи ".
А те наистина са такива,защото отпада туткавата процедура по попарване на листата,подготвяне на плънката и навиването им,като в крайна сметка вкуса е съвсем същия.

У дома много обичаме лозовите сарми.Всяко лято си бера или купувам подходящи за целта крехки листа,завивам ги на вързопчета по десетина листа ,по няколко вързопчета - в найлонови пликчета и хоп-във фризера.
Така през цялата година имам листа под ръка.
Не че особено ми тежи да навивам лозови сарми,но когато дъщеря ми ходеше на занималня ,там имаха обяд,за който госпожата им готвеше.
Един ден ми сподели,че тя не си играе да навива сармите,ами нарязва листата вътре в плънката.
Опитах и аз така,хареса ми и от тогава,вече повече от 6-7 години лозови сарми не навивам.







Продукти:

5-6 крехки пресни или замразени лозови листа
250 гр. кайма смес
1 средна глава лук
2-3 пресовани скилидки чесън - по желание
1 ч.ч. пасирани домати (или доматен сок )
1 ч.ч. ориз
2-3 с.л. олио или зехтин
черен и червен пипер,джоджен,копър






Начин на приготвяне:

Нарежете измитите листа на тънки ивици (с ножица е много лесно ),залейте ги с гореща вода ( колкото да ги покрие) и ги оставете да се попарят за пет минути.
През това време нарежете  лука и чесъна на ситно и го сотирайте в зехтина.
Следва ориза,ивиците лозови листа ( заедно с водата,в която са попарени) и подправките,разбъркайте.
Прибавете каймата,която предварително сте хомогенизирали с пасираните домати - така тя става на кашичка и при задушаването й се запазва на ситни трохи,а не на бучки .
Доливайте периодично по малко гореща вода или домашен бульон,докато ориза се свари и омекне.
Периодично разбърквайте леко.
Изключете котлона и оттеглете съда от огъня малко преди ориза да е поел цялата течност,похлупете и оставете настрани.






Сервирайте с кисело мляко и копър, или със сос Бешамел.

А можете така приготвения ориз да насипете в отделни съдчета ( или един голям) ,да залеете със заливка като за мусака (яйца,кисело мляко,щипка сол и брашно ),да поръсите едро настърган кашкавал и да запечете във фурната:


тези снимки са малко неугледни и без аранжировка,но са правени още преди да имам блог