24 август 2011 г.

лодки от патладжан и тиквички с кайма и кашкавал







Днес ще става дума за страхотните  пълнени патладжани на Мони.
Особено снимката й в разрез и близък план ми въздейства толкова силно,че ме накара да изпреваря много други запланувани рецепти.
А и този сезон още не се бях записала с гозба с патладжан,та беше повече от крайно време да наваксам.
Разбира се у дома вечният разнобой в предпочитанията наложи ястието да бъде в два варианта,защото патладжанопоклонничка съм само аз.
Така че,за другарите дегустатори имаше пълнени лодки от тиквички :) .






Мони,в края на рецептата си,ни дава жокери ,от които аз се възползвах.
Само се позамислих дали соса да е бешамел или доматен,безспорно и двата подхождат перфектно.
Този път заложих на бешамела.
Стана просто.......бо-же-стве-но!






Това не е ястие,предполагащо и изискващо точни продукти,затова приблизително:

1 по-тумбест патладжан
2 прави тиквички,не особено анемични
1 домат за пълнене + 1 малък за плънката
500 гр. кайма смес
2 яйца
1 морков
1 зелена чушка
1 глава лук + няколко скилидки чесън
сол,магданоз,черен и червен пипер,мадраско къри
около 100 гр. кашкавал за поръсване

за бешамела - 100 мл. прясно мляко,2-3 с.л. брашно,3-4 пълни лъжици кисело мляко,сол,смляно инд. орехче,къри,червен пипер








Начин на приготвяне:

Разполовете патладжана и тиквичките по дължина.Аз тиквичките ги режа още на две,да станат по-малки лодки.
Патладжанът посолете и оставете половин час да му се отдели горчивия сок.След това го измийте.
Издълбайте сърцевината на зеленчуците и я нарежете на дребно.
Подредете лодките / без домата / в тава,налейте 2-3 чаши вода,полейте струйки зехтин или олио,посолете и сложете в предварително заграта фурна да се пекат.
През това време направете плънката.
Задушете в мазнина лука,чесъна,настъргания морков,чушката,вътрешността на издълбаните зеленчуци и малкия домат,нарязан на кубчета.Посолете ги.
Зеленчуците ще пуснат сок.Тъкмо така каймата няма да стане на бучки,сложете я и бъркайте,докато се хомогенизира.Оставете плънката да къкри,докато остане на мазнина.
Подправете с подправки и магданоз.

*Плънката в това си количество е достатъчна да напълните поне двойно повече от цитираните зеленчуци.Аз отделих половината и замразих остатъка,който по същество си е нещо като сос болонезе .
Ще го използвам за лазаня или за още един тур от същото ястие :).






Към отделената половина плънка сложете 2 яйца.Тъй като аз не изчаках да се изпари всичкия сос и плънката ми остана малко рядка,я сгъстих с 2-3 с.л. брашно.Уверявам ви,никак не се отразява на вкуса.Тъкмо и каймата става споена,а не тричава и разпадаща се.
В това време лодките са се изпекли и са омекнали.
В чашките им ще има отделена течност при печенето,наклонете ги да изтече в тавичката,за да не ви разрежда плънката.
Напълнете лодките и домата с плънка.
Сложете да се пекат отново,за около 15 мин.
В купа разбъркайте 2-3 с.л. брашно,100 мл. прясно мляко,3-4 лъжици кисело мляко,сол,червен пипер,къри и инд.орехче.
Изключете фурната.
Извадете тавата,поръсете лодките с кашкавал,малко червен пипер и къри.Темперирайте с малко от соса на зеленчуците.Излейте млечната смес в тавичката,между лодките и хубаво я разклатете,докато се смеси с водата в тавичката.Така  правя най-бързо бешамела,пък и използвам аромата на соса от печенето на зеленчуците.
Върнете тавичката в горещата и вече изключена фурна да се разтопи кашкавала и сгъсти бешамела.







30 коментара:

  1. Еликсирче, мила, остави ме безмълвна.... Наистина не знам, какво да кажа. Изключително трогната съм и ти благодаря от цялото си сърце за поста, за вниманието, за приятелското и сърдечното ти отношение, за милите ти жестове и не на последно място за доверието към моите рецепти!!!! За пореден път ме направи изключително щастлива.:-))) Прекрасно си интерпретирала рецептата ми и се радвам, че съм допринесла за промяната на съотношението на почитателите на патладжаните у вас.:-))) Чудесно е, че и Джуниър е останала доволна.:-))) И тиквичките, и патладжаните изглеждат толкова изкусителни. Снимките ти са страхотни! Радвам се и ценя приятелството ни, мила Еликсирче!
    Прегръщам те сърдечно!!

    ОтговорИзтриване
  2. Еликсирче, пак неустоимо изкушение ни предлагаш!! Добре, че рядко се задържам напоследък в кухнята, 4е :))
    Честити награда, мила!! И да те поканя да си събереш от при мен една наградка, като ти остане време :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, че изкусително изглеждат!
    Браво на теб и на Мони за чудесната рецепта!
    Хиляди прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Еликсир,невероятно изпълнение и прекрасни снимки,които просто те карат да пожелаеш да опиташ това ястие!Обожавам патладжан, но не съм пробвала с бешамел и последната част с изливането в тавичката е много идейна!Поздравления!Неустоимо е!Ще го сготвя задължително,но ще използвам соева кайма,за да мога и аз да хапна.

    ОтговорИзтриване
  5. Еликсирче, чудесно изглеждат тези патладжани и тиквички, много апетитни.И с този бешамел .....страхотно!
    Поздрави и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Лекси,ма колко изкусително изглежда само...
    Много хубава рецепта и чудесни снимки!
    Публикувай по-честичко,да се радваме на хубавите снимки и прекрасния начин по който пишеш!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Съгласна съм с всички мнения до тук - наистина страхотно поднесено, толкова апетитно и съблазнително, Еликсирче!
    Моите поздравления и за теб, и за Мони за хубавата рецепта и честита поредна награда!
    И много хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Скъпи момичета,думите ви ме карат направо да сияя от радост и задоволство от толкова хубавите отзиви,които ми поднасяте!Много,много ви благодаря на всяка една!
    Комплиментите за снимките както винаги ценя особено високо,защото искрено се надявам да сте моя коректив и да ме насочвате в правилната посока,дано успявам да се справям прилично!
    Мони,удоволствието беше изцяло мое-да получа още веднъж от теб мила наградка,както и да се насладим с госпожицата на този завладяващ вкус!
    Тази наградка не успях да я споделя с приятелите си,но в следващата публикация ще ви представя най-новата си,получена от скъпата ми Мина,и ще намери продължение по пътя си в нашето блогово семейство!
    Бети,ще се радвам да ти хареса гозбичката,а щом соевата кайма е вариант-чудесно!Изливането в тавичката ми хрумна преди доста време,вече даже не помня кога,защото пълнени зеленчуци с бешамелов сос у нас е много любимо ястие и го правя от много години!
    Кате,старая се да публикувам,но ми отнема доста време да разгледам и при вас какво ново,и уж всяка вечер вися на компа до сред нощите,но пак толкова успявам.Пък и така няма да ви писне от мен,нали :))?!

    Поздрави,мили дами и хубава вечер ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  9. Поздравления за наградата и за чудесното ястие!

    ОтговорИзтриване
  10. Честита наградка,Еликсирче!
    С Мони сте невероятен тандем!
    И патладжана и тиквичките изглеждат божествено!

    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. рецептата си е чудесна откъдето и да погледнем!
    А май е време и да я използваме:-)

    ОтговорИзтриване
  12. Еликсирче, страхотен е този патладжан, поднесен така! Пиши ме при патладжано-поклонниците, тиквичките не ги долюбвам пък аз.
    Много апетитно сосче, апетитно запечени, пък щом има и кайма вътре..... става едно дълго мммммм...

    Поздравления за чудесното изпълнение на теб и вкусната рецепта на Мони!

    ОтговорИзтриване
  13. ЕЛИКСИРЧЕ обожавам такива гозби ,не мога да откъсна очи и от снимките ти ,страхотни са.
    Винаги с удоволствие влизам в блога ти.
    Прегръдки и спокойна вечер.

    ОтговорИзтриване
  14. Траянче,благодаря ти!:)
    Леви,още няколко рецепти на Мони са ми в списъка,така че ще се сработим с нея усилено!:)
    Мъхче,дано ти се услади рецептата,пожелавам го!
    Пепи,тъкмо у вас ще има за всеки вкус,кой каквото обича,а с каймата ще ги удовлетвориш напълно:))!
    Зиче,аз пък винаги с удоволствие чета коментарите ти,че ми топлят сърцето максимално,скъпа!

    Благодаря ви,скъпи приятели,за доброто настроение,което ми донесохте ,отбивайки се тук!

    ОтговорИзтриване
  15. Ох, чудесно изглеждат и двата варианта! Нямам много време за готвене, но поне се облизвам в блоговете ви :)))
    А сосчето е убиец направо!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Изключително сочно и апетитно!Страхотия!

    ОтговорИзтриване
  17. süüüper..
    :))
    TÜRK KEBAB

    WWW bir dut masali. blogspot

    ОтговорИзтриване
  18. Прекрасни са лодките, прииска ми се да опитам две, а сосът сигурна съм, че допълва вкуса отлично! Прегръдки, Роси!

    ОтговорИзтриване
  19. Йоли и Еви,много ви благодаря ,милички!
    Вашите отзиви са голяма награда за труда ми и ми носят голямо удовлетворение!

    Прегръдки и за двете!

    Анонимен,която е всъщност анонимна и с много интересен блог дама,благодаря и на теб!:))

    ОтговорИзтриване
  20. Eликсирче, винаги, като надникна при теб започвам да слюноотделям. Толкова апетитни нещица приготвяш. С удоволствие бих си хапнала една лодка.
    Честита награда!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  21. Елинце,благодаря ти,слънце!
    Аз на свой ред много се радвам,когато надникваш при мен и ми споделяш мисли и отзиви!

    Приятни и слънчеви почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  22. Еликсирче , изглеждат бо- же-стве-но !!! :)
    Прегръдки и хубав уикенд .

    ОтговорИзтриване
  23. Сабинка,благодаря ти,мила!И аз така ги чувствах,докато им се наслаждавах,радвам се,че си усетила вкуса и визуално!
    Хубав нека бъде и твоят!

    ОтговорИзтриване
  24. Оххххххх, толкова красиво изглежда, а съм убедена, че е и много вкусно.
    Прекрасни снимки.
    Приятен уикенд!!!

    ОтговорИзтриване
  25. Мони,много ти благодаря за тези отзиви,зарадва ме много!

    Спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  26. Наистина е много вкусно.Направих с тиквички до влизането им във фурната и оставих продължението на съпруга ми,че трябваше да тръгвам за работа.Малко повечко ги е изпекъл,но и на това съм доволна.Еликсирче,напоследък съм се залепила за твоите рецепти,но си струва...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  27. Живе,не можеш да си представиш как ми действат думите ти-радостно и стимулиращо!Много ти благодаря,мила,че идваш често насам и търсиш идейки!Винаги си добре дошла!
    А ястето и на нас много ни се услади!
    Не се сърди на половинката,важното е,че помага!
    Поздрави и прегръдка от мен!:)

    ОтговорИзтриване
  28. Роси ,от няколко дни ми прави впечатление отцъствието на Катето.Как е? Поздрави я от мен ако се чувате.Нещо се е случило с коментарите в блога и ,или аз нещо се обърках,а пощата и -не ми отговаря.
    Благодаря и се извинявам ако съм те притеснила неумесно и излишно!

    ОтговорИзтриване
  29. Нелка,нямам идея каква е причината,но аз обичайно си казвам,че щом един блогър отсъства и като рецепти ,и като коментари при другите,значи има причина,независимо от какъв характер.Надявам се всичко да е наред и отсъствието й да е по хубави поводи.
    А понякога и човек се отегчава,занимава се с нещо друго или е зает,или има проблеми и така.

    ОтговорИзтриване