9 март 2013 г.

портокалово-лимоново сладко / orange lemon curd






"Сега ме гложди друга мисъл, дали ще стане същото, но с портокал   " е написала Пепи Стоева в увода към рецептата за така популярния LEMON CURD .

Пепи,знам,че нямаш съмнения в резултата и с портокал,но аз все пак да доложа - ще стане. :) 

Благодаря ти за рецептата,другарче мило!






Продукти:

1 яйце + 2 жълтъка размер L
150 гр. качествено масло
1/2 ч.ч. захар ( преценете количеството според вашия вкус )
сок от 1 портокал
сок от 1 лимон
кората от 2 портокала








Приготвяне:

Разбийте с тел яйцето, жълтъците,сока от портокал и лимон и настърганата кора заедно със захарта.
Разтопете маслото.
На много тънка струйка при непрекъснато разбиване с телена бъркалка или миксер добавете маслото към яйцата,за да ги темперирате.
Варете сместа на водна баня или в тенджерка с дебело дъно на ниска степен на котлона при непрекъснато бъркане,докато се сгъсти.
 Ще разберете кога е готов като топнете лъжица и прокарате пръст по опакото й,трябва да остава следа.







На мен това сладко ми хареса повече топло или на стайна температура
,защото въпреки,че в него има захар и яйца, като се охлади  маслото малко го стяга.Но пък няколко секунди в МВ го възвръщат мигновено в желаната консистенция .




52 коментара:

  1. Уау, че свежо! Росинка, много ми харесва! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Роси, много красива комбинация от цветове си избрала за представянето на този толкова любим крем.ВИдях, че и продуктите като количествено отношение и начина на пиготвяне е по-различен от това, което аз приготвям, но вярвам, че е много вкусно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети,навярно има разни съотношения и понеже тази рецепта наистина е наводнила де що има сайт и блог предпочетох да се доверя на помощ от приятел,но ще намина да погледна и твоят начин.
      Благодаря,че забелязваш цветовете,много ми е драго да го споделиш!Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  3. Роси, това сладко е едно от любимите ми, но с портокал никога не съм опитвала да го направя. Накара ме да си намеря повод и да опитам и твоя вариант! Снимките на син фон с това искрящо жълто са просто уникално грабващи!!!
    Хубав и спокоен почивен ден утре, а ако ти е останало излишно сладко- аз никога не бих го отказала ;-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бубе,благодаря ти,радвам се,че ти допадна презентацията!
      Успешна и усмихната седмица пожелавам! :)

      Изтриване
  4. Обожавам това кремче! Много е свежо! С портокал сигурно е много вкусно! Лъжичката от Ковачевица е много готина :) Продавачите, ако са знаели как добре ще я оползотвориш щяха да ти подарят цял сервиз! :)
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да,много е сладурска тази лъжичка и целта на покупката не бе само сувенир за спомен от Ковачевица :) ,то се знае де,с нашите вечни мании за джунджурийки за снимане.
      Прегръдка и от мен и лек път!

      Изтриване
  5. Росинце, чудесно предложение!
    Две неща ми направиха впечатление. "Качествено масло" - замислих се как вече е необходимо човек да уточнява, а колко хубаво щеше да е всичко, което консумираме, просто да си е качествено.
    И друго - с Мина сте като приятелки, които всичко споделят. Едната пуска публикация, другата - също. И веднага си ви представям като две момиченца на пътечка в парка и хванати за ръка...
    Много се разприказвах, извинявай.
    Чудесно десертче и снимки. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери,много масла съдържат маргарини,затова е хубаво да се подбира такова,което има хубав аромат баш на масло и да е много твърдо на пипане,когато е в хладилните витрини.
      Това,че сме се засекли в публикуването с Мина е чиста случайност,точно това не се е случвало да обсъждаме никога,но е факт,че тя за мен е много специална и аз много си я обичам.
      Често се чуваме,но за жалост няма как дори едно кафе да изпием,когато ни се иска,делят ни 500 км.
      Но пък имам ли път към София тя е човекът,когото държа да видя непременно.
      Благодаря ти,че ме разприказва и мен,хубава седмица ти пожелавам,миличка!

      Изтриване
  6. Роси, запали фитила пак с това сладко :))) Лимоновият вариант много ми хареса и бях запланувала с мандарини да опитам, но... с портокали ще е пробата. С този красив цвят, дето е грейнал от бурканчето ти, направо ми става топло на душата. Отивам за портокали :)) Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи,мандарините вече зачезнаха,а сочни и сладки портокали все още има,не оглагай,че на лято само киселоци продават.Прегръдка и да ви е сладко и ароматно!

      Изтриване
  7. Ей това се канех, канех да го правя с лимони, сега директно ще добавя и портокали;) Страшно готино седи на тоя син фон;) Ма май и без фона ще е готино на вкус;)
    Хубава неделя, Роси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Колко успокоително,че не съм последната неопитала това прословуто сладко,Мъхче :) .
      В микс е страхотно,опитай,и без фон ще изгребете буркана. :)
      Хубава неделна вечер,Мартичка!

      Изтриване
  8. Още един еликсир пред очите ми.Браво Роска!Невероятно е.

    ОтговорИзтриване
  9. Искам цялото бурканче, Роси! Уникално вкусно! Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Еви,спорна и успешна да бъде и за теб новата седмица! :)

      Изтриване
  10. Ох, Роси :), как можа?!!! Само с лимон вкъщи това чудо е любимо, но ти си нЕма друга работа, та сега и с цитрусов микс ще ме караш да го правя :), а и с тия слънчево-лазурно-сини снимки ме подсети от кога не съм виждала моретооооооо!!!
    Прекрасна хова седмица ти желая, мила и прегръдки за Дани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Крайно време е не само да го видиш,а и да го почувстваш,така че това лято нямаш изнинения,чакам те!
      Благодаря ти,мила,предадах поздравите ти от петък,сега пак ще го направя,прегръдка и за теб и дружната компания! :)

      Изтриване
  11. Прекрасно е, Роси! Топи се от сладост в устата! И тези мъфинчета отзад сигурно са още по прекрасни намазанки с това кремче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси,Лучи,а за мъфинките ще стане дума в следващата публикация.
      Хубав понеделник! :)

      Изтриване
  12. Роси, така изкушаващо си ни го представила, че мога да унищожа цялото бурканче, макар аз лично да не ям сладка. Но то твоето си е направи омайващо неустоимо. А като си представя и с портокал, един от любимите ми аромати и вече съм с лъжичка в ръка. :)
    Прегръдки, мила Роси и една прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Вени!
      Това е по-скоро яйчен крем ,не типичното сладко.
      Хубава седмица ти пожелавам и аз!

      Изтриване
  13. Роси, сигурно за мен не е останало, но се радвам, че има рецепта, за да си го приготвя и аз:) Имам едно Лимончело, което си купих да правя крем за сладкиши и така и не открих рецепта за него. Все си мисля, че в някой блог се показа такава рецепта, но прерових блоговете и не открих. Та мисля, че мога да заменя сок от лимон с лимончело:). Харесва ми коктейла от цитрусов аромат в твоята версия! С мъфинките е в добра комбинация. Прекрасна нова седмица, Роси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,прегледай в рецептите на Бети и Ева Тонева,те мисля правиха десерти с лимончело.
      Ева дори сама направи лимончело.Аз понеже имам готово купено знам какъв е вкуса,но само от него да сложиш на мястото на сока от цитрусите не ми допада идеята,прекалено ще стане натрапчиво.
      Ако искаш сложи лъжица,две,но не само от него.Дори бих казала,че сока и кората от лимона ще ти дадат повече аромат от лимончелото.
      Много приятна седмица и на теб,Кате!

      Изтриване
  14. Прекрасно изглежда и задължително ще се пробва, но от описанието на приготвянето не става ясно в кой момент се добавя сока от лимон и портокал?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за уместната забележка,сега ще коригирам.Соковете и настърганата кора могат да се добавят или преди маслото,докато се разбиват яйцата,или след темперирането и тогава да продължи варенето на слаб огън.
      Надявам се да ви допадне рецептата!Поздрави!

      Изтриване
  15. Цитрусов Еликсир :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Много любимо кремче,радващо окото и небцето!
    Роси,чак ми се прииска да грабна лъжичката...:)
    Представила си го чудесно!
    Поздрави и слънчево настроение!

    ОтговорИзтриване
  17. Роси страхотно е, отдавна се каня на едно лимоново такова, което видях приБубето и още не съм го опитала :) Сега обаче ще пробвам това :)
    Прегръдки и прекрасен ден мила Роси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Евчик,дано ти хареса!Прегръдка и от мен за теб и моите талисманчета! :)

      Изтриване
  18. Мдааа, напомняш ми, че трябваше да направя с портокал, а още не съм?!
    Или че щях да се отбивам в Ковачевица на последното ходене и не се :))
    Все някога ще. И двете.
    А сладкото ти е чудесно, Роси. И аз понякога го пресичам, но никой не го притеснява този факт. Това сладко се яде със затворени очи :)) и онова "ммммм.... не ти не казваш ммм, но аз не мога да се въздържа" :)) Обожавам го! И без бой си признавам, че със сирене най-много го обичам.
    Прегръдки и хубава сряда, другарче мило!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи,благодаря за поредната твоя рецепта,зарадвала и нашата трапеза!
      Както и за помощта в оформянето на ФБ страницата!
      Много задушевен коментар от онази реклама,съвсем на място :) .
      Очаквам да видя кое от двете домашни ще напишеш по-рано-Ковачевица или портокаловото,ще се радвам на снимки и на двете!
      Прегръдка и от мен и дано си почиваш пълноценно! :)

      Изтриване
  19. Много колоритни снимки си направила, Роси!
    Как му отива на жълтото синичко :)
    Представям си вкуса и аромата...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели,една от любимите ми фази в това хоби-занимание е аранжирането и се радвам,когато наистина се получи добро съчетание!Благодаря,че го отбелязваш и ти!Много ми помага и една вече изоставена колекция салфетки на моята госпожица.
      Поздрави и от мен! :)

      Изтриване
  20. Здравейте Роси,
    Направих кремчето и стана с невероятно мек вкус и много ароматно. Не добавих единствено кората от портокал, защото се страхувах да не нагарча, тъй като намалих количеството на захарта на 2 чаени лъжички.
    Със сигурност ще се прави пак. Това е втора или трета рецепта, която пробвам от този блог и оставам очарована.
    Благодаря, изпращам много усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей!
      Благодаря за отделеното време да споделиш отзиви и за доверието към рецептите тук!
      Все пак следващия път опитай с кората,изобщо не горчи,аз като я прецедих от крема я добавих в портокаловия кекс,който очаква преставяне тук в една от следващите публикации.
      Количеството захар е много добре,че си преценила по личния вкус,винаги трябва да е така,защото всеки понася различно сладко,освен това много зависи колко сладък е портокала,моят беше много сладък.
      Изпращам и аз сърдечни поздрави,макар да не разбрах на чие име,но пък си винаги добре дошла!

      Изтриване
  21. Роси, страхотно слънчево предложение на фона на лазурното синьо, толкова слънчево и уютно ми стана, като го видях. А и лазанята от предната публикация е перфектна! Хубав четвъртък! Поздрави на патерица и от мен за 8 март!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Иглика,и добре завърнала се от пътуването!Приятен ден! :)

      Изтриване
  22. Ох…Роси…все изпускам такива вкусотии и не ги виждам на време:(
    Нито при Пепи съм го видяла, нито другаде, а без малко и тук при теб да го изпусна!
    Кремчето е чудесно! Направо така ми въздействаха снимките ти, че да ти кажа, имам всички необходими продукти и още днес ще го направя:) После ще ти пиша как съм се справила да знаеш!

    ОтговорИзтриване
  23. Дани,дано ти хареса и на теб и благодаря,че намина!Ще чакам отзиви!Поздрави и лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  24. Уау, изглежда невероятно.
    Роси, записвам си рецептата и задължително ще се изпробва.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ти хареса,Мони и благодаря!Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  25. Здравейте, чудно сладко. Аз имам питане , колко време може да се съхранява сладкото след приготвяне ? Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сладкото се съхранява в хладилника ( или поне аз там го държа ) ,то се стяга от маслото в него и когато го притоплите на водна баня или в МВ се отпуска отново.До колкото си спомням с това сладко гарнирах още три рецепти тук,докато го изразходим,значи поне три седмици е пребивавало в хладилника.

      Изтриване
  26. Роси ти си супер както и всичките ти рецепти.След 10 минути почвам правя крема с кайсии.Непременно ще опитам тази рецепта.Уникална си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за топлите думи,радвам се,че съм ви полезна,да ви е сладко,поздрави и щастливи летни дни!

      Изтриване