7 май 2013 г.

Парфе торта ягоди и кокос-на гости при Соня в "Моето сладко хоби"











 Поканата да гостувам в блога на Соня дойде точно,когато ми се струпаха на главата ред  грижи и ангажименти.Нали знаете,има и такива моменти,когато сякаш задачите се скупчват наведнъж и ако до вчера си имал бол свободно време на разположение,то днес грам не ти остава,а пък тъкмо сега ти трябва.
Но въпреки всичко си действах с едно наум и си казвах,че при толкова категорична и толкова мила покана не мога да не намеря време да откликна.
Соня,благодаря ти за търпението,за уважението,което прозираше в поканата ти,тя наистина ме трогна и ме накара да се почувствам много специална!
Благодаря за указаната чест да бъда твоят първи гост!





 


На приятелите навярно няма нужда да анонсирам  Соня,със сигурност всички  познават нейното пъстро кулинарно кътче,но нека кажа две думи и за моите читатели ,а именно,че първото нещо,което изниква в съзнанието ми за нея е,че има едно много задружно семейство с три прекрасни дъщери и внук,с които тя и съпругът й много се гордеят!
Чрез нейните публикациите често попадах виртуално в едно красиво кътче  в Пирин,а миналото лято и съвсем реално посетихме,това е Бетоловото.
Тя е една от  първите дами,коите ме посрещнаха и анонсираха във Фейсбук при създаването на кулинарната ми страница там,за което също й благодаря.
В блога й "Моето сладко хоби",в който днес съм гост,можете да откриете наистина безкрайна палитра от вкусни предложения от почти всички аспекти на кулинарията.
Много ми допадат красивите й питки,пухкави козунаци,разнообразни ястия и афинитета към кремести десерти,които също са моя слабост.
Поради тази причина  в избора си на рецепта се спрях пак и отново на една лека и лесна торта,но пък у дома точно такъв тип десерти изчезват скорострелно,а и трябваше да остана вярна на себе си,защото въпреки гръмкото заглавие Кулинарен еликсир никога не е бил място за връткави рецепти.
И така както е лесна, какви перипетии имах с тази торта не е за разправяне,но то просто е закон неписан,че когато се стараеш най-много най не спори и все нещо ще се случи да ти тества нервната система :) .
Та има си своите неизбежни недостатъци,но и с тях не дочака утрото и бе пометена :) .
Такова дълго интро май не съм писала до сега ,но пък повода си заслужава определено,затова отново благодаря на Соня,че ми подари възможността да стана част от сладкото й хоби :) !





 


Продукти:

адаптирано от тук

размер на тортата Ф 21 

за подложката:
180 гр. какаови бисквити
3 с.л. фино смлени орехи
100 гр. масло
1 с.л. какао
1 с.л. пудра захар (или повече,по ваша преценка и вкус)

за белия слой:
300 мл. кокосово мляко
200 гр. квасена сметана
1 кутийка от 175 гр. Филаделфия натурална или лайт
100 мл. прясно мляко
15 гр. желатин
ванилия
пудра захар на вкус

за плодовото желе:
800 гр. почистени ягоди
200 мл. вода
захар на вкус
ванилия
20 гр. желатин

за гарниране:
няколко ягоди
малко настърган бял шоколад

100 мл. животинска течна сметана
пудра захар на вкус
1-2 ч.л. крем Оле ванилия на Др. Йоткер *

* животинската сметана не е толкова устойчива за шприцоване както синтетичната,затова се стабилизира успешно с добавянето на 1-2 ч.л. от крем Оле ванилия на Йоткер.




 


Приготвяне:

Поставете тортен ринг върху тортен поднос.
От вътрешната страна направете борд от ленти хартия за печене.
По този начин ще освободите много по-лесно тортата от ринга и няма да ви се налага да я отделяте от него посредством нож.

на подложката:
Сложете в купата на блендера бисквитите,смлените орехи,какаото и пудрата захар и смелете.
Добавете нарязаното на парчета масло и пак пуснете блендера,докато се образуват влажни маслени трохи . 
Разпределете равномерно маслените трохи в ринга и ги притиснете .
Поставете подноса в хладилника ,за да стагне бисквитената основа.

на белия крем:
Накиснете желатина в прясното мляко.
Загрейте го на ръба на котлона при непрекъснато бъркане ,докато желатина се втечни,в никакъв случай не трябва да завира.
Оставете настрани да се охлади.
Разбъркайте в купа квасената сметана,сиренето Филаделфия,ванилия и пудра захар.
Постепенно добавете при леко разбъркване кокосовото мляко.
Към тази смес добавете постепенно охладеното мляко с желатина,хомогенизирайте.
Разпределете белия крем върху стегналата вече бисквитена основа,заравнете и приберете отново в хладилника да се желира.

за ягодовия слой:
Почистете и нарежете на парчета ягодите.
Сложете ги в тенджерка заедно с водата и захар на вкус и ги поставете на котлона.
Достатъчно е леко да омекнат,а това става много бързо ( може дори да не завират) и ги пасирайте на пюре.
Накиснете желатина в няколко с.л. вода и като набъбне го прибавете към горещото плодово пюре,от неговата топлина желатинът ще се втечни.
Ароматизирайте с ванилия и оставете да се охлади.
Разпределете изстиналото пюре върху белия крем,заравнете и отново приберете в хладилника да се желира.

за украсата:
Разбийте с миксер животинската сметана с пудра захар на вкус и 1-2 ч.л. крем Оле ванилия,докато набухне.
Насипете я в пош.
Освободете тортата от ринга.
Махнете внимателно пекарската хартия.
Украсете с крема в поша,може да поставите по една цяла или срязана на две ягодка и няколко стръка мента.
По желание в средата на тортата рендосайте бял шоколад. 








След тази рецепта Кулинарен еликсир излиза в кратка почивка,ще се срещнем отново тук навярно в началото на юни.
Разбира се преди това ще направя един обстоен обход на всичко пропуснато при вас.
Месец май ми е особено любим-той ми е топ месеца от цялата година.
Гората е отново обагрена в свежо зелено ,градини и поляни- във всички багри на цветята.
Времето е идеално за разходки,за почивка сред природата,за пътувания.
Нито е студено,нито твърде горещо,лятото предстои...... изобщо месец май е началото на всичко хубаво,което сме очаквали през зимата.
Пожелавам на всички един прекрасен месец!
Прегръдка от мен и.....до скоро! :))


36 коментара:

  1. Роси, както винаги си изумителна гостенка с изумителни предложения! Дали да не започна и аз да си каня гости и ти да си първа, но при мен условието ще е пращане на пробна порция, да си знаеш!
    Стартирам деня си винаги с удоволствие, когато успея да мина при теб! Поздравления за поредното красиво гостуване :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Колко емоции има в тази публикация! От вълнението покрай гостуването, до емоцията от приказният месец май! Чудесен е сладкиша, Роси, бих го нападнала още във формата:). Прекрасни думи си написала за Сончето и напълно споделям мнението ти, прекрасен човек е и винаги говори за семейството си с много любов! Пожелавам ти невероятен месец май, с красиви емоции! :) Бубето как ме разсмя с пробната порция, това е много идейно!:) Прегръдки, Роси!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасно гостуване и още по-прекрасно представяне, Роси! Соня е чудесна домакиня, а за мен е огромно удоволствие винаги да се отбивам и при двете ви! Тортата е приказна! Поздрави за вас и много слънчеви усмивки!

    ОтговорИзтриване
  4. Роси, съгласна съм с Катето, че публикацията е много емоционална! И моите впечатления за Сончето са, че е много мила и привързана към семейството си.
    Парфето изглежда умопомрачително, не ми е ясно как може да си имала перипетии и това изобщо да не си личи.. Толкова добре изглежда!
    Поздрави и прегръдки и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
  5. Отивам да си взема голямата лъжица ;) и идвам на гости - а пък ти си разправяй, че тортата е свършила :))
    Не съм сигурна дали тези торти плодово-парфе не са ми дори по-любими и от шоколадовите :)

    Поздрави и прегръдки и за домакинята, и за гостуващата!!!!
    И хубаво да си починеш, докато ни лишаваш от кулинарните си еликсири :P

    ОтговорИзтриване
  6. Разкошна торта и чудесно гостуване!

    ОтговорИзтриване
  7. Остави ме без думи, Роси! Прекрасна е тортата, много красива, вкусна и ароматна - идеална за гостуване! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  8. И двечките си ви уважавам безкрайно много като кулинари! Чудесно гостуване, Роси! Свеж избор на рецепта, красиво, представително и завладяващо! От тук си отмъквам парченце и отивам при Сончето, да се почерпя и там (като ни торта яла, ни мирисала :)).
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Роси, прекрасна рецепта и снимки!
    Чудесен избор за гостуване!
    Прегръдки и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. О, Роси, усещам прекрасния свеж аромат и лекия вкус на тази торта! Направила си емоционално и вкусно гостуване. Поздравления за теб и за домакинята!
    Спокойна вечер и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Роси, чудна, чудна е станала тортичката! А иначе се надявам да си се справила с грижите...то те са си ежедневие и човек не трябва да им обръща много, много внимание (-:
    Пожелавам ти хубава, слънчева и прекрасна почивка!

    ОтговорИзтриване
  12. Отново да благодаря на Роси, че беше любезна и се съгласи да ми гостува, въпреки заетостта си!Благодаря ти, Роси, създаде празник за моето кулинарно местенце и моите приятели!Тортата е прекрасна, а снимките повече от прелестни,просто перфектни!Прегръщам те топло и ти желая хубав май изпълнен с положителни емоции!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря на всички за хубавите думи и внимание,с което всеки път ме радвате!

    Соня,За мен е удоволствие подобен ангажимент и толкова категорична покана не само ме впечатли,но и ме накара да работя над задачите винаги с едно наум и мира не ми даваше,докато не избрах рецепта и не се заех с направата и снимките.
    Наистина подходих с голямо желание и още веднъж се извинявам,че не можах да бъда готова по-рано.
    Оценявам жеста ти към мен високо!
    И Благодаря!

    Прегръдки за всички !

    ОтговорИзтриване
  14. Роси, направила си страхотна торта- цветна, ароматна и безспорно много вкусна! Презентацията й е чудесна! Май е чудесен месец и ти пожелавам да изживееш по много специален начин за теб!
    Соня е очарователна, мила, а и добър кулинар!Поздравления и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
  15. Тортата ти е прекрасна,Роси и ти пожелавам месец май да е изпълнен с много пътувания и приятни емоции!
    До скоро!

    ОтговорИзтриване
  16. И тук да кажа - поздравления и за двете, все такива приятни емоции да ви съпътстват.
    Росинце, съвършена е тортата, очите ми остават в нея... Открадвам си едно мъничко парченце. Ммм, вкусотия... =)
    Сърдечни поздрави и лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  17. Роси прекрасена торта си направила
    Приеми моите адмирации
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  18. Разкошна торта, Роси! Елегантна и ефирна! Нямам търпение да направя и аз една торта с ягоди. :) Пожелавам ти да си починеш добре и да се завърнеш в блога, заредена с много положителни емоции и изкушаващи рецепти. ;)

    ОтговорИзтриване
  19. Впечатляващо красиво и елегантно предложение,
    и също толкова впечатляващо прецизно изпълнение, Роси!
    За вкуса и аромата предполагам, снимките и представянето - са неустоими!
    Комплименти за двете ви,
    хубави и усмихнати майски дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  20. Дами,много ви благодаря за похвалите и пожеланията!
    Както винаги сте много мили!
    Вики,цяла вечност не съм те "срещала",чудесна изненада е твоят коментар!

    Пожелавам и на вас хубави майски дни!

    ОтговорИзтриване
  21. Поздравления и за двете, Роси, страхотни сте, а това последното парченце си го грабвам, че вече ми писнаха козуначените десерти, а това тук е толкова плодово и цветно, че ми се дощя да го грабна голяма лъжица...С пожелания за прекрасни цветни майски дни!

    ОтговорИзтриване
  22. А моят коментар къде е? Или пак съм сънувала, че пиша тук;)
    ЧУдесни сте, Роска! Хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
  23. Роси, твоето местенце е едно от най-любимите ми за отбиване, винаги е толкова вкусно и красиво :) Снимките и тортата са убийствени! Съвършени! Моите искрени поздравления. Соня не е могла да избере по-добър първи гост. Споделяй перипетиите си, биха били полезни на някой :)

    ОтговорИзтриване
  24. Роси , Роси :)Без думи ме остави ! Толкова вкусно и красиво творение си занесла на Соня !
    Прекрасна …. и с ръка не докосната е … и по мой вкус :)
    Прегръдки и за двете ви !

    ОтговорИзтриване
  25. Иглика,Мъхче,Ани и Дани,благодаря ви!
    Марта,последно е пристигнал от теб коментар за козунака с Филаделфия.
    Ани,перипетиите ми дойдоха от това,че си мислех,че имам у дома достатъчно желатин,а се оказа,че не е така.А аз живея извън града,сместа вече подготвена,желатина не стига и на помощ ми дойде един кисел от Лидъл,но явно не бе достатъчен за добро стягане и червеният пласт все си стоеше леко нестабилен.Спасителен план бе да замразя тортата.
    След което при 22 градуса у дома се наложи да бъда много експресна с украсата,а истинското изпитание настана със снимките.Тъкмо фокусирам апарата и червеният пласт започва да изпуска капки по белия.Бърша,пак нагласям апарата,намествам другите джунджурии,снимам и пак потича.И пак бърша,пак намествам и снимам....и така много пъти.
    Следваше второ замразяване,за да мога да отрежа хубаво парче за снимка.Познай как се реже вкаменен бисквитен блат? :)
    И пак същата схема с подсушаване,снимане на бързо и така пак много пъти.
    Накрая оставих тортата каквото има да се отцежда,но в крайна сметка червеният пласт спадна съвсем незначително и си я хапнахме с охота,особено аз най-много погълнах.
    Но в рецептата количествата на продуктите са съобразени и който реши да я направи да не се безпокои,че ще бере моите ядове :) .

    За пореден път се убедих,че точно когато подхождам с голямо желание и дори с настроение,напук все нещо ще ми се обърка.
    Дъщеря ми много хареса тортата,каза,че иска такава за своите гости тази седмица.

    Хубав четвъртък,приятели!

    ОтговорИзтриване
  26. Роска, прелестна торта, толкова красиво подредени слоеве, усещам аромата и, а като чета продуктите се убеждавам за вкуса на тази красавица!
    Блестящо гостуване!
    Поздрави и за двечките!

    ОтговорИзтриване
  27. Невероятна красота! Естествено аромат и вкус!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  28. Еее,Роси, прихванах те във фейса,но дойде време и тук да видя тази невероятно елегантна торта,която много подходящо си избрала за това специално гостуване.Много е красива, а напълно ти повярвах,че е била и вкусна, в което нямам никакви съмнения.
    пожелавам ти още много,много покани и гостувания, та да можем покрай теб да видим още много интересни и специални рецепти,като за годсти!
    Весели и слънчеви предстоящи майски празници!

    ОтговорИзтриване
  29. Марияна,Ина и Танче,много ви благодаря,дами!
    Прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  30. Pоси, отново си сътвоpила чудесна тоpта - нежна, елегантна и убедена съм - много, много вкусна! Поздpавления!

    П.П. Веpбените ти са пpекасни!

    ОтговорИзтриване
  31. Прекрасно и изискано изкушение. Намирам комбинацията от ягоди и кокос за неустоима. Чудя се дали осъзнаваш колко дългове имаш да плащащ като ни въвеждаш в такива изкушения? Прекрасен и съблазняващ десерт, Роси, който ще опитам при първа възможност! Искрени комплименти!

    ОтговорИзтриване
  32. Разкошна е тази торта, изкушаваща, поздравления! Белият крем е много интересен, задължително ще го опитам.
    Хубав май!

    ОтговорИзтриване
  33. Невероятно красиво и несъмнено вкусно парфе!Представям си вкуса - ягоди, кокос, бял шоколад, ох...:))))
    Поздрави и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  34. Ети,Нели,Мари и Диди,много ви благодаря,дами!
    Успешна и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  35. Отговори
    1. Благодаря,Елена!На фона на вашите снимки и красоти съм на светлинни години,затова оценявам високо комплимента!

      Изтриване