2 юни 2013 г.

Рим - част І




Рим - Вечният град!

Не би могло да се опише по-кратко и по-категорично само в едно словосъчетание!

Преди да отпътуваме за там положих много усилия в подготовката.
Месеци наред четях впечатления,препоръки,набелязвах местата,които трябва да се видят,разглеждах снимки,разучавах карти и се разхождах из града чрез Google earth .
Прочетох пътеводителя на National Geographic от кора до кора,че и цели два пъти :) ,защото е тежък и не исках да го нося всеки ден и затова си направих кратко резюме на информацията за различните места.
Но нали ми се повреди РС точно,когато бях готова и загубих инфото,та хайде още веднъж,но както каза моята скъпа Мина-тъкмо да го науча наизуст :) .
Благодарение на това,когато тръгнахме на дневните си обиколки, бях подготвена до такава степен,че сякаш вече бях минавала тези маршрути и сега ги повтарях.
Обичам подготовките и много държа на тях,защото нямам възможност да пътувам толкова волно и често,че да си позволя лукса да тръгна на някъде просто ей така,без да знам къде отивам и как ще си оползотворя времето най-рационално и полезно.
Обичам самоподготовките и независимостта,която осигурява един такъв престой на фона на организираните екскурзии.Да имаш възможността сам да си определяш дневния ред и маршрут,времето за разглеждане,местата за хранене и нощувка е несравнимо предимство,а и със сигурност по-изгодно от готов туристически пакет.

За много от вас тези неща са известни.Много от вас са пътували по този начин или са посещавали Италия и в частоност Рим,и може би моят разказ ще им е безинтересен,но аз искам да си споделя мислите и впечатленията,
така както ми се стичат в момента в главата,пък дано са полезни и на други.
Още повече,че до сега не съм се отпускала да показвам и разказвам така разточително,но днес ми се прави точно това. :)
Ще разделя публикацията на части,защото снимките са много и не искам да се получи един тегав и безкраен ферман.


Колизеят


Не напразно Рим е наричан Вечният град!
Един град,чиято история и до днес можеш да видиш,да почувстваш реално и да не вярваш,че камъка или колоната,или статуята,които докосваш са на стотици и дори хиляди години.
Както казах ,имах възможност да изчета много споделени впечатления на други хора.Настроенията преливаха през разочаровани,не дотам очаровани,доволни от видяното и такива,за които Рим остава любов завинаги.
Аз съм от групата на не влюбените,но пък съм изключително доволна от това,което успях да видя .


Foro Romano



Онова,което най-силно ме е впечатлило са Колизеят ,площад Св.Петър и базиликите им.Разбира се перлата в короната е базиликата Свети Петър.
Впечатлиха ме с тяхната внушителност,толкова голяма,че въпреки,че бях прегледала много снимков материал успяха да ме изненадат с размери.
До толкова,че едва ги побирах цели в обектива на скромния ми по възможности апарат.
Другото,за което си давах сметка бе как се е възприемал този грандиозен градеж в онези времена,когато цивилизацията е била съвсем различен етап от развитието си и възможности ,и въпреки това са съградени архитектурни и художествени шедьоври,които будят възхищение и почуда  и до днес.


San Pietro in Vincoli


По препоръка на пътеводителя рано сутринта започнахме нашата обиколка с базиликата „Св. Петър с оковите „  (San Pietro in Vincoli ),с цел да избегнем навалицата,защото тя е известна за тълпите туристи със знаменитата статуя на Микеланджело „Моисей” ,която е част от недовършената гробница на папа Юлий ІІ.



Базилика San Pietro in Vincoli - Моисей на Микеланджело


Моисей е изобразен с десетте божии заповеди под мишница.
Отвън базиликата не подсказва по никакъв начин за красотата,която е стаила вътре,което е характерно и за други базилики в града.
Оковите на св.Петър са изложени пред олтара.


Базилика San Pietro in Vincoli - оковите на Свети Петър



След две улички следва Колизеят.
Седейки пред него изпитвах не само задоволство от гледката,но и известна доза страхопочитание.
Представях си как години след години,векове след векове,та дори близо две хилядолетия хора са се раждали и умирали,а той е бил там,на мястото си - огромен,демоничен,древен и будещ уважение!








Колизеят е най-големият и най-великолепният от амфитеатрите в Древен Рим, започнат от император Веспасиан през 72 г. като подарък към гражданите на Рим и завършен през 80 г. от Тит, като някои допълнителни промени са направени по времето на Домициан (81-96 г.). Построен е на мястото на изкуственото езеро до имението на император Нерон-Domus Aurea.
С възможност да побере 50 хил. зрители, Колизеят е използван за гладиаторски борби, имитации на морски битки, лов на животни, екзекуции, възстановки на битки и драми с митологични сюжети. През Ранното Средновековие сградата престава да се използва за представления, а по-късно служи за различни нужди – жилища, работилници, седалище на религиозен орден, укрепление, кариера и християнски храм.




 


Силно земетресение през 1349 г. нанася големи поражения на Колизея, разрушавайки външната част на южната страна.
През 1749 г. папа Бенедикт ХІV го обявява за свещено място.
Мащабен реставрационен проект е изпълнен между 1993 и 2000 г., на стойност около 20 млн. евро.
Цели 1933 години е бил символ на този град и ще остане такъв завинаги!

Тъй като ние вече сме посещавали подобен колизей отвътре,а и знаех този в какво състояние е,предпочетох да му се насладим само отвън,където за мен е по-интересната гледка.






Завърнахме се там  и за вечерни снимки преди тръгване.


Арката на Константин







Непосредствено до Колизея е Арката на император Константин,издигната през 315 г. в чест на победата му над неговия предшественик и шурей Максенций.



Арката на Константин

 

От там продължихме по булеварда,разделящ  Римския и Императорските форуми към площад Венеция. 
Вървейки в тази посока,отляво е Foro Romano - сърцето на древен Рим,мястото,от където  в продължение на почти хилядолетие е управлявана Римската империя.

 
Римският форум


        


Вижда се много добре както от терасата на монумента Виктор Емануил,така и от хълма Капитолия,зад сградата на кметството,така че също го разгледахме отвисоко,което намирам за напълно достатъчно предвид състоянието на останките в него. 


Римският форум - Арката на Септимий Север и 8 колони от Храма на Сатурн

Римският форум - Foro Romano




Отдясно на булеварда са Императорските форуми.Те включват форумите на Траян,Веспасиан,Август и Нерва и са част от Римския форум,но построеният от Бенито Мусолини  през 30-те години на миналия век булевард ги разделя,а голяма част от останките от тези форуми остават под него.
Юлий Цезар пръв построява форум на това място през 54 г. преди новата ера.


Mercati di Traiano



Най-голям и най-запазен е последният, построен през 112 г. форум и пазарите към него –  Mercati di Traiano - първият по рода си пазар с покрити магазини за различни стоки,били са над 150 на брой,една древна проекция на днешните молове. :)


Колоната на Траян


Над Траяновите пазари е колоната на Траян ,издигната в чест на победата му над даките.По нея са изрязани 2600 фигури,висока е 30м.Вътре има стълба,осветявана от 40 малки прозорчета.Когато Траян умира през 117 г. останките му са положени в урна в кухината на колоната.На върха е имало огромна статуя на императора,която през ХVІ век е заменена с фигурата на св.Петър .


Колоната на Траян ,поглед откъм Via Nazionale

Площад Венеция


Площад Венеция - една от  възловите транспортни точки в града.  
Срещу монумента Виктор Емануил ІІ отляво е дворецът Венеция,построен през 15в. по поръчка на венецианския кардинал Пиетро Балбо,бъдещ папа Павел ІІ.Дворецът е бил папско седалище,посолство на Венецианската република,резиденция на австрийския посланик,а по времето на Мусолини там е бил неговият щаб и от неговото малко балконче е произнасял речите си.В днешни дни е музей с произведения на изкуствата.При строежа на монумента,за да може той да се вижда добре от Via del Corco,дворецът Венеция е бил разглобен тухла по тухла и изграден отново на площад Сан Марко.Пред него е една от „говорещите” статуи – тази г-жа Лукреция.
"Говорещите" статуи са няколко в града,а името им идва от това,че на тях обикновените римляни са закачали анонимни доноси срещу своите управници и благородници.
Срещу двореца Венеция като негово архитектурно копие е двореца Дженерали.



Монументът Виктор Емануил ІІ

 
Националният паметник на Виктор Емануил II е построен в чест на  първия крал на Обединена Италия.Завършен е през 1935 г.
Паметникът е с характерни стълбища, коринтски колони, фонтани, конна скулптура на Виктор Емануил и две статуи на богинята Виктория,качена върху квадрига.
В основата на структурата се помещава Музей на италианското обединение. През 2007 г.,на гърба на паметника е добавен панорамен асансьор, което позволява на посетителите срещу 7 евро да се качат до покривната площадка за 360 градусова гледка .


Площад Венеция - поглед от панорамната тераса на монумента
поглед от терасата на монумента


Площадката зад монумента е на едно ниво и е свързана с входа на базилика Света Богородица Арачели ,до която  иначе се стига от улицата по 132 стръмни стъпала.Преди да сляза по тях,за да се отправя по Кордоната към хълма Капитолия реших все пак да надникна в тази базилика,която също не блазнеше с външността си,но също се оказа много пленителна отвътре.





Santa Maria d 'Aracoeli




                 Следва най-ниският от седемте хълма на Рим - Капитолия.

Cordonata - стълбите,водещи към Piazza del Campidoglio


 Капитолийският площад


През 1537 г по поръчение на папа Павел III, Микеланджело оформя на върха на Капитолия красив площад (Piazza del Campidoglio), а повода е посещението на императора на Свещената римска империя Карл V.


Palazzo dei Concervatori

Palazzo Nuovo
 

Площадът е заобиколен от трите страни от три двореца-отдясно е Дворецът на пазителите (Palazzo dei Concervatori) ,отляво е Новият дворец (Palazzo Nuovo) и между тях е Дворецът на Сената,построен върху останките от римския архив (Табулария),а в днешно време е Кметството на града.
В дворците е разположен внушителен музеен комплекс - Musei Capitolini - в които се съхраняват много образци от римската култура от различни периоди, включително и статуята на вълчицата с Ромул и Рем.
В центъра на площада е копието на статуята на Марк Аврелий,а оригиналът е свален за реставрация през 1981 г. и е оставен вътре в музея. 


 Кметството на Рим и конната статуя на Марк Аврелий


Тук ще поставя край на първа част,за да не ви отегча прекалено,а и Blogger започна да дава "заето" от толкова много текст и снимки ,пради което текста е с различен шрифт и разстоянията между текст и снимки не подлежат на "дресура" .

Успешна нова седмица на всички!


42 коментара:

  1. Страхотен град, върна ми прекрасни спомени, Роси!

    ОтговорИзтриване
  2. Мила, Роси, ако някой ден посетя Рим, то знай, че твоята публикация ще е моят пътеводител! Нямаш си и на представа как се изненадах на тази публикация, просто съм свикнала на други публикации тук и с най-голям интерес прочетох всяка една дума, и вярвай ми ти си невероятен гид! Много, много ще се радвам ако и в бъдеще споделяш подобни публикации с нас! Знаеш ли, и аз съм като теб, ако знам, че ще ходя някъде изваждам предварително всички места и забележителности и си правя нещо като програма, може би е професионално изкривяване, но добрата организация е задължителна. Друг е въпроса, дали ще се спази до точност, но това не винаги зависи от нас. Правя всичко това, защото не бих искала като отида някъде да разбера след това че съм пропуснала нещо много красиво и интересно. Макар, че поради недостиг на време или други причини пак може да го пропусна:). Освен това не на всички места бихме могли да се върнем отново. Леле. Роси, коментарът ми стана по-дълъг от публикацията ти, но толкова се развълнувах! Благодаря ти за тази разходка, за тази приказно красива разходка, невероятно показано, написано, снимано и споделено. Усещам емоцията ти и се радвам, че я сподели с нас! Прекрасна вечер, мила и една голяма прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,толкова ме зарадва с коментара си и ти благодаря сърдечно!А очертае ли ти се път към Рим можеш да разчиташ на цялата информация с която се подготвих и си я пазя,с график по дни,имена на улици по маршрутите,кратка справка за всеки обект и всичко каквото би ти било полезно.Много ще ми е драго да съм ти полезна!

      Изтриване
  3. Чудесен пътепис си захванала, Роси! Продулжавай, изчетох всичко с имтерес , въпреки, а може би точно защото, съм била няколко пъти в Рим! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще продължа със сигурност,имам много снимки и информация за споделяне и ми е драго,че дори на посещавалите Рим е интересно,благодаря ти,Соня!

      Изтриване
  4. EЕ, Роси, откога те чакам да отидеш до Рим, пък да се завърнеш, пък и да покажеш и разкажеш.....Прекрасна разходка си направих рано сабале.
    Да ти кажа, аз какво чудо съм като затръгваме....ей сега пак ще яхваме метлата, побърках се да ровя и диря разни места, това е и една от емоциите на тези пътувания.От многото подготовка, още не съм приключила с моите Тосканско-Лигурийски пътеписи....
    Ех, като си помисля какъв мерак имаше за пуста Италия....за мен обаче тя съвсем не е Рим, Флоренция или Милано....все повече се уверявам в това!
    По въпроса за Виена, всичко е до нагласа - аз бях във Виена в такъв период от живота ми, че тя е оставила трайна емоция в сърцето ми също.
    Пожелавам ти още много вълнуващи пътешествия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали,нали...то не бяха месец,два чакане :) .
      Вярно е,мерак имах и продължавам да имам,защото Италия със сигурност е богата на впечатления дестинация.Ти знаеш,че решихме първо да започнем само с един град,за да усетим атмосферата и в следващи посещения,ако ни е писано,вече може и да попътуваме между градчетата,езерата също са ми мечта.Вярно е,че в Рим не можеш да видиш природа,но пък си компенсиран от история и древна архитектура.Абе според мен всяко кътче на тази страна може да ти осмисли престоя и разхода със сигурност.
      А Виена ме е грабнала по много причини и може би най-вече с това,че поне от погледа на туриста ги преценявам като едни перфекционисти и наистина останах очарована,дори не само от самия град,а и от страната и различния манталитет,който е в основата.
      Благодаря за хубавите пожелания,да ти се връщат стократно и все така вълнуващи пътувания да подготвяш и разказваш,Мария!

      Изтриване
  5. Благодаря ти Роси за чудесното пътешествие.
    Очаквам с нетърпение продължението.
    Целувки и хубав ден
    Нора

    ОтговорИзтриване
  6. ооо съвсем не от многото снимки, Роси, просто блогер и ФБ са се наговорили да правят мизерии тези дни (да ме прощават, но днес го нямаше профила на още една приятелка и над 2 часа се мъчихме да възстановим)
    Извинявам се за отклонението.
    Ето виж сега, благодарение на твоята предварителна подготовка, предаваш тук впечатленията стегнато и не само не отегчаваш, ами и много бързо дори свърши първата част :) Очаквам с интерес следващите части и благодаря за виртуалната разходка!
    Прегръдка и хубава седмица, другарче мило!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря за чудесният разказ и спомени, Роси,
    а и зная какво коства да се подготвиш за едно такова пътуване -
    каквото и да се напише, колко и пъти да се посети, това е Вечният град...
    Много ми хареса твоето представяне, поздравления -
    вълнуващо, стегнато и организирано, в прекрасни снимки, настроение и усещане.
    Удоволствието ми бе голямо и ще очаквам още,
    хубава и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Аха-а-а-а, значи на Ботуша си се била скрила толкоз време! Много хубав репортаж си направила - обичам да чета пътеписи, особено когато са и с толкова снимки. Давай, Роси, пиши още (-:
    Хубава и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Няма по-хубаво от желана разходка извън границата ни.Красиви места си посетила,надявам се и да си починала вече.С удоволствие прочетох и разгледах всичко-разкош!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Пепи,Дианка,Диди и Живе,благодаря ви,дами!Много се радвам,че ви е било интересно и най-вече,че не сте скучали,а продължение ще има,не само едно,но постепенно,че бавно става.
    С пожелание за ползотворен утрешен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  11. И аз зяпнах като Катето , абе как с нищо не подсказа ,че ще ходиш до Рим :)!
    Изчетох с голям интерес всичко , Рим ме вълнува отдавна ,но още не съм била там .Със сигурност ще си запишаа , за посещения някои от маршрутите ти ,Роси ! Очаквам Рим 2 и впечатленията ти от италианската кухня :) !
    Спорна седмица , Роси ! Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ваня,потайна съм от суеверие :) .Но сега ще разкажа надълго и нашироко.Снимала съм какво хапвахме,последно това ще е отчетено,но съм далеч от мисълта,че съм успяла да оценя истинската италианска кухня,защото Рим е завладян от комерса много силно и това дава отрицателно отражение на кухнята.
      За теб поне Рим е достъпна дестинация и ще се радвам да съм ти полезна,мила!

      Изтриване
  12. Роси, страхотна разходка, благодаря ти! :) Чакам с нетърпение следващите части :)
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Мира,започвам да подготвям втора част,но ще редувам и с рецепти за баланс :) .
      Хубава да е и за теб!

      Изтриване
  13. страхотна публикация!
    Толкова обширно и интересно си разказала всичко!
    Благодаря за разходката,Роси и с нетърпение очаквам следващите публикации!
    поздрави

    ОтговорИзтриване
  14. Роси, беше ми безкрайно интересно! В никакъв случай отегчително, много ми се искаше още. И с нетърпение ще чакам втората част, която се надявам не е последна. И очаквам също и кулинарните ти впечатления. Харесвам такива градове, места с хилядолетна история и си направила страхотно, че си се подготвила предварително. Така изживяването е по-пълноценно.
    Ще следя с интерес!

    ОтговорИзтриване
  15. Роси, толкова приятно беше да прочета за твоето пътешествие до Рим! Така чудесно си разказала за впечатленията си, че сякаш бях до теб в действителност и виждах всичко това, което си видяла ти. С малко закъснение се включвам, но първо отпих от освежващата ти лимонада :) С голям интерес чакам продължението.
    Хубав утрешен ден и до скоро!

    ОтговорИзтриване
  16. Мария,Бети и Албена,много ви благодаря за хубавите думи!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Чудесно място, прекрасни снимки и увлекателно разказано, Роси! Благодаря ти за тази истински вълшебна разходка! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам,че ти е харесал моят разказ,Снежи!Хубава сряда нека е и за теб!

      Изтриване
  18. Росиии,огромно благодаря за прекрасната виртуална разходка! И аз като теб никога не тръгвам без предварителна подготовка и план! По-спокойно ми е така, а и разходката е по-пълноценна!
    Рим определено е сред дестианциите, които искам да посетя някой ден и определено едно от местата където ще се спра за информация ще бъде твоят подробен разказ! Чакам с нетърпение продължението! Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ради,едно от приятните ми занимания е прелюдията към пътуването и неговата подготовка,затова не пропускам тази част и гледам да планирам нещата отдалеч.Пък и на такива места обичайно човек отива веднъж в живота,само за няколко дни и е хубаво да ги осмисли максимално според интересите си.
      Никак не е лесно да разучиш виртуално един голям град,но с повечко желание и време се получават нещата.
      Пожелавам ти скорошно сбъдване на желанията ти и вълнуващи пътувания!
      Радвам се,че намери време да се отбиеш отново тук и ти благодаря,мила,а ако имаш нужда от допълнително инфо,знаеш че нямаш никакви грижи!

      Изтриване
  19. Роси, беше ми изключително приятно, благодаря за споделеното. И независимо кой е ходил и кой не (аз не съм), винаги е интересно да надникнеш и от нечий друг поглед. Чудесно пътуване сте си направили. Желая ти още повече подобни изживявания, които след това да останат в съзнанието ти и да си спомняш с радост за тях.
    Хубав и усмихнат ден, Росинце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Гери!Хубав четвъртък и на теб! :)

      Изтриване
  20. Роси и аз като теб се подготвям като ученичка поне месец преди пътуване, за да се настроят всички сетива за предстоящото изживяване и да не попаднем на места, където да зяпаме и като се върнем да разберем къде сме били. Имам впечатления от такива хора, които отчитат екскурзията, но какво са видели, научават в разговор за дестинацията.
    С нетърпение ще изчета всички останали части и особено ще ми бъде интересно да видя какво си уловила от италианската кухня! И не се притеснявай от тези извънкулинарни отклонения - чудесен разказвач си!Сърдечна прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  21. Чудесен разказ и прекрасни снимки Роси! Беше удоволствие за мен да те чета и да се разходя виртуално из Вечният град.
    Не съм била все още там *

    ОтговорИзтриване
  22. Танче,има и такива хора,за които е достатъчно просто да се озоват някъде и да разглеждат пътьом,да хапват и пийват без да ги вълнува особено край какво минават.Пъстър свят както се казва.Но аз не мога да се оставя на случайността и непременно трябва да знам къде отивам,какво ще разглеждам и от къде ще мина.Цялата тази суетня ми е толкова любима,колкото и самото пътуване,получава се едно цялостно преживяване.

    Радвам се,че за теб и Дани е било интересно разказаното от мен,благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
  23. Със страхотно удоволствие разглеждахдахме неколкократно чудните ти снимките ти, Роси :) и детенце се забавляваше да ми доразяснява кое, какво как и що е ;)
    Приказна разходка сте си спретнали!!! - нямаме търпение да видим и останалите части...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Продължавам с разказа в следващата публикация,мила и се надявам да ви е все така занимателно да се разходите и с мен ! :)
      Поздрави на цялото семейство от мен и моите хора! :)

      Изтриване
  24. Роси, тази публикация наистина ме пренесе там, разказала си всичко много увлекателно и образно.
    А снимките ти са уникални, благодаря за тях.
    Благодаря и за виртуалната разходка, наистина ми хареса много.
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  25. Преди няколко дена разгледах снимките и прочетох за вашата разходка.
    Много красиви местенца сте посетили. :) Изживяването е било страхотно!
    Благодаря, че сподели с нас. :) Разходих се и аз виртуално, а се надявам някога да се случи и реално :)

    ОтговорИзтриване
  26. Много ми се иска и аз да отида там някой ден! :)

    ОтговорИзтриване
  27. Роси, страхотно разказваш! Върнах се отново във Вечния град чрез твоите думи и снимки! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се,че те върнах към хубави спомени,Лети! :)

      Изтриване
  28. Много благодаря! Бъди здрава, много късмет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бъдете и вие здрава,Роза, и дано съм ви била от полза с моите разкази!

      Изтриване