25 юли 2013 г.

Рим - част ІV


Днес ще продължим разходката из Рим с най-ценното и интересно за всеки турист - базиликата Свети Петър с едноименния площад и Ватиканските музеи.


Според пътеводителя на National Geodraphic базиликата Свети Петър,
построена върху гроба на апостол Петър,е сърцето на римския католицизъм,
най-големият християнски храм в света и емблемата на най-малката,но притежаваща огромна власт и влияние, независима държава - Ватикана.
Държавата си има собствени пощенска станция,пощенски марки,съдебна система,аптека,бензиностанция,жп гара,комисар,телевизионен канал,
ежедневник,радио и Швейцарска гвардия.

След като разгледахме ватиканските музеи се отправихме към площад Свети Петър ,за да влезем в едноименната базилика,но докато направим няколко снимки и се дивим на мащабите и красотата им, и хоп,пред нас мандалото хлопна и преустановиха допуска до базиликата за цели 2 часа.
Явно щеше да има някаква света литургия,на която ако искаш да присъстваш седейки на столче в базиликата,трябва да имаш пропуск.
Направихме си разходка до замъка "Свети Ангел" ,ядохме сладолед,
помотахме се,постояхме на една пейка и съзерцавахме ритъма на града,докато стане време отново да отворят.
Когато се върнахме на площада се образува грандиозна опашка ,още повече,че както се полага на височайшият им сан,не отвориха църквата в уречения час,а с поне 15 минути закъснение.    На тази снимка се вижда опашката пред нас:

А тук - още много желаещи след нас:
                 

                    На излизане стълпотворението все още продължаваше:
поглед от базиликата към площада
В началото на 4 век император Константин полага основите на първата базилика,която се оказва напълно порутена след завръщането на папата от изгнание в Авиньон.
Новата базилика отваря врати на 18.11.1626 г.
Много хора са участвали в строителството й,но противно на поговорката "Много баби -  хилаво дете" в този случай комплексната работа е дала неповторим резултат.
Бароковият интериор е поразителен.Вероятно заради него Бернини получава толкова високо признание.
Вниманието ви ще се насочи директно върху огромния бронзов балдахин над папския олтар,отлят с бронза от портика на пантеона.

Ниско пред балдахина е гробът на св.Петър,ограден с парапет с 95 постоянно запалени лампи.
За съжаление ние не можахме да разгледаме базиликата пълноценно,
заради изпълнените със столове пространства.
Досега в катедралата са погребани 147 папи.
Прочутата скулптура Пиета на Микеланджело се намира в първия параклис в десния страничен кораб.Подписът му се вижда върху драперията на гърдите на Богородица.
През 1972г. душевно болен мъж удря скулптурата с чук и я поврежда,след което е защитена с прозрачен брониран панел.
Не знайно защо ,но явно поради огромния интерес и заради предстоящата литургия,Пиета беше заградена и запердена,но все пак отдалеко успях да я зърна през един малък процеп в завесите.

с такива драперии бяха запердили целия десен корабКуполът на базиликата е архитектурен шедьовър на Микеланджело.
В далечния край на портика има асансьор,който срещу заплащане ще ви изкачи до нивото на статуите над фасадата.Оттам нагоре по вътрешна стълба ,която е еднопосочна и тясна,можете да стигнете върха на купола.
Гледката от високо е заслужена награда за изнурителното изкачване,но ние и от това бяхме лишени.
Добре,че вече бяхме компенсирали подобно преживяване с качването си на площадката на монумента Виктор Емануил,а в следващи дни не ни се идваше пак да  минаваме през скенерите,и без това програмата ни за всеки ден бе плътно планирана.
  Площад Св.Петър ,проектиран от Джан Лоренцо Бернини по поръчка на папа Александър VІІ Киджи,е единодушно признат за архитектурен шедьовър.Пространството е обрамчено от две колонади с 284 дорийски колони и 88 четириъгълни колони,наречени пиластри,над тях има 140 скулптури.Фасадата на храма е украсена със статуите на Христос,св.Йоан Кръстител и единадесетте апостоли.От двете страни на стълбището са статуите на св.Петър и св.Павел.египетския обелискПо средата на разстоянието между обелиска и всеки от фонтаните на земята има по един каменен диск с надпис: Център на колонадата.
Ако застанете точно върху диска ще видите как 4-те реда колони от съответния полукръг се подреждат в един ред.
поглед към колонадата от дискаОт централния балкон на фасадата папата отправя коледното и великденското послание.
Оттук се оповестява и избирането на нов папа.
Ние папата не видяхме,но поне един кардинал за цяр зърнахме :)  :Ватикански музеи На горната снимка ,направена към 13,30 ч.,когато излязохме ,се вижда опашката от чакащи пред входа на Ватиканските музеи.Сутринта на идване не я снимах,но по същия начин започваше от края на стената долу в дъното - множество хора, строени поне по трима на ред.
Много малко вероятно е да имате късмета да го няма това стълпотворение,
особено в активния сезон,а в Рим малко по-слабо активни са само месеците ноември,януари и февруари.
Т.е. ако искате да се застраховате против часове висене,за да влезете, ви препоръчвам да си направите предварителна on line резервация .
Е,ще платите 4 евро горница над цената на билета,който и без това е 16 евро на калпак ,но според мен това ще е една много благоразумна инвестиция.

Щом влезете през входа и се изкачите с ескалатора ,вдясно е Пинакотеката,която е художествена галерия.
Можете да излезете на прилежащата тераса и да се насладите на красивия двор или направо да слезете в него.


За Сикстинската капела се минава през Вестибюла на четирите врати ( Vestibolo dei Quattro Cancelli) .Обърнете внимание на двора с шишарката.


дворът с шишарката

това не е шишарката ,а въртяща се статуя във форма на златно кълбоПрез него се влиза в  Пио-Климентовия музей,където освен статуи и бюстове,има великолепни саркофази.
В този на снимката долу е била погребана св.Елена,майката на император Константин.

                       

                           Ето го и прочутият Лаокоон в оригинал.

Намерен е на хълма Есквилин през 1506 г. Скулптурната група изобразява историята на троянския жрец Лаокоон и синовете му,разказана от Вергилий в Ениада - Лаокоон предупредил троянците за дървения кон,което разгневило Атина и тя изпратила две огромни змии да убият него и синовете му.


мумия в египетския музейНа втория етажи тръгнете по дългия коридор,разделен на три части-Галерията на канделабрите,на гоблените и на географските карти,от които може да се видят владенията на Италия през 80-те години на 16 век.галерията с географските картиТаванът е изрисуван изключително впечатляващо.
Изобщо във ватиканските музеи врат да ти е здрав,защото всички тавани са невероятно пищни и красиви,и със сигурност ще зяпате нагоре многократно.
От прозорците се виждат градините на Ватикана.

Залата в края води до стаите на Рафаело.Изписани са по поръчка на папа Юлий ІІ .стаите на РафаелоПо пътя към Сикстинската капела се отбийте в Покоите на папа Александър VІ Борджия .Според Уикипедия ,цитирам:

"След като Александър VI Борджия умира, обкръжаващата атмосфера  на ненавист и страх е в такава степен, че папа Юлий II и всички негови приемници отказват да заемат апартамента на Борджия във Ватикана, който остава забравен до 19-ти век. "


Сикстинската капела е била личен параклис на папите.Тук и до днес от векове наред се провежда избора за нов папа.


Страшният съд в Сикстинската капела


Микеланджело рисува тавана от 1508 до 1512 г . легнал на скелето.
Отначало приел поръчката без особен възторг,защото смятал себе си по-скоро за скулптор,отколкото за художник,а и му се искало да довърши гробницата на папа Юлий ІІ в базиликата "св.Петър в окови" ,за която ви споменах в част І .
Амбициозният му проект "Сътворението" включва десет редуващи се главни сцени:Отделянето на светлината от мрака,Сътворението на слънцето,луната и планетите,Отделянето на земята от морето,Сътворението на растенията и животните,Сътворението на Адам,Сътворението на Ева от реброто на Адам,Изгонването от райската градина,Жертвоприношението на Ной,Потопът и Пиянството на Ной.

Страшният съд на стената е рисуван от Микеланджело от 1534г.  до 1549 г. по поръчка на папа Павел ІІІ.

Снимките ми са с много лошо качество,защото са абсолютно забранени,
следят стриктно и правят забележка.Още докато си насочвах апарата и  от охраната ми подвикнаха да не снимам,та после в търапаната крадешком щракнах само тези две "пози" .


Случайно попаднах на този блог,където дамата е направила също много пространен преглед  на посещението си във Ватикана,така че ако ви се разглежда още непременно го посетете,снимките й дават много богата представа. 

А това са предишните три части от разказа ми за Рим:

Рим-част І
Рим-част ІІ
Рим-част ІІІ

15 коментара:

 1. Ех този Рим :) Прекрасен град ! Чудесни снимки !
  Не съм била там все още Роси , и беше удоволствие за мен да разгледам това което ти ни показваш :)
  Хубав ден мила!

  ОтговорИзтриване
 2. Както казват моите племенници : ''след църквата ''Св. Петър '' в Рим нищо друго не може да ни впечатли '' ! А като гледам снимките и чета интересния ти разказ ,Роси съм напълно съгласна с тях !
  Хубав следобед ! Прегръдка !

  ОтговорИзтриване
 3. Поредния епизод от красивата разходка, Роси :) Благодаря за споделеното.
  Много ми беше интересно да разгледа и прочета всичко тук - по една случайност вчера гледах филма Ангели и демони - по "Шестото клеймо" на Дан Браун и много се зарадвах, като виждам едни и същи църкви, паметници, катедрали... всичко това през два различни погледа само с ден разлика. Сега ще ида да разгледам и блога, който даваш ти.
  Прегръдка, мила и хубава вечер на теб!

  ОтговорИзтриване
 4. Росинце, аз ти желая все толкова магични пътешествия с любими хора, които да те вдъхновяват и изпълват мислите и мечтите ти!
  Сърдечни поздрави! :)

  ОтговорИзтриване
 5. Роси, много интересно пътешествие! Чудни снимки на един град - история!Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 6. Благодаря ви,момичета,много ми е драго,че ви е било интересно!
  Сърдечен поздрав и хубав петък да е! :)

  ОтговорИзтриване
 7. Като не мога да отида по тези места, с удоволствие ги посещавам чрез твоите очи!
  Благодаря ти!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Много се радвам,че разходката ти е била интересна и полезна,Инче!

   Изтриване
 8. Ако покажеш още едни красоти от Рим ;)) ще ти се наложи да ме водиш до там, мила - невероятни разходки ни предлагаш и фантастични снимки!!!
  Прегръдки и прекрасни почивни дни от мен :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Идеята звучи страхотно,и бихме си изкарали страхотно!Благодаря ти,скъпа!Поздрави на моите приятели и хубав уикенд ви пожелавам! :)

   Изтриване
 9. Благодаря за разходката Роси! Пожелавам ти скоро да посетиш нови места и да ги споделиш с нас!

  ОтговорИзтриване
 10. Много красиво! Страхотно сте се разходили!

  ОтговорИзтриване
 11. Роси, Рим е невероятен, необятен, интересен, уникален... Всяка нова част от твоите публикации ме изкушава все повече да го преместя на челни позиции в местата за посещения. Прелестни снимки, увлекателни разкази... Прегръдки, Роси и ти благодаря за красотата и вдъхновението!

  ОтговорИзтриване
 12. Напълно съм съгласна, че бароковият интериор е поразителен.Вероятно заради него Бернини получава толкова високо признание.Може да го гледаш и да му се наслаждаваш до без карай и ням да ти омръзне нито един детайл, на против ще откриваш все нови и нови неща, които ще те изумяват.Вниманието ни няма как да не се насочи директно върху огромния бронзов балдахин над папския олтар,отлят с бронза от портика на пантеона.Не знам какви хора са го правили но са си разбирали от работата, със сигурност са виждали в умовете си крайният резултата.

  ОтговорИзтриване
 13. Може и в началото както и вие пишете да е ..."приел поръчката без особен възторг,защото смятал себе си по-скоро за скулптор,отколкото за художник,а и му се искало да довърши гробницата на папа Юлий ІІ в базиликата "св.Петър в окови""“....но това, което се е получило е фантасчино и съм сигурна че е бил горд че се е съгласил твореца си е творец, независимо дали е склуптор или художник той им а поглед на творец и знае кое как ще седи още преди да е започнал в съзнанието си той вижда какво трябва да се свърши.Определено ще запомня този съвет, който ни давате да се отбием в Покоите на папа Александър VІ Борджия, определено знаейки кой е живеел там сигурно ще се почувстваме доста странно.Благодаря за статията и интересната информация в нея.

  ОтговорИзтриване