29 септември 2013 г.

магически сладкиш





 


Много отдавна ми е в полезрението това чудо на сладкарството,било под названието "умен сладкиш" или "магически сладкиш" и т.н.,но най-силно ме подтикна да си го сложа в листата на чакащите  Мира,за което й благодаря!
При нея наистина много отчетливо личи как се обособяват два отделни пласта.
По принцип рядко се стърпявам да не импровизирам,но в този случай понеже нямах предварителна представа какво ще се получи,не си позволих волности,за да не проваля резултата. 







  
Единствените промени,които направих бяха да заменя лъжицата вода с лъжица лимонов сок и да увелича захарта,защото киселинката в лимоновия сок трябва да бъде компенсирана.
Вие решете на вас колко захар ще ви е необходима според личните предпочитания.







Продукти:

4 яйца
3/4 ч.ч. (или 1 ч.ч.) захар
1 ч.ч. брашно
125 гр. разтопено масло
500 мл. прясно мляко
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок (или вода)
ванилия








Приготвяне:

Форма за печене БЕЗ откопчаващ механизъм напръскайте със спрей за печене или застелете с пекарска хартия ( аз използвах правоъгълна тава с приблизителен размер 20/30 см).
Разтопете кравето масло и го оставете да се охлади.
Разделете белтъците от жълтъците.
Разбийте в чиста,суха купа белтъците с 1/3 ч.ч. захар на устойчив сняг.
В друга купа разбийте жълтъците и останалата захар,докато побелеят и удвоят обема си.
Към жълтъците и захарта добавете маслото,разбийте отново.
Добавете към тях и брашното (пресято) и пак разбийте.
Налейте прясното мляко и лъжицата лимонов сок (или вода) ,и внимателно хомогенизирайте.
Накрая прибавете белтъците към сместа с жълтъците и леко разбъркайте,докато се разпределят равномерно.
Сместа е доста по-рядка от кексова,но така трябва да е.
Изсипете я във формата и изпечете сладкиша в загрята на 160 гр. фурна,долен реотан с вентилатор.
На мен ми отне около 30 мин.
Проверете дали е готово като докоснете повърхността съвсем леко и усетите ,че се е уплътнила.Боднете клечица само до средата,където е кексовия слой,трябва да излиза суха.
Изключете фурната и оставете тавичката вътре на отворена врата около 10 мин.
След това я извадете да изстива на решетка на плота  до пълно охлаждане.
Приберете сладкиша в хладилника за поне 30 мин. и можете да сервирате.






                       При поднасяне поръсете пудра захар.







56 коментара:

  1. Магнетичен ти се е получил, Роси! Снимките са страхотни, сладкишът също! :)
    Прегръдки и успешна седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Бих го изпробвала , изглежда наистина магически , Роси ! А долния слой е идеален , но сигурно е по-трудно да изпечеш отгоре ? ! Прегръдка !
    Хубава нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотен е, Роси! Ще си поискам едно голямо парче със следобедното кафе. Прегръдки! ;)

    ОтговорИзтриване
  4. Интересен сладкиш и изглежда невероятно!
    Роси, прегръдки и приятна неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. нещо не разбирам.сладкиша е на два пласта,а аз виждам рецепта само за един сладкиш.в това ли е магията на "магическия сладкиш"?като гледам снимките горният пласт ми изглежда на реване,а отдолу на крем-пудинг.и двете ги обичам много,а това е 2 в 1.представям си комбинацията,ммммммммммммм

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря на всички за поощрителните думи!
    Ваня и Мария Илиева-сладкишът се забърква от една смес,излива се цялата в тавичката и се пече.По време на печенето се обособяват от самосебе си двата пласта.Белтъците смесени с маслото,захарта и брашното се издигат нагоре и образуват много фин пандишпан,а отдолу остава сместа с жълтъците,която пак съдържа брашно,захар и масло и по същество представлява типичния сладкарски крем.Така си го обяснявам аз.
    Т.е. да,в това е магията-изсипваш в тавата една смес,а получаваш десерт,който изглежда и е на два пласта .

    Хубава нова седмица на всички! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много красиво, Роси! С удоволствие бих опитала и аз :)

    ОтговорИзтриване
  8. Уау Роси! Все едно си сложила първо гъст крем и отгоре блат. Наистина магическо!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасен е, Роси,
    в твое изпълнение изглежда много фин, елегантен и ефектен.
    Харесва ми - благодаря за чудесната идея,
    сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Странна работа, ми то си е много интересно! Голяма си подстрекателка, ще го направя от пусто любопитство и заради крема! Прекрасно изглежда! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  11. Роси, голямо чудо този сладкиш :)
    Прегръдки и искам среща, но май по-рано от ноември няма да мога :(

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте!Много харесвам рецептите ви и често разглеждам блога ви.Искам да опитам и тази рецепта но не разбирам какво значи '' Изсипете я във формата и изпечете сладкиша в загрята на 160 гр. фурна,долен реотан с вентилатор.''Моята фурна има вентилатор ,но няма печене само отдолу.На какви градуси ще ме посъветвате да го изпека и за колко време?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и ви благодаря,че намирате интересни идеи в моето местенце!Чувствайте се винаги добре дошла!
      Щом нямате само долен вентилатор,изпечете го на горен и долен с вентилатор,пак същите градуси,но по някое време ще се наложи да покриете отгоре,за да не потъмнее много.
      Разликата при печене само на долен реотан с вентилатор е,че не се налага покриване против прегаряне.Можете да печете и без вентилатора,но времето ще се удължи,с вентилатора е по-бързо.Поздрави!

      Изтриване
  13. И на мен ми се вижда много на магия този сладкиш и ще взема да го пробвам, след като шоколадовия магически много се хареса у нас :)
    Много е хубав при теб, Роси!
    Прегръдки, другарче мило и до скоро :)

    ОтговорИзтриване
  14. Понякога имам чувството, че имаш някаква вълшебна пръчица, размяташ я и хоп - вкусна магия! Обаче знам, че не е така и, че зад това стои един талант, който прави всичко с много любов и желание и затова постига тези резултати. Леле, Роси, този сладкиш в какви мисли ме хвърли, само! Наистина магически! Ще го направя обезателно, подобно чудо се случва с кодриткадира, дано успея:). Поздрави, мила и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Дами,винаги сте толкова мили и позитивни,сърдечно ви благодаря за похвалите,с тях седмицата започва с повече настроение и усмивка!
    Рецептата е отдавна популярна и наистина интересна за приготвяне,също като Кодрит Кадира и шоколадовия магически,който представиха Петя и Пепи (сигурно и други дами) се правят странно :) ,но пък резултатът е отличен.
    Опитайте и сами ще разберете какво се получава и дали ще ви хареса!

    Много успешна седмица пожелавам на всички вас!

    ОтговорИзтриване
  16. Ей, превари ме значи с тази магия, ти! И аз му се каня от доста време, но все нещо друго излиза на преден план! А и имам поръчки и други планувани за напред, така че доста назад ще изостана! Мога да се черпя едно парченце от твоя, нали, Роси! Поне докато му дойде ред у дома :)))
    Поздравления! Прекрасно изглежда!
    Хубав, вдъхновяващ октомври ти желая!

    ОтговорИзтриване
  17. Ох, къде отиде моят коментар от вчера?
    Пак да си кажа :)
    Много хубав изглежда сладкишът. Обаче, Роси, кексовият слой сух ли става или е леко влажен?

    ОтговорИзтриване
  18. Ама че магия... че вкусно и красиво изглежда*)

    ОтговорИзтриване
  19. Роси, чудесно ти се е получил, браво! Поздрави и успешна седмица ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря ви,момичета,за отделеното време и внимание!
    Илиянка,не,не е сух,напротив,изключително нежен е кексовия слой,много по-приятен от пандишпана,който по правило си е сухоежбина.

    ОтговорИзтриване
  21. Наистина магически! Изглежда неустоим! Поздравления, Роси!

    ОтговорИзтриване
  22. Магически резултат, Роси! Тъй като от доста време е много популярен, но все още не съм го приготвяла, имам един въпрос - каква е консистенцията на креместата част, не става ли твърде сбита? От твоя бих отнесла едно голямо парче и без въпроси:) Поздрави и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  23. Танче,благодаря ти!
    Нели,креместата част става точно като на онези тартове,които са с подложка от маслено место,пълнят се със сладкарски крем или някакъв пудинг и се запичат.
    Аз омотах това парче на снимката и още едно такова наведнъж :) ...и после още няколко.
    Докато е пресен сладкиша е чудесен и много нежен,но понеже аз го оставих в хладилника и до другия ден,тогава креместата част става вече леко сбита.Затова не препоръчвам да се съхранява там.Ако изобщо остане нещо.
    Можеш да тестваш с половин дозичка да видиш ще ви хареса ли.Поздрави и хубави есенни дни пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  24. Росиии,сладкиша е великолепен-и аз съм от канещите да го направят...
    Усмихнат октомври ти желая!

    ОтговорИзтриване


  25. Роси, изглежда неустоим, уж му се бях наканила, ама напоследък нещо не ми спорят нещата в кухнята и ще се насладя виртуално на твоя! Прегръдки и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  26. Здравей, Роси
    бихме искали да публикуваме рецептата ти в рубриката BG Blogs на GoodFood.
    Ако си съгласна, моля прати снимки на r.dimitrova@goodfood.bg, по възможност до края на утрешния ден?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  27. Страхотни снимки, Роси! Омагьосаха ме, май ще го правя тези дни :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  28. Живе,Игличе и Снежи,непременно го опитайте и да ви е сладко!
    Лоис,току що ги изпратих.Сърдечно благодаря ,че за втори път ми оказвате тази чест!

    Поздрав с усмивка за всички вас! :))

    ОтговорИзтриване
  29. Роси,страхотно се е откроил блата!Уж следвах всички обяснения а моят само се загатна!
    взимам си парченце и от твоят,защото сладкиша е чуден!
    Хубав ден мила
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
  30. Роси, повече от магически ти се е получил. Направо е зашеметяващ. Прекрасен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  31. Миме и Танче,благодаря ви,дами!
    Хубава и слънчева седмица ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  32. Е... с моята фурна на газ не съм сигурна дали тази магия ще стане, но за това пък сега се наслаждавам на красивото му представяне при теб Роси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,опитай половин доза,не вярвам да не стане.Щом за друго не ти пречи,че фурната ти е на газ и в този случай няма значение,печеш си стандартен кекс все едно,отделянето става от самосебе си.

      Изтриване
  33. Здравейте,
    и мен ме заинтригува този сладкиш. Не е ли някаква разновидност на кодрит-кадир-а, защото и той доколкото знам ( но съм пробвала още ) така се разделя на пластове?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По принцип си е от типа десерти с нетипично приготвяне и неочаквани резултати,но има разлика с Кодрит кадир,защото при последния се приготвят две отделни смеси,първо се налива крем-карамела,в средата кексовата смес,а при магическия всичко се обединява и така се поставя в тавата,а слоевете се отделят при печенето .

      Изтриване
  34. Страхотен! Магически или не много ми се иска да го опитам. Ако сложа кокос дали ще се отдели в кексовата част? Май ще трябва да се пробва :)). Благодаря че сподели. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ех,този кокос,ти и Ели сте причината толкова да го заобичам и аз,Диде.Опитай,предполагам,че ще се получи,ще чакам да споделиш резултат!

      Изтриване
  35. Направих вчера този сладкиш, много го харесахме. Но нали съм шматка не сложих хартия и не намазах тавичката с мазнина. Поради тази причина сладкиша не можа да се обърне, така добре беше залепнал крема за дъното. Това не ни попречи (на мен, мъжа ми и двете ми момчета) да го изядем директно от тавичката. Със сигурност ще го направя пак, но този път няма да забравя да сложа пекарска хартия. Благодаря за интересната и вкусна рецепта. Красимира.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Краси,сладкиша по принцип не се обръща преди сервиране.Горният пласт е много рехав и нежен и креместата част ще го сплеска,ако го направите.Но за да не ви залепва е добре да сложите пекарска хартия следващия път.
      Благодаря за отзивите и да ви е сладко!

      Изтриване
  36. Имах предвид, че не можах да го обърна от тавичката в поднос (за да го извадя) и след това да го поставя в друг поднос, за да си дойде крема отдолу. Ако си имаше хартия щях да го извадя с нейна помощ, но ... другия път. Просто не съм се изразила правилно. Благодаря за хубавия блог и вкусните рецепти! Желая Ви весели празници и добро настроение! Красимира.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весели празници и на вашето семейство,Краси!
      Много ми е драго,че намирате по нещо интересно сред моите рецепти,благодаря ви за похвалните думи и бъдете винаги добре дошла тук!

      Изтриване
  37. Сладкиша ви изглежда невероятно . много добре се изпекли горният край и отдолу с този крем е разкошен на човек веднага да му се прииска да си хапне не едно парче а няколко.Определено ще го направя благодаря за рецептата и подробност описание как се приготвя той.Като гледам и продуктите са чудесни и във всяка една кухня обикновено ги има.Точно сега имам дори и лимон и сякаш продуктите ми говорят да направя този десерт хахахха ще пиша да кажа как се е получил.Цветето е уникално.

    ОтговорИзтриване
  38. Явих се на "поправителен" и този път (с хартия отдолу) стана перфектен. Изяде се точно за два часа. Големия ми син иска пак да му направя. Похвалих го и на колежките (както и целия кулинарен блог). Определено отива в графа "любими". Лесен за приготвяне, икономичен откъм продукти и най-важното - вкусен! С две думи - истинска магия! Красимира

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ми е драго,че този път ви се е получил идеално,Краси!Благодаря за доверието,хубавите отзиви,комплиментите и препоръките!Наистина много ме зарадвахте!Поздрави и хубави празнични дни!

      Изтриване
  39. Здрaвейте.Aз не можaх дa рaзберa слaдкишa сaмо нa долен реотaн ли се пече? Кaк дa процедирaм без вентилaтор?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пека на долен реотан с вентилатор,защото така не ми се налага да покривам печивото отгоре,ако започне да се запича преди да е готово.Вентилатора спомага за изпичането и отгоре въпреки,че не работи горния реотан.Вие щом нямате тази функция и вентилатор,ще трябва да изпечете сладкиша на горен + долен реотан и наблюдавайте за всеки случай да не се зачерви прекалено,ако се наложи покрийте с алум. фолио.

      Изтриване
  40. Аз вчера го правих и стана уникален! Но го пеках 35 минути .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се,че се е получил и сте доволни!Хубаво е,че сте съобразили времето за печене индивидуално според вашата фурна,зависи и в колко голяма форма ще се пече и т.н.Да ви е сладко!

      Изтриване
  41. Каква е ролята на 1-та лъжица вода? Яна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами ха де?Каква й е ролята не знам,това е една от малкото рецепти,които съм следвала дословно,понеже поначало ми звучеше странно и за да не компрометирам резултата нищо не съм променяла.Предполагам,че тази лъжица вода няма кой знае каква роля.

      Изтриване
  42. Здравейте :-) Имате ли идея защо при мен блатът само се загатна, а не се получи пухкав като на Вашата снимка? С една дума при мен се получи крем с многооо тъничко блатче :-) Иначе сладкишът е вкусен :-) Усмихнат ден от мен :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!Наистина нямам представа защо така се е получило при вас,може би тавичката ви е била по-голяма...не знам,само предполагам,защото на този сладкиш не ми е ясна технологията и кое до какво води.Да не би да са ви били много малки яйцата и не достатъчно разбитите белтъци?Аз винаги ползвам яйца L или XL.Поздрави!

      Изтриване
  43. Страхотен е , защо обаче когато го режа , горният слой ми залепва по ножа :( !При мен ли е проблема или е така ?
    Моя мъж все ми вика :Направи пак от оня сладкиш - интелигентният 😁

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Явно е от ножа ви,както се вижда на снимките аз съм успяла да отрежа доста прави стенички на моя сладкиш,което рядко ми се получаваше по принцип с други десерти.Аз по този повод си държах един много остър нож само за тази цел-да режа с него десерти,за да е естетичен разреза.По-важното е,че ви е вкусен,което много ме радва.Пробвайте да потапяте ножа преди всяко рязане в купа с гореща вода,може да помогне.Поздрави!

      Изтриване