10 ноември 2015 г.

бисквитена торта с маскарпоне и течен шоколад (или какаов сусамов тахан)












Още когато Пепи показа снимките на бисквитената тортата с  боровинки,кутия маскарпоне се намести и в моя хладилник в очакване на рецептата,за която сърдечно й благодаря!
Започвайки да я приготвям,отидох да си избера с какво сладко да я направя и насреща ми се изпречи бурканчето какаов сусамов тахан,което бях купила от Лидл по време на гръцката седмица.Ха днес,ха утре да го употребя,дали в някакви сладки,дали в брауни,до момента така и не бях решила и спонтанно го грабнах,казвайки си-време му е.






Та моята торта не е с течен шоколад,както съм записала в заглавието,а е със сусамов тахан с какао.Такъв можете да закупите от Лидл ,но само когато има гръцка седмица.Може да потърсите подобен тахан  в Метро,в интернет или специализирани магазини.
Понеже като вкус и консистенция какаовият тахан и течният шоколад много си приличат,спокойно можете да ги замените в случай,че тази тортичка ви намига апетитно и не ви се търси обезателно тахан или чака гръцка седмица в Лидл.
Абсолютно съм убедена,че и с качествен течен шоколад ще е перфектна,а примери за това в нета безброй.






Днешната публикация е символична.
Защото в нея съм съчетала три сантиментални елемента-рецептата на Пепи -любимо мое другарче,лъжичките са част от страхотните подаръци,с които ме трогна Дани,когато се срещнахме в Барселона и се надявам един ден и аз да мога да отвърна на милите жестове и топло посрещане ,с които тя и семейството й ни впечатлиха толкова много.В заден план съм си приготвила кафе Mocha на новата ми кафемашинка Долче густо.При покупката й използвах ваучера,който получих от Метро във връзка с годишните награди за кулинарни блогове на Блоговодител.
Благодаря от сърце на всички вас,които сте съпричастни към чувството на взаимност,полезност,добронамереност и приятелство!









Продукти:

около 250 гр. правоъгълни бисквити (да не са от дебелите )
350 гр. течен шоколад (или какаов сусамов тахан от гръцката седмица в Лидл)
500 гр. маскарпоне
1 ч.ч. сладко по избор (моето домашно от праскови)
500 мл. прясно мляко
1 п. пудинг с варене на др. Йоткер ванилия (може и какаов)
3-4 с.л. захар (или повече на вкус)
100 гр. фино смлени орехи или настърган шоколад за украса
3 с.л. ликьор






Приготвяне:

Маскарпонето и сусамовия тахан (или течен шоколад) трябва да са на стайна температура.
Разбърквате ги в купа до хомогенност.
Сварявате пудинга според указанието,подсладен с няколко лъжици захар .
Готовият пудинг минете отгоре лекинко с парченце масло,за да не хваща кора,докато изстива.
Добавете на няколко порции охладения пудинг към маскарпонето и тахана (или течен шоколад),обединете с шпатула.
Ако сладкото ви е прекалено гъсто,размесете го с ликьора.
Ако е по-течно,добавете ликьора към крема.
В тавичка 24/24 см. на дъното сипете малко от крема.
Покрийте с ред бисквити.
Нанесете върху тях пласт крем,накапете тук-там от сладкото.
Следват втори ред бисквити,пласт крем и сладко тук-там.
Редувате до изчерпване на крема и бисквитите.
Завършете сладкиша с крем,поръсете смлени орехи или настърган шоколад.
Покрийте тортата с прозрачно фолио и я приберете в хладилника за 3-4 часа,за да попият бисквитите от крема.




32 коментара:

  1. Роси,
    прекрасна е тортата.Таханът чудесно се вписва в нея.Скоро исках да правя и аз такава торта, по - скоро някакви дребни сладки с бисквити.Трябваха за почерпка.Твоята торта е едно чудесно предложение за такива случаи.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересна торта, Роси! Правила съм подобна торта с маскарпоне крем и си представям за какво блаженство от вкусове става въпрос. Интересна е добавката от тахан! Ще пробвам и така.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Merhabalar, çok beğendim. Çok leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  4. Направо грехота да я хапнеш, такова перфектно парче, Роси! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Много обичам бисквитени торти и с удоволствие си придърпвам една парче, Роси!
    Поздравления, много креместа и апетитна торта!

    ОтговорИзтриване
  6. Роси, ще приседна на тортичка, и лъжичката ще ползвам, и чаша топла напитка ще изпия, може, нали?

    ОтговорИзтриване
  7. Вкусна интерпретация, предизвикателни снимки!
    Слънчев ден, Роси!

    ОтговорИзтриване
  8. И аз се нареждам за парче торта, ако е останала ;) много добре изглежда и звучи! И какво перфектно парче си отрязала, Роси! Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  9. И както е известно, децата обожават бисквитена торта. А пък аз имам два модела тахан и само чакам идея къде още да го сложа. прекрасна идея, Роси. Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Роси, вкъщи много обичат бисквитена торта, а аз все се дърпам да приготвя, защото я свързвам с нишестени кремове, които продават на много места.
    Твоето предложение много ми допадна и май някой ще извади късмет вкъщи :))

    Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  11. И аз много обичам бисквитени торти, Роси и много ми харесва и твоят вариант, защото и тахан обожавам! Честити ти награди, с радост да ги използваш и да ти повдигат настроението! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. И аз се нареждам за парченце торта, чашка кафе с новата машинка и лъжичка от подарените :) лъжичката ще си я върна, обещавам ... Прекрасна торта, Роси!!!
    Прегръдки за всички, мила и със здраве да си ползвате новите придобивки!! <3

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря на всички,че се отбихте и отново ми оставихте по частица добрина и хубаво настроение,страхотни сте!
    На онези,които ще опитат десерта-надявам се да ви допадне тортата и да ви е сладко!
    Сърдечни поздрави за всички!

    ОтговорИзтриване
  14. Пристигам на парче торта, а попадам на прекрасна публикация! Приятелството, създадено чрез блоговете е просто невероятно. Прегръщам ви всички!

    ОтговорИзтриване
  15. Роси, аз няма как да пропусна да се наредя за нещо сладко...знаеш ме каква съм :) Ако съм пропуснала да ти честитя преди, ще го направя сега, пък ако се повторя - още по-добре! Заслужаваш постоянни похвали! Най-сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  16. Кате и Люси,благодаря ви,момичета,много сте мили,както винаги!Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване
  17. Супер тортичка-точно вчера хапнах такава в един хотел в Белчин баня и така да ми хареса....

    ОтговорИзтриване
  18. Росинкааа, тази торта я видях минутки след като ни я показа. :) Е, сега смогвам да дойда и да ти кажа, че е прекрасна! Само като си представя вкуса й... Трябва да опитам! И без това често си хапваме ей така тахан. :)
    Прегръдки, другарче, и винаги мили хора да топлят сърцето ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери,твоят и на Светлето коментари бяха останали непубликувани,но не съм получила известие на пощата за тях,добре,че ми писа.Благодаря ти за вниманието,другарче мило,надявам се да ти се хареса моята тортичка.Госпожицата толкова я одобри,че си я поиска за РД.Прегръдка и хубава седмица,мила!

      Изтриване
  19. Ако има още, искам и аз парченце. Обичам тази торта, но с тахан не съм пробвала.
    Поздрави сърдечни, Роси! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле,друг е днес десерта у дома,този свърши,но ти си майстор,вярвам ще я направиш тортичката даже и по-страхотна от моята.Благодаря за коментара,поздрави и от мен!

      Изтриване
  20. Ох, как изкушаваш, Роси! Точно вчера правих една бисквитена тортата с маскарпоне, но с течен шоколад. Мислех си за тахан, ама заложих на шоколада. Следващият път ще пробвам по твоята рецепта. Поздрави

    ОтговорИзтриване
  21. Живе и Дани,благодаря за вниманието,дами,поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване
  22. а аз съм пропуснала тази публикация :) Видях, че я направи, Роси и сподели, но тук ми е убягнала. Искам да кажа, че с тахана - пък и какаов, сигурно е още по-вкусна. Имам буркан тахан, който също пази шкафа, може да му излезе късмета.
    Лъжичките от Дани са много красиви, със здраве да си ползваш подаръка!
    А за парчето торта - какво да кажа - перфектно отрязано и поднесено, както винаги при теб!
    Прегръдка, другарче мило и хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Пепи,за рецептата,поредната доза вдъхновение и топлите думи!
      Таханът е разкошен и само така да си го хапва човек.Мислех да го вложа в някакъв вид печен десерт като бисквитки или сочно брауни,обаче най-много ще му подхожда да участва в крем,защото ще си запази максимално вкуса.
      Прегръдка и от мен,мила, и хубава седмица!

      Изтриване
  23. Ахх, тии, любителка на сочните и вкусни торти! Изписала си я направо. А парче остана ли за мен или вече е много късно? Нищо, другия път :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много е късно,Зори,но скоро ще има пак,само че вече с Нутела поради липса на същия тахан.

      Изтриване
  24. Само да Ви информирам, че Сусамов тахан с какао бихте могли да намерите в МЕТРО, точно до течния шоколад. Има няколко вида тахини : с полтокал, с мед и с какао.Производител е гръцка фирма. Иначе бихте могли да си купите и фъстъчен или лешников тахан, български от любимите био магазини. Аз лично си купувам тахан от пазара, директно от производител и го предпочитаме пред разните течни шоколади

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Цветелина,много ви благодаря за тази информация,ще имам предвид,а и смятам,че и на читателите ще им е от полза!Ще допълня публикацията с вашата информация,мерси!

      Изтриване
    2. Ако се използва обикновен тахан, трябва ли да се прибавя захар и колко?

      Изтриване
    3. Здравейте!Ако използвате обикновен тахан,ще трябва да добавите освен захар ( или мед ) и какао,за да получите същия вид и вкус на тортата.Разбира се,може и без какао,тогава поне бисквитите може да са какаови.Захарта ще добавите по ваш вкус-слагате малко,разбърквате,опитвате и ако има нужда,добавяте още.Ако подсладите достатъчно много нишестения крем,може и да не е нужна още захар към тахана.А има и сусамови тахани с мед,те са си сладки и нямат нужда от още захар.Въобще,дайте свобода на въображението си и адаптирайте рецептата по ваш вкус,да ви е сладко!

      Изтриване