3 февруари 2016 г.

спанак с ориз и/или булгур






Продукти:

200 мл. бял ориз
100 мл. булгур
100 мл. олио или зехтин
1 червена чушка
1 глава лук или няколко стръка пресен
1-2 моркова
300 гр. спанак (или лапад,коприва)
сол,черен пипер,сушен или пресен джоджен






Приготвяне:

Измийте почистения от дръжките спанак и го нарежете на ивици.
В мерителна чаша отмерете ориза и булгура.
Може да сложите само ориз,или само булгур или да смените пропорциите.
Нарочно давам количеството им в милилитри,защото ще ги залеем с толкова по 3 гореща вода или домашен бульон.
В тава за печене сложете всичко- лука,чушката и моркова- нарязани на ситно,ивиците спанак,ориза, булгура.
Добавете олиото,хубаво разбъркайте.
Залейте продуктите с 900 мл. подсолена гореща вода,поръсете млян черен пипер и джоджен.
Изпечете ястието в загрята на 180 гр. фурна,без да разбърквате,докато ориза поеме течността и остане на мазнина.
По желание към всяка порция може да добавите лъжица кисело мляко,или да поръсите с настъргано краве сирене или с настърган пармезан.









6 коментара:

  1. Ех, че вкусничко, Роси! Само да се хванем за зелено и аз правя през ден:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз обичам комбинацията ориз и булгур! Много вкусно звучи и колко е цветно!

    ОтговорИзтриване
  3. Така обичам тази комбинация, че лекинко ти завиждам. Моите зеленилки от фризера свършиха и очаквам с нетърпение новата реколта!

    ОтговорИзтриване
  4. А толкова го обичам това в зимно или пролетно време. но не го сервирам така красиво като теб, Роска, а мятам по чиниите;)
    Комбинацията с булгур е идеална!
    хубав уикенд ти желая!

    ОтговорИзтриване
  5. Това трябва да е много вкусно! Тъкмо се снабдих с доста спанак, а вече и с идея за утрешната вечера;)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря на всички за коментарите!
    Марте,и аз не го сервирам така,само така го снимам :) ,нали трябва да сме старателни в презентациите.
    skilful cook,радвам се,че намери идейка в точното време,да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване