25 март 2016 г.

крекери с кашкавал,подправки и семена




Ако искате да си приготвите нещо супер лесно и вкусно за похапване пред телевизора или докато четете книжка,за пикник или да си вземете в торбичка за работа,не се колебайте да се доверите на тази рецепта на Йоли !
Направата е бърза,разточването-небрежно,изпичането-експресно и ето,че крекерите са готови от раз!





Аз имах сирене Масдам и много ми се искаше да го въвлека и него в тези хрупанки,но вие може да използвате каквото имате под ръка по ваш вкус.





Продукти:

200 гр. сирене Масдам  или друго - ементал,чедър,кашкавал,скаморца и т.н.
110 гр. краве масло
150 мл. вода
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. сода бикарбонат,угасена с капка лимонов сок или оцет
50 гр. царевично брашно *
30 гр. брашно от лимец *
300 гр. бяло брашно
1 с.л. зехтин ( ако има нужда при замесването )
чубрица,риган,сусам,ленено семе,сминдух

* царевичното брашно и това от лимеца може да замените с пълнозърнесто или да сложите само бяло брашно,като спазите общото количество брашно







 
Приготвяне:

В дълбока купа нарежете студеното масло на кубчета.
Към него добавете брашното от лимец,царевичното брашно и 100 гр. от бялото брашно,содата и солта ,и стрийте всичко с ръка да стане на трохи.
Прибавете настърганото сирене ( или кашкавал ) и разбъркайте с маслените трохи.
Добавете водата,сминдуха и останалите 200 гр. бяло брашно и омесете тесто.
Ако е нужно за по-добро спояване на сместа накрая може да добавите лъжица зехтин,така тестото става еластично,лъскаво и не лепне.
Отделете 1/3 ,а останалото тесто приберете в хладилника.
Върху лист хартия за печене напудрете с щипка брашно и разточете тестото на тънка кора.
Намажете я посредством четка с малко вода и поръсете семена и подправки.
Минете тестото отново с точилката,за да го изтъните финално и за да полепнат добре поръските -така няма да се ронят след изпичане на крекерите. 




Разточеното тесто нарежете небрежно с нож за пица.



  

Ако искате можете да изрежете лентички или формички,но аз не си губих времето с такива занимавки,за лична консумация може  и по-неглиже. :)
Прехвърлете листа хартия върху тавата за печене и я сложете в загрята на 200 гр. фурна.




Печете соленките 15 мин.
През това време разточете следващата 1/3 от тестото по същата схема.А после и последната част.
Докато крекерте са още топли отново минете с ножа по разрезите,за да отделите парченцата,където са слепнали от разтапянето на кашкавала.



Неравните,назъбени крайчета са за майстора - за мигновена консумация още от тавата :)
Останалите крекери подредете в поднос,сложете около тях някакво ароматно сиренце,налейте си чаша бира и да ви е сладко! 

 


Йоли,благодаря ти за поредното вкусно предизвикателство!


Всички малки снимки може да видите в по-голям формат,ако цъкнете върху тях.



10 коментара:

  1. Росинка, изкусителни крекери си приготвила, а и рецептата щом е от Йоли, резултата е красноречив:). Честит празник, мила, здраве и благоденствие в домът ви!

    ОтговорИзтриване
  2. Опитвала съм ги и знам, че са много вкусни!
    Чудесни са станали твоите, Роси!
    Честито Благовещение!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ти за доверието, мила ми Роси! За кой ли път ... Страхотно си ги направила!

    ОтговорИзтриване
  4. Имаш великолепен усет....Винаги се прехласвам по твоята умереност и вкус,Роси!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Откога им се каня на тези крекерчета и все нещо друго излиза на преден план и не стигам до тях. Представям си ги с някой дип с крем сирене как ще си подхождат. :–) Отново много елегантно и стилно си поднесла рецептата, Роси!
    Хубава седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Роси,
    много ми хареса тази рецепта и рецептата за ризотото с грах, сушени домати и скаморца.Прекрасни са снимките,чудесно е представянето на рецептите.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. Много изкусителни, Роси!! Прекрасно поднесени и снимани :)
    Поздрави и прегръдки за всички, мила!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Много обичам винаги да имам някакви такива неща за хапване. Задължително трябва да ги пробвам тези крекери :)

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря на всички дами за топлите думи и отново на Йоли за поредната вдъхновяваща рецепта!
    Пожелавам на всички усмихната и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Много ми допадат тези крекери. Определено ще си ги направя и аз:)

    ОтговорИзтриване