комбиниран козунак шоколад и сметана |
шоколадов козунак |
сметанов козунак |
Всяка година около Великден се опитвам да тествам нови версии на козунак,защото някак би ми било твърде скучно да замесвам все едно и също .И колкото повече опитвам,толкова се трупат в план за следващата.
Страхотният шоколадов козунак на Мина също ми беше миналогодино домашно,което смятах в настоящия сезон да напиша най-първо,но маскарпонето и кокосовия го изпревариха .
Мина,благодаря ти за поредното предизвикателство,другарче мило!
Благодарение на теб прибавих още един неповторим вкус в колекцията козунаци!
Точно в навечерието на празника отново получих подарък,този път от любезните приятели от Др.Йоткер.
Освен традиционните продукти ,които присъстват винаги в шкафа ми със сладкарския антураж,отново имаше нещо ново ,а именно царевичното нишесте Gustin,пакетчета с лимонови и портокалови корички Финес и един великолепен сет от солнички и захарница с декупажна декорация,които страшно много ми харесаха.
Благодаря сърдечно на екипа на Др. Йоткер за вниманието и възможността да тествам и споделя впечатления !
Още докато видях коричките реших,че в козунака ще акцентирам на превъзходния тандем шоколад и портокал.
Идеята ми бе за шоколадово козуначено руло с био портокалов конфитюр,който за жалост се оказа горчив и се наложи в движение да трансформирам първоначалния замисъл,но все пак успях да запазя акцента на дуета портокал и шоколад.
Нишестето все още не съм ползвала,но със сигурност ще,защото харесвам натуралните нишестета за сгъстяване на ястия и сосове,вкусът е наистина много по-приятен и фин,отколкото с брашно.
Коричките са много ароматни и въпреки,че са доста фино смлени,ще ги отличите добре в структурата на шоколадовото тесто на снимката по-надолу.
Разбира се ,винаги можете да ползвате прясно настъргана кора от портокал или лимон,но пък не е зле да имате скътано някое пакетче от тези на Др.Йоткер в резерв за неочаквани моменти.
За шоколадовия козунак ще кажа,че ми хареса на вкус мноооого повече,
отколкото очаквах.
Стана доста сладък ,но мазнината и захарта сякаш дойдоха една идея в повече за това количество мая,защото спрямо чистия козунак,шоколадовия втаса много по-бавно,дори искаше още малко втасване,но аз нямах търпение да го чакам повече и го изпекох.
Хареса ми,че е с влажна текстура,усеща се плътен,тежък.
За следващата година съм решила да направя нова проба с малки корекции за по-малко сладост,но повече обем и въздушност.
Продукти:
за козуначеното тесто:
4 яйца размер L - общо количество 240 мл.
70 гр. масло
40 мл. олио
30 гр. прясна мая или 2 п. суха на Др. Йоткер
220 гр. заквасена сметана
200 гр. захар
780 гр. брашно ( ориентировъчно количество - зависи от големината на яйцата и гъстотата на сметаната )
1 капсула есенция ванилия на Др Йоткер
2 п. портокалови корички ( или настъргана кора на 1 портокал )
2 п. лимонови корички ( или настъргана кора на 1 лимон )
допълнително към шоколадовото тесто :
10 гр. тъмно какао на Др Йоткер
40 гр. течен шоколад Нутела
1 с.л. олио
плънка:
-за сметановия козунак - 1 кутийка български локум и нарязани орехи
-за шоколадовия козунак - шоколадови капки и кандирани портокалови корички
Приготвяне:
Нарежете локума на малки кубчета - най-лесно ми е с ножица,режа и овалвам в пудра захар да не слепват.
Нарежете орехите на едро.
Натрошете маята при сметаната и разбъркайте,докато се разтвори.
Разбийте с телена бъркалка захарта и яйцата,не на пяна,достатъчно е захарта да не стои на кристали.
Поставете в контейнера на машината яйцата със захарта,сметаната с маята ,коричките и есенциите,и половината количество пресято брашно.
Пуснете машината да меси и започнете да добавяте брашно на порции ,докато се образува еластична,не лепнеща топка тесто,която не маже под бъркалките.
Количеството брашно може да варира в зависимост от големината на яйцата и гъстотата на сметаната.
Следете консистенцията на тестото и преценете брашното според нея.
Започнете да добавяте на порции мазнината,лъжица по лъжица като изчаквате след всяка добавена порция тестото да поеме мазнината и тогава добавяте следващата.
Когато добавите всичката мазнина тестото ви пак трябва да не маже под бъркалките,да не се е отпуснало ,да стои мазно,но стегнато,прибрано на топка,да не се разлива по плота или в контейнера.
Ако все пак не сте успели да прецените добре тестото преди да сложите мазнината и след нея то е станало лепнещо и разплуто,аз в този случай предпочитам да добавя още лъжица,две,три брашно и след това хубаво да го измеся,докато тестото отново стане лъскаво и еластично.
В противен случай ще е невъзможно да се сплете,защото след втасването ще стане една безформена пихтия,в която нито можеш да сложиш плънка,нито да оформиш фитили.
До тук сметановото козуначено тесто е готово.
Понеже аз исках да направя за проба само един шоколадов козунак,
разделих тестото на две равни части,всяка тежеше по 780 гр.
Едната част оставих чиста,за сметановия козунак,прехвърлих я в леко намаслена купа и я покрих с прозрачно фолио да не съхне.
след първото втасване |
Втората половина тесто върнах в машината и пуснах отново да се меси.
Добавих какаото и течния шоколад и изчаках хубаво да се оцвети и измеси.
Понеже този шоколад е много гъст (избрах тази марка,защото не съдържа хидрогенирани мазнини),накрая добавих 1 с.л. олио към тестото,за да стане лъскаво и еластично.
Отново подчертавам,че трябва да стои на хубаво оформена топка,без да се разлива:
преди първото втасвне |
Шоколадовото тесто оставих в контейнера и също го покрих с прозрачно фолио.
Загрях фурната до 50 гр. ,изключих я и вътре поставих двата съда с козуначено тесто да втасва на топло,докато си удвои обема.
Шоколадовото тесто втаса по-бавно,затова първо оформих сметановия козунак.
Тестото за сметановия беше доста и отделих около 1/3 за малкото смесено козуначе.
По същия начин отделих малка част и от шоколадовото тесто.
В белия козунак плънката е от кубчета локум и едро нарязани орехи.
В шоколадовия - кандирани портокалови корички и шоколадови капки.
Фтилите се оформят по познатия начин.
Тестото се дели на три равни части.
Всяка се разплесква с намаслени пръсти на приблизителен правоъгълник,поръсва се плънка,завивасе на руло и се усуква фитил.
Трите фитила се сплитат.
Плитката се прехвърля внимателно в съд,покрит с хартия за печене и се покрива с прозрачно фолио.
За малкия козунак,който нарекох "Ден и нощ" в белия фитил пак има локум и стафиди,а в шоколадовия - кандирани корички и шоколад.
Поставяте ги успоредно един до друг и ги пресуквате,след което общия фитил извивате като буква S и завивате навътре краищата да се получи осморка.
преди втасване |
Трите форми,покрити с фолио да не съхнат, отново оставяте на топло да втасат,докато си удвоят обема.
Шоколадовият козунак понеже е доста утежнен,втаса по-бавно ,затова първо започнах печенето на другите два,а той изчака още малко да се вдигне и тогава го сложих и него.
след второто втасване |
Сметановият козунак преди печенето намажете с жълтък,смесен с 1 ч.л. олио и 1 ч.л. прясно мляко,поръсете го с филирани бадеми и захар.
Шоколадовият е намазан с леко разбит белтък ( но не на сняг ) и поръсен със сусам и захар.
И аз като Мина предпочетох да глазирам шоколадовото тесто с белтък вместо с жълтък,защото се опасявах,че при печенето като се карамелизира захарта отгоре ще изглежда прекалено черен и няма да стои добре.
намазан с белтък,поръсен и готов за печене |
На малкото козуначе бялата част е намазана с жълтък,а кафявата-с белтък.
втасал и готов за печене |
Козунаците се пекат в загрята на 160-170 гр. фурна,при нужда се покриват с лист алуминиево фолио да не прегорят.
Когато проверите готовността им с клечка и излиза суха ги извадете да изстиват на решетка,а по някое време ги освободете от формите да не се запарват в тях.
За да не изсъхват козунаците,когато са напълно изстинали , ги увийте в прозрачно фолио.
Може да сложите под фолиото и по едно парченце ябълка.
Който желае от любопитство да си направи само един шоколадов козунак,
продуктите ще са следните:
2 яйца размер L - общо количество 120 мл.
35 гр. масло
20 мл. олио
15 гр. прясна мая или 1п. суха Др. Йоткер
110 гр. заквасена сметана
100 гр. захар
1 капсула есенция ванилия на Др Йоткер
1 п. портокалови корички ( или настъргана кора на 1/2 портокал )
1 п. лимонови корички ( или настъргана кора на 1/2 лимон )
10 гр. тъмно какао на Др Йоткер
40 гр. течен шоколад Нутела
390 - 400 гр. брашно ( ориентировъчно количество - зависи от големината на яйцата и гъстотата на сметаната )
В този случай какаото и течния шоколад смесете с яйцата,сметаната,
захарта,маята и есенциите.
Постепенно добавете нужното количество брашно и накрая въвеждате мазнината.
Всички по-малки снимки можете да видите в голям формат,ако цъкнете с мишката върху тях.