22 март 2011 г.

фаготини


Тези питки във форма на гъбки са типично италианска рецепта,която аз си харесах в изпълнение на  Лабрекс.
Пекат се във форма за мъфини,а вътре са с изненадка,т.е. с плънка :)).

Продукти:

1/2 кубче жива мая
250 мл. течност-по ваше желание може да е вода,прясно мляко,айрян,бульон,кисело мляко и т.н.
1 яйце,белтъка слагате в тестото,жълтъка се отделя за намазване
3-4 с.л. зехтин
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
брашно,колкото поеме за стегната топка тесто,приблизително около 500 гр.

Аз замесвам тестото в машината - разтварям маята в част от течността и я слагам в контейнера заедно с белтъка /леко разбит/,сол,захар и останалата течност.В повечето случаи слагам и някаква мерудия за аромат-шарена сол,сминдух,мащерка,розмарин,чубрица и т.н.
Прибавям в контейнера брашно,но не цялото количество и пускам да меся на бързата програма.Добавям брашно докато спре да маже под бъркалките и се образува хубава топка тесто,което не лепне.
Накрая добавям мазнината и изчаквам да се усвои от тестото.Ако е нужно добавям още брашно.
Изваждам тестото с намаслени ръце след като е свършил цикъл месене и оформям.Не чакам първо втасване,особено за кифлички и разни дребни тестени,правя ги с едно втасване след оформянето.През това време фурната е включена на 50 гр.
Топката тесто се прави на фитил и се нарязва на по-малки парчета.
Всяко се разточва на кръг,в средата се слага плънка-сирене,кашкавал,топено сирене,моцарела,колбаси,маслини,кисели краставички и каквото още ви хрумне.
Събират се краищата отвсякъде,като вързопче,хубаво се притискат,за да не изпадне плънката при печенето,и се подреждат в гнездата за мъфини,с прищипнатото отдолу!!
Моята форма е силиконова,ако вашата е метална,намаслете и набрашнете гнездата предварително.
Изключете фурната и поставете формата в нея,за да втасат фаготинките.
Когато се надуят и удвоят обема си ги извадете,намажете с жълтъка,предварително разбъркан с 1 ч.л. олио,поръсете ако искате малко сусам,мак или др. и върнете във фурната,включете да се пекат на около 160 градуса.



8 коментара:

  1. страшно вкусни изглеждат и са интересни на вид,чудесни са.Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Заза,благодаря ти!Станаха доста бухнали и пораснаха нагоре,защото тестото ми беше дошло леко повече за формичките.Правят се лесно и са интересен вариант за тестена закуска!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Много обичам нещо хем вкусно, хем и :) с изненадка!!! Тия фаготини изглеждат прекрасни - с удоволствие ще ги пробваме някой път за закуска!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Да,Мина,питки с плънка по свой вкус са любими на всеки!Надявам се да ги видя в твое изпълнение скоро,да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  5. Може и да се пробва с пълнеж от плодове,например парченце ябълка,праскова,кайсия.Мисля,че ще стане добре?Кажете Вашето мнение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О,да,чудесна идея,Ели!Но тогава аз бих сложила още захар в тестото,примерно 1/2 чаша.Също е добра идея към плодовете да сложите по една лъжичка гъст ванилов или шоколадов крем.Или самите плодове да смесите с малко сладко.Ако са чисти плодове аз бих им ръснала малко ванилена захар и канела,ядки някакви и т.н.
      Варианти има много,опитайте и ще се радвам да споделите отзиви!

      Изтриване
  6. А дали могат да се изпекат в хартиени форми?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да,разбира се,че можете да сложите в гнездата хартиени капсули,за да не залепне тестото.Ако ги сложите само в хартиените капсули,без метални формички,капсулите няма да удържат втасващото тесто и то ще се разлее и тогава фаготините няма да станат така високи,а ще се изпекат по-ниски.

      Изтриване