11 април 2011 г.

филе миньон с картофки с естрагон



 Рецептата си харесах от блога на моята скъпа Мина,още щом я представи!
Мина,благодаря,че я сподели,много вкусно се получи филенцето и напълно според препоръките ти без грам еротичен подтекст:))!




Продукти:

охладено пилешко бон-филе около 500 гр.
шунка или бекон
песто Дженовезе или домашно приготвено песто
30 гр. синьо сирене
зехтин

за гарнитурата:

бейби картофи
зехтин
2 скилидки чесън
подправки-естрагон,копър,дафинов лист,черен пипер,червен пипер
плик за печене




Пилешките рулца се оформят много бързо и лесно.
Аз използвах филетирана шунка от кръглите големи калъпи,затова всеки лист разрязах на 3 ленти,трябва ширината на лентичката шунка да съвпада с ширината на бон филенцата. 
Тях може леко да ги изтъните с чукче,за да се навиват по-лесно.Но наистина съвсем леко,защото това месо е много финно и може да се надроби при по-силно почукване.
Върху всяка лентичка шунка (или бекон) сложете едно бон филенце.


Намажете го с 1/2 ч.л. песто Дженовезе и го завийте на рулце.
После увийте рулцето с лентичката шунка и забодете края с клечка за зъби,за да не се развие.


Подредете рулцата  в тавичка,поръсете ги с малко зехтин и налейте на дъното на съда 1/2 ч.ч. вода.Сложете ястието да се пече на 200 гр.



Когато рулцата се зачервят ,върху всяко поставете с вилица по малко настъргано синьо сирене и ги върнете във фурната  за не повече от 2-3 мин,докато сиренето се разтопи апетитно.
Не съм овкусявала месото с никакви други подправки,тъй като пестото и синьото сирене са достатъчно силни на вкус и аромат.Заради синьото сирене не съм посолявала месото,то е достатъчно солено.

Картофите се измиват и се поставят в плика без да се белят,ако са пресни и са с тънка,нежна кожичка.Прибавят се зехтин,сол,черен и червен пипер,чесън,копър,дафинов лист и естрагон.Пликът се завързва и хубаво се обръща няколко пъти,за да се размесят подправките равномерно.
Надупчете плика на 3-4 места с игла,за да не се спука при печенето.
Изобщо,в приготвянето на картофите в плик няма никаква новост.
Лично за мен новост беше естрагона.До сега не бях използвала тази подправка,но много ми хареса.Имайте предвид обаче,че е много силна и с нея трябва да сте доста пестеливи.



За апетитния сос към 2-3 с.л. готварска сметана добавете 1 ч.л. горчица,смесете със соса от печеното ,разбъркайте и го изсипете при рулцата.

7 коментара:

  1. Много вкусничко изглежда!
    Ще пробвам и аз тази рецепта, някога когато имам достатъчно време!

    ОтговорИзтриване
  2. Елинка,благодаря ти!Пробвай я,наистина е вкусно,а и става много бързо!

    ОтговорИзтриване
  3. Еликсир, езглеждат много вкусни и ароматни! :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Eликсирче, ласкаеш ме мила :)!! Страхотни миньончета си спретнала!!! И с любомото синьо сиренце - СУПЕР!! А еротичният подтекст е така елегантно туширан! Радвам се, че са се харресали и у вас :))

    ОтговорИзтриване
  5. Мира,благодаря ти,радвам се,че ти направиха впечатление моите филенца!!Хубава вечер и на теб!

    Мина,нали ти казах още щом ги представи,че нещо подобно ми се въртеше в главата във връзка с това синьо сирене,ама не ми се беше избистрило като идея!Ами ти ми я подсказа точно навреме!
    Не само че ни хареса,ами и се приготвя много бързо,а става интересно и вкусно ястие!Благодаря ти още веднъж!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Това изглежда толкова вкусно! Какви чудесни кулинарни резултати ражда приятелството и подстрекателството!:) Хубава вечер, Еликсир!

    ОтговорИзтриване
  7. Гуинет,много се радвам,че ти харесаха филенцата!Използвам случая да ти благодаря за милите думи,които написа в блога на Мина по повод наградата,наистина много ме трогнаха!
    Хубави почивни дни ти пожелавам и аз!

    ОтговорИзтриване