7 юни 2011 г.

кавърма със свинско месо




Продукти:

1/2 кг. свинско месо,нарязано на хапки
1-2 печени чушки
1-2 моркова на шайби
1-2 глави стар лук
2-3 скилидки чесън
200 мл. пасирани домати
50 мл. бяло вино или бульон /може и само гореща вода/
2-3 с.л. олио
подправки-чубрица,червен и черен пипер,мадраско къри



Начин на приготвяне:

Единици ще са онези,на които начина на приготвяне не е известен,но и те заслужават да кажа накратко:
Хубаво е месцето да го подправите с подправките,с 1 с.л. олио,и без да го солите /солта извлича влагата на месото / да го завиете със свежо фолио да отлежи в хладилника една нощ,или от предната вечер до следващата.

Възможни са три варианта на приготвяне:

1. Най-лесен-всичко се слага в глинен гювеч,пече се 20 мин. на 220 гр.,после намалете фурната  на 160 гр. за още 1 час. Изключвате и оставяте на остатъчна топлина и ястието е готово-месото е крехко и много вкусно.
2.В дълбок тиган загрявате мазнината.Месото леко го овалвате в брашно,изтупвате излишното и го запържвате в мазнината до златисто.Изваждате в купичка с капак.В същата мазнина задушавате лука,чесъна и морковите.Като поомекнат добавяте печената чушка/нарязана/ и доматите.Оставяте да покъкри 5-10 мин.Добавяте виното или гореща вода,връщате обратно  месото в соса,изчаквате 5 мин. да се изпари алкохола /ако сте сложили/,похлупвате и оставяте да къкри на слаб огън,докато месцето омекне.При нужда може да добавяте още вода или бульон.
Ако пък соса остане много рядък,сгъстявате с лъжица брашно или натурално нишесте,размито в малко водичка.Подправките се слагат почти накрая,за да се усещат най-силно.
3.След като сте обединили всички продукти в дълбокия тиган, вместо ястието да къкри на котлона,можете да продължите да го готвите в загрята фурна, в керамичен или йенски съд с капак .Този вариант на приготвяне е съчетание от първите два по-горе.

Ястието може да се приготви с пилешко,агнешко или телешко месо.

8 коментара:

  1. Еликсирче, обичам кавърма, много даже, както със свинско, така и с пилешко месце. Твоята изглежда много апетитно. Поздравления!:-))
    Когато имаш възможност, заповядай в моето блогче, защото там те чака една награда.:-))
    Много усмихнат и много слънчев ден!:-))

    ОтговорИзтриване
  2. И аз да се присъединя към комплиментите на Мони :) - страхотно изглежда кавърмата ти, Еликсирче!! Аз май я готвя по доста начини, така че - скоро ще пробвам и твоят :))

    ОтговорИзтриване
  3. Мони,благодаря ти за хубавите думи!От няколко дни не съм разглеждала блоговете,които следя и точно тази вечер смятам да наваксам,ще надникна след малко и при теб!

    Мина,благодаря и на теб!Ще се радвам аз от своя страна да науча твоят начин за приготвяне на това ястие,и дано моята ти хареса!

    Поздрави,момичета!

    ОтговорИзтриване
  4. Ей, май пак ще правя кавърма тези дни! Нямаш ли милост,момиче? :)))) Изкушение след изкушение. Не смогвам да приготвям плануваното,а замисления wish list,за който не ми е останало време, вече е много дълъг.

    ОтговорИзтриване
  5. Нинче,за моя лист с желания да не ти говоря колко километричен стана.Ще има да готвя по ваши рецепти нон-стоп близките месеци :)!
    Благодаря за вниманието,мила!

    Хубав ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  6. Мноого обичаме у дома това ястие през зимата - с пилешко или със свинско и с повечко праз и стар лук:)

    Поздрави, Роси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти кажа,Марта,и ние го тачим,че даже целогодишно.Поздрави и хубаво лято ти пожелавам!

      Изтриване