24 юли 2011 г.

терин със сметана и плодове







Продукти:

200 мл. заквасена сметана
200 мл. сладкарска сметана
2-3 с.л. кисело мляко
пудра закар на вкус
1 п. желатин
1 п. ванилена захар
1/3 бурканче кайсиево или друго сладко
1 готов кекс ,а може и бишкоти или бисквити ,или домашно приготвен блат
плодове по избор - този път череши и малини





Начин на приготвяне:

Подгответе плодовете,които ще използвате.Аз измих и изчистих черешите от костилките,като се стараех да ги запазя цели,малините измих внимателно.
На дъното на силиконова форма подредих черешите в редички една до друга.Една част от тях нарязах на парченца и отделих за крема.
Желатина накиснах в 100 мл. вода и го разтопих на слаб огън при непрекъснато бъркане,докато се втечни и избистри.Оставих го настрана да се охлади.
В купа сложих заквасената сметана и киселото мляко,разбърках ги леко с ванилията и с пудра захар на вкус.
В друга купа разбих с миксер сладкарската сметана да стане пухкава.
Прибавих постепенно желатина към заквасената сметана с леко разбъркване,докато се хомогенизира.След това и разбитата сметана,пак леко рабърках,за да се запази обема.
Изсипах внимателно половината крем върху подредените череши,заравних.
Разпределих тънък слой сладко.
Накрая добавих малините и отделените и нарязани череши към остатъка от крема.
Изсипах го върху сладкото,заравних.
Завърших с ред кекс,нарязан на парчета по около 1 см.Леко го сиропирах / може с мляко,компот,плодов сок /.
Оставих десерта в хладилника за 2 часа да стегне.




 



Преди поднасяне извадете формата от хладилника и обърнете върху поднос.
Ако нямате силиконова форма,може да използвате друга форма за кекс,като предварително я покриете с прозрачно фолио.Когато я обърнете ще го отделите много лесно.






28 коментара:

  1. Еликсирче, този път се нареждам първа да опитам една лъжичка от това великолепно парфе.:-))) Защото съм сигурна, че ще изчезне за нула време.:-)
    Лека нощ и прекрасна и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Мони,слънце,не го подлагай на съмнение изобщо!Вратата на хладилника у нас спира да хлопа непрестанно с последната трохичка от този десерт.И изчезва наистина светкавично!
    Благодаря ти,радвам се,че ти допада и на теб!

    Лека и на теб и надявам се хубава нова седмичка!

    ОтговорИзтриване
  3. Dear Eliksir,

    Your Fruit Parfait looks fantastic!!! And you present it so beautifully- love it! One slice would be not very healthy now that I am off to go to bed (:D), but believe me, I wouldn't mind at all to have some now. YUM!

    Have a lovely week!
    Tanja

    ОтговорИзтриване
  4. Еликсирче, това парфе бих го хапнала и по Коледа :)
    Ще ми напомня за лятото!
    Прегръдки и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда прекрасно, а и с тези плодове, не се съмнявам, че е много вкусно! Поздрави, Еликсир!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесно парфе! Аз лично не обичам, но домашните го обожават, така че ще се прави!

    ОтговорИзтриване
  7. Tanya, thank you for your attention! I'm glad that you like my Parfait!

    Sunny greetings to you and Vienna!

    Дани,и аз бих,защото обожавам парфета и всякакви желирани кремести десерти!

    Еви и Траянка,много ви благодаря,мили дами,радвате ме с вашите топли отзиви!

    Траянче,ако не ти допада десерт с толкова много крем,можеш да сложиш по средата още един ред кекс или бишкоти,за да има повече вкус на торта!Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  8. Парфе ли каза? Ооо, не отказвам на такова великолепие! Изглежда фантастично на снимките, Еликсирче!

    Спорна и усмихната седмица! :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Ще хванате менингит у вас с това непрекъснато отваряне на хладилника :)))
    Чудно е парфето, аз също бих могла да го хапвам по всяко време, стига да намеря доброжелатели у нас да хапват. Ако му сложа малко шоколад ще ми излезе късмета :)))
    Поздрави и хубава нова седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
  10. Еликсирче, разгледах много внимателно всичките рецепти, които си качила в блога си докато ме нямаше и съм си приготвила по една голяма лъжица и вилица , защото ми се иска да опитам от всичко и по много!:) А тази рецепта си е направо "черешката на тортата"! Много красив и изкушаващ сладкиш и чудесна презентация!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Лелееее, страхотно е това парфе, Еликсир, така ми се прияде, запазвам си правото като се върнем от почивка да го приготвя с каквито плодове има...
    Поздравления за прекрасната рецепта и изкушаващите снимки!

    ОтговорИзтриване
  12. Невероятно изглежда парфето! Много вкусна рецепта и много вдъхновяващи снимки!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Парфето е ИЗУМИТЕЛНО! Браво, Еликсирче!

    ОтговорИзтриване
  14. Наистина изглежда фантастично...не се съмнявам, че е такова и на вкус.

    ОтговорИзтриване
  15. Eликсирче, парфето изглежфа перфектно!
    Поздравления и за наградата!

    ОтговорИзтриване
  16. Мариета,Мария,Леви и Хриси,много ви благодаря ,момичета,за хубавите коментари,наистина ми действате вдъхновяващо!

    Мариета,много ще се радвам,ако си хапнете от парфенцето като се върнете,и най-важното,пожелавам страхотна лятна почивка на семейството!

    Поздрави от мен,приятели!

    ОтговорИзтриване
  17. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  18. Милена,благодаря ти,много си мила!

    Пепи,пак мислиш за другите,душа!Този път го направи за себе си,пък който иска да заповяда!:))
    Идеята за шоколад е разкошна,би се получило страхотно шоколадово парфе!

    Гуинет,липсваше ми,скъпа!Много ми стана приятно да разбера,че си прегледала всичко ново при мен,благодаря ти!

    Зори,думите ти много ме стимулират,благодаря ти най-сърдечно!

    Много яка компания сте всички,радвам се,че ви имам!

    Пожелавам ви спокойна вечер и прекрасен летен ден утре!

    ОтговорИзтриване
  19. Не знам за мен дали е останало от този омаен сладкиш,Еликсирче, но си запазвам рецептата да го пробвам!! Още едно от твоите изкушения,което ще завладее трапезата у нас :)
    И поздравления за блиц наградата!!!

    ОтговорИзтриване
  20. Мина,как ще остане,скъпа,това е един от десертите,който не успява да пренощува у нас!Направи го непременно,обзалагам се,че и у вас ще е така!Благодаря за поздравите,наградата наистина е вълнуваща!

    Хубава вечер ти пожелавам,мила!

    ОтговорИзтриване
  21. Ама моя коментар защо го няма?
    Вчера бях толкова възхитена от това,което видях, че нещо не съм публикувала. Това е парфе е много красиво!

    ОтговорИзтриване
  22. невероятни снимки, изглежда толкова перфектно...:-)
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  23. Много хубаво парфе - свежо и плодово, чудесно е:).
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  24. Павлинче,и моят единият коментар от вчера нещо се изгуби,но не се безпокой,прочетох ти коментара през пощата си,и много ти благодаря!Винаги преглеждам новите гости на блога с интерес!Чувствай се добре дошла тук!

    Мъхче,драго ми е да те срещна тук,добре дошла и на теб!

    Благодаря и на двете дами за хубавите отзиви,приятно е да ги прочетеш,пък и действат много стимулиращо!

    Хубав ден,момичета!

    ОтговорИзтриване
  25. Аелис,благодаря ти,мила!Усмихнат нека бъде и твоят!:))

    ОтговорИзтриване
  26. Елексирче пак си направила невероятна вкусотия докато аз скитам по пътищата на България :)Този път май закъснях да си взема парченце, но другият път от сега си запазвам едно!
    Хубава вечер мила!

    ОтговорИзтриване
  27. Ето кой ще ме покани на парфе и чаша кафе:)Много,ама мноооооого вкусно звучи!

    ОтговорИзтриване
  28. Габи и Кате,с най-голямо удоволствие бих изпила едно кафе във вашата компания!Парфето е гарантирано,само заповядайте!

    Прекрасен летен ден,момичета!

    ОтговорИзтриване