17 юли 2012 г.

билкови хлебчета без месене





 Не се подвеждайте по неугледния им вид,защото той е единствения им недостатък,гарантирам ви.
Като ги извадих от фурната се поколебах дали изобщо да ги снимам и тъкмо се канех да изтрия и постъпковите снимки,когато все пак разчупих единия хляб и като се разнесе един аромааааааат си казах - Я все пак да ги щракна няколко пъти,пък ще видим каква ще е съдбата на снимките след дегустацията.
Страхотно вкусни и ухаещи на билки хлебчета се получиха,с много мека вътрешност и хрупкави ръбчета!


 



Другото хубаво в рецептата е,че е на принципа на Кашника на Мариета и на бързото хлебче на Йоли,т.е. няма месене,точене и т.н.,няма нужда от бъркалки и хлебопекарни,само продукти,купа и шпатула.Просто един бърз и лесен хляб.
Добавете и факта,че можете да импровизирате много с рецептата като може да не слагате песто,или пък то да е някакво друго,или да го замените с маслинова паста,гъста лютеница и т.н.
Като добавки бих сложила парченца маслини или счукани орехи,сушени домати,ситно нарязана печена чушка,спанак,настърган морков и т.н.За още по-богат вкус може да се настържат разни сирена.
Като забъркате тестото също имате варианти за печене-на една цяла пърленка,или две отделни хлебчета както е при мен,или пък да разделите тестото на купчинки върху пекарска хартия и да изпечете едни съвсем небрежни и рошавки питки.А може и на мъфинки...изборът е ваш.





Продукти:

1 белтък ,жълтъка + 1 ч.л. зехтин се отделя за глазиране
150 мл. кисело мляко
1/3 к.л. бакпулвер / може и без него /
100 мл. вода
18 гр. жива мая
300 гр. / 2 ч.ч. / брашно
25 мл. зехтин
25 мл. топено краве масло
1 ч.л. сол
3 ч.л. песто Дженовезе / или Россо,маслинова паста или друго по избор,а може и без него /
пресен риган и босилек /може и сушени / ,щипка червен и черен пипер,къри


Приготвяне:

В купа сложете белтъка,леко го разпенете с вилица.Към киселото мляко сложете бакпулвера* леко да шупне и изсипете в купата.Следват солта,зехтина,маслото,маята-разтворена в топлата вода,пестото.Разбърквате с шпатулата.

                                     

нарязвате по желание пресни билки-риган и босилек :




Пресявате отгоре брашното,слагате подправките:




Хубаво обърквате всичко докато се събере на топка.




Тук е момента да кажа,че и да е по-рядка сместа хляба пак ще стане,но тогава ще е удачно да изсипете тестото в кексова форма .
Така че точното количество брашно не е чак толкова от значение.
Оформете с набрашнени ръце както ви харесва.
Аз разделих тестото на две,оформих с ръце хлебчета, леко ги резнах отгоре с ножица,намазах с жълтък и поръсих мак.





Оставят се на топло да втасат,докато си удвоят обема и се пекат на 180 гр.,при мен долен реотан с вентилатор.
Охлаждат се на решетка.

 * бакпулвера го сложих за проба да видя какво ще стане и какъв ще е ефекта,защото често виждам да го добавят в теста с мая,но аз лично не мога да отчета някаква съществена разлика.
Вие си решете дали да го сложите,може и без него.




за всички вас букетче от красивите цветенца на Пирин

36 коментара:

  1. Чуднички са Еликсирче! Много апетитни снимки ...:)
    Благодаря за нежните цветенца от Пирин :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Хлебчетата ти са невероятни, Роси! Какво не им харесваш. Mного са красиви даже, а и както ги описваш са със сигурност и много вкусни.

    Прегръдки, Роси и един прекрасен ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Роси, не всичко хубаво е и фотогенично!
    Макар че хлебчетата ти изглеждат чудесно!
    А и как ухаят....
    Прегръдка и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудни хлебчета, Роси! Чак тук им усетих аромата и ме провокираш да ги направя в скоро време. Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Роси, хляба никога не може да бъде неугледен!
    Всеки хляб е хубав, а твоите хлебчета изглеждат чудесно!
    Благодаря за хубавото букетче!
    Целувам те и ти пожелавам чудесен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Много лесни за изпълнение хлебчета :)) При първа възможност почивните дни ще ги направя.

    ОтговорИзтриване
  7. Много са си хубави хлебчетата,чак от монитора ухаят...Според мене са идеални!
    Спорен ден,Роси!

    ОтговорИзтриване
  8. Роси, много са си угледни даже!!!
    А как ухаят!
    Чудесен ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  9. Роси, точно формата им ме подканя да ги хапна, обещават да са голяма вкусотия! Такива хубави снимки си направила, аз ще си отчупя от отчупеното, за да не забележиш:):):) Благодаря ти за цветенцата! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  10. И аз съм за формата им :) Много ми харесва, нищо, че е малко рошавка. Я как са зачервенички обаче! Но пък си представям и аромата им какъв е и със сигурност ще ги направя още тези дни. Подправки пресни у дома - колкото искаш има сега :))
    Виждам, че вече влизаш в релси :) така че прегръдка и :))Честита сряда :) мила Роси!

    ОтговорИзтриване
  11. Дами,благодаря ви за хубавите думи,много сте мили!
    Малко се понапукаха и разляха хлебчетата ми,ама и аз не ги подпрях отстрани,пък и тестото все пак е мекичко,та затова,но на вкуса ни най-малко това не повлия :),отидоха топли топли....

    Пепи,влизам аз,ама имам още да чета и разглеждам от пропуснатото при вас.Тези снимки снощи буквално с 1/4 око съм ги гласила за публикацията,ама доста изостанах този месец,та трябва да наваксвам и в това направление.
    За билките то се знае,че имаш,та и аз покрай теб :) .

    Прегръдки за всички и усмихнат да ви е деня,момичета!

    ОтговорИзтриване
  12. Ах, ах, Роси, неугледни били...та аз направо усещам аромата им! Прекрасни са, сигурна съм, че се топят в устата! А снимките са направо омагьосващи! Ако не ми беше заета в момента фурната щях да скоча и да ги забъркам, нищо - утре.

    Благодаря за чудните пирински цветенца!
    Сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  13. Имат достатъчно добър вид за снимки, изглеждат и много ароматни! Чудесни са! Поздрави, Роси! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Ееее...та защо неугледен?Какво им е неугледното?
    Аз ги намирам прекрасни, а снимките ти са просто вълшебни Роси!
    Срахотна публикация, хлебчето ще се пробва.
    А първата снимка ми е любима, и втората и всички останали!
    Този цвят от копър бил много фотогеничен и той:):)

    ОтговорИзтриване
  15. Обичам рецептите ти и как ги обясняваш! И тази ми е любима вече.Утре ще правя хляб за един купон. А сега познай с какво ще ги изненадам? Благодаря Роска!

    ОтговорИзтриване
  16. Не виждам нищо неугледно в тези снимки. Разкошни са! И клонката за декорация създава атмосферично настроение.
    Аз съм много на Вие с правенето на хляб и всякакви тестени произведения, но за тези ароматни хлебчета успя да ме разколебаеш. Особено като им прочетох всичките възможности за пълнеж. Представям си каква разкошотия ще се получи с маслинова паста или песто :-)

    ОтговорИзтриване
  17. Ти пък си много критична, изглеждат страхотно ароматни! Харесват ми! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  18. Невероятни са, Роси! От мекото тесто са станали с такава форма, но пък това да им е недостатъкът. Вкусни, ароматни и лесни за приготвяне, какво му трябва повече на човек. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  19. Роси, изглеждат страхотно! Обичам такива лесни и бързи рецепти, особено с възможности за импровизации :)
    Сърдечни поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  20. Винаги умеете да донесете пълни шепи настроение,дами,много ви благодаря!
    На всички,които ще си забъркат ароматното хлебче да им е сладко!

    Прекрасен ден,другарчета! :)

    ОтговорИзтриване
  21. Ха, познай какво забърках снощи! Също като твоето хлебче и без да съм влизала тук. Е, това ако не е телепатия, здраве му кажи! :)) Само дето моето си нямаше мая, но пък билките бяха цяла шепа.
    Много хубава коричка, Роси! И това, че е тъничко го прави още по неустоимо. Представям си как хрупка, хрупка... :)
    Прекрасен да е и твоят ден, Роси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никак няма да се изненадам,Ирма,че са ни съвпаднали мероприятията по отношение на хляба,при толкова летни билки си е задължително да ги ползваме за всичко,а в хлебче са чудесно допълнение!
      Поздрави,мила!

      Изтриване
  22. Изглеждат чудесно! Представям си ги на филийка с масълце :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти!Ние до филийка хич не стигнахме,много обичам направо да чупа хляба и да мажа залъче,но ако сместа е по-радка и се изпече в кексова форма ще стане за филийки със сигурност!

      Изтриване
  23. Не знам как пък реши, че са "неугледни" хлебчетата - на мен ми полепнаха очите по тях - такива едни :) подканящи и неустоими!!! Непременно ще се пробват :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абе не са най-идеални на външен вид,но пък троха не остана за нула време,а и са безбожно бързи,така че заслужаваха внимание :) .
      Надявам се да ги направиш и да ви е вкусно,Мина!

      Изтриване
  24. Въобще не са неугледни, Роси!Напротив, много са апетитни и изкушаващи хлебчетата!А щом е без месене, направо си е супер рецепта.Аз потънах в гората с някакъв слаб интернет и чета от време на време, но писането е почти невъзможно.Ще наваксвам есента, че гледам много интересни неща при теб!Поздрави и хубаво лято, пълно с емоции!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Блазе ти,че си пак в ухаещите на бор гори,Соня!
      Хубаво лято и на теб!До скоро!

      Изтриване
  25. Роси чудесни са, мисля че усещам аромата им :). Записвам си за проба. Благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  26. Роси, хлебчетата се получиха много вкусни /даже в момента ръфам поредното:-)/! Направих ги с пресен босилек и паста от сушени домати. Любопитна съм да опитам и вариант с маслини или босилеково песто, сигурна съм, че резултатът ще е също толкова успешен. Много се радвам, че си публикувала рецептата, за да се убедя че правенето на хляб не е чак толкова досадна работа :-)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О,много се радвам,Дени!Благодаря,че намина да дадеш отчет,а вариантите могат да са много,импровизирай смело!Правенето на хляб на мен ми е много любимо,но пусто време изисква си го,докато това е най-експресния начин,без много месене,цапане и суетене за оформяне.
      Хубав ден пожелавам! :)

      Изтриване
  27. ХЛЕБЧЕТАТА ИЗГЛЕЖДАТ МНОГО АПЕТИТНО, ТОЧНО СНИМКИТЕ МЕ ПРИВЛЯКОХА-А ТЕ СА ЧУДЕСНИ СКЪПА МИ ЕЛИКСИРКЕ!!! ИЗСТРЕЛЯХ МЪЖЪТ МИ ДО МАГАЗИНА ЗА РИГАН И БОСИЛЕК...И ОТИВАМ В КУХНЯТА ВЕДНАГА ДА ГИ ПРИГОТВЯМ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светлана,радвам се,че снимките са ви "хванали окото" ,а сега остава и хлебчетата да ви допаднат на вкус.Да ви е сладко!

      Изтриване
  28. Хлебчетата станаха много вкусни,току-що ги хапнахме.Аз ги направих като малки франзелки и без бакпулвер.Благодаря за вкусната рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сафия,много ви благодаря,че наминахте да ми споделите отзивите си!
      А бакпулвера със сигурност може да се пропусне,аз както писах и по-горе исках да видя какво ще промени в тестото,че често бях срещала да го добавят към теста с мая и ми беше странно,но дефакто не виждам никаква необходимост от него или видима разлика.

      Изтриване