28 декември 2013 г.

най-странният,но пък страхотен шоколадов сладкиш








        

До преди да видя тази Бърза шоколадова пита при Петя ,в групата на странните за мен десерти се числяха Кодрит кадир,сладкиша с ябълки и грис и магическия сладкиш.
На Петя е под номер четири и както споделих при нея, ми се стори най-озадачаващ.
Общото на четирите е,че се правят по необичайна технология,нямате предварителна представа какаво ще се получи,не си позволявате импровизации,за да не провалите резултата и си начесвате любопитството максимално. :)
Кодрит кадир все още не съм правила,защото моите хора не обичат крем-карамел и затова все още го отлагам.






Благодаря на Петя за тази наистина провокативна рецепта!
На вид може да не ви изглежда обещаващ с тази неглижирана катранено черна визия,но на вкус е страхотен,сочен и на небцето оставя усещането за много ярко присъствие на шоколад,а в действителност той по рецепта не е много,повечко е какаото!
Ако трябва да опиша вкуса,прилича на шоколадовата лава,където в една хапка се съчетават кексова и креместа част .Точно такова е впечатлението и при този сладкиш - че хапваш шоколадов блат (хрупкав отгоре и влажен отдолу) с шоколадов крем.






Продукти:

2 ч.л. нес кафе ( или нес куик ,капучино )
375 мл. вода

70 гр. бяла + 60 гр. кафява захар
25 гр. какао

60 гр. натурален шоколад
90 гр. масло
1 жълтък
70 мл. прясно мляко

25 гр. какао
100 гр. брашно
2 ч.л. бакпулвер
50 гр. захар
щипка сол
2 п. бурбонска ванилена захар





 

Приготвяне:


Пригответе си 3 купи и една малка тенджерка.
Подгответе си форма за кекс с размер 30/10 см. ( БЕЗ откопчаващ борд) като я покриете с хартия за печене.
По този начин после ще ви е най-лесно да повдигнете и извадите сладкиша от формата,иначе ще трябва да го режете на парчета вътре в нея.
В първата купичка разтворете нес кафето ( ако не го харесвате можете да ползвате капучино или нескуик) и водата.
Във втората разбъркайте какаото и двата вида захар.
В третата смесете какаото,брашното,бакпулвера,захарта,щипката сол и ванилиите.
В тенджерката разтопете маслото и шоколада.
Отдръпнете настрани да се охладят и добавете жълтъка,а след неговото хомогенизиране и прясното мляко.Към това добавете сухите съставки от третата купа.Разбъркайте и разпределете получената смес на дъното на формата.





Поръсете я равномерно с какаото и захарта от втората купа.





Накрая излейте отгоре внимателно съдържанието на първа купа.






Изпечете сладкиша в загрята на 180 гр. фурна ,долен реотан с вентилатор за 50 мин.
Оставете го да се охлади напълно така както е във формата ( поне 1 час).






Извадете го внимателно върху поднос посредством хартията.





Можете да поръсите с пудра захар преди поднасяне.






Сладкишът е в доза за около 4 порции.
С посочените от мен количества захар не е много сладък (но ние така ги харесваме десертите),ако желаете можете я да увеличите. 






С последната за тази година публикация искам да благодаря на екипа на Др.Йоткер за пакета с продукти,който отново ми изпратиха!





За читателите на блога държа да подчертая,че техния жест не ме обвързва по никакъв начин,нито ме задължава с някакви условия,продуктите са ми изпратени както на още много други колеги блогъри,за да тестваме някои нови неща и да споделим впечатленията си по начин,който сметнем за добре.
Аз го правя по този, с уважение и благодарност!
По принцип ползвам от години толкова голяма част от продуктите на Др.Йоткер,че и без подарък го правя и ще продължа да го правя.
Надявам се никой да не се почувства агитиран или ангажиран  .
В случая целта ми е да споделя впечатления с онези от вас,които проявяват интерес и които може би все още не са открили новите неща в търговската мрежа.
Миналият път например за мен беше новост бурбонската ванилена захар.
До момента не я бях забелязала по щандовете,но вече редовно присъства в панера ми със сладкарски джунджории заедно с традиционните есенции,какао,бакпулвер,желатин,сода бикарбонат,кремове Оле,нишестета и т.н.
Разноцветните конфети и перли сигурно сте ги срещали и преди,както и цветните шрифтове в тубичките.С последните съм декорирала меденки преди много време,даже бях делегирала тази заигравка на дъщеря ми (жалко,че наскоро изтрих снимките,като си прочиствах архива)
,забавно е за децата и ако не ви се занимава да правите айсинг са добър и бърз вариант за украси.






Новост за мен е малката кутийка с гел-бои за оцветянаве на фондан,кремчета и т.н.
Другото интересно са звездичките и сърчицата.Аз лично ще ги употребя като декорация върху например торта,руло или върху кремче,щприцовано върху мъфини.




Последната новост,която попадна в графа любими на дъщеря ми като любител на всякакви топли и сладки напитки е Латето:




 Между другото е супер удобно,ако искате набързо да приготвите шоколадов сос към някои по-сухичък мъфин или парче кекс - 
перфектно ще ви свърши работа :) .








На финала искам да пожелая на всички да изпратите старата година с хубави спомени и чувства !
Да посрещнете новата с много надежди и мечти,с настроение,усмивки и як купон!

Наздраве до следващата година,приятели! 




19 коментара:

  1. Това изглежда умопомрачително! Страхотно е! Роси, велика си!

    ОтговорИзтриване
  2. ауу, Роси, този магически сладкиш е фаворит и у нас. Аз го правих с неясната представа какво ще се получи :) и бяхме очаровани от резултата. Ако току що не бях забъркала най-шоколадовата торта, бих го спретнала веднага.
    Чудесно изглежда и при теб - черен, влажен... нали знаеш как си припадам по шоколада, а :)
    Кодрит кадира просто го прескочи, щом не обичате крем карамел. Аз обичам, но съчетан с кексовата места не ми стана фаворит :)
    Прегръдка, мила и весело посрещане на Новата година!

    ОтговорИзтриване
  3. Роси, напълно се доверявам на препоръчаното от теб. Сладкишът е невероятно шоколадово изкушение. Страхотно представяне! Пожелавам на теб и любимите ти хора една неповторима и позитивна Нова година, година на здраве, щастие и вълнуващи преживявания! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Вярно е странно на вид, но пък никога не бих се усъмнила във вкуса му, след като ти си го предложила.
    Много хубави празници, Роска!

    ОтговорИзтриване
  5. Мила, Роси, сладкиша наистина е великолепен, а с подаръкът със сигурност ще сътвориш много чудеса в кухнята! Да ти кажа честно Др, Йоткер са сред продуктите, които никога не са ми правили неприятни изненади, за което съм им много благодарна. Просто с тях грешка няма. Прегръдки от мен и дръпвам парченце сладкиш за утрешното кафенце, че едва ли ще остане:)))

    ОтговорИзтриване
  6. Роси, прекрасен е! Аз още му се чудя, ама явно трябва да се престраша. :) А за кодрит кадира - аз пък не харесвам крем карамел, а кодрит кадира ми допада страшно много. Просто някак се балансират вкусовете и не е толкова натрапчив самият крем.
    Пожелавам ти весело посрещане на новата година и само хубави емоции да ти донесе! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Това звучи много интригуващо, Роси! Някак ми прилича на вид на шоколадова лава, но по-стегната за същата сочност. Някой път ще го пробвам, твърде любопитен е!
    Весело посрещане на Новата година, Роси!

    ОтговорИзтриване
  8. наистина е много странен и интересен сладкиш! Влиза в графата на бъдещите опити! Доверявам ти се безусловно защото май вече си знаем вкусовете! Весели празници , Роси!
    Аа, забравих за Кодрит кадир - моят съпруг ме кара да го правя непрекъснато...:)

    ОтговорИзтриване
  9. Роси, много интригуващ, а като гледам снимките, ми се иска да се присегна за едно парче. Весело посрещане на Нова година. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Роси, много приятно ме изненада с този сладкиш. Благодаря ти за доверието и се радвам, че ви е харесал!

    Весело посрещане на Нова Година и всичко най-най- най- хубаво през нея.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Роси, страхотен, и наистина твърде необичаен сладкиш ни поднасяш, очарована съм и съм сигурна /разбира се след като увелича захарта за моите сладокусници/ колко много ще се хареса вкъщи!
    Подаръците си ги бива, сигурна съм, че ще им намериш точното приложение!
    Пожелавам ти една вълшебна, изпълнена с много любов и топлина Новогодишна нощ! С радост и нетърпение ще се отбивам тук и догодина, когато знам - ще ни предлагаш коя от коя по-вкусни и красиви рецепти!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  12. Най-после и ти се престраши,а Роси? :) Страхотен е наистина! Да имах едно парченце сега за кафето...

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря на всички за топлото отношение и хубави пожелания!
    Да ви се връщат стократно,момичета!
    Сладкишът попадна в листата веднага когато го представи Петя,за което още веднъж-благодаря,голямо предизвикателство беше,но чак сега му дойде реда.
    Иначе нямах съмнение,че ще е супер,така и стана.
    Пожелавам ви да посрещнете новата година с много настроение и наздравици!

    ОтговорИзтриване
  14. Този сладкиш се оказа и у дома страхотно попадение! Чудесен е станал! А за подаръка нямам думи- да ти е честит!

    ОтговорИзтриване
  15. Някой в къщи ще се зарадва страшно много на този шоколадов разкош:)!
    Роси, искам да ти пожелая здраве, много късмет и щастие през Новата 2014 година!
    С прегръдка и пожелание за незабраима новогодишна нощ! Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  16. Честита Нова година, скъпа Роси!
    Нека бъде здрава и щедра, смислена и вдъхновяваща!
    С нови прекрасни дестинации....
    Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  17. Тряна,Ваня и Мария,благодаря ви!И честита нова година!Много здраве и успехи да ви донесе!

    ОтговорИзтриване
  18. Здравейте! Сладкишът ми заприлича на една шоколадова пита, която опитахме с децата в Гърция и реших снощи да го направя! Подобен е, но при мен течността остана отстрани, стигаше до половината на тавичката! Пекох го 55 мин! Къде сбърках според вас? Следвах точно инструкциите!
    Благодаря за рецептата:-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О,знам ли,много ми е трудно да ви помогна,макар,че много ми се иска,защото този десерт е наистина много специфичен и аз съм го следвала буква по буква без импровизации.Не знам вие в каква форма сте пекли и най-вече дали го оставихте да отпочива един час,за да стегне.Ако имате желание да го повторите намалете малко водата и сигурно тя няма да ви остане накрая или увеличете още печенето.Възможно е вашата фурна да е различна от моята и да ви е било нужно още печене.Но ако се придържате към същите градуси,тогава намалете водата,примерно с минус 100 мл.Надявам се да съм ви била полезна!

      Изтриване