21 август 2014 г.

пълнозърнести кифлички с конфитюр и орехи



.


Продукти:

за тестото:
300 мл. айрян
50 мл. олио
2 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
20 гр. прясна мая или 1 пакет суха мая
1 + 1/2 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч.  пълнозърнесто брашно
9 с.л. брашно от лимец / ако нямате,заменете с едно от другите брашна /

за плънката: 
1/2 бурканче конфитюр
1/2 ч.ч. едро смлени орехи

за намазване: 
1 жълтък + 1 с.л. олио

за поръсване :
кристална захар 




 

Приготвяне:

Смесете трите вида брашно.
Разтворете маята в айряна.
Добавете солта,захарта,олиото и постепенно добавяйте от брашното
(количеството брашно може да варира според гъстотата на айряна) ,докато замесите еластична топка тесто.
Без да чакате да втасва , разделете тестото на 2-3 топки и всяка топка разточете на кръг върху набрашнена повърхност.
Разрежете на триъгълници.
В основата на всяко триъгълниче сложете от сместа от конфитюр и орехи, и завийте на кифличка.
Подредете кифличките на разстояние в  тава,покрита с хартия за печене.
Намажете ги с разбит жълтък и ги поръсете обилно с кристална захар.
Оставете ги да втасат и да си удвоят обема .
Изпечете  ги в предварително загрята фурна на 170 градуса.

Тестото е подходящо и за солени плънки.




19 коментара:

  1. Роси, наскоро правих пълнозърнести соленки, но с друг вид тесто, не с мая. На мен ми харесаха много (пак така ги бях завила като кифлички), но господинът не ги одобри, май му бяха горчиви. Подозирам, че не е от брашното обаче, щом ти и в сладък вариант си ги приготвила. Сигурно е, защото вместо сол, поръсих с шарена сол.
    А твоите красавци са прекрасни, снимките - чудесни! Как хубаво са се сгушили в панерчето...
    Прегръдки, другарче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, ако си ползвала пълнозърнесто брашно от двузърнест лимец, то така нареченото "горчене" се дължи на него, макар че аз го определям като леко кисела нотка. Когато тестото е разточено тънко, без набухватели и изпечено добре, няма този "недостатък".

      Изтриване
  2. Тъй като са здравословни, ще се почерпя 2 кифлички :)
    Много приятни за окото с този тен, Роси, а рецептата ми харесва много заради това, че не чакаш да втасва тестото :)
    Прегръдка, мила и хубав четвъртък :)

    ОтговорИзтриване
  3. Роси, представям си как ухаят тези кифлички и стомаха ми застърга. Прекрасни са, а и кадрите ти са страхотни. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Как са се гушнали! На третата снимка като че ли се канят да се скрият, но са толкова изкусителни, че няма да успеят!
    Роси, хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. О, боже! Обожавам ги! Толкова апетитно изглеждат! Защо не си ми наблизо....

    ОтговорИзтриване
  6. О, кифли, обичам, каквито и да са, а щом си ги правила ти, не отказвам! Страхотна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  7. Много здравословно и вкусно е при теб, Роси!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Я? Здравословни? За мен 10;)
    И пак си мислила за мен ( без втасване);) Благодаря ти, Роси!

    ОтговорИзтриване
  9. Как са се сгушили, милите, и ме чакат :)!

    ОтговорИзтриване
  10. Много добре изглеждат, даже отлично :))
    Чук и Пук много ще се радват на кифлички с мармалад :))

    ОтговорИзтриване
  11. Как хубавичко си ги подредила в панерчето, Роси!
    Много красиви са станали, рецетата също ми допада, звучи адски вкусно.
    Поздрави от мен и слънчице ти пращам! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Аз вече си взех една за кафето ;), но не бих отказала и поне още една преди обяд! Много кокетни и апетитни си ни ги приготвила тия кифлички, Роси!!!
    Прегръдки от мен и прекрасен петък ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  13. Много ме радва вниманието ви,дами,страхотни сте,благодаря ви!

    Гери,пълнозърнестото брашно е специфично на вкус,аз например в сладък галет или тарт не го харесвам.В случая тези кифлички станаха с комбинация от брашна,защото се оказа,че бялото няма да ми стигне,а вече се бях натъкмила и не ми се излизаше да купувам.Но ни харесаха.Моето лимецово брашно изобщо не горчи,много е приятно на вкус и фино.
    Пепи и Марта четат рецептата както дявола-евангелието :)) .
    Има втасване,девойки,ама е едно и става бързо,защото е топло,а и на малки кифлички тестото втасва по-бързо.
    Обаче отдавна се каня да направя и публикувам една рецепта за кифлички,която е точно без никакво втасване.По-натам ще....
    Прегръдка за всички с пожелание за хубав петък и уикенд!

    ОтговорИзтриване
  14. Роси, отново изкушаваш с тези прелестни вкусотии :)
    Аз много харесвам пълнозърнестото брашно в сладкишите! Не бухват както, ако е сама бяло, но пък вкусът е по богат и аромата е чудесен!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  15. аз не робувам много-много на здравословните рецепти...обичам да съм златна среда:))),но тези кифлички ще ги замеся в най-скоро време....Поздрави мило,Роси!

    ОтговорИзтриване
  16. Миленче и Таня,благодаря ви за хубавите думи и отделеното време да наминете насам!
    Миленче,да са ви вкусни и сладки кифличките!

    Поздрави,момичета и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване