13 януари 2015 г.

салата с фелд ,чери домати и авокадо






Много обичам фелд ( тученица  й казват у нас ,така пише и на опаковката,но не мисля,че е едно и също).
Страхотно нежни,малки листенца,изключително подходящи за всякакви варианти на свежи салати.
Вече имам картофена салата с фелд в блога .
По времето,когато я публикувах срещах фелд в търговската мрежа изключително рядко.Сега я намирам по-често,в магазините на Лидъл и Кауфланд и попадне ли ми не пропускам да си взема.
Можете да я комбинирате с рукола и бейби спанак, да я гарнирате според вкуса и въображението си с авокадо,сушени или чери домати,маслини,
сварени яйца,репички,селъри,сирена,ягоди,риба тон,пушена сьомга,
жулиени запечено пилешко филе и т.н.







Продукти:

фелд
2 стръка пресен лук
1 авокадо
шепа чери домати
шепа тиквени семки
зехтин или олио от гроздови семки
прясно изцеден лимонов сок
млян черен или розов пипер 






Приготвяне:

Запечете семките на сух тиган за кратко,колкото да си отпуснат аромата.
В купа размесете леко салатата фелд заедно с нарязания лук.
Разполовете авокадото,махнете ядката,обелете кората и го обтрийте отгоре и отдолу с прясно изцеден лимонов сок,за да не потъмнява.
Нарежете го на ивици или полумесеци и го подредете върху салатата.
Разпределете разполовените чери домати.
Поръсете със семките и полейте салатата с дресинг от сол,млян пипер,зехтин и лимонов сок.
Ако ви се намира парче сирене Пармезан ,може да гарнирате салатата с няколко по-едро настъргани ленти.





40 коментара:

  1. Тученицата (мисля, че я наричат и полска салата) почти всяка вечер е на трапезата ни. Откакто я открих, правя всякакви вариации на салати с нея. Най-вече с рукола, айсберг, чери и сьомга. Разкошно предложение! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Още не съм опитвала тученица, а толкова много има в нашият край... Все някак не мога да свикна. Ще взема напролет да пробвам вече:))). Прекрасна е салатката, Роси, чудесно съчетание! Обаче и сетът за сиренцата много си го бива, нали знаеш, че дори и на заден план, няма как да не го фокусирам:))) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,от край време съм на мнение,че фелд и тученица не са точно едно и също,но просто тук така го кръщават фелда,така пише и на опаковката-тученица.Виждала съм да продават и на пазара тученица,и като бурен съм я скубала в градината при цветята,различно е и не бих го яла,пък дори и да е ядливо.На тученицата листата стоят някак по-жилави и на стебло,фелда е страхотно нежен и крехък.Така че купи си от Лидъл,не се мъчи с треволяка от къра.Прегръдки!

      Изтриване
  3. Хич не обичам зелении, обаче салатката ти, Роси, изглежда много апетитно. Ще взема да заобичам:)

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда много различно на вид от тази, която расте в градините и по полето. Аз също не бих си хапнала такава от полето, а за тази се замислям сериозно!
    Поздрави, Роси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може би са от едно семейство,но определено това в градината и това в чинията ми са различни треви,ще се радвам,ако ти хареса и на теб,Габи!Поздрави!

      Изтриване
  5. Прекрасна салатка Роси, точно по моя вкус.Видях и аз в Кауфланд това растение, на чиято опаковка пишеше " тученица ".Помислих си, че това е култивирана тученица, а не дива каквато си събирам аз.Не знаех, че се казва фелд.
    Поздрави и успешна седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да,Елена,навярно е нещо култивирано.Поздрави и хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  6. Много добре аранжирана, както винаги при теб и грабва окото :)
    Може ли за мен сета със сирена, РОси :) И авокадото от салатата :) Другото някак си ще го пропусна :))) винаги я прескачам тази салата, като я видя в магазина.
    Поздрави и хубава сряда, другарче мило!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ааа,сета е подарък на половинката от РД и много си го харесва.Не искаш от храстите,казваш,бодни си тогава сиренце с авокадо :)) .
      Много ползотворен ден и на теб,мила!

      Изтриване
  7. Салатката е прекрасна...Обичам фелд,а и с тези сиренца удоволствието ще е пълно.....
    Прегръдки,Роси!

    ОтговорИзтриване
  8. Това е култивирана тученица, пръскана, поливана...за продан. Тази, която е по дворовете ни е по-полезна, поне е лишена от пестицидите.

    ОтговорИзтриване
  9. Чудна е салатата, Роси! Прегръдка голяма! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Еви,голяма изпращам и аз,мила! :)

      Изтриване
  10. Мисля, че не съм яла досега фелд, Роси! Освен в някой ресторант част от салата, която съм поръчала, но не помня! Много ме заинтригува и ще потърся да опитам! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано ти допадне,Люси,ще чакам отзиви.Прегръдка!

      Изтриване
  11. Чудна салатка си приготвила, Роси! Много се радвам, че вече редовно се намира и у нас фелд салата. Когато за първи път я опитах в Германия бях очарована. Нежен вкус и фин орехово-лешников аромат. И аз в началото мислех, че са едно и също растение с тученицата, но расли при различни условия. И на това се дължи разликата във вкуса и плътността на листата. Обичам тученица, а тя се появява чак към края на май. Когато ми преведоха фелд салатата като тученица много се зарадвах, че мога да си набавям целогодишно, макар и култивирана. Всъщност са различни растения, от различни семейства и съвсем различни хранителни качества. В блога към една от рецептите бях писала за качествата на тученицата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да,и аз прочетох за тученицата,че съдържа много омега -3 аминокиселини,а фелда и мен ме грабна от първа хапка,но преди 6 години в Австрия.Кога чак ни огря тук,ехеее,но има надежда и нашия пазар на зеленчуци и плодове да е все по-богат и зареден.
      Поздрави,Бети!

      Изтриване
  12. Аз тая тученица все не мога да я улуча, адски съм любопитна, зная че ще ми харесва, щом е треволяк, харесва ми комбинацията, а щом е с авокадо не се съмнявам! Айде сега много ме запали! Прегръдка!
    пс Аз като ти казвам, че си подстрекателка...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Линче,мисля,че зареждат по малко и свършва бързо.Вечер се намира по-често останало от руколата или бейби спанака,не всякога ми попада и на мен този фелд.Надявам се да споделиш скоро впечатления!Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  13. Наистина е различно, дори на външен вид. И аз съм скубала тученица като плевел, така че определено не ми прилича на фелда. :)
    А салатката, Роси, ми е много на сърце. Е, харесва ми и избора на Пепи, ама мога да хапна това, което тя махне. :)
    Прегръдки, другарче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О,значи с Пепи ще се допълните идеално :)) .
      Радвам се,че ти допада моята тревица в чинията,Гери,прегръдка и от мен!

      Изтриване
  14. Аз пък харесвам тученицата и определено съм заинтригувана от салатата. Макар че това не е точно тученица. Ето какво намерих в Гугъл - "Това е корн салатата ,още й казват полска салата,градинска салата ,маше салата ,царевична салата или по научному Valerianella locusta".
    Май скоро ще започне да ни се прияжда нещо зеленичко! :)))
    Хубав ден, Роси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз така мисля,Инче,не е точно тученицата от градините и поляните.Каквото и да е ,е много приятно за салати.
      Хубава вечер,Инче!

      Изтриване
  15. Не ме интересува точно как ще наречем зелената част. Фелд продават в магазините, а тученица не зная дали съм виждала, но салатката определено ми допада много. Единствеият проблем е, че напоследък не намирам черита ( щото в този сезон сега не ям нито краставици, нито домати, нито марули или каквото и да е друго от друг сезон). Ще чакам обаче, а после ще ти кажа харесва ли ми, Роси! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тези черита са някакви по-едри от обичайните и ми харесват,не са воднисти като малките.Домати и краставици съм спряла да купувам в момента,защото са ужасни на вкус,блудкави и се скапват точно за два дни.Караме на зелении и туршии. :))
      Прегръдка и за теб,мила!

      Изтриване
  16. Обичам много фелд, но и аз мисля, че тученицата е друго, макар да не съм опитвала, а само виждала.
    Порция салата и за мен, Роси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имаш я,Весе,радвам се,че и на теб се харесва тази тревица :))

      Изтриване
  17. Много хубава салата, аз тази вечер хапнах подобна, но вместо черита бях сложила морков на колелца. В една брошура на метро бяха кръстили фелда царевича салата. А тученица съм хапвала на супа, в салата не ми хареса. Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Явно има няколко наименования или по-точно превода,както цитира по-горе и Инчето.
      Теди,ето,че сме вече доста почитателите на фелда,сигурна съм,че с времето ще стане още по-популярна тази салата.Лека и на теб!

      Изтриване
  18. Много хубава салата!
    Аз отдавна съм я харесала тази "тученица" /преди време в Кауфланд беше само с етикет "Италианска салата", сега са я кръстили тученица/. Фелд мисля, че се ползва в немскоговорящите страни. И аз доста изчетох по темата тази зима и открих, че в "Сортови семена - София" се продават семена за тази чудна зеления с името "Салата Амулет". Веднага се сдобих с такива.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да,точно така пишеше преди на етикета-италианска салата,слагат и малко червено радичио за цвят,но него не го обичам,горчиво ми е.Супер е,че сте си намерили семенца,да ви дадат добра реколта и да ви е сладко!

      Изтриване
  19. Това не е тученица, тя е съвсем друго нещо.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и аз това казвам,ама на етикета пише тученица,може би смятат,че на клиентите в България фелд няма да им говори нищо,затова я етикират като тученица

      Изтриване
  20. Такова и аз още не съм опитвала, но много симпатично ми стои за салата, та скоро ще се пробва :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти каза,че наблизо вече имате Лидъл,а вчера гледах имаха супер свеж фелд,този път в торбички,надявам се и вкусово да ви допадне,мила!

      Изтриване