10 март 2011 г.

сотирани зеленчуци




Продукти:
200 гр. замразен зелен боб
3 моркова
1 крехка тиквичка
2 шайби лимон
1/2  голяма глава стар лук
20-30 гр. краве масло
3 с.л. зехтин
копър,черен пипер,чесън

Нарежете лука на полумесеци,морковите на шайби,тиквичката на лентички.

В тиган загрявате 1/4 от маслото и зехтина, и задушавате лука да омекне,посолявате го.Може да го карамелизирате с 2-3 капки балсамов оцет.Когато е готов изваждате в купа.Похлупвате го да не изстива.
Отново добавяте 1/2 от мазнината и задушавате в нея зеления боб и морковите.Посолявате.Обърквате добре и похлупвате с капак, за да омекнат зеленчуците.Трябват им около 10 мин.Когато са готови ги изваждате в купата при лука и я похлупвате да не изстиват.
В останала 1/4 мазнина задушавате тиквичките с лимона,нарязан на парченца.Добре е да обелите предварително кората на лимона,за да не ви нагарча.На тиквичките им трябват около 5-7 мин. хубаво да се зачервят.Не ги похлупвайте под капак,за да станат златисти и хрупкави.Накрая ги поръсете с пресен чесън/аз имам замразен от лятото/ и копър.Ако ще ги готвите със скилидки чесън ги добавете счукани или нарязани още в началото ,докато се загрява мазнината,за да я ароматизират.




Така приготвени тиквичките с лимона са много вкусни за самостятелна гарнитура.
Аз към тях добавих останалите зеленчуци,разбърках ги,поръсих черен пипер и още малко копър,и ги оставих още 2 мин. да си обединят ароматите.
Много вкусно постно ястие или гарнитура .

6 коментара:

  1. Само вкусотии предлагаш, Елексирче!!! Не е честно така :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ееее,Мина,всеки твой коментар предизвиква в мен усмивка:)))!
    Единственото нечестно е,че сме на 500 км. разстояние.Ако не беше така, щяхме да се наслаждаваме заедно на всичко вкусно при теб и мен!
    Нали знаеш,че не съм виртуоз в кулинарията,а приготвям семпли рецепти,с които може да се справи всеки в кухнята.И както казва Вени-най-простите неща са най-вкусни!
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  3. Ама вие и двете с Мина такива неща приготвяте, че на човек да му се прияде само като ви гледа снимките...

    ОтговорИзтриване
  4. Бенитка,благодаря ти,мила!!Ами стараем се,защото нивото в блоговете е наистина много високо,а някъде направо недостижимо поне за мен,но това определено е градивно и води до по-добри резултати!
    Хубав слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Оооо, сега тръгнах по отчетата ти от мамата и стигнах до тук. Като зеленчуци ще ти подмина идеята, но тиквичките с лимон са невероятни!
    Ще ги пробвам още тези дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи,верно са такива-лесни и бързи,много свежи,хрупкави и вкусни!Ще чакам да кажеш дали са ви харесали!
    Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване