19 юни 2013 г.

Рим - част ІІ

Piazza Navona


В част І стигнах до хълма Капитолия и Блогър започна да своеволничи ,което наложи да поставя край на разказа.Но по маршрута в този ден все още бе обяд и време за хапване.
След като направихме едно кръгче из района на Капитолия в желанието си да намерим прилично и автентично място за хапване,
стигнахме до извода,че е и на пъпа,и зад него цените са си цени и в Рим компромис с тях трудно ще направят. :)
Курдисахме се в една тратория,на закрито ( и слава Богу,че такъв летен дъжд плисна изневиделица ) баш на пиаца Арачели и докато си ръбахме пиците се наслаждавахме на гледката към пиаца Венеция и монумента.
След пицата ,докато спре дъжда се мушнахме в съседния дюкян и някои вкусиха първа порция италианско джелато,а моя милост веднага се лепна за така лелеяните Каноли. :)
От тук продължихме към малката,но много пищна базилика Джезу.






Ние не можахме да влезем в нея точно в това време,защото бе затворена и се върнахме там отново в друг ден . Имайте предвид,че малките базилики почиват на обяд и то доста часове, затова е хубаво да им имате работното време.Ако все пак подобно неудобство ви наруши програмата,транспорта в града ( автобусни линии колкото щеш ) ще ви помогне да си пренаредите задачките в последващи дни и да наваксате пропуснатото.








Църквата Джезу (Chiesa del Gesù) Джезу (Исус) е най-старата йезуитска църква в света,осветена през 1584г. Най-впечатляващата част от църквата е фреската на тавана – Триумфът на Светото Исусово име. 
Тя е сравнявана по красота и майсторство със стенописите на Микеланджело в Сикстинската капела. 



фреската на тавана – Триумфът на Светото Исусово име



Всеки следобед може да наблюдавате  как една от картините в интериора се отмества, за да разкрие внушителна статуя на Игнасио Лойола – бащата на йезуитите.
 Бронзовият парапет пред левия параклис на св.Игнатий е богато украсен с херувими,а най-големият ( според пътеводителя ) уж трябваше да държи кълбо от лазурит-специално се вторачвах във всички херувимчета,е този лазурит така и не го видях.






Пищната украса обаче е безспорна и впечатляваща,защото е имала за цел да подчертае величието на Бога,което тогава проповядват йезуитите и е в пълен противовес на протестантите,които са наблягали на простотата.
Обърнете внимание на следващата снимка,рисунките дават усещане за 3D ,сякаш образите надникват от стените като живи .







Изобщо всяка една базилика е като един своеобразен шедьовър в архитектурен и художествен аспект .Много е трудно както да ги обхванеш в обектива си,така и да успееш да запечаташ в съзнанието си цялото това богатство от картини, позлатени орнаменти,колони,арки,гробници,
параклиси,херувими,а особено впечатляващи са мраморните статуи и различните композиции с тях,пресъздаващи различни религиозни сюжети,защото притежават такава уникална изразителност ,че ми е трудно да си представя как тези изкусни майстори от един мраморен блок са успявали да сътворят толкова деликатни и прецизни до най-малкия детайл статуи,да запечатат по неповторим начин техните изражения,да им придадат страхотна виталност. 



Каменния слон на площад Минерва е по проект на Бернини,символизира интелигентността



Следваща спирка по маршрута бе Пантеона,но пътьом избрахме уличката,минаваща през Площад Сопра Минерва,за да видим слончето с египетския обелиск.Надникнахме и в едноименната църква Santa Maria Sopra Minerva.






в ъгъла между двете сгради се вижда задната част на пантеона









Църквата "Света Богородица над Минерва" е принадлежала на Доминиканския религиозен орден.Смята се за единствения наистина готически храм в Рим.Тук са погребани четирима папи ,художника Анжелико и Света Катерина Сиенска,която убедила папите да се завърнат в града от изгнанието си в Авиньон.


мощите на св.Катерина Сиенска



Пантеонът (от гръцки: „всички богове“) е построен в 27-25 г. пр.н.е.  от Марк Випсаний Агрипа - приятел и генерал на Октавиан Август.
В последващите десетилетия, храмът на два пъти е напълно унищожаван от пожари и изграждан по различен проект. В съвременния си вид е завършен през 118-126 година от Адриан. Сградата е била християнски храм от 7-ми век. Той е най-добре запазената от всички древни римски сгради. Използван е като храм през цялата му история, вече 1887 години.







Куполът е излят от бетон върху временна дървена рамка.Диаметърът му е 43 м. и е по-голям от купола на Св.Петър.Предназначението на квадратните орнаменти е да намалят тежестта на свода,едновременно с това създават оптически ефект,който насочва вниманието към центъра на отвора ,който е с диаметър 9 м. Този отвор е единствения източник на светлина и въздух в сградата.Стените й са дебели 6м.,което прави безпредметно избиването на прозорци.
Надписът над фронта гласи: ”Марк Агрипа,син на Луций,по времето на третото си консулство построи това”.
През 17 в.  по проект на Бернини били пристроени две еднакви островърхи кули,но римланите толкова не ги харесвали,че ги наричали  Магарешките уши ,затова били съборени през 1883 г.






В  капелите на Пантеона се намират гробовете на последните италиански крале Виктор Емануил II, жена му кралица Маргарита и синът му Умберто I, а също така на художника Рафаело, на архитекта  Перуци и на музиканта Арканджело Корели.







Продължихме към един от най-красивите римски площади -Навона – построен върху контурите на древноримския стадион на Домециан от 86 г.
Сградите по края на площада са построени на мястото на трибуните,побиращи 30 000 зрители.



Площад Навона


отляво е базиликата св.Агнеса Навонска,в центъра е фонтанът Четирите реки на Бернини,символ на Нил,Ганг,Дунав и Ла Плата



фонтанът Четирите реки на Бернини,дворецът Памфили и базиликата св.Агнеса Навонска




зад мавърския фонтан на Джакомо дела Порта е дворецът Памфили,който днес е посолство.





Тук нашите сили бяха към края си,времето - мрачно,хладно и валежно ,поради което решихме,че за този ден сме си изпълнили задачите.
Ако на вас ви се разхожда още ,наблизо са площад Фарнезе с едноименния дворец Palazzo Farnese ,построен през 16 век по поръчка на кардинал Алесандро Фарнезе,станал впоследствие папа Павел ІІІ ,а в днешни дни там е френското посолство.


 
източник на снимката на двареца Фарнезе



Пътьом от площад Навона към площад Фарнезе  можете да минете през друга атракция на Рим - пазарът на площад Кампо дей Фиоре.
В центъра му има паметник на Джордано Бруно на мястото ,където е изгорен на клада през 1600 г. Казвам атракция,защото според мен едва ли местните пазаруват от там плодове,зеленчуци,пъстроцветна паста,цветя и дрехи,накачулени по щендери в стил бит-пазар.



Campo dei Fiori - изтчник на снимката

пазарът Кампо дей Фиоре с паметника на Джордано Бруно - източник на снимката тук някъде



На следващия ден от обиколките си посетихме първо тези две пиаци - Фарнезе и Кампо дей Фиоре,но бях забравила батерията на апарата да се зарежда в хотела,та се наложи преди да продължим да се върна за нея,и затова от там нямам  лични снимки и ще ги онагледя с два чужди кадъра,за да добиете представа.



Базилика св. Йоан Латерански


      
Маршрутът ни продължи в доста по-отдалечена посока ( с градския транспорт ) към базиликата "Свети Йоан Латерански" ,която е втората по важност католическа църква в света след „Свети Петър” и седалище на епископа на Рим,т.е. папата.


базилика св.Йоан Латерански отвътре



Първоначалният градеж е на император Константин Велики през ІV век.Пристроявана е няколко пъти,а днешния си вид дължи на Франческо Боромини ,на когото е било възложено от папа Инокентий Х да я обнови изцяло за Светата 1650 година.
До 1870 г. тук са ръкополагани много папи и пак тук през 1929 г. са урегулирани отношенията между църквата и държавата с подписването на Латеранския договор.






Твърди се, че в дарохранителницата ( в златната решетка над олтара,
където са двете златни фигури ) се съхраняват черепите на Свети Петър и Свети Павел.
Красиво изписаният балдахин над главния олтар е от 1367 г. и под него има право да отслужва литургия само папата.







Зад църквата се намира Латеранският дворец,който е бил резиденция на папите,преди да заминат в изгнание в Авиньон.Когато през 1377 г. се завръщат в Рим намират двореца в много лошо състояние и тогава поставят основите на Ватикана.




базилика св.Йоан Латерански




Ще завърша част ІІ на разказа  с базиликата Санта Мария Маджоре ,
която е една от четирите най-важни в Рим. 

 
Санта Мария Маджоре



 в левия параклис е погребан папа Павел V


в десния параклис е гробът на папа Сикст V



Според легендата през 352 г. Папа Либерий имал видение,в което Богородица му казва да построи църква на място със сняг.
Трудна задача изобщо за Рим,особено пък посред лято,но според преданието на 5 август над хълма Есквалин завалял сняг и Либерий построил тук базиликата.
Всяка година на този ден в църквата се провежда възстановка на чудото и от тавана се сипят хиляди листенца от бели цветя.








Позлатата на тавана и тук е много пищна и е дарена от испанските крале Фернандо и Исабела.
Камбанарията е от 14 в. и е най-високата в Рим.
В църквата са погребани папа Павел V,папа Сикст V,папа Пий ІХ и папа Климент VІІІ,както и великият скулптор Джан Лоренцо Бернини.




статуя на папа Пий ІХ


Тази мозайка в апсидата е изработена от Якопо Торини през ХІІІ век и показва Богородица като византийска принцеса,има сцени от стария и новия завет.






В публикацията основно съм използвала информация от пътеводителя на National Geographic .
Блогър отново си показа магариите и за разлика от черновата,тук шрифтовете ми пак са различни.

21 коментара:

  1. Роси, зашеметяващи снимки и чудесен разказ!
    И да те попитам големият пътеводител ли ползваш,
    защото има и едни по-малки ?
    Прегръдка и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,сложих линк да го видиш кой е точно,навярно е по-малкият,но пак си тежи,защото е гланциран.

      Изтриване
  2. Ех, чед красоти, Роси! Радвам се, че сте направили такова чудесно пътуване:)

    ОтговорИзтриване
  3. Роси, показваш ни не само красиви, но и величествени, достолепни, пазещи своята история сгради, площади, катедрали и паметници.
    Прегръдка и хубава сряда на теб :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много е хубав твоят разказ Роси -
    впечатляващо съдържателно, нагледно и красиво поднесен.
    Чудесно пътуване и благодаря че го споделяш с нас,
    беше ми приятно...
    Сърдечни поздрави, хубав и усмихнат, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Роси, удоволствие за мен е да се разходя по улиците на Рим в твоята компания! Картините са уникални, наистина сякаш излизат от стената, не мога да си го представя на живо, уникално е! Заредили сте се с много приятни емоции, Роси, видели сте прекрасни места, всичко това вдъхновява и зарежда! Прекрасен ден, мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Роси, голямо удоволствие ми достави тази виртуална разходка и сърдечно ти благодаря, че я сподели с нас!
    Но не мога да остана бездушна към въпросната снимка с триизмерно изображение - просто съм възхитена, голямо майсторство! Сигурно на живо е още по-внушително...
    Желая ти прекрасен ден - величествен, по римски! ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Дани,Пепи,Кате,Гери,Дианка и Траянче,благодаря ви!Много се радвам,че ви допада разходката и сте прави,че със снимките е много трудно да се предаде напълно истинската красота,защото наистина базиликите са много богато и пищно украсени ,а и големи и всеки ъгъл крие своя красота,заслужаваща внимание.

    Хубава и успешна сряда на всички!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасно ми подейства целият пост, Роси! Снимките, атмосферата, все места, които мечтая да посетя. Само транзитно съм минавала през Рим, дано имам възможността да го разгледам и да му се насладя. Усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  9. При тези страхотни репортажи би трябвало по-често да ходиш на екскурзии (-: Като истински гид си! Хубава седмица (остатък от нея)!

    ОтговорИзтриване
  10. Роси, толкова е красиво! Човек наистина е щастлив, ако има възможност да види този Вечен Град! Прекрасна разходка! Беше ми много, много приятно да разглеждам и чета!
    Сърдечни поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесен пътепис, Роси! Увлекателно разказваш! С нетърпение ще чакам и следващия! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Ex, Роси, мани ги шрифтовете и блогър, на кой му пука какви са ти буквите...важното е, че се поразходихме на воля по Римските базилики.Нищо не каза за канолите - харесаха ли ти, на мен - не....но по вкус и цвят таварищи нет!
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  13. Прекрасно, аз така си мечтая за точно една ей такава разходка, може би някой ден, благодаря, изчетох всичко и ако има още давай! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  14. Роси, страхотен разказ и снимки, мила! Виждам, че сте си изкарали страхотно!
    Хиляди прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  15. Роси, много богати разкази, снимки! Страхотни неща си видяла и благодаря за снимките. Надявам се, че не сте излапали толкова бързо нещата, които сте си взели, както набързо си го споменала :))

    ОтговорИзтриване
  16. Роси, невероятен разказ и снимки! Благодаря ти че ни запозна с тези интересни факти и красоти!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  17. Роси, благодаря, че освежи спомените ми за Вечния град с внушителните сгради и храмове, с приказните фонтани. Прекрасни снимки и разказ! Хубава неделя и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря на всички,които сте се отбили да се поразходите виртуално с мен из Вечния град!

    Пепеляшка/Мария,канолите не ми харесаха,не заради самата рецепта,а заради крема,с който бяха напълнени тези,които опитах аз,защото не беше само извара,а нещо по-синтетично,т.е. и тук комерса скапа усещането,което иначе в оригинал би ми легнало на небцето идеално.

    Бети,единственото,което донесохме е паста на Барила-един пакет от някаква форма,която се хареса на дъщеря ми.
    От тази паста,която продават като атракция на щерката бе интересна шоколадовата,но не чак до там да и посветим 5 евро за едно пакетче.

    Хубава нова седмица на всички!

    ОтговорИзтриване
  19. Роси,
    благодаря за виртуалната разходка във Вечния град! Върна ме в спомените и се размечтах - надявам се след две-три години да го посетим пак живот и здраве!Много е красив града, има някаква магия, която те кара да се връщаш пак и пак! И може би все остава нещо, което не си могъл да видиш.
    Много хубави снимки, както винаги!
    И моят съпруг обича всичко да е разучил предварително - да знае всичко. Обикновено се е запасил с пътеводител, всевъзможна информация от нета. Знае точно къде ще отиде и какво ще види.
    Аз не съм така, обичам да има елемент на изненада, не да съм видяла всичко предварително. Може би се страхувам, че бих могла да се разочаровам. Обичам да отида на дадено място и да го видя "на живо"! Снимките и видеото никога не могат да пресъздадат това което виждаш с очите си! Но пък остават скъп спомен и винаги можеш чрез тях да се върнеш на дадено място.

    Желая ти още много пътешествия и сбъднати мечти!

    Вера

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Верче,много ми е драго,че те върнах към спомените от вашето посещение на Рим.
      При цялата ми най-подробна няколко месечна подготовка и изгледани много снимки,прочетени много мнения и пътеписи мога да кажа,че елемента на изненада е неизбежен,защото както смяташ и ти,друго си е на го видиш с очите си и да осъзнаеш,че снимките и клиповете са твърде недостатъчни да предадат усета за хилядолетна история,запазена автентична и до днес.Самите базилики са толкова мащабни и толкова богато украсени,че всеки сантиметър от тях заслужава да се разгледа и е невъзможно да направиш цялостна обзорна снимка,защото освен големи са и много разчупени.
      Т.е. въпреки,че знаех къде отивам не съм се чувствала все едно го виждам за пореден път,а просто имах добра ориентация как да стигна до даденото място и като го зърна да разпозная,че е то.
      Една добра програма дава възможност за тези няколко дни човек да види онова,което му е най-интересно от цялото това богатство от възможности,което предлага Рим.
      Ние в общи линии изпълнихме плана.Не че няма какво още да се разгледа,дори още 5 пъти да отидем,но са ми интересни и други градове в Италия и ще се насочим към тях при следващо пътуване натам,ако имаме възможност.Не изключвам още веднъж да кацнем в Рим,защото искам непременно да отидем до Тиволи,до вила Д Есте и вилата на Адриан.
      Благодаря ти за хубавите пожелания,нека ти се връщат стократно и да пътувате още и още и вие,знам,че обичате!Прегръдка и хубав ден!

      Изтриване