9 юли 2014 г.

семифредо с малини и бисквити Орео





 
Продукти за две кексови форми :

500 мл. течна сладкарска сметана
5 яйца
захар на вкус
ванилия

300 гр. малини
150 гр. бисквити Орео







Приготвяне:

Застелете две форми за кекс с прозрачно домакинско фолио.
Нарежете бисквитите на парченца с остър нож.
Отделете жълтъците от белтъците.
Разбийте жълтъците с 2-3 с.л. захар,докато побелеят и станат пухкави.
Аз за всеки случай ги разбивам с миксера в тенджерка с дебело дъно , на средна степен на котлона,за 2-3 минути,колкото да минат все пак някаква термична обработка.Можете да го направите и на водна баня,но иначе е по-бързо.
В друга купа разбийте сметаната ,докато започне да стои стабилно.
Към нея добавете жълтъците,леко обединете с шпатула чрез загребване-обръщане.
Последно разбийте белтъците на сняг ,в отделна ,идеално чиста (желателно метална ) купа.
След като разбиете сметаната ,измийте добре и подсушете бъркалките на миксера.
При белтъците не трябва да попада никаква мазнина,за да се разбият на устойчив сняг.
Прибавете го в купата със сметаната и жълтъците,ароматизирайте с ванилията и внимателно обединете.
Накрая сложете парченцата бисквити и малините.
Направете няколко леки финални разбърквания,колкото да се поразмесят добавките.
Изсипете сместа във формите,заравнете я и я покрийте отгоре с прозрачно фолио.




 
Поставете семифредото във фризера да стегне.






 
Обърнете го върху поднос,махнете фолиото ,нарежете на филийки и сервирайте веднага.
Остатъка от семифредото приберете своевременно и съхранявайте във фризера.






 
 Забележка :

Добавянето на пресни плодове в семифредото се оказа не добра идея,защото какъвто и плод да се сложи,той съдържа в себе си вода и когато сладоледа замръзне,тази вода кристализира.
Замръзналите малини са доста трудни за разрязване ,а и неприятни ,защото хрускат .
Явно,че плодовете,преди да се добавят трябва да преминат лека термична обработка,за да си пуснат сока.Е,няма да се запазят свежи и в цялост,но са за предпочитане пред хрускаши замръзнали плодове.







Моите препоръки в случая са следните:

1. Не слагате изобщо плодове,семифредото дори и само с Орео ще е пак страхотно.Можете да добавите нарязан шоколад за компенсация :) ,а малините да поднесете пресни към всяка порция.
2.Разбъркайте плодовете със захар на вкус и с 1/2 п. гел фикс за конфитюри на Др. Йоткер, кипнете за кратко на котлона,колкото да се разтопи гел фикса.Не ги преварявайте ,целта е плодовете  да се запазят максимално .Оставете настрани да се охладят и ги добавете заедно с бисквитите.
3.Поръсете плодовете със захар и ги оставете да си пуснат сока.
Разбъркайте ги с 1 с.л. нишесте и ги кипнете,докато получите плодов сос,който ще добавите към семифредото заедно с бисквитите.

Следващият път аз ще заложа на вариант 2 .







24 коментара:

  1. Роси, благодаря за красивите снимки и полезната информация. Човек се учи от грешките си, нали знаеш. Но въпреки всичко изглежда зашеметяващо!
    Прегръдки, другарче!

    ОтговорИзтриване
  2. Въпреки хрускащите малини, на снимките изглежда страхотно и много цветно, Роси! :) Веднъж правих мелба и реших да я сложа във фризера, докато я сервирам. След това всичките плодове бяха като камъни - ама акъл, какво да се прави. :)
    И аз съм решила да изпробвам моята теринова форма за нещо подобно, ама да видим кога ще е. :)
    Прегръдка, Роси, и хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Като страстен привърженик на всичко сладоледово веднага се нареждам за парченце!!!!
    Роси и на мен ми допада предложение 2 :)
    Прегръдки и прекрасен слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесен десерт е, Роси! Това със замръзналите плодове и аз го изпитах, като правих сладоледения терин, но хората си хапваха първо сладоледа, а плодовете - като се отпуснат :) Но предложенията, които даваш са много добри и ще се ъзползвам друг път от тях :)
    Прегръдка и хубав ден, другарче мило!

    ОтговорИзтриване
  5. Идеалният десерт си приготвила, Роси! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Роси ,ще си го направя с шоколад без плодове.Благодаря за съвета.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Като ти чета публикацията и коментарите - май всички сме хрускали замръзнали плодчета. И със стафиди не се получава много добре - и те хрускат. Обаче ще пробвам предложенията ти, защото в момента всяка събота и неделя си правим сладоледче (-:
    Хубав и усмихнат ден, Роси!

    ОтговорИзтриване
  8. Такава пъстра мозайка се е получила, Роси. Страхотно!

    ОтговорИзтриване
  9. Роси, звучи чудесно този сладоледен десерт! Разрезът е страхотен, въпреки неудобството с малините. Аз правих скоро нещо подобно, но с печени череши.Много ми харесва твоя сладолед с целите малинки.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Имам още едно парченце сладоледена торта, но с най-голямо удоволствие бих си хапнала и от твоето семифредо, Роси! :) Прекрасни снимки и разкошен вкус!
    Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесни нови предложения и много хубави идеи, Роси -
    страхотни апетитни изкушения с колоритни съчетания и слънчеви снимки.
    Неустоимо изглежда това семифредо - сърдечни поздрави и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
  12. Всяко парче е като модернистична картина! Това е художествена изработка, Роси! За замръзналите малини сигурно си права, но все пак е въпрос на вкус. Моята малка дъщеря си слага черешки във фризера и след това си ги яде с голямо удоволствие, така че ...
    Поздравления за тази вкусна красота!

    ОтговорИзтриване
  13. Вкусно ледено изкушение и много полезни практични съвети! Роси, красива мозайка се е получила!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Здравей Роси,
    Аз правя също подобен десерт,но използвам гъсто кисело мляко,което желирам с плодове и бисквити.Получава се десерт,подобен на вид,с чудесен вкус.Можеш да смелиш предварително плодовете на пюре и да ги добавиш към сметаната.Няма да изглежда толкова добре на вид десерта,но ще е счудесен вкус,със запазени витамини.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Роси, поздравления прекрасно е! Около теб човек лесно може да качи килограми :) Много свежо десертче! Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  16. Роси, не са добра идея пресните цели плодове в сладолед, ама пък много красиво се е получило с тях,просто уникално! Ако са смлени на пюре, дори и сурови, мисля че ще е ок.

    ОтговорИзтриване
  17. Роси, толкова са красиви малинките, че и с тях ще изям семифредото! Много любима комбинация ми е сладолед с плодчета и бисквити. Направо си умирам за такова изпълнение.

    ОтговорИзтриване
  18. Охо, такъв вкус как само ще ни се услади! Очаквай и моят вариант на твоята вкусотия:)

    ОтговорИзтриване
  19. Това трябва да е много приятно сладоледче! :) Познавам едно пиле у дома, което много би му се зарадвало. Дали и по френско продават бисквити Орео?!
    Усмивка от мен, Роси :)

    ОтговорИзтриване
  20. Вълшебно е, Роси, вълшебно! Този разрез е фантастичен, страхотен, жесток! Предполагам, че и аз бих заложила на вариант 2, след твоите съвети, но честно казано и така не бих му устояла, ще изчакам малко малинките да стоплят:))) Страхотна си, мила, страхотна! Снимките ти са като кулинарни картинни шедьоври! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  21. Роси, както вече ти казах :) това го искам ЦЯ-ЛО-ТО!! Само за мен!!! Прекрасен десерт, мила и фантастични снимки!! И у нас се мръщехме на замръзналите плодове, особено ягоди, в сладоледа - затова напоследък ги наситнявам, ако са свежи, преди да ги добавя - но сега като ме подсещаш :) ще ги глазирам...
    Поздрави и прегръдки на всички!!!

    ОтговорИзтриване
  22. Начи тук ще се караме с Мина-> Не, аз го искам цялото. Точно малини най-добре подхождат тук;)И благодаря!

    ОтговорИзтриване
  23. Роси, аз ще се примиря и само с едната форма. Прекрасен десерт. Целувки!

    ОтговорИзтриване
  24. Благодаря ви,че ме навестявахте и оставяхме мили думи,страхотни сте!
    Прегръдка за всички и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване