6 септември 2014 г.

пурички от пилешко бон филе в прошуто





Пепи много пъти ми е споделяла,че харесва прошутото на Лидъл и с него приготвя разни вкусни мръвки,нежно увити като бебенца в пелена. :)
И понеже взех все по-често да се отбивам в тази верига,въпреки че не ми е особено на път,казвам си да взема и аз да загъна нещо в прошуто.
Щом Пепи го препоръчва,няма да сбъркам със сигурност.
Първият път направих шишчета от пилешки бон-филенца,увити в прошуто и между тях нанизах парченца ананас отцедени от компот,изпекох ги на плочата.Разбира се,стаха върховно вкусни.
Тези на снимката не ги оформях на шишчета,а направо маринованите филенца ги навивам и ги джъзвам на нагорещен сух тиган за нула време.
На бон филето не му трябва много печене,напротив,достатъчни са му по минута-две от двете стани и готово.
Рецептата ни стана любима-бърза е за потготовка и приготвяне,месцето се запазва сочно в прошутото,то му придава апетитен загар и аромат на леко опушено,изобщо идеалния избор за една експресна вечеря.
Пепи,благодаря ти,че винаги ми улесняваш живота с разни полезности ! :)





Освен в Лидъл,много добро прошуто съм взимала и от Кауфланд-малко по-скъпо е,но  пък всяка лента е отделена от другата с фолио и се разделят много лесно.





Продукти :

500 гр. пилешко бон филе
марината:
песто от наситнен магданоз,няколко лъжици зехтин,лъжица соев сос,мадраско къри,черен пипер,лъжичка горчица и пресован чесън
около 250 гр. прошуто - слайс

за гарнитура по желание - карамелизиран ананас на шайби






 


Приготвяне:

За маринатата смесете магданоза,зехтина,горчицата,пресования чесън,малко соев сос,къри и черен пипер.
В нея поставете бон филетата и хубаво ги оваляйте от всички страни.
Можете да ги затворите в кутия с капак и да ги оставите да отлежат в хладилника до 24 часа преди печене.
Всяко бон филенце завийте като пуричка в лист прошуто.
Изпечете навитите пурички на плоча или грил тиган.
Достатъчни са по няколко минути от двете страни.







Ако ви допада комбинацията сладко и солено,можете да ги поднесете с карамелизиран ананас и конфитюр от червен лук  .
За ананаса смесих 1 с.л. соев сос и 1 с.л. сос от нар и намазах всяка шайба с четка от двете страни,изпкох и тях на плочата заедно с пуричките.


 

49 коментара:

  1. Леле, Роси, това ястие толкова би ми харесало на вкус... Чудесно си съчетала съставки, аромати, всичко! Ама и Пепи е наистина голям подстрекател. :)
    Прегръдки, другарче, изглежда страхотно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О,Пепи и безспорен подстрекател и освен това винаги ме държи в течение на добри продукти из веригите :) .Благодаря ти за хубавите думи,Слънце,прегръдка изпращам!

      Изтриване
  2. Каква е екзотика, нямам думи! Приказна рецепта, много ми харесва, напоследък в Лидл всичко ми харесва, и на мен хич не ми е на път, обаче отивам, че все едни интересни вкусоти имат, прошутото е великолепно, онази вечер си взех, ама сега с тия ми ти рулца пак ще го посетя, че го хапнахме! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да бе,при нас Лидълите все отдалечени,ама намира му се колай като си заслужава отбиването. :)
      Благодаря ти,ще се радвам да ви се услади и на вас рецептата и прегръдка!

      Изтриване
  3. Чудесно.....И с ананаса и с чътнито ще си паснат тези пурички......Не е здравословно в този час да съм в блогър пространството(::::::
    :)Поздрави,Роси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче,това чътни по време на италианската седмица няколко пъти го пропусках и накрая взех,а то било разкошно.Жалко,че вече нямат,бих се запасила,защото страшно подхожда на месни рецепти.Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  4. Пак страхотна комбинация от вкусове, Роси - и съвсем като за мен - знаеш как обожавам съчетанието на месо и плодове!!! И не стига че откакто отвориха Lidl до нас, буквално разбивам семейното перо покрай глезотийките им, ами и ти в допълнение ме изкушаваш с вкусни и ароматни предложения... Ще се пробва, то се е видяло :)
    Поздрави и прегръдки, мила, и усмихната неделя ви желая!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Я,верно ли имате вече Лидъл,ами това е супер!Блазе ти!Много ще се радвам да ти харесат пуричките и най-вече на младежа,да ви е сладко,мила!Прегръдки изпращам на всички у вас!

      Изтриване
  5. Много ми харесват тези пурички, Роси! И на вкус и на вид са чудесни, а и лесни, какво повече може да се иска! Ще се пробват!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ви е сладко,Соня!Къде се изгуби ти из Пирин,съвсем ни забрави :) ....поздрави и от мен!

      Изтриване
  6. За пореден път се уверявам, че в Лидл има прекрасни продукти. Прошуто не съм си взимала, но пък други колбаси- да, и съм много доволна. Веднъж една колежка ми беше казала, че Маджаров произвеждат някои от нещата им. Предложението ти е много добро!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи,и аз съм си харесала от месните няколко неща и постоянно ги зареждам да имаме,а и имам барометър с четири лапи,който проверява дали нещо е читаво :) .Радвам се,че ти допада моето предложение,прегръдки и от мен! :)

      Изтриване
  7. Поредното потвърждение, че простите неща са най-вкусни.
    Прекрасно предложение, Роси.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали,нали,и аз така казвам,Или,с няколко продукта,пък вкусно и лесно.Благодаря ти за вниманието и поздрави!

      Изтриване
  8. О, да Роси, рецептата е чудесна и прошутото от Lidl също! Пепи знае много добре. ;))
    Опитай и шварцвалдската шунка на същата верига, ще ти хареса. Така с тези вкусни лентички обвиваме каквото се сетим у нас, дори и вкусово неподхождащи си продукти, обединени и грилнати леко, се превръщат в страхотни деликатеси. Трябва някой ден да се сетя да документирам и нашите "странни приумици" :) А ти не се жалвай от снимките си - щом успяват да съблазняват, значи са чудесни! ;)
    Прегръдка и усмихната неделя от мен, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме,опитах я тази шунка,но ми идва малко по-пушена,отколкото харесвам.Ще се радвам да снимаш вашите идеи да видя какво още мога да завия в лентичките.Пробвала съм и със скаморца наместо пилешко,става супер.Снимките все повече взех да не си ги харесвам,не знам какво му става на тоя апарат или на оператора му . :)
      Прегръдка и от мен и приятна неделна вечер! :)

      Изтриване
    2. Роси, снимките ти са чудесни! Но предполагам, че доста нерви отиват, докато избереш няколко, които да одобриш. Поне при мен е така... Нещо не им схващаме настройките, това е. Хич не търси проблем в теб, защото не е така. ;)

      Изтриване
    3. Габи,все повече имам чувството,че в началото снимаше по-добре и взех да си мисля да не би нещо да се е повредил.Май ще го нося на ремонт за една профилактика,най-малкото сигурно се е позамърсил вътре,защото като ходим по екскурзии го нося в чантата без калъфа да не ми заема място и той.А за избора на кадри и при мен е същата работа-те като са добри,лесно се отбират,ама като са със забележки,тогава е голям зор.

      Изтриване
    4. Ще си искам рокличка за прекръстването, Роска. ;) Шегувам се!
      Иначе, да, възможно е да е замърсен. Все някога идва и този момент... Аз още не знам как точно трябва да наглася моя и с много зор, както и с оправяне след това на снимките, стигам до нещо прилично. Но се надявам да се науча. Последно време хич не мога да си оправя фокуса и после пада голямо "мазане". Докато снимам още е така, нещо съм барнала сигурно. Но учим се...
      Пак се разприказвах. Ама такива мили думи си ми написла в блога... Много те прегръщам, Роси, да знаеш! :)

      Изтриване
  9. ауу ,това ще се хареса много у нас, Роси! Чудесни, много апетитни пурички! Такива мънички не съм правила, ще поправя тази несправедливост :)
    Поздрави и хубава нова седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи,вече няколко пъти ги правих и най-вече заради госпожицата,която докато не кусваше пилешко,сега само на него набляга.А тези пурички се оказаха невероятно експресни,идеални са за много изгладнели,дето не могат да чакат много :) .
      Поздрави и от мен,мила с пожелание са уютна неделна вечер! :)

      Изтриване
  10. От тази вкусотия една чинийка няма да ми стигне, Роси!

    ОтговорИзтриване
  11. Много вкусно и ароматно изкушение си приготвила и поднесла, Роси! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Ето това е! Превъзходно, любимо, адски вкусно и впечатляващо! Отивам за студена бира, така ме провокираш!

    ОтговорИзтриване
  13. Това ми харесва много, ама много! Макар да пазарувам често в Лидл - прошуто не съм купувала и дори не се сещам - има ли го постоянно в асортимента. Сякаш около Коледа съм виждала, но беше на някаква бомбастична цена за примерно 50 гр. Така или иначе ще спретна с каквото намеря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,преди и аз не съм му обръщала внимание на прошутото,но Пепи все за него ми говори,та чак сега и аз го въведох в обръщение.Напоследък в Лидъл има постоянно ако не да пише точно прошуто,то може да пише италианска шунка,шварцвалдска шунка и разни други наименования,но общо взето винаги има такъв продукт на широки,тънки ленти,които стават за увиване.Ще чакам да кажеш дали ви е харесало пилешкото по този начин!Поздрави!

      Изтриване
  14. Роси, е това е моето ястие! всичките вкусове, които си съчетала е това, което обичам и ми се хапва и в този момент. Прекрасно ястие мила, обещавам да го направя в най-скоро време и ще ти пиша пак, но още от сега съм сигурна, че е перфектно :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси,оставам в очакване на отзиви и да ти е вкусно,мила!Поздрави и от мен!

      Изтриване
  15. И отново провокираш с еликсирче за душата, Роси :) Прелестна вкусотия, просто неустоима!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Както винаги е много вкусно и уютно при теб, Роси! Разкошно, екзотично и бързо предложение, което просто няма как да не опитам. Спокойна и спорна седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радост,благодаря ти,успешна седмица да бъде и за теб!

      Изтриване
  17. Чудни са, Роси! Как да не си вземе човек! Пък и след това да не си направи и сам :) Точно така ще постъпя.
    Поздрави и пожелание за хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ви е сладко,Албенче,и благодаря,че се отби отново!Много успешна седмица и на теб!

      Изтриване
  18. Ще копирам коментара на Диани,защото без да исках го изтрих от блога :

    "Прекрасно предложение, Роси - елегантно, апетитно и страхотно съчетано!
    Сърдечни поздрави за теб, ще погледна и другите ти идеи,
    хубави, вдъхновени и усмихнати септемврийски дни! "

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,благодаря ти за хубавите пожелания,прекрасен септември и на теб и семейството!

      Изтриване
  19. Прекрасни пурички, но по-важното е, че сигурно "изпиват" по бутилка вино всяка!
    поздрави
    Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хехе,ако са за мезенце след вечерята,може :)
      Поздрави и от мен,Мария!

      Изтриване
  20. Както казва Мария ... винцето задължително трябва да е на масата с този деликатес :)
    Роси идеята ти е страшно привлекателна! Отбелязвам си го за проба да знаеш :)
    Поздрав с усмивка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,много ще се радвам да ви се усладят и наздраве!Поздрав най-сърдечен!

      Изтриване
  21. Роси, паднах..паднах от стола. Страхоооотни! Точно по наш вкус. Направо се усеща аромата и вкуса, снимките са божествени!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за комплиментите,особено за снимките :) ,даваш ми кураж да не си купя нов фотоапарат :)

      Изтриване
  22. Ауууу прелестни!!! Много, много ми харесаха и в най-скоро време ще бъдат пробвани. Благодаря ти мила Роси за чудесната идея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диди,много ще се радвам,ако се усладят и на вас!Ние вече сме им постоянни фенве и консуматори!Поздрави!

      Изтриване
  23. И тази идея много ми харесва. Наистина изглежда бързо за приготвяне и ще си го отбележа за експресна вечеря :)

    ОтговорИзтриване
  24. Това ми е една от най-експресните идеи за спасителна вечеря,когато сме гладни още от вратата :) ,надявам се да ти допадне и на теб,мила!

    ОтговорИзтриване