9 септември 2014 г.

бисквити с рикота и сусамов тахан





Пак Пепи е в основата и на днешната рецепта ,подстрекавайки ме този път с нейните изкусителни маслени бисквитки .
Много ми се искаше в състава да включа и медения сусамов тахан от Лидъл.
Получиха се пръхки, мекички и много ароматни сладки.
Умишлено не сложих нито кокос,нито шоколад (макар че обичам тяхната комбинация в бисквитки) ,за да се запази и изпъкне уханието на сусамовия тахан,което много ми харесва.
Пепи,сърдечно благодаря ,че отново влезе в ролята на моя кулинарна муза! :)







Продукти:

350 гр. брашно *
150 гр. кафява захар (може и бяла) **
1 яйце
100 гр. рикота ( може пълномаслена извара или безсолно крема-сирене )
100 гр. сусамов тахан с мед ( или сусамова халва )
125 гр. краве масло
1 ванилия
1 бакпулвер

* в рецептата съм посочила извара или рикота,но всъщност аз ползвах "Млечен продукт по италианска рецепта" на Пилос от Лидъл,който представлява нещо средно между моцарела и рикота.
Можете да намерите рикота или извара с най-различни консистенция,
затова е хубаво предварително добре да я отцедите,за да отстраните излишната вода.
Брашното може да варира в зависимост от това колко ви са гъсти тахана и изварата.
+/- 50 гр. брашно не са решаващи при правенето на бисквити.Ако е малко повече брашното,сладките ще станат топчести ,ако е по-малко - ще станат по-рязляти .

** можете да добавите повече захар според вашия вкус 






 

Приготвяне:

Ако имате блендер работата ви се улеснява значително.
Претегляте всички продукти,слагате ги в купата на блендера,пускате да се върти ножа и го спирате,когато всичко се събере на топка.Тестото става много благо за работа,не лепне и можете да оформяте бисквитите веднага.Късайте парченца и ги подреждайте на разстояние върху тава,покрита с хартия за печене.
Можете да оформите тестото на топченца 



или да го разточите на набрашнена повърхност и изрежете формички.




Ако нямате блендер замесвате тестото с ръце,като пак ще сложите всички продукти в купа ,първо претривате с длани,докато се образуват маслени трохи,после доомесвате до компактно,нелепнещо тесто.





31 коментара:

  1. :)))Ами ти пък мен ме подкукороса ....!
    Аз обаче директо ще ги правя с халва:).Задължително ще се похваля,Роси!Прегръдки:))за чудесната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче,супер ще бъдат и с халва.Аз още имам от гръцката и може този път на бисквитки да отиде и при мен.Да ви е вкусно и чакам отзиви!

      Изтриване
  2. И аз съм ги запланувала, защото предполагам колко са вкусни. :) А твоите сигурно са като облачета, Роси! И определено ме заинтригува с този тахан вътре. Чудесия!
    Прегръдки, другарче! Сега ще сънувам Росините бисквитки... ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еее,сладки сънища ще са били,Гери,мерси,миличка!Прегръдка имаш от мен и ти!

      Изтриване
  3. Роси, чудесна компания на сутрешното ми кафе :)
    Обичам бисквитки, но много бързо свършват.....
    Благодаря за инфото за продукта от Лидъл :)
    Прегръдка и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,жалко,че вече го няма продукта,оказа се точно по мой вкус.Прегръдка и от мен и хубав ден!

      Изтриване
    2. Всъщност имах предвид,че няма тахан,а сега се усещам,че говорех и за млечния продукт-е,него го има май винаги и на мен много ми се услади,особено с розови домати. :)

      Изтриване
  4. Фантастични са Роси! Взимам си за сутрешното кафенце! И аз имам една рецепта за сладки с тахан, която съм планирала в скоро време! Прегръщам те и ти пожелавам прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,взимай и да ти е сладко кафенцето,а междувременно ще очаквам да видя и твоята рецепта.Прегръдка и от мен! :)

      Изтриване
  5. Роси, точно навреме, аз още не съм си изпила кафето ;) О-бо-жа-вам! сладки с тахан! Ще ги включа в списъка тези бисквитки :)
    Слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко,Кате!Ще се оглеждам да зърна и твоите бисквитки като им дойде реда в списъка!Хубав ден!

      Изтриване
  6. И Пепи и ти сте едни Големи подстрекателки!!! Страхотни снимки и бисквитки! Прегръдки, Роси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е,Кате,подстрекателството е мотора на нашите блогове :) .Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  7. от два дни ги гледам и им се облизвам, Роси :) Чудесни са. Знаеш ли, не съм опитвала тахан от години. Като бях малка, много ме тормозеха ,че бях скелет :) тогава и ми правеха всевъзможни неща за апетит (пък аз си го имах, но такава си бях) и сред тях имаше тахани с мед.. Май ще му дам шанс на тахана и ще опитам. Като виждам колко добре изглеждат :) и лекинко напукани....
    прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи,аз още на лидълската публикация бях споделила,че все се въздържах от тахан и от фъстъчено масло с внушението,че няма да ми харесат.Обаче Лидъл ме запознаха с този продукт и поне техния ми хареса много.Други видове какви ще са и що,нямам идея.Шоколадовият казаха момичетата също бил страхотен,ако пуснат пак ще опитам и него.Сладките наистина станаха много меки и топящи,ако искаш пък пробвай вместо с тахан да сложиш халва,май повече ще ви се харесат.
      Прегръдка и от мен и много уютна вечер,другарче мило!

      Изтриване
  8. Роси,обичам много бисквитки с тахан - правила съм два вида - и двата ми харесаха, мисля, че този също ще ми допадне!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано ти допадне,Веси,щом харесвате тахан няма начин да не са ви вкусни и тези бисквитки.Поздрави!

      Изтриване
  9. Роси, така човек не може да се съсредоточи в нищо;) Единственият начин е да хлопна вратата на компютъра и да не гледам. Дотогава само бисквитки ще са ми пред погледа;) Прекрасни са! И на теб желая прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Марте и прекрасна нова седмица да ти е! :)

      Изтриване
  10. Любимият ми сусамов тахан. Бих го използвала за какво ли не. Роси, много ме изкуши с рецептата. Ще се прави! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се,че те подстрекавам на свой ред,Дани,и да ти е сладко!Прегръдки!

      Изтриване
  11. Роси, грабвам си двечки - трички, не мога да им устоя. Усмихнат ден, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Грабвай,Танче и много усмивки през новата седмица,мила!

      Изтриване
  12. На това му казвам аз, вкусна почерпка, Роси! Прекрасни бисквитки, мекички, ароматни, ммммм... разкошни...

    ОтговорИзтриване
  13. Страхотни са, Роси,
    много ароматно и фино печиво на цветен фон и градински уют.
    Разкошна рецепта и изкушаващи красиви снимки,
    поздрави за теб и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Дианка,много позитивна седмица ти пожелавам и аз!

      Изтриване
  14. Така слънчеви и апетитни са, Роси - сигурна съм, че са и адски вкусни!!! На мен все не ми остава време да забъркам нещо с тоя пусти тахан, та поне да се порадвам на вкусотиите, които ти твориш!!! Прекрасни и неустоими са и бисквитките, и снимките ти!!!
    Много прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,мила,много,много прегръдки изпращам и аз на всички мои любими другарчета у вас!

      Изтриване