7 ноември 2013 г.

картофен хляб с ябълка






Много ми допадна идеята в тази рецепта към катрофено тесто да се добави ябълка.
Направих това хлебче два пъти в рамките на 2 седмици.
Първият път беше без горчица.
Сметнах,че би се вписала чудесно в композицията и затова при второто замесване я добавих - получи се още по-добре.







Хлябът е изключително вкусен,много мек ,пухкав като дунапренче и се запазва такъв дълго време.
И двата пъти го приготвих без месене,но няма проблем да се добавят още около 100 гр. брашно и да се измеси и оформи,сплете и т.н.






Продукти:

300 гр. сварени картофи
140 гр. ситно настъргана ябълка
100 мл. прясно мляко
2 с.л. олио
1 ч.л. медена горчица ( по желание )
1 ч.л. сол
7 гр. суха мая
приблизително 480-500 гр. брашно

за намазване: 2 с.л. прясно мляко + 1 с.л. олио
за поръсване: мак,сусам или др. семена 









Приготвяне:

Сварете в подсолена вода обелени и нарязани на едро няколко картофа.
Отцедете ги и оставете да се охладят.
Претеглете 300 гр. от тях и ги поставете в дълбока купа.
Настържете на фино ренде ябълката ( обелена ) и оставете настрани да си пусне сока,след което го отстранете.
Прибавете прясното мляко към картофите и пасирайте на пюре.
Добавете в купата ябълката (отцедена),горчицата,солта,олиото и маята и около 400 гр. брашно.
Разбийте сместа с миксера с бъркалките за тесто.
Добавете постепенно още малко брашно.
Целта е да получите гъсто,но все още лепнещо тесто.
Подгответе си форма за печене като я намаслите и набрашните или напръскате със спрей за печене, или застелете с пекарска хартия.
Формата може да бъде правоъгълна за кекс,а може и кръгла като за торта,с дупка или каквато ви харесва.
Изсипете тестото и го заравнете.
Гледайте тестото да заеме 1/3 от обема на съда,за да има място да втаса и да бухне при печенето.






Ако ви остане тесто можете да го сложите в индивидуални чашки или формички за мъфини.






Покрийте формата с прозрачно фолио и я оставете на топло докато тестото удвои обема си.






Когато това стане намажете хлебчето с прясното мляко,размесено с 1 с.л. олио и го поръсете с мак,сусам или други семена по ваш избор.
Изпечете го в предварително загрята на 180 гр. фурна до суха клечка.
Охладете хлебчето на решетка.






29 коментара:

  1. Майстор си ми ти, Роси!!! Прекрасен хляб си ни поднесла - представям си само колко е вкусен :) аз още не съм се пробвала на хляб с картофи, но съм сигурна, че този много ще се хареса у нас.

    Прегръдки за цялото семейство, мила - и хубава вечер ви желаем!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Роси, спечели ме още със заглавието... последващите думи и горчицата - дълбоко съм в капана вече :) ще се прави, ясно е :)

    ОтговорИзтриване
  3. Росиии, бях чувала, че картофеният хляб е много вкусен, но не съм опитвала. Сега го виждам за първи път при теб и определено ще го правя. Прекрасен, прекрасен!
    Поздрави, мила Роси! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много интересен хляб, Роси - картофи, ябълка, горчица, все неща които обичам .....как ли ще се вържат заедно ми е много любопитно да разбера!
    Хлябът изглежда чудесно!
    Прегръдка и хубав утрешен ден, Роси :) !

    ОтговорИзтриване
  5. Роси, вече съм му фен :)
    Крайно време е да опитам картофено тесто,а с ябълка
    и горчица смятам, че е много ароматен!
    Прегръдка и хубав петък:)

    ОтговорИзтриване
  6. Уникално! Картофи, ябълки, че и горчица и то в хляб... Определено ме заинтригува, Роси!
    Хубав и усмихнат петък !

    ОтговорИзтриване
  7. Дами,радвам се,че комбинацията от продукти в рецептата ви зинтригува точно както и мен!
    Още щом прочетох заглавието и си го представих,че ще е супер.
    Правила съм отдавна картофен хляб,още когато си купих хлебопекарната и от мерак бях изпробвала всевъзможни варианти.
    Картофеното тесто е много фино,печивата стават мекички и най-важнто е,че дълго време се запазват такива.
    На всички,които смятат да го приготвят-да ви е сладко и вкусно!
    Лека нощ и много усмихнат петък! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Роси, много ме изненада тази ябълка, но защо пък не :). Интересна идея е.
    Имам ти пълно доверие и записвам за проба. На снимките изглежда много апетитно!
    Ще пускам отчет :)) Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи,ябълката играе ролята на захарта,която обичайно се слага в тестото за да подхрани маята.Всъщност накрая изобщо няма да усещаш присъствието й.А с отчета ще ме направиш отново щастлива,благодаря ти,мила!Прегръдка!

      Изтриване
  9. Ааа, Роси, само креНвирша липсва тук :) ябълка, горчица, тесто...
    Прекрасен е хляба, я колко е порест!
    Прегръдка, мила с пожелание за хубав край на седмицата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти кажа хубаво ме подсети,че скоро не съм хапвала креНвирш,с кашкавалче запечен :) .А с медената горчица става направо убиец....кренвирша де....ама и хляба :)
      Прегръдка и от мен и сладки сънища ! :)

      Изтриване
  10. Роси, грабна ме веднага! Хем мързеливо, хем с хубави съставки, а и пухкавко :)

    ОтговорИзтриване
  11. Значи е точно за купата, дето меси сама:) Разкошен е!

    ОтговорИзтриване
  12. Изкусителка, просто перфектен! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Идеално хлябче-благодаря за рецептата,Роси!Изглежда много вкусен...
    Слънчев петък и на теб!

    ОтговорИзтриване
  14. Роси, наистина изглежда много мекичък и пухкав хляба! Отдавна са ми любопитни тестата с картофи, не съм опитвала. Все сладкиши правя уикендите, ще взема някой път да направя хлебче за разнообразие :)
    Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  15. Много е интересно това хлебче, Роси. Никога не бе ми хрумнало да сложа ябълка. Благодаря ти, страхотна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  16. Това хлебче е пухкаво като кексче :) И какъв цвят само си му докарала :)
    Роси, чудесно изпълнение и представяне!

    ОтговорИзтриване
  17. Роси, необичаен и надявам се много вкусен! Прекрасна сцена си му подготвила! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Да, майсторка си на хляба, Роси -
    и това изкушение е още едно потвърждение...
    Изглежда и звучи страхотно, харесва ми,
    и благодаря за чудесната идея и рецепта.

    ОтговорИзтриване
  19. Роси, то това някаква немска комбинация ще да е :) Ябълки, картофи, горчица, че и медена - бравос!
    Я кажи сега с какво го хапнахте това вкусно хлебче, дай идея :)
    Прегръдка от мен и още мноооого слънце!

    ОтговорИзтриване
  20. Интересна комбинация за хляб. Ще ми се да опитам... някой хубав ден. :)
    Благодаря за идеята и рецептата, Роси! Впечатли ме!
    Лека нощ, мила и хубава съботна утрин!

    ОтговорИзтриване
  21. Различен и безспорно вкусен. Много харесвам картофения хляб, а представям си го в комбинация с ябълки и горчица :).
    Прегръдки и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  22. Не съм опитвала още картофено тесто, а ти вече и го обогатяваш! Наистина изглежда много мек хлябът и определено вече трябва да го направя и аз. Много вкусни снимки, Роси, а и с тази маслинена паста си представям вече какъв "гъдел" е за небцето! Разкошна рецепта! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  23. Картофите наистина правят чудеса! Роси, хлябът ти изглежда много вкусен-мек, пухкав и наистина с маслинената паста ще е неустоим! Нищо чудно, че вече си го правила дв пъти!
    Хуава вечер и прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  24. Сигурно ябълката придава някаква приятна сочност на тестото! А срам не срам, аз картофено тесто досега не съм правила. Много добре изглежда хлебчето ти, Росинка, а и с това обилно маково семе, което обожавам... :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  25. Приятели,благодаря ви за хубавите коментари!
    На всички,които ще опитат хлебчето-да ви е сладко!
    Хубава нова седмица ви пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
  26. Росинка, най-накрая и аз си имам такава форма. :) И познай какво искам да приготвя? Този толкова отлаган, но много харесан от мен хляб. Искам само да те попитам (защото нямам кухненска везна) - колко горе-долу е количеството на ябълките? 1-2 средни или? Както и на картофите... Знам, че ще е приблизително, но все пак. ;)
    Ще съм ти благодарна много!
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита формичка,Гери!Относно продуктите вече нямам никакъв спомен,мила.Примерно два средни сварени картофа,една голяма ябълка-настъргана и отцедена и добавяй другите продукти.Тестото трябва да е лепнещо,но ако искаш можеш да добавиш още брашно и да си го направиш като за питка и да оформиш,ще стане още по-бухнал хляб,защото моят е без месене,само разбъркване на продуктите.Душичка мекичък е,много ще ти хареса,да ви е сладко,скъпа!Прегръдка голяма имаш от мен!

      Изтриване