21 февруари 2011 г.

месни хапки с гъби и кашкавал








Продукти:

около 500 гр. свинско или пилешко бон филе,нарязано на хапки
200 -300 гр. гъби
1 с.л. лимонов сок
2 с.л. тъмен соев сос
½ ч.ч. бяло вино
подправки на вкус
4 с.л. зехтин
малко брашно за овалване на месцето ( само за свинските хапки )
настърган кашкавал за поръсване
100 мл. течна неподсладена сметана - по желание






Приготвяне:

Месните хапки се мариноват в 1-2 с.л. лимонов сок,2 с.л. соев сос,черен пипер,мащерка,мадраско къри и 2 с.л. зехтин.
Хубаво се разбъркват ,съда се покрива със свежо фолио и се оставя в хладилника да се мариноват няколко часа,при мен понякога за цяло денонощие.
Гъбите се нарязват на филийки и се задушават за няколко минути в 2 с.л. зехтин.Посоляват се,може да им поръсите малко черен пипер и чубрица 
( ако я харесвате като подправка, тя им подхожда) .
Изваждат се от мазнината и в нея се сотират до златисто месните хапки ,предварително  оваляни в малко брашно и изтупани от излишното.
Когато се зачервят хапките от двете страни, се добавя ½ ч.ч. бяло вино,1 с.л. лимонов сок,мащерка,къри .
Добавят се задушените гъби,разбърква се,долива се 1 ч.ч. гореща вода или домашен бульон,похлупва се с капак и съда се прехвърля в загрята на 200 градуса фурна.
Когато ястието започне отново да къкри ,фурната се намаля на 160 гр. и се пече още 25 мин.
Махнете капака .
Ако искате до добавите течна сметана към соса,сега е момента.Прибавяте и разбърквате.
Сгъстявате соса с 1 ч.л. брашно или натурално нишесте,размито в няколко лъжици вода на гладка кашичка.
Отгоре за разкош може да се поръси  с настърган кашкавал и магданоз.










За варианта с пилешко бон филе:

Задушете гъбите за кратко в 2 с.л. зехтин.
Посолете ги,поръсете с чубрица и черен пипер.
Извадете ги в купа и на тяхно място сложете маринованите пилешки хапки.
Запечатайте ги до златисто от двете страни -става много бързо.
Върнеге гъбите при хапките заедно със сока,който са отделили.
Ако няма такъв,добавете 50 мл. бяло вино и го изчакайте да поври 2 мин.,за да се изпари алкохола и остане само аромата.Ако не искате вино,може да го замените с вода.
Добавете сметаната,разбъркайте.
Сгъстете с размитото нишесте,посолете финално,поръсете настърган кашкавал и магданоз,похлупете и махнете съда от котлона.
Изчакайте няколко мин.,докато кашкавалът се разтопи от топлината на ястието.
Поднесете го топло с подходяща гарнитура.



вариант с пилешки хапки,ястието е поръсено с кашкавал и чубрица,а към соса освен сметаната съм добавила 50 гр. топено сирене за мазане


20 коментара:

  1. Това съм го планувала вече за довечера :)! И ще докладвам :)), но от сега съм сигурна, че е божествено!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Мина,с нетърпение очаквам да докладваш,и да снимаааааш!Със сигурност ще го поднесеш ефектно!

    ОтговорИзтриване
  3. Еликсир, честит блог.Цветовете са много свежи и носят пролетно настроение! Шрифта също е подбран успешно! Успех!
    Поздравления и за консултантката ти!
    Разгледах блога с голям интерес и съм сигурна ,че в него ще намирам чудесни рецепти.
    А тези свински хапки ще се пробват в събота....но как ще дочакаме....не знам.Отзивите по-късно.
    Хубав ден
    Нора

    ОтговорИзтриване
  4. Норче,много ти благодаря за хубавите думи за блога!Радвам се,че ти допадна оформлението,а цветовете са по предложение на помощник-кулинарката у нас!Чувствай се винаги добре дошла тук,ще ми е много приятно да чета отзивите ти!
    Мини насам,да кажеш дали са ви допаднали мръвките,и да не забравите да почерпите с парченце нашата приятелка Ая!
    Приятен ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  5. честито за новия блог, много е пролетен и съзнава настроение.
    Смятам да направя хапките утре за годишнина от сватбата, много апетитно изглеждат.
    Пожелавам ти успех:)

    ОтговорИзтриване
  6. zaza_b,добре дошла в моята виртуална къщичка,радвам се,че блога ти е създал мъничко ведро настроение в това мразовито време!
    Честита годишнина,още дълги години да празнувате в мир,любов и разбирателство!
    Благодаря за доверието точно за такъв важен повод,надявам се да го оправдая и да ви хареса!
    Чудесен празничен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  7. Идвам да се отчета, хапките станаха страхотни, много вкусни и крехки, направо се топяха в устата. Поздравления за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  8. zaza_b ,благодаря ти,ето това е чудесна новина!Много се радвам,че са ви се усладили,особено на този специален за вас ден!
    С пожелание за спокойни,топли и вкусни почивни дни!:))

    ОтговорИзтриване
  9. Нещо много вкусно и оригинално! Благодаря ти за наградата, посети блога ми и вземи своята от мен:))))

    ОтговорИзтриване
  10. Маги,приемам наградата с огромно удоволствие и благодарност за специалното отношение!Страхотно си я оформила,много ми хареса!Радвам се,че моята награда е първа за теб!
    А ястието наистина става вкусно,дано ви хареса и на вас!

    Поздрави най-сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  11. Оле, тази рецепта съм пропуснала!
    Правя подобни, но не съвсем и непременно ще пробвам този вариант още в близките дни!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Пепи,като знам какви сте почитатели на месцето много ще се радвам да ви хареса и моят вариант!А и стават много бързо,ама какво да ти разказвам на теб,ти си корифей в приготвянето на такива гозби и отлично си представяш и сама!
    Да ви е сладко на всички у вас!
    Хубава вечер също и на теб!

    ОтговорИзтриване
  13. Това ястие е направо разкош, мног оми хареса и на вид и като рецепта. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря ти,Маги!
    Сърдечни поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване
  15. Стана много вкусно, аз също добавих сметана и 2 лъжички картофено пюре, понеже в къщи не обичат яденето да е само месно.. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам,че сте адаптирали рецептата според вашия вкус,да ви е сладко и благодаря,че наминахте да споделите отзиви!

      Изтриване
  16. Здравей Еликсир! Много хубава рецепта! В къщи правим нещо подобно,но опростен вариант-всички продукти / хапки месо,гъби и топено-пушено сирене+олио,сол и пипер на вкус и малко водичка/ се слагат в керамично гърне с капак и се пече 2.30-3 часа.Пробвай,ако искаш-много е лесно...докато се готви можеш да си видиш гостите на спокойствие.Усмихнат ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имам гърненце и непременно ще опитам и вашия вариант,Рени,благодаря ви,че споделихте с мен!Усмихнат ден и на вас и щастливо лято!

      Изтриване
  17. Привет, Роси:). В момента го правя и едва чакам да се опече, ухае невероятно! Благодаря ти, за поредната практична и вкусна рецепта! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за споделения отзив,Кате,радвам се,че си се сетила за тази рецепта и дано ви се е усладила!Голяма прегръдка и от мен!

      Изтриване