Честит Петровден на всички именници!
Да е честит празника и на моята майка!
Пожелавам й здраве,сили ,дълголетие и много щастливи моменти!
Продукти:
за блата:
2 големи яйца
30 гр. меко масло
100 гр. смлени бисквити Амарети
1 с.л. захар
1 с.л. царевично брашно
1 с.л. бадемово брашно (ако нямате такова,може бяло пшенично )
1 каф. л. бакпулвер
за желирания слой:
4 п. (40 гр.) желатин *
450 гр. заквасена сметана
250 гр. маскарпоне
пудра захар на вкус
около 600 гр. кайсии
кристална захар на вкус
* Ако желаете парфето да има по-креместа текстура,сложете 3 пакета желатин.
за украса:
3 с.л. крем Оле ванилия на Др.Йоткер
200 мл. млечна течна сметана
пудра захар на вкус
Приготвяне:
на блата:
Смелете амаретите в блендер.
Разбийте двете яйца и маслото.
Прибавете смлените амарети,царевичното и бадемовото брашно (ако нямате такива брашна може да ги замените с бяло пшенично,но целта е блата да стане шуплест и много въздушен) ,бакпулвера и ако има нужда още малко захар.Аз добавих само още една лъжица,защото Амаретите бяха отровно сладки за моя вкус.
Застелете дъното на форма за торта с падащ борд и диаметър 23 см. с хартия за печене.Намаслете я от двете страни.
Изсипете сместа за блата,заравнете и изпечете до суха клечка на 170 гр. без вентилатор.
Блатът е тънък,бързо ще се изпече,затова го следете стриктно.
Охладете формата на решетка и когато изстине махнете падащите стени,обърнете го върху поднос и махнете хартията.
Поставете около блата тортен ринг.
Обичайно за такива торти аз слагам от вътрешната страна на ринга ленти от пекарска хартия,съединявам ги с телбод.Така,когато махна ринга, отделям хартията от тортата много лесно и нищо не залепва по ринга.
на желирания слой:
Поставете нарязаните на парченца кайсии и захарта в тенджерка.
Сварете ги на котлона при непрекъснато бъркане,докато омекнат.
Пасирайте ги.
Изсипете желатина в горещата плодова смес и разбъркайте,докато той се разтопи.
Оставете настрани да се охлажда.
В купа разбийте за кратко маскарпонето,квасената сметана и пудра захар на вкус.Не разбивайте прекалено,защото ще втечните сместа.
Към млечната смес добавете постепенно плодовото пюре с желатина и разбъркайте леко.
Изсипете сместа върху блата и заравнете.
Приберете тортата в хладилника,за да се желира.
По желание можете да украсите с шоколадови стружки и с крем,за който трябва да разбиете с миксер сметаната заедно с крема Оле и пудра захар на вкус.