31 май 2015 г.
пълнени чушки с яйца и извара
Продукти :
4 едри чушки
3 яйца
200 гр. извара
80 гр. настърган кашкавал
1 с.л. брашно
сол,млян черен пипер,копър
100 мл. готов доматен сос за паста
100 мл. вода
1 с.л. натурално нишесте
Приготвяне:
Измийте чушките и скъсете част от дръжките им,за да не пречат,когато ги подредите в тавичката.
Прегледайте на коя страна ще стоят стабилно и изрежете отгоре капаче,през което ще напълните плънката.
Изрежете отвътре семето с помощна на остро ножче без да отстранявате дръжките.
Изрязаните капачета от чушките нарежете на ситно.
Блендирайте изварата ,яцйта и брашното.
Прехвърлете сместа в купа и към нея добавете сол ,копър и черен пипер на вкус.
Добавете 50 гр. от настъргания кашкавал и нарязаните капачета от чушките,разбъркайте.
Напълнете чушките със сместа.
На дъното на тавичката разпределете доматения сос,предварително размесен с водата и нишестето.
Върху соса подредете напълнените чушки.
Полейте ги с тънка струйка зехтин,леко посолете.
Сложете по малко настърган кашкавал върху всяка чушка.
Изпечете ги в предварително загрята на 190 гр. фурна до златисто.
28 май 2015 г.
ягоди с крем кафе / strawberries with coffee cream
Продукти за 12 чаши :
около 600 гр. ягоди
1/2 пакет крем Оле ванилия на др. Йоткер
пудра захар на вкус
300 мл. течна неподсладена млечна сметана
60 мл. кафе ( еспресо,нес)
Приготвяне:
Пригответе кафето (може да бъде еспресо или нес,по ваш избор) и го оставете настрани да изстине.
Сложете в дълбока купа студената сметана,крема Оле,пудра захар на вкус и разбийте с миксер на гладък крем.
Добавете кафето на два пъти и разбийте отново.
Сипете крема в пош и го приберете в хладилника.
Така подготвен,кремът може да изчака до 24 часа преди поднасяне.
Ягодите се нарязват и разпределят в чашите.
Шприцова се крем и се украсява с резен ягода и свежа мента.
Вместо млечна сметана, може да използвате сладкарска,но тогава не добавяйте пудра захар.
20 май 2015 г.
Бейлис мус
Толкова много ни хареса торта Бейлис ,че бе невъзможно да не си припомним отново вкуса на нежния,ефирен мус !
Шоколад,маскарпоне,сметана и ликьор Бейлис - непременно си подарете глътка наслада за душата с тази разкошна комбинация!Обещавам ви,че една чашка няма да ви стигне ! :)
Продукти:
150 гр. тъмен шоколад ( или млечен )
100 мл. прясно мляко ( или течна сметана )
500 гр. маскарпоне
3 с.л. пудра захар ( или повече на вкус )
500 мл. сладкарска сметана
70 мл. ликьор Бейлис
Приготвяне:
Загрейте прясното мляко до кипване.
Отдръпнете го от котлона и сложете вътре начупения на едро шоколад.
Изчакайте 2 мин. и разбъркайте ,за да се разтопи шоколада до гладка смес.
В дълбока купа разбийте сметаната,докато започне да стои.
В друга купа разбъркайте с шпатула маскарпнето, ликьора и пудрата захар.
Към маскарпонето добавете на части разтопения шоколад,а накрая постепенно въведете разбитата сметана като внимавате да запазите обема.
Разпределете крема в чаши и охладете преди сервиране.
13 май 2015 г.
панирани пилешки бон филенца с пармезан
Тези пилешки филета си харесах преди доста време в една рекламна брошура на Лидъл.Имаше доста рецепти,от които аз си разпечатах две - Карамелов сладкиш с козунак,който защо ли изобщо съм записала като у дома до направата му едва ли ще се стигне :).
Втората рецепта бе - Пилешки шницели с два вида боб.
Продукти:
около 500 гр. пилешко бон филе
2 големи яйца
около 30-50 гр. фино настърган пармезан
марината за филето-соев сос,червен и черен пипер,къри, 1 с.л. зехтин
брашно за овалване
олио за пържене
Приготвяне:
Филенцата се мариноват в любими подправки,соев сос и лъжица зехтин.
Ако имат време - отлежават в хладилника,за да си поемат ароматите.
Ако нямат - едно по едно ги топвате в брашно от двете страни,изтупвате излишното,после в сместа от разбити яйца и пармезан, и се гмурват в тиганчето.
Ако имат време - отлежават в хладилника,за да си поемат ароматите.
Ако нямат - едно по едно ги топвате в брашно от двете страни,изтупвате излишното,после в сместа от разбити яйца и пармезан, и се гмурват в тиганчето.
Мазнината за пържене трябва да ги покрива наполовина,не много силна степен на котлона,за да не останат отвътре сурови.
10 май 2015 г.
ягодово-бананова панакота
Продукти за 7 броя :
250 мл. прясно мляко
350 мл. течна неподсладена сметана
100 мл. гъсто кондензирано мляко
2 п. желатин
400 гр. ягоди
1 голям банан
пудра захар на вкус
Приготвяне:
Накиснете желатина в 3 с.л. студена вода .
В подходящ съд загрейте кондензираното,прясното мляко и 250 мл. течна сметана.
Отдръпнете съда от котлона и добавете желатина.
Бъркайте,докато се разтвори.
В купата на блендер поставете банана,ягодите,100 мл. течна сметана и пудра захар на вкус.
Разбийте и пасирайте до хомогенност.
Обединете двете смеси.
Разпределете крема в чашки и приберете в хладилника,за да се желира.
Украсете по желание.
Цветът на панакотата леко потъмнява заради банана.Ако искате да остане ярък, може да го пропуснете и да приготвите десерта само с ягоди.
Аз не прецеждам семките на ягодите,но за по-изчистен розов цвят и консистенция може да го направите,след като сте ги пасирали и преди да ги обедините с млечнта смес.
5 май 2015 г.
питка-венец със сирене Бри
Продукти:
2 яйца + 1 белтък размер L
200 гр. заквасена сметана
2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
7 гр. суха мая
440 гр. брашно - количеството е ориентировъчно и зависи от големината на яйцата и гъстотата на сметаната
1 кръгла питка сирене Бри или Камамбер ( 125 гр. )
жълтък + 1 ч.л. прясно мляко за намазване
Приготвяне:
Размесете около 400 гр. брашно със сухата мая,солта и захарта.
Добавете двете яйца,белтъка и сметаната и замесете тесто.
Постепенно добавяйте на порции още толкова брашно,колкото е необходимо,за да получите хубава,стегната топка тесто.
Леко намаслете стените на купа и поставете в нея тестото.
Покрийте купата с кърпа или еластично фолио и я оставете на топло,докато тестото удвои обема си .
Плитка тава застелете с хартия за печене.
От втасалото тесто отделете малко парче,приплескайте го във форма на кръг и върху него поставете сиренето Бри.
Откъснете още една,малко по-голяма топка тесто и от нея оформете две шнурчета.
Поставете шнурчетата успоредно едно до друго и ги осучете.
С осуканите шнурчета обиколете сиренето да се получи борд.
Останалото тесто оформяйте на топчета и ги разполагайте около сиренето.
Намаслете леко лист прозрачно фолио и с него покрийте оформеното тесто,за да не съхне докато питката втасва повторно и удвои обема си отново.
Втасалият венец намажете с жълтъка,размесен с лъжичка прясно мляко.
Изпечете питката в загрята на 170-180 гр. фурна до суха клечка.
В случай на нужда я покрийте с алуминиево фолио,за да не прегори.
Охладете венеца на решетка и хапнете питката леко топла,като всяко залче топвате в разтопеното сирене и поръсвате с шарена сол .
Абонамент за:
Публикации (Atom)