28 февруари 2013 г.

С канелена погача на гости на Лети










Канелена погача или т.н. Pull apart bread в кръгла версия


 За моя голяма радост поканите,които получавам,за да гостувам винаги са придружени от много топли думи,изказващи уважение и приятелско чувство,което аз неминуемо се опитвам да пречупя през виртуалната призма,за да изградя в съзнанието си образа на моя домакин.
Е,този път ми е далеч по-лесно да го направя,защото Лети е била неколкократно мой събеседник на живо и съм имала възможност да се убедя колко е мила,колко е сърдечна и че всяка една дума в нейната покана е истинска и много откровена.
Много уютно се чувствам в компанията не Лети както в прекрасния й блог "Кулинарно приключение" ,така и в реалните срещи!
Намирам голямо сходство в предпочитаните от семействата ни рецепти и вкусове,но най-вече в любовта ни към чийзкейковете - характерна е и за двете ни!
Лети е изключително мелодичен събеседник -тя умее да разказва и умее да задържи вниманието ти върху онова,за което говори.
Много спокойна,много сладкодумна,много усмихната и позитивна е!
Любовта й към Италия е много "заразна",уверявам ви,защото успя да ме "доразболее" на тази тема окончателно!










Да съм на гости на кулинар и фотограф от този ранг е не само чест,но и предизвикателство,на което се надявам да съм успяла да отговоря достойно според моите възможности и голямото ми желание да я зарадвам с рецепта,която ще й допадне !
Лети,още веднъж благодаря за поканата,която наистина ми донесе много настроение и за предоставената възможност да стана част от твоето "Кулинарно приключение"!











Адаптирано от тук

Продукти:

2 яйца размер XL = 120 мл.
70 мл. топено масло
50 гр. захар
250 мл. прясно мляко
щипка сол
7 гр. суха мая или 1/2 кубче прясна
1 ампула ванилия
3 + 3/4 ч.ч. брашно

за поръсване:
50 мл. топено масло
100 гр. захар
2 ч.л. канела
1 п. ванилена захар

* 1 ч.ч. = 240 мл.




 

Приготвяне:

Разбийте с вилица яйцата със захарта,докато тя се поразтопи.
Добавете прясното мляко,щипката сол,ванилията и 2 ч.ч. от брашното.
Поръсете сухата мая и замесете тесто като добавяте постепенно още брашно,докато се получи не лепнеща топка .
Добавете на порции маслото.Когато се поеме от тестото, ако е нужно добавете още малко брашно.
Оставете го да втаса до удвояване на обема.
Подгответе си сместа за поръсване от захарта,канелата и ванилената захар.
Разделете втасалото тесто на две или три части.
Разточете всяка част тънко,изравнете листа на правоъгълник.
Намажете с топеното масло и поръсете с канелената захар.
Нарежете на равни ленти,подредете ги една върху друга и отново нарежете на квадратни парчета.
В линка към рецептата целият процес по оформянето е перфектно сниман и представен постъпково.
Покрийте откопчаваща форма с диаметър 23 см. с хартия за печене или напръскайте със спрей.
Подредете парчетата вертикално изправени,докато се изпълни тавичката.
Поръсете отгоре с канелена захар и оставете погачата да втаса повторно.
Изпечете я на 170 гр. долен реотан с вентилатор до суха клечка.
Ако има нужда по време на печенето покрийте с фолио,за да не прегори  отгоре карамела,който ще се образува.
Освободете формата и охладете погачата на решетка.





26 февруари 2013 г.

Гери гостува на Кулинарен еликсир с Морковена торта


След две изключително приятни мои гостувания е ред да вляза в ролята на домакин и аз,и днес имам удоволствието да бъда отново в компанията на Гери и заедно да отбележим подобаващо успешния край на нейната сесия!

Гери ,честито за отличното представяне на изпитите и нека с успех да завършва всяка сесия и занапред!

Напразно се тревожи толкова с какво ще ми гостуваш,защото ето,че си успяла да ми уцелиш вкуса от раз с избора на морковената торта-много,много любима!

Страхотно е апетитна,снимките също категорично подчертават очарованието на десерта,така че.....без да губим повече време нека се насладим на парче разкошна морковена торта,а вие,приятели, заповядайте с мен да споделим радостта на Гери!






Преди време имах честта да приветствам първата си гостенка - Роси от "Кулинарен еликсир". Беше ми толкова драго да посрещна любезен и сърдечен човек като нея. Росинце, много се радвам, че прие поканата ми и достави толкова приятни емоции на моето местенце.
Моята гостенка ме изненада с един много любим мой десерт (без дори да подозирам за подготвеното от нея) - реване, но не какво да е, а орехово. Не бях чувала за орехово реване, определено всички останахме изненадани. Аз съм се заканила, че ще си го приготвя някой път лично, но ще му дойде времето и на това.
И сега идва моментът да споделя още нещо. Роси също ме покани да гостувам във виртуалната й кухня. Ами сега? Не очаквах, а и малко се притесних какво да подготвя, за да се представя на ниво - нямаше как да откажа след радушния отговор от Роси, когато аз я поканих. 
Моята домакиня на няколко пъти ми каза, че не е необходимо да се притеснявам за това какво ще приготвя. Аз знам, напълно ясно съм, че няма да бъда върната, но все пак това е "Кулинарен еликсир" , а и първото ми блогогостуване - исках всичко да е както трябва.
Доста мислих какво да сготвя. През главата ми мина да измисля цяло меню с предястие, основно и десерт. После реших, че ще е само десерт, защото това е най-голямата ми слабост в кулинарията. Е, хубаво, десерт ще е, ама какъв? Колко рецепти прегледах, аз си знам. И от много мислене, накрая ето какво измислих - МОРКОВЕНА ТОРТА.
Тази моя морковена торта, за която разказвам от година и половина и все й се каня. Обяснявам на всекиго колко ми е харесала в Англия, колко вкусна и сочна е била. "Само да мине сесията и ще я направя, за да се почерпим!" - така се бях заканила... преди точно година. Хубаво, тя първата сесия мина, но тортата не се появи. Същото говорех и след втората сесия, но пак не се наканих да я приготвя. Е, на третия път вече бях твърдо решена. Ще направя морковена торта и с това ще отбележа края на сесията (трета в списъка) и ще почукам на вратата на моята домакиня.

Роси, благодаря ти за поканата. Но благодаря и за търпението - нито веднъж не ме "подсети", че ми предстои гостуване, беше ме оставила аз да реша кога да е. 
Е, реших, ето ме - усмихната, доволна и с дългоочакваната морковена торта.

Морковена торта

 



























В интерес на истината прегледах десетки рецепти за морковена торта - и български рецепти, и чуждестранни. То не бяха рецепти, то не бяха видеоклипове... Е, в крайна сметка се доверих на Ирина. Потопих се в "Слънчевата й кухня" и запретнах ръкави в моята - е, силно казано моята, защото бяхме на гости на родителите на моя приятел. Ама си го чувствам като втори дом, така че готвенето беше изключително приятно.
Следвах рецептата на авторката, като направих малки промени (описани са в скобите), но определено се получи страхотна торта - вкусна, сочна и тоолкова ароматна. Наистина си беше много хубава. Иринка, благодаря ти за страхотната рецепта


Необходими продукти за блатовете:

адаптирано от: Joy of baking

- 4 големи яйца;
- 100 гр. кафява захар (не съм използвала);
- 150 гр. бяла захар (сложих 250 гр. бяла захар);
- 120 мл. олио;
- 100 мл. прясно изцеден портокалов сок (при мен 100 мл. сок се получи точно от 1 портокал);
- кората на един портокал;
- 280 гр. брашно;
- 1/2 ч. л. канела;
- 1 ч. л. сода бикарбонат;
- 1 и 1/2 ч. л. бакпулвер;
- 1/4 чаена лъжица сол (това май забравих да го добавя, но не попречи);
- 320 гр. фино настъргани моркови (аз настъргах 3 моркова);
- 50 гр. печени, несолени орехи, нарязани на дребно (аз използвах същото количество сурови орехи, нарязани на едро);
- 50 гр. стафиди, накиснати в малко ром (не съм слагала стафиди).


Приготвянето следвах точно по описаното от Ирина - няма да съм нито първата, нито последната, която да каже, че всичко е обяснено идеално и резултатът е страхотен. Мога да допълня, че използвах форма с диаметър 22 см. Пекох двата блата отделно, защото се притеснявах за разделянето им на две. На дъното слагах хартия за печене, намазана с малко олио. Всеки блат пекох на 180 °C за около 40 минути (до суха клечка) на режим с обдухване.





























Необходими продукти за глазурата:
 - 125 гр. меко масло;
 - 350 гр. качествено крем сирене, извадено от хладилника поне 2 часа преди употреба! (аз използвах 3 опаковки българско крема сирене, всяко е по 125 гр.);
- 200 гр. пресята пудра захар (аз използвах около 250 гр.);
- 1 чаена лъжица настъргана портокалова кора;
- около 30 мл. прясно изцеден портокалов сок (моя добавка);
- 1/2 ч. л. ванилова захар (моя добавка);
- настърган натурален шоколад на вкус (моя добавка).

Отново процедирах по указанията на авторката. Добавих и 3 съставки по мой вкус - така глазурата се получи идеална според мен. Когато беше готова, оставих за около 5 минути в хладилник, за да се охлади. След това сглобих тортата.

За украса използвах орехов крокан. Идеята за него видях преди време при Руми от "Something". За крокана използвах 3 с. л. кристална захар и 2 с. л. нарязани на едро сурови орехи. След като захарта се карамелизира, орехите се добавят. Разбърква се добре и сместа се изсипва върху намазнена с олио хартия за печене. След като изстине се натрошава на дребно (аз използвах блендер).


След няколко часа в хладилника тортата е поела всички вкусове и е просто чудесна. 
Няма да обяснявам, че вицът за нея не е верен. Всеки, който е опитал тортата, знае отговора на "загадката".






Росинце, още веднъж благодаря за жеста към мен! За мен беше удоволствие да бъда твой гост и да споделя радостния момент по този начин.

Само за едно съжалявам - нямам фрезии, които да ти поднеса (макар и виртуално), но да знаеш, че ти желая цяла градина от фрезии да изпълва съзнанието ти винаги.

Пожелавам ти и много здраве - и на теб, и на семейството ти, много вдъхновение и много успехи.

И нека се радваме на простичките неща, защото са най-хубави.

Поздрави!

21 февруари 2013 г.

картофи с лимонова кора






Изобщо не бе ми хрумвало да настържа лимонова кора на картофи.
Тази чудесна идея сподели Диана Лободова,благодарности за което!
И понеже снимките ми отлежават от април 2011 г. , вече е крайно време да видят бял свят тук :) .


Продукти:

картофи
олио или зехтин
червен пипер,черен или бял пипер,копър,сол,естрагон
кората на половин лимон







Приготвяне:

Към обелените и нарязани картофи добавете подправките и лимоновата кора,струйка олио или зехтин.
Могат да се пекат само с мазнина,подредени на един ред,но аз добавих и малко водичка,колкото да покрие дъното на тавичката.






Ами това е - бързо,лесно,вкусно!

Даже е силно казано да говорим за рецепта, по-скоро за една идея за комбинация от аромати.

Наистина лимоновата кора подхожда много добре на картофите и се съчетава отлично с копъра и естрагона,стига да харесвате сушен естрагон,защото той е по-особена и силно интензивна подправка и трябва да се употребява много пестеливо.

17 февруари 2013 г.

Apple Streusel Muffins и ....2 години с вас





 
 
Ето,че се изтърколи още една година и от създаването на блога изминаха цели две.
Две години откак запънатото магаре Еликсир склони под умелата агитация на своята дружка Мина да си организира едно местенце,ако не за друго,поне Мина лесно да й намира рецептите. :)
Сега не само тя,а и дъщеря ми като й потрябват ги намира и прави,а и на мен често ми се случва да забравя кое как и да си направя справка.
Та....практичната полза от всичко това е налице,но има една друга основателна причина,която за мен е по-важна и тя е контактите с вас и настроението,което те ми носят.
Зачетох се в написаното от мен за миналия рожден ден на блога и виждам,че всичко казано е актуално и днес.
Защото аз все още не се вземам на сериозно в кулинарно отношение,още по-малко във фотографско,обаче пък ми е много приятно да съм си тук с вас!

Благодаря на всички,които продължават да ме подкрепят с мили думи и с вниманието си!
На всички,които отделят от времето си и минавайки от тук ми написват по нещо,с което да ме зарадват !
Благодаря за поздравленията за важни за мен и семейството ми поводи,
за поканите да ви гостувам виртуално и реално,за срещите,за всички подаръци,които продължавам да получавам и които ще ми бъдат винаги един много скъп спомен!
И знаете ли защо?
Да получиш подарък от човек,с когото си близък и дружиш от много години е приятно,но е някак си е в реда на нещата.
Да получиш подарък и то не един от хора,които в повечето случаи не само не си виждал,а и не си чувал и си комуникирал с тях само чрез виртуалния си кът е....нещо наистина страхотно,което си заслужава да се цени и уважава,е нещо много благородно и на което аз дължа едно огромно,огромно благодаря!







В потвърждение на всичко казано е днешната презентация на подаръка,
който получих от Ина.
Той дойде в навечерието на Коледа,но Ина бе планирала да ме изненада с него много по-отдавна,защото това панерче ми бе харесало много при нея и тя спонтанно решила да ми изпрати и на мен.
Ина,благодаря ти най-сърдечно,много е симпатично и кокетно,а и много полезно!
Много ме е яд,че не ми се получиха хубави снимките,беше едно сумрачно време,но пък ще има още много пъти да ми позира ,то е ясно.







Капсулките,в които са мъфинките пък са ми подарък от Мина при последната ни среща миналата есен - също са много сладурски,а и идеално ми пасват на формата за малки мъфини,освен това се отлепят много добре от печивото!Благодаря ти,другарче мое!

И така...интрото ми днес стана много дълго,а аз не обичам предългите писания към рецептите,надявам се да не ви е дошло в повече,но ми се искаше да кажа две,три думи по този специален повод!
А сега грабвайте по един мъфин и хубава неделя на всички !!! 


 




Продукти:

адаптирано от тук

за кексовата смес:
2 яйца
70 мл. олио
70 мл. прясно мляко
30 гр. топено масло
1/2 ч.ч.  захар 
1 + 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. канела
1 капсула есенция ванилия
1 ябълка-обелена,на кубчета
1/2 кутийка локум - нарязан на кубчета
1/2 п. бакпулвер

за щройсела ( хрупкавата поръска отгоре ) :
10 гр. топено масло
2-3 бисквити
3 с.л. кокос
2 с.л. смлени орехи

 * 1 ч.ч. = 240 мл.




 

Приготвяне:

на сместа за мъфини :
Нарежете локума на кубчета,ябълката обелете и също нарежете на дребно.
Пресейте брашното с канелата и бакпулвера.
Разбийте в купа маслото и захарта,добавете яйцата и отново разбийте.
Следват олиото и прясното мляко,пак кратко разбиване.
Накрая сухата смес и ванилията,последно кратко разбиване да се обединят.
Към готовата кексова смес добавете ябълката и локума,хомогенизирайте.
Разпределете до 2/3 от обема в хартиени капсули,поставени във форма за мъфини.

на щройсела:
Блендирайте бисквитите.Към тях добавете кокоса и смлените орехи,2-3 с.л. топено масло и разбъркайте да се образува влажна поръска.
С нея посипете отгоре всеки мъфин и леко я притиснете в кексовата смес,за да не изпадне след печенето ( аз не притиснах и голяма част от поръската изпада след това ).

Изпечете мъфините в загрята на 170 гр. фурна,долен реотан с вентилатор, до суха клечка.
Охладете ги на решетка.




15 февруари 2013 г.

С пълнени свински медальони на гости на Диляна


Другари и другарки,аз днес пак съм се стъкмила за гости! :))

И пак с огромно удоволствие съм се запътила към своята  домакиня ,в ролята на която този път е  Диляна от Savory adventures, sweet temptations 

Дилянче,сърдечно благодаря за милата покана и за предоставената възможност да стана част от твоето " кътче за солени приключения и сладки изкушения" !






Вярвам,че моята домакиня е известна на всички вам,а ако ли не,
непременно ме последвайте,ако искате и вие да приседнете в компанията на една типична лъвица,както тя сама се описва .
Бърз поглед над рецептите й ще ви даде сигнал,че кулинарните й интереси и възможности са най-разнообразни и могат да предложат нещо много апетитно и изкушаващо за всеки вкус !
Освен отличното й представяне в блога има още нещо,което ми е направило наистина силно впечатление  и то е едно признание за нейната любов,което е много кратко,но достатъчно ярко и затрогващо!

Понеже моята домакиня е изкусен майстор на десерти и особено на невероятно ефектни торти, реших да споделя с Диляна една солена рецепта,която скоро правих за мои гости и много се хареса,надявам се да допадне и на нея!

 

 




Продукти:

1 свинско бон филе или контра филе
за маринатата:соев сос,черен пипер,къри и кориандър,зехтин

горчица
150 гр. кашкавал
300 гр. гъби
200 мл. течна  животинска сметана
150 мл. бяло вино
2 скилидки чесън
магданоз,къри,кориандър,млян черен пипер,шарена сол

брашно за овалване на медальоните







Приготвяне:

Нарежете бон филето на медальони с дебелина 2 см.
На всеки медальон направете напречно разрез през средата,но без да прорязвате до края ,а да се получат джобчета.
Ако ползвам контра филе за по-лесно редувам разрезите през 1 см. - първия не срязвам до края,следващия отрязвам до долу,и после пак така,докато свърши парчето месо.





Приплескайте медальоните с кухненско чукче.
Ако е контра филе начукайте леко с назъбената част.
Направете марината от соев сос,зехтин и подправки .Всеки медальон потопете от двете страни в маринатата и сложете в подходяща купа,покрийте със свежо фолио и приберете в хладилника за няколко часа ( до 1 денонощие) .
Във всяко джобче намажете отвътре по малко горчица,пъхнете резенчета гъби и кашкавал.
Оваляйте медальоните в брашно от двете страни и ги подредете един до друг в подмазана със зехтин тава.Помежду сложете още резенчета гъби и чесън.
В купичка смесете виното,малко горчица,сметаната,подправки и толкова вода,колкото е необходима да покрие месото наполовина.
Посолете,поръсете магданоз и покрийте с алуминиево фолио.
Печете 15 мин. на 190 гр. и още 45 мин. на 150-160 гр.
Махнете фолиото.Ако соса се е сгъстил много долейте вода.
Запечете месото за още 5 мин на функция грил+топъл въздух.





Подредете върху всеки медальон резени кашкавал,поръсете шарена сол 
(по желание) и върнете във вече изключената фурна за още 5 мин.




13 февруари 2013 г.

супа с праз,тиквички и крема сирене







У дома и тримата сме задружно болни. :(
Единственото добро в случая се оказа,че се разболяхме верижно-застъпено,и така аз още сравнително здрава обгрижвах другите двама,след което ролите се смениха.
Една топла супа на този наш ред и хал не е никак за изпускане.
У дома крем супите са много предпочитани ,застройването с крем сирене вече е традиция,а свареното яйце си взаимствах от Еми .







Продукти за 4 порции :

1 голям морков
1 голяма тиквичка
1 стрък праз
2 скилидки чесън
1 пакет от 125 гр. крема сирене
1 -2 триъгълничета топено сирене
черен пипер,къри,млян кориандър
3-4 с.л. олио или зехтин

за гарниране :
2 сварени яйца
натрошено сирене






Приготвяне:

Нарежете зеленчуците на дребно.
Сотирайте в мазнината първо чесъна и праза.
Добавете моркова и тиквичката.
Като поомекнат ги залейте с гореща вода около 1 л.,посолете и оставете да къкри.
Дръпнете съда от огъня,добавете топеното и крема сиренето и пасирайте до желаната гладкост ( аз този път не пасирах фино ) .
Овкусете с къри,черен пипер и млян кориандър,може и с копър или магданоз.
Поднесете с натрошено сирене и половин сварено яйце на кубчета.






За компания на дежурния чай имаше от любимия ябълков сладкиш .







Ето тук съм ви представяла шоколадовата му версия,но зимно време бих предпочела  нещо близко до оригинала ,защото основно в този сезон правя ябълкови десерти. 





По принцип по рецепта кексовата смес е класически пандишпан,но за този сладкиш на снимките  забърках нещо от типа "волна програма " ,за да употребя и разни количества прясно и кисело мляко.
Сложих и олио от гроздови семки,за да ми е още по-сочен.
А за допълнителен разкош - локум,стафиди и орехи.
Еееее,на болните им се полага !! :))








       Поздрави,другарчета,и хубаво да полеете утрешния празник ! :)


10 февруари 2013 г.

печено пиле с кисело мляко,песто и пармезан





 
Благодаря за идеята за това страхотно вкусно пиле на Мина Ангелова!
До този момент не бях правила пилешко с кисело мляко,но тя умее да подстрекава умело и успя да ме изкуши за пореден път !
Аз, за по-бързо овкусих млечната марина с песто Дженовезе,а за хрупкава коричка поръсих пармезан.Но го направих доста рано и макар изобщо да не съм отхлупвала съда,когато печенето завърши бая се беше зажарило.
Това,което е силно запечено е тънък пармезанов и много хрупкав филм върху кожата на пилето,която също се беше изпекла чудесно и беше златиста.

Пилето беше толкова крехко,че успях да го извадя от съда с големи еквилибристики без да се разкости .
Полегнало си е смирено в прекрасния поднос,който ми е подарък от Мина за Коледа и който ви бях обещала,че ще покажа !

Благодаря ти,скъпа,великолепен е - пак и отново !






Продукти:

1 пиле

1 ч.л. песто Дженовезе или магднозено песто
1 кафена чашка кисело мляко
1 с.л. зехтин 
подправки-кориандър,черен и червен пипер ,мадраско къри
1-2 с.л. фино настърган пармезан







Приготвяне:

Смесете киселото мляко със зехтина,пестото и подправките.
Измийте и подсушете пилето,посолете го отвън и отвътре.
Намажете го отвсякъде с млечната паста.
Сложете го на дъното на глинен съд или йена с капак.
Може да капнете малко водичка на дъното около пилето,без да наливате върху него,за да не отмиете млечната марината.Трябва да има не повече от 2-3 мм вода на дъното.
По време на печенето млякото ще образува още течност и сос,пилето също ще си пусне мазнината.
По ваш избор поръсете отгоре пилето с пармезан или в началото на печенето,или към средата,в зависимост колко хрупкава и запечена коричка искате.
Похлупете съда и го сложете в студена фурна,загрейте я до 180 гр. и печете 15 мин.,след което намалете на 160 гр. и печете още 45 мин. или до готовност.
Можете и да пропуснате пармезана,а ако в края на печенето кожичката има нужда от запичане ще отхлупите съда и ще запечете пилето допълнително. 









Снимки от второто издание на същата рецепта,този път както е по рецептата на Мина,около пилето сложих ориз,сушени боровинки,мариновани в зехтин сушени домати и едро счукани орехи.





7 февруари 2013 г.

днес черпя ....с торта с череши









   
За пореден път рецепта на Йоли  ще ни подслади празника ,а днес е ред да ви почерпя ,макар и виртуално, за моя рожден ден!
Все по-силно усещам как времето препуска бясно и е немислимо да го оставям да минава покрай мен,а трябва да се опитам да взема от него всичко прекрасно,което е донесла съдбата.Затова си пожелавам да съм здрава и да имам възможност и енергия за повече вълнуващи моменти,повече сбъднати мечти за мен и моите близки!









Не знам за вас,обаче за мен правенето на подобна торта хич да не е, ако събера часовете от трите последователни дни,дето я майсторих,може да се каже,че съм й отделила почти един работен ден. :)
Може би, защото рядко правя торти  много не ми спори процеса,и с украсите хич ме няма,но  нали днес съм рожденичка,вярвам  ще замижате и ще сте по-благосклонни към поредното ми аматьорско тортено изпълнение! :)







Ни пласт с пласт си приличат,така симетрично разрязах блата- нЕмам думи,
желето ми не стегна достатъчно,и за капак наливах та наливах не стегнал ганаш,докато не потече не от подноса,ами нараво от кухненския плот :) . Честно ви казвам,така си беше -той си течееееееее и аз налииииииивам,
още и още.........голямо мазало стана !!! :)
Ако се питахте до сега защо моята торта е удавена в локва от ганаш - вече разбрахте ! :)








Продукти:

за блата:
адаптиран от тук

4 яйца размер L
125 гр. масло
100 мл. прясно мляко
40 гр. какао
2 ч.ч. + 1 с.л. брашно
1 бакпулвер
портокалова есенция

за сиропиране:
1 + 1/2 ч.ч. вода
3 с.л. захар
сок и кора от 1 голяма мандарина

за крема:
200 мл. кокосово мляко
400 гр. квасена сметана
500 гр. маскарпоне
100 мл. течна животинска сметана
пудра захар на вкус
сока на 1/2 мандарина
портокалова есенция

за плодовия слой:
2 ч.ч. замразени череши
1 бурканче сладко от череши
100 мл. вода
1 ч.л. тъмен ром
1 п. желатин ( може и 2 пакетчета за по-сигурно )

за ганаша:
300 мл. течна животинска сметана
200 гр. шоколадов ковертюр с 50% какао
2 с.л. захар
40-50 гр. масло
2 с.л. какао



 


Приготвяне:

На блата:
В купа разбийте мекото масло със захарта.
Добавете едно по едно яйцата и разбивайте след всяко,докато получите пухкав жълт крем.
Пресейте заедно какаото,брашното и бакпулвера.
Доавете сухите съставки към масления крем на два пъти като редувате с прясното мляко.
Ароматизирайте с портокалова есенция.
В тортена форма Ф 26 с падащ борд застелете на дъното кръг от пекарска хартия,напръскайте дъното и стените със спрей за печене.
Изсипете и заравнете сместа за блата.
Изпечете на 170 гр. предварително загрята фурна,без вентилатор,долен реотан до суха клечка.
Оставете блата да изстине напълно на решетка,след което разрежете хоризонтално на три части.
Купола оставете за вътрешния, втори ред на тортата.
Блатът за тортата можете да приготвите от предния ден,както и желирания слой.

За желирания плодов слой:
Накиснете желатина в 50 мл. вода.
Застелете със свежо фолио тава с неоткопчаващо се дъно със същия диаметър като този на блата .
В тенджерка загрейте черешите,100 мл. вода,рома и сладкото.
Като кипнат дръпнете от огъня и добавете желатина,разбъркайте.
Изчакайте сместа да се охлади и я излейте върху фолиото.
Приберете в хладилника да се желира.

За крема:
В купа поставете всички съставки за крема и добре избийте с миксер,докато се сгъсти.
Кремът е много вкусен, подчертано млечен,лек и много приятен.
Ако искате да стои по-плътно ползвайте растителна сметана,аз предпочитам животинската.

за ганаша:
В тенджерка с дебело дъно сложете сметаната,какаото и захарта да кипнат,дръпнете от огъня и сложете вътре начупения ковертюр.Бъркайте,докато се разтопи и оставете да се охлади.




 
Сглобяване на тортата:

Поставете в тортена чиния и тортен ринг първия блат,този който при рязането е останал най-дебел.
Сиропирайте го.
Намажете слой крем.
Следва втория блат,който е купола на блата ( едва ли сте изпекли идеално равен отгоре блат ) .
Сиропирайте и него леко,намажете бял крем.
Идва най-трудната ( поне за мен) част - да обърнете отгоре желирания плодов слой и да махнете фолиото.Не успях да го уцеля съвсем точно,но това което излизаше извън блата го изрязах и с него попълних празното.
Следва трети блат,сиропиране и бял крем.
Заравнете и приберете тортата в хладилника да стегне.
Прокарайте остър нож около тортения ринг,за да отделите тортата от него и го извадете внимателно.
Измажете тортата отстрани с остатъка от белия крем .





Отново приберете в хладилника да стегне.
Пригответе ганаша и когато се охлади и сгъсти леко го изсипете в центъра на тортата,той ще се стече и отстрани.Отново охладете да стегне ганаша и тогава украсете - аз изпалзвах кандирани портокалови кори.







*Ако не ви се занимава с процедурата по предварително приготвяне на желиран плодов слой можете да я пропуснете и да нанесете плодовия слой върху втория пласт бял крем,след като предварително сте го изчакали 30 мин. да стегне на хладно .Нанасяте върху него охладеното,но още не стегнало плодово желе и приберете отново тортата в хладилника.Когато се желира слагате третия блат,сиропирате го,нанасяте финално бял крем и го заглаждате.Оставяте тортата да стегне,измазвате и борда отстрани,
заливате охладен ганаш,охлаждате за последно и украсявате.

*Количеството ганаш,което лакомо направих аз е двойно повече от необходимото,можете да го намалите на половина.