Този сладкиш по рецепта трябваше да е двойно шоколадов,но тъй като ми се разпука при печенето,трябваше да прикрия "дефекта" и стана тройно шоколадов. :)
Продукти:
източник
за кекса:
170 гр. меко масло
2 големи яйца
200 гр. захар ( кафява ,но може и бяла )
180 мл. buttermilk (или прясно мляко,разбъркано с 1 к.л. оцет или лим. сок)
2 с.л. ликьор ( моят - прекрасното Амаретто от Ваня )
ванилия
малка щипка сол
1/2 п. бакпулвер
50 гр. какао
200 гр. брашно
100 гр. натурален шоколад на парченца/капки
за шокаладовия ганаш:
30 гр. масло
120 гр. шоколадов кувертюр ( или шоколад )
80 мл. течна сметана
Приготвяне:
Отмерете прясното мляко в мерителна чаша и към него добавете малка кафена лъжичка лимонов сок или бял оцет.Оставете настрани за 5 мин.
Смесете брашното,бакпулвера,какаото и щипката сол.
Разбийте мекото масло и захарта на пухкав крем.
Добавете едно по едно яйцата и разбийте за кратко след всяко.
Следват прясното мляко ( buttermilk ) и ванилията,разбийте отново.
Прибавете към тази смес сухите съставки и разбийте финално.
Добавете шоколада ( можете да ползвате шоколадов дропс/капки или да нарежете ситно 1 шоколад ) и разбъркайте леко сместа с шпатула.
Форма за торта намаслете и набрашнете или напръскайте със спрей,а дъното й застелете с пекарска хартия.
Изсипете и заравнете кексовата смес.
Изпечете десерта до суха клечка в предварително загрята на 175 гр. фурна.
Оставете сладкиша за 3 мин. да си отдъхне на решетка, така както си е във формата,след което го освободете от нея и отново го поставете на решетката до пълно изстиване.
През това време си пригответе ганаша.
Загрейте маслото и сметаната и с тях залейте кувертюра/шоколада,
предварително начупен на по-дребно.
Рабъркайте,докато шоколада се разтопи и го оставете леко да се охлади.
Преди да стегне ,полейте в средата сладкиша и оставете сам да се разтече настрани или разнесете с шпатула.
Може по желание да украсите с кокос,кандирани корички,настърган бял или млечен шоколад,цветни пръчици,конфети или смлени печени ядки.
всички снимки тук