28 февруари 2014 г.

тройно шоколадов кейк / triple chocolate cake





  


Този сладкиш по рецепта трябваше да е двойно шоколадов,но тъй като ми се разпука при печенето,трябваше да прикрия  "дефекта" и стана тройно шоколадов. :)










Продукти:

източник

за кекса:
170 гр. меко масло
2 големи яйца
200 гр. захар ( кафява ,но може и бяла )
180 мл. buttermilk (или прясно мляко,разбъркано с 1 к.л. оцет или лим. сок)
2 с.л. ликьор ( моят - прекрасното Амаретто от Ваня )
ванилия
малка щипка сол 
1/2 п. бакпулвер
50 гр. какао
200 гр. брашно
100 гр. натурален шоколад на парченца/капки

за шокаладовия ганаш:
30 гр. масло
120 гр. шоколадов кувертюр ( или шоколад )
80 мл. течна сметана 










 



Приготвяне:

Отмерете прясното мляко в мерителна чаша и към него добавете малка кафена лъжичка лимонов сок или бял оцет.Оставете настрани за 5 мин.
Смесете брашното,бакпулвера,какаото и щипката сол.
Разбийте мекото масло и захарта на пухкав крем.
Добавете едно по едно яйцата и разбийте за кратко след всяко.
Следват прясното мляко ( buttermilk ) и ванилията,разбийте отново.
Прибавете към тази смес сухите съставки и разбийте финално.
Добавете шоколада ( можете да ползвате шоколадов дропс/капки или да нарежете ситно 1 шоколад ) и разбъркайте леко сместа с шпатула.
Форма за торта намаслете и набрашнете или напръскайте със спрей,а дъното й застелете с пекарска хартия.
Изсипете и заравнете кексовата смес.
Изпечете десерта до суха клечка в предварително загрята на 175 гр. фурна.
Оставете сладкиша за 3 мин. да си отдъхне на решетка, така както си е във формата,след което го освободете от нея и отново го поставете на решетката до пълно изстиване.
През това време си пригответе ганаша.
Загрейте маслото и сметаната и с тях залейте кувертюра/шоколада,
предварително начупен на по-дребно.
Рабъркайте,докато шоколада се разтопи и го оставете леко да се охлади. 
Преди да стегне ,полейте в средата сладкиша и оставете сам да се разтече настрани или разнесете с шпатула.
Може по желание да украсите с кокос,кандирани корички,настърган бял или млечен шоколад,цветни пръчици,конфети или смлени печени ядки.









всички снимки тук




26 февруари 2014 г.

солен кейк




   



Продукти:

източник на рецептата

3 малки яйца
100 гр. краве масло
200 гр. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
300 гр. брашно
150 гр. едро настъргано сирене
2 с.л. олио
по желание - 2 с.л. наситнен магданоз и подправки
за поръсване : сусам и ленено семе ( или други семена )






 


Приготвяне:

Правоъгълна форма за кекс намажете с масло и набрашнете,или напръскайте със спрей за печене, или покрийте с пекарска хартия.
Смесете киселото мляко и содата ,разбъркайте ги и оставете да шупне.
Разбийте мекото масло и яйцата,като ги добавяте едно след друго и разбивате след всяко.
Прибавете киселото мляко и отново разбийте сместа.
Добавете едро настърганото сирене ( нека е по-сухо,да не е воднисто ),предварително размесено в брашното, и някакви подправки по ваш вкус.
Аз добавих малко наситнен магданоз,за по-приятна шарка на кекса.
Разбъркайте сместа с лъжица.Ще бъде много гъста.
Добавете 1-2 с.л. олио ( по принцип може и без олиото) и  хомогенизирайте,то ще даде допълнителна сочност на печивото.
Изсипете и заравнете сместа във формата.
Изпечете соления кекс в предварително загрята на 175 гр. фурна до суха клечка.
Оставете кейка да отпочине върху решетка така както е във формата за 5 минути.
После го извадете от нея и отново го поставете на решетката до пълното му охлаждане.
Едва тогава нарежете на филийки и сервирайте.







21 февруари 2014 г.

лимонов кекс с рикота / lemon ricotta cake










Продукти:

източник на рецептата

3 яйца
250 гр. рикота
170 гр. краве масло
220 гр. захар
2 с.л. лимонов сок
настъргана кора от два лимона
1 п. бакпулвер
1 ч.л. ванилов екстракт
320 гр. брашно *
150 гр. микс от кандирани корички

за глазурата:
100 гр. бял шоколад
30 гр. краве масло
2 с.л. течна сметана 


* В източника на рецептата брашното е доста по-малко,но на мен сместа ми пое толкова,защото рикотата ми бе  рядка,приличаше по-скоро на квасена сметана.Преценявайте брашното индивидуално,според вашата рикота и големина на яйцата,сместа трябва да е гъста кексова .









 

 

Притогвяне:

Разделете белтъците от жълтъците.
Разбийте мекото масло със захарта на пухкав крем.
Към тях добавете лимоновия сок,жълтъците и рикотата, и отново разбийте сместа.
Следват брашното,бакпулвера,ванилията и лимоновата кора.
Разбийте белтъците на сняг и ги обединете с останалата кексова смес.
Накрая прибавете кандираните корички и разбъркайте с шпатула.
Форма за кекс намаслете и набрашнете или покрийте с хартия за печене.
Разпределете кексовата смес.
Изпечете кекса в загрята на 180 гр. фурна до суха клечка.
Печенето ще продължи по-дълго от обичайното ( заради рикотата ) ,така че по някое време покрийте формата с лист алуминиево фолио,за да предпазите сладкиша да не прегори.
На мен печенето ми отне 1 час и 10 мин.
Ако използвате кръгла форма,примерно с диаметър около 23 см.,десертът ще се изпече по-бързо.
А още по-бързо,ако го направите на мъфини.
Охладете кекса на решетка и го украсете по желание - с пудра захар или като мен - с разтопен бял шоколад ,който на снимките стои по-жълт,защото все още не е стегнал.








19 февруари 2014 г.

спегети с гъби и сушени домати






Продукти за 2 порции:

200 гр. спагети
200 гр. гъби
5-6 сушени доматчета,мариновани в зехтин
магданоз
2 скилидки чесън
зехтин
млян черен пипер
по желание - лют пипер
за гарниране по желание - настърган пармезан 








 


Приготвяне:

Сварете пастата във вряща подсолена вода.
През това време нарежете сушените домати ,чесъна и гъбите.
Задушете ги в зехтин.
Овкусете соса с щипка сол,млян черен пипер и магданоз.
По желание добавете малко лют пипер.
Прецедете пастата и я прехвърлете при соса.
Хомогенизирайте я добре,задушете я още минутка да се обединят ароматите и поднесете веднага,гарнирана по желание с настърган пармезан.





17 февруари 2014 г.

3 години Кулинарен еликсир





Днес освен,че е поредното начало на нова седмица е и началото на 4-тата година на Кулинарен еликсир,защото на този ден моето местенце отбелязва три години.





Както и преди,и днес отново ще благодаря  на Мина за инициативата и подкрепата този блог да го има!
Ще благодаря и на всички онези,които ми показвате своето уважение и чувство на взаимност, намирате време не само да надзърнете,но и да ми напишете впечатления,които аз винаги очаквам и много ценя,защото те са ми ориентир как се справям!Радвам се,че заедно отбелязваме празниците и си разменяме хубави пожелания!








Благодаря на всички последователи и приятели тук и в страницата във ФБ за избора да следите моите изяви,това е голяма чест и гордост за мен!
Както знаете,направих страницата през отминалата година и отново разчитах на другарчета в лицето на Пепи и Катето да ми помогнат да се ориентирам в обстановката - благодаря ви,дами!
Бях изключително топло посрещната от всички  там,също и в няколко групи,за което съм много признателна,благодаря ви!

Надявам се и през тази четвърта година да бъдем заедно!







И понеже всеки рожден ден трябва да е придружен с нещо вкусно за почерпка,аз избрах това да бъдат отново любимия лимонов чийзкейк в МВ,който благодарение на Веси е на едно от челните места в класацията на топ-любимите и най-често правени у дома десерти!

Рецепта няма да пиша отново,вече я има в блога ето тук .







Този път освен в керамични купички,изпекох няколко и в силиконови формички - удобно е,но следващия път трябва да внимавам повече и да пека на най-слабата мощност на МВ,защото техните стени са тънки в сравнение с керамичните форми и кремчето става на шупли при по-висока температура.





Разбира се,кремът може да се изпече и във фурната на 160 гр.







12 февруари 2014 г.

зеленчукова крем супа с ароматни крутони








Казвала съм много пъти,че у дома крем супите са много любими.
И са идеалния начин да накарам дегустаторите да консумират зеленчуци,които иначе не биха уважили категорично никога.
Вече съм споделяла направата на две подобни крем супи :

крем супа с букет зеленчуци

супа с праз,тиквички и крема сирене


И този път я направих с любимата ни вече застройка с крема-сирене,но
освен това включих спанак и течна млечна сметана.
Не се лъжете по не до там съблазнителния или направо казано жабешки цвят - много е вкусна,гарантирам,стига разбира се,да сте любители на крем супите. 







Продуктите са приблизителни:

2 големи червени чушки
3 - 4 моркова
1 глава стар лук
2 скилидки чесън
5 розички броколи
2 шепи спанак
3 с.л. зехтин или олио
1 ч.л. медена горчица
100 мл. течна млечна сметана
200 гр. крема сирене 
сол и подправки









 

Приготвяне:

В загрятата мазнина задушете чесъна,лука и червените чушки,нарязани на кубчета.
Като поомекнат, добавете 3-4 ч.ч. гореща вода.
Когато водата заври отново, прибавете морковите и розичките броколи,посолете и варете до полуготовност на зеленчуците.
Сложете  почистения нарязан спанак и варете супата, докато всички зеленчуци омекнат.
Ако има нужда доливайте вода.  
Пасирайте супата,сложете подправките,крем сиренето,сметаната и горчицата, и отново пасирайте.Оставете супата да клокне и изключете.

Можете да поднесете супата с кубчета сварено яйце.
Аз този път направих ароматни,билкови крутони:








5-6 филии хляб
30 гр. краве масло
2 с.л. зехтин
2 с.л. олио ( от гроздови семки )
1/2 к.л. червен пипер
1/2 к.л. къри
1/2 к.л. сминдух 
чубрица и сушен риган


Приготвяне:

Включете фурната на 200 гр. функция грил с вентилатор.
Плитка тава покрийте с лист хартия за печене.
Върху хартията сложете кубчето масло и пъхнете тавата във фурната да се разтопи,докато тя се загрява,а вие през това време си нарежете хляба на кубчета.
Извадете тавата от фурната-маслото вече се е разтопило.
Към него добавете зехтина и олиото,подправките и разбъркайте.
В тази маслено-билкова марината сложете крутоните и хубаво ги оваляйте от всички страни.
Сложете тавата във фурната на средна скара .
Когато крутоните се запекат отгоре ( става бързо ) ги разбъркайте и запечете отново за кратко.
Оставете тавата да се охлади на решетка и прехвърлете крутоните в купичка. 



7 февруари 2014 г.

шоколадов чийзкейк




За трети пореден път ,откакто създадох Кулинарен еликсир с удоволствие ще споделя празника си с всички читатели,приятели и гости на моето местенце.

Почерпете се ,макар и виртуално,за мое здраве,защото днес имам рожден ден!






Надявам се и се моля единствено за здраве и всички мои близки,които обичам,да са до мен!
А ако ми е писано,дано с всеки отминаващ ден съм с една крачка по-близо до сбъдването на някоя моя мечта.









Като голям почитател на чийз-десертите не мога да не заложа на празника точно на този вид божествена сладост,подарявайки на небцето си 
( и не само на моето де :))  ) един от най-затрогващите и запомнящи се вкусове - този на шоколадовия чийзкейк.







Продукти:

за основата:
50 гр. смлени лешници
100 гр. бисквити амарети
200 гр. какаови бисквити
4 с.л. захар
1 с.л. какао
100 гр. масло
2 с.л. студена вода





 

за чийзкрема:
200 гр. натурален шоколад
200 гр. заквасена сметана
500 гр. маскарпоне
3 яйца
150 гр. захар
ванилия

за топинга:
200 гр. шоколад
100 мл. млечна течна сметана
20 гр. масло








Приготвяне:

Форма за печене (моята е квадратна 23/23 см. или ползвайте кръгла с диаметър до 26 см.) намаслете и покрийте с пекарска хартия .

на основата:
Смелете лешниците в блендер.
Към тях добавете двата вида бисквити ( ако нямате амарети ,сложете 300 гр. от какаовите бисквити ) ,какаото ,захарта и отново блендирайте.
Прибавете маслото,нарязано на кубчета и пуснете блендераза кратко ,докато се образуват маслени трохи.
Ако има нужда от допълнително спояване на сместа и тя все още е много трошлива,добавете 2 с.л. студена вода.Пулсирайте с блендера още няколко пъти до хомогенизиране.
Изсипете влажните маслени трохи в подготвената форма и ги притиснете добре към дъното.
Сложете така приготвения блат да стегне в хладилника,докато приготвите пълнежа.








на чийзкрема: 
Разтопете шоколада на водна баня и го оставете леко да се охлади.
Разбийте квасената сметана,маскарпонето,захарта и яйцата на гладък крем ( без да разбивате прекалено ).
Изсипете към тази смес ванилията и разтопения шоколад,разбъркайте с шпатула или разбийте за кратко с миксера на ниска степен.

Извадете охладената подложка от хладилника и изсипете крема във формата.

Изпечете чийзкейка в предварително загрята на 165 гр. фурна .
Времетраене не засичам.
Достатъчно е отгоре крема видимо да се е стегнал,уплътнил и макар в центъра още да е нестабилен и леко да се поклаща ,когато се охлади,ще стегне.
Изключете фурната и оставете формата в нея на отворена вратичка.
След като изстине до стайна тепмература прехвърлете формата в хладилника за няколко часа,а най-добре за през нощта.
На другия ден освободете ринга и внимателно прехвърлете сладкиша върху поднос.

на топинга:
Загрейте сметаната и маслото.
Залейте с тях шоколада,нарядан на по-дребно и оставете за две минути.
Разбъркайте го,докато се разтопи .
С една част от ганаша намажете сладкиша,а останалата прехвърлете в пош  или в найлонова торбичка,на която отрежете връхчето, или в специално шише с накрайник за декориране.
Украсете по ваше желание.
Оставете десерта отново в хладилника,докато стегне шоколадовата глазура.
Разрежете го преди сервиране с нож,който потапяте в гореща вода и  подсушавате преди всяко разрязване.





По същия начин в алуминиеви формички за мъфини можете да приготвите индивидуални малки порции шоколадов чийзкейк като трите малки на снимките.





3 февруари 2014 г.

сладкиш (кростата) с мармЕлад :-)






МармЕлад или мармАлад?
Според правописния речник е мармАлад.
Но според книгата Съвременна домашна кухня от 1969 г. е мармЕлад. :)
Другото,което ми направи впечатление в тази книга е,че вместо шоколадов или шоколадова, там се казва шоколадЕН (крем например) или шоколадЕНа ( торта например) .
Вече съм споделяла,че книгата я имам от майка ми,която нямам идея защо изобщо я е купила при пложение,че никога не я е ползвала ,за да разнообрази традиционните рецепти,с които сме израстнали.
Предполагам,че най-вероятната причина е била някоя дълга опашка,на която са се били наредили за нея в далечните соц. времена,нали тогава всичко ставаше с опашки и записвания,а майка ми имаше ли нейде опашка,не я пропускаше,дори и нещото дефакто да не й трябва. :)
Та ,то и при мен доста време отлежа по шкафовете,докато не ме тресна изневиделица кулинарна муза и ето,че все повече се зачитам в старата книжка.










За сладкиша хем ми се искаше тестото да е класическо маслено,хем да опитам и варианта с кисело мляко,както е по рецепта.
Предположих,че с олиото и с млякото тестото няма да е достатъчно хрупкаво,както ми се иска да е,затова замених течната мазнина с масло.
Получи се точно това,към което се стремях - хрупкав,ронлив сладкиш ,с не много сладка кора и сочен,сладък пълнеж.









Продукти:

източник на рецептата

за тестото:
200 гр. захар ( може и повече )
200 гр. кисело мляко
125 гр. масло
2 големи яйца
1 п. бакпулвер
1 п. ванилена захар
1/2 ч.л. канела
600 гр. брашно

за пълнежа:
1 ч.ч. гъст мармалад,сладко,конфитюр ( моят от сини сливи )
1 ч.ч. фино смлени орехи
3 пълни с.л. кокосови стърготини 





 


Приготвяне:

Поставете всички продукти в дълбока купа ( маслото трябва да е меко ) и разбийте с миксера и бъркалките за тесто.
Отделете 1/3 от тестото.
Завийте и двете парчета тесто в прозрачно фолио и ги приберете в хладилника ( или фризера за по-бързо ) да стегнат.
Когато са достатъчно охладени,извадете голямото парче тесто.
Разточете го на набрашнена повърхност .
Форма за печене на тарта напръскайте със спрей за печене или намаслете и напудрете с брашно.
Разположете разточения кръг тесто.
Притиснете го добре към дъното и стените и изрежете излишното.
В купичка разбъркайте сладкото,смлените орехи и кокосовите стърготини.
Разпределете равномерно плънката  по дъното на тартата.





Извадете от хладилника добре охладената 1/3 от тестото .
Настържете я върху плънката.






Ако ви е трудно настъргването на тестото и то омеква,овалвайте го в брашно,стържете,пак овалвайте и пак стържете-така ще ви е по-лесно.
Изпечете сладкиша в загрята на 200 гр. фурна до златисто.
Оставете го да изстине напълно на решетка,след което го освободете от формата и прехвърлете в поднос.






                               Поръсете обилно с пудра захар .