До момента 3 пъти бях правила козунаци ,но никога в машината.
Когато видях страхотния козунак на
Smiley* твърдо реших,че все някога трябва да пробвам,пък.....каквото стане.
Избрах си рецептата на
Биляна - бях си я записала на листче от мноооого време и чакаше реализация.
Направих една малка незначителна промяна в състава на тестото,за която ми беше дала идея друга дама - тя ми сподели,че прави страхотен козунак в машината само с кисело,без прясно мляко и получава разкошни конци.
Отдавна и мен ме човъркаше защо във всички рецепти присъства прясно мляко,а не видях такава за козунак с кисело мляко.
Продукти:
100 мл. прясно мляко
50 мл. кисело мляко
2 яйца + 1 белтък , жълтъка отделих за намазване
40 гр.масло + 50 мл. олио
150 гр. захар
1/3 кубче прясна мая
есенция ванилия
есенция ром
настъргана кора на един портокал
брашно,колкото поеме
100 гр. едри стафиди
2 бр. сушени сливи
20 гр. микс от сушени плодове
50 гр. едро счукани орехи
няколко парченца локум
програма: сладък хляб,при мен 3 ч. и 50 мин.
Приготвяне:
Честно казано към този козунак подходих съвсем палачорската,защото не залагах на някакъв особен резултат и пренебрегнах някои основни правила в козунакоправенето,като например продуктите ми бяха студени от хладилника,не съм разбърквала захарта да се разтвори в млякото,не съм месила тестото 2-3 пъти,а само колкото му се полагаше по програма, всички добавки сложих след звуковия сигнал,а не при сплитането.Поради тази причина сушените плодове леко оцветиха текстурата на козунака и той стои по-карамелен на цвят.
С една дума-действах по съкратената процедура-разбих леко яйцата,след тях в контейнера сложих захарта,двата вида мляко,като в прясното бях разтворила маята.Добавих есенциите и брашното на порции-не съм го мерила колко е,слагах на око до стегната,еластична,не лепнеща топка.
Маслото /разтопено/ смесено с олиото слагах най-накрая на порции,докато се поеме изцяло от тестото.След звуковия сигнал наведнъж сложих ядките,кората от портокала,локума и сушените плодове.
След последното кратко месене преди второто втасване извадих тестото на намазнена табличка,разделих го на 3 топки,оформих 3 фитила,сплетох ги,махнах бъркалките и върнах козунака в машината.
Всичко това го направих само и единствено от любопитство,макар че си знаех,че накрая плетката няма да личи.
Преди да започне цикъл печене намазах с жълтъка,смесен с малко олио,поръсих кафява захар и филирани бадеми.
По време на печенето козунакът доооста порасна.
Колкото пъти отидех да надникна в прозорчето,все по-нагоре беше отишъл.По тази причина леко прегоря отстрани и отдолу,защото програмата е зададена да пече 1 час.И тъй като отгоре почти стигна капака,не даваше никакъв признак,че отстрани вече е доста изпечен.
Ама......това да му проблема :) .
Защото като отчупих първото парче....
...........имаше само конци,конци,конци..... и пак конци!!
Благодаря на Биляна за рецептата и на
magarica за идеята за киселото мляко!
п.п. Във връзка с честите въпроси относно продължителността на програмата, която трябва да се избере,не е удачно при това количество мая да се пуска на по-кратка програма,защото няма да бъде достатъчна за втасването на тестото,а оттам и обемът няма да се получи.Според вашата машина изберете програма с приблизителна дължина на цикъла около 3.30ч.-3.40 ч. Ако програмата ви е с продължителност като моята-3ч. и 50 мин. непременно последните 10 мин. от печенето проверете дали отстрани козунака вече не е започнал да се препича и ако е така- спрете машината.Ако искате да сте сигурни,че отвътре е изпечен, боднете го с по-дълъг дървен шиш,трябва да излиза чист.
Имайте предвид,че ако жълтъка,с който намазвате отгоре козунака е по-разреден и потече отстрани и той спомага на тези места козунака да стои по-прегорял.Затова смесете жълтъка само с 1 ч.л. олио или пр. мляко.
Разбира се,след сплитането може да не връщате козунака в машината,а да го сложите в застлана с пекарска хартия форма и да го оставите да втасва в затоплена на 50 гр. и изключена фурна,докато удвои обема си за второто втасване.Когато това стане,намажете с жълтъка,поръсете захар и бадеми, и изпечете като всеки друг козунак.Задължително, когато отгоре стане златист , го покрийте с алум. фолио,за да не прегори.
п.п.
Ето тук може да видите цялото упътване на хлебопекарна Мулинекс 5000 ,както и времената на отделните цикли на програмите.Програма сладък хляб е под № 4 .От тази таблица можете да разберете и кога трябва да извадите тестото,за да го сплетете-след последното 2 минутно месене и преди последното едночасово втасване.