26 февруари 2011 г.

ризото със зеленчуци



Продукти:

1 ч.ч. ориз
зеленчуци по избор
1/2 ч.ч. пасирани домати
2 с.л. зехтин
30 гр. кр. масло
2-3 с.л. бяло вино
50 мл.  готварска сметана
1 малка глава стар лук(или праз)
2 скил. чесън или 2 стръка пресен
сол,подправки на вкус

Приготвяне:

Оризът се изплаква под течаща вода и отцежда.
Лукът и чесънът се нарязват на ситно,останалите зеленчуци -както ви харесва и както им подхожда.Рецептата е универсална и зеленчуците могат да бъдат всякакви по ваш избор или в някаква комбинация.
В дълбок тиган загрявате зехтина и задушавате лука и чесъна.
Следват зеленчуците,да се позапържат и те,независимо дали са сурови или замразени.
Добавяте ориза,пържи се 2-3 мин.,докато стане прозрачен.
Прибавяте виното и изчаквате 2 мин.,докато се изпари алкохола и остане само аромата и вкуса.
Добавяте пасираните домати и 1 ч.ч. горещ зеленчуков ,месен бульон или гореща вода.
Посолявате и оставяте ястието да къкри на слаб огън под капак,като периодично разбърквате и доливате вода/бульон.
Когато оризът поеме водата,добавяте сметаната и маслото,бъркате още 1-2 минути,прибавяте подправките,които ви харесват и оттегляте съда от котлона.
Веднага сервирате,преди оризът да е попил всичката течност.
Може да поръсите порцията с настърган пармезан ( ако нямате става и с натрошено краве сирене).

Сметаната не е задължителна,може и без нея.


Ето още един вариант - с маслини,домати,праз,но без сметана:







И още един - с грах,царевица,червена чушка,без сметана :



25 февруари 2011 г.

банички - пурички



Продукти:

1 пакет лудогорски кори – тези кори са по-дебели,нарязани са на триъгълници фабрично *
5 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 бакпулвер
300 гр. натрошено сирене
100 гр. настърган кашкавал
краве масло или олио

* Може да направите баничките с печени кори на сач,или с обикновени,фини точени кори,оформени както тези пурички






Приготвяне:

Разбъркайте киселото мляко с бакпулвера.
Разбийте с телена бъркалка  3 яйца + 2 белтъка.
Към тях добавете киселото мляко,разбъркано с бакпулвера,сиренето и кашкавала .
Ако плънката ви се струва по-рядка ,може да добавите 1 с.л. брашно.
Разтопете кравето масло.
С четка намажете всяка кора с масло -лудогорските са по-твърди ( като печените кори на сач) и намазняването им идва добре дошло,за да станат по-меки .
В основата на триъгълника поставяте 2 с.л. плънка,прегъвате краищата на двете странични стени към средата,за да не изтича плънката и навивате на стегната пуричка/рулце/сармичка.
Пуричките се подреждат върху пекарска хартия,и се глазират с останалото масло,смесено с 2 жълтъка.Може да се поръсят с мак,сусам или любима подправка.Пекат се до златисто в предварително загрята умерена фурна.

Отвън баничките са леко хрупкавки,а вътре-меки,сочни и много вкусни!

24 февруари 2011 г.

банички-мъфини






Продукти:

За 12 броя мъфини са нужни 6 листа от фини кори за баница и около 150 гр. сирене .
Разбиват се 2 яйца+1/2 кофичка кисело мляко +1/2 кафена лъжичка бакпулвер.






Приготвяне:

Листите се срязват напречно на две-да се получат 12 квадрата.
Всеки квадрат се намазва с  малко мазнина /олио,кр. масло,майонеза/,
поръсва се с натрошено сирене и се навива на стегнато руло като за вита баница.
Всяко рулце се завива в кръг на охлювче и хоп в гнездото на мъфинените форми.
Ако са по-малки гнездата,може да се раздели рулцето на две,за да стане по-малко охлювче.
Като се подредят корите във формите, с лъжица се сипва във всяко гнездо от сместа с яйцата и млякото,да се покрият корите и се слагат да се пекат на 180 гр.









 Тази рецепта е подходяща и в случай,че сте правили нещо друго с фини точени кори и са ви останали няколко броя.

Ако формата ви за мъфини е силиконова не е необходимо да обработвате гнездата против залепване.
Ако е метална форма,предварително я намаслете и набрашнете или сложете качествени незалепващи хартиени капсули.

Ако нямате форма за мъфини можете да подредите охлювчетата направо в тава,застлана с хартия за печене и да сложите яйчената смес внимателно в центъра, за да не се разлее настрани.Ще се получат ето такива банички-розички:








Трети вариант е да смесите киселото мляко с бакпулвера да шупне.
Към него добавяте яйцата и малко разтопено масло или олио и разбивате сместа.
Добавяте натрошеното сирене и начупените кори за баница ( ако корите не са много изсъхнали е по-лесно да ги нарежете на ленти) и обърквате сместа,с която пълните гнездата за мъфини.
Отгоре по желание можете да поръсите сусам или да сложите кубчета червена чушка (като на снимката долу) .



 

23 февруари 2011 г.

козунак в хлебопекарната


До момента 3 пъти бях правила козунаци ,но никога в машината.

Когато видях страхотния козунак на Smiley*  твърдо реших,че все някога трябва да пробвам,пък.....каквото стане.

Избрах си рецептата на Биляна - бях си я записала на листче от мноооого време и чакаше реализация.
Направих една малка незначителна промяна в състава на тестото,за която ми беше дала идея друга дама - тя ми сподели,че прави страхотен козунак в машината само с кисело,без прясно мляко и получава разкошни конци.
Отдавна и мен ме човъркаше защо във всички рецепти присъства прясно мляко,а не видях такава за козунак с кисело мляко.






Продукти:

100 мл. прясно мляко
50 мл. кисело мляко
2 яйца + 1 белтък , жълтъка отделих за намазване
40 гр.масло + 50 мл. олио
150 гр. захар
1/3 кубче прясна мая
есенция ванилия
есенция ром
настъргана кора на един портокал
брашно,колкото поеме

100 гр. едри стафиди
2 бр. сушени сливи
20 гр. микс от сушени плодове
50 гр. едро счукани орехи
няколко парченца локум

програма: сладък хляб,при мен 3 ч. и 50 мин.






Приготвяне:

Честно казано към този козунак подходих съвсем палачорската,защото не залагах на някакъв особен резултат и пренебрегнах някои основни правила в козунакоправенето,като например продуктите ми бяха студени от хладилника,не съм разбърквала захарта да се разтвори в млякото,не съм месила тестото 2-3 пъти,а само колкото му се полагаше по програма, всички добавки сложих след звуковия сигнал,а не при сплитането.Поради тази причина сушените плодове леко оцветиха текстурата на козунака и той стои по-карамелен на цвят.
С една дума-действах по съкратената процедура-разбих леко яйцата,след тях в контейнера сложих захарта,двата вида мляко,като в прясното бях разтворила маята.Добавих есенциите и брашното на порции-не съм го мерила колко е,слагах на око до стегната,еластична,не лепнеща топка.
Маслото /разтопено/ смесено с олиото слагах най-накрая на порции,докато се поеме изцяло от тестото.След звуковия сигнал наведнъж сложих ядките,кората от портокала,локума и сушените плодове.
След последното кратко месене преди второто втасване извадих тестото на намазнена табличка,разделих го на 3 топки,оформих 3 фитила,сплетох ги,махнах бъркалките и върнах козунака в машината.
Всичко това го направих само и единствено от любопитство,макар че си знаех,че накрая  плетката няма да личи.
Преди да започне цикъл печене намазах с жълтъка,смесен с малко олио,поръсих кафява захар и филирани бадеми.

По време на печенето козунакът доооста порасна.
Колкото пъти отидех да надникна в прозорчето,все по-нагоре беше отишъл.По тази причина леко прегоря отстрани и отдолу,защото програмата е зададена да пече 1 час.И тъй като отгоре почти стигна капака,не даваше никакъв признак,че отстрани вече е доста изпечен.
Ама......това да му проблема :) .




Защото като отчупих първото парче....




,а после и второто.....




а после и трето......




...........имаше само конци,конци,конци..... и пак конци!!





Благодаря на Биляна за рецептата и на magarica за идеята за киселото мляко!


п.п. Във връзка с честите въпроси относно продължителността на програмата, която трябва да се избере,не е удачно при това количество мая да се пуска на по-кратка програма,защото няма да бъде достатъчна за втасването на тестото,а оттам и обемът няма да се получи.Според вашата машина изберете програма с приблизителна дължина на цикъла около 3.30ч.-3.40 ч.  Ако програмата ви е с продължителност като моята-3ч. и 50 мин. непременно последните 10 мин. от печенето проверете дали отстрани козунака вече не е започнал да се препича и ако е така- спрете машината.Ако искате да сте сигурни,че отвътре е изпечен, боднете го с по-дълъг дървен шиш,трябва да излиза чист.
Имайте предвид,че ако жълтъка,с който намазвате отгоре козунака е по-разреден  и потече отстрани и той спомага на тези места козунака да стои по-прегорял.Затова смесете жълтъка само с 1 ч.л. олио или пр. мляко.
Разбира се,след сплитането може да не връщате козунака в машината,а да го сложите в застлана с пекарска хартия форма и да го оставите да втасва в затоплена на 50 гр. и изключена фурна,докато удвои обема си за второто втасване.Когато това стане,намажете с жълтъка,поръсете захар и бадеми, и изпечете като всеки друг козунак.Задължително, когато отгоре стане златист , го покрийте с алум. фолио,за да не прегори.

п.п. Ето тук  може да видите цялото упътване на хлебопекарна Мулинекс 5000 ,както и времената на отделните цикли на програмите.Програма сладък хляб е под № 4 .От тази таблица можете да разберете и кога трябва да извадите тестото,за да го сплетете-след последното 2 минутно месене и преди последното едночасово втасване.



21 февруари 2011 г.

месни хапки с гъби и кашкавал








Продукти:

около 500 гр. свинско или пилешко бон филе,нарязано на хапки
200 -300 гр. гъби
1 с.л. лимонов сок
2 с.л. тъмен соев сос
½ ч.ч. бяло вино
подправки на вкус
4 с.л. зехтин
малко брашно за овалване на месцето ( само за свинските хапки )
настърган кашкавал за поръсване
100 мл. течна неподсладена сметана - по желание






Приготвяне:

Месните хапки се мариноват в 1-2 с.л. лимонов сок,2 с.л. соев сос,черен пипер,мащерка,мадраско къри и 2 с.л. зехтин.
Хубаво се разбъркват ,съда се покрива със свежо фолио и се оставя в хладилника да се мариноват няколко часа,при мен понякога за цяло денонощие.
Гъбите се нарязват на филийки и се задушават за няколко минути в 2 с.л. зехтин.Посоляват се,може да им поръсите малко черен пипер и чубрица 
( ако я харесвате като подправка, тя им подхожда) .
Изваждат се от мазнината и в нея се сотират до златисто месните хапки ,предварително  оваляни в малко брашно и изтупани от излишното.
Когато се зачервят хапките от двете страни, се добавя ½ ч.ч. бяло вино,1 с.л. лимонов сок,мащерка,къри .
Добавят се задушените гъби,разбърква се,долива се 1 ч.ч. гореща вода или домашен бульон,похлупва се с капак и съда се прехвърля в загрята на 200 градуса фурна.
Когато ястието започне отново да къкри ,фурната се намаля на 160 гр. и се пече още 25 мин.
Махнете капака .
Ако искате до добавите течна сметана към соса,сега е момента.Прибавяте и разбърквате.
Сгъстявате соса с 1 ч.л. брашно или натурално нишесте,размито в няколко лъжици вода на гладка кашичка.
Отгоре за разкош може да се поръси  с настърган кашкавал и магданоз.










За варианта с пилешко бон филе:

Задушете гъбите за кратко в 2 с.л. зехтин.
Посолете ги,поръсете с чубрица и черен пипер.
Извадете ги в купа и на тяхно място сложете маринованите пилешки хапки.
Запечатайте ги до златисто от двете страни -става много бързо.
Върнеге гъбите при хапките заедно със сока,който са отделили.
Ако няма такъв,добавете 50 мл. бяло вино и го изчакайте да поври 2 мин.,за да се изпари алкохола и остане само аромата.Ако не искате вино,може да го замените с вода.
Добавете сметаната,разбъркайте.
Сгъстете с размитото нишесте,посолете финално,поръсете настърган кашкавал и магданоз,похлупете и махнете съда от котлона.
Изчакайте няколко мин.,докато кашкавалът се разтопи от топлината на ястието.
Поднесете го топло с подходяща гарнитура.



вариант с пилешки хапки,ястието е поръсено с кашкавал и чубрица,а към соса освен сметаната съм добавила 50 гр. топено сирене за мазане


Хляб без месене Йоли

 хляб с айрян
хляб,замесен с вода

Голямо благодаря на Йоли за рецептата на това чудно хлебче,което вече е любимо у дома!

Точно от подобна рецепта имахме нужда,защото освен,че хлябът става много бързо,позволява импровизации с продуктите и подправките,а и коричката му е тънка и хрупкава,за разлика от хляба в хлебопекарната.Освен това в ежедневието предпочитам да направя малък хляб в тази форма.


Продукти:
1/4 кубче жива мая
1 ч.ч. вода  или айрян
2 с.л. олио или зехтин
1/2 ч.л. захар
3/4 ч.л. сол
брашно
мак за поръсване

Предварително затоплям фурната  на 50 гр.

Разтварям маята във водата,или ако ще е с айрян,в 1/2 ч.ч. вода,след което допълвам с кисело мляко.Прехвърлям в купа,добавям зехтина,сол,захар,някаква мерудия за аромат-майорана,ким,риган,сминдух,шарена сол,розмарин,чубрица.
Ако имам лимон, слагам и 1/2 ч.л. лим.сок.
Следва брашното-приблизително 2 ч.ч.Аз не го меря точно,слагам,докато стане гъсто и лепкаво,както за бърканата пица.

Хубаво разбърквам с шпатула и пресипвам във форма,предварително намаслена и поръсена по дъното и стените с мак.Заравнявам тестото и поръсвам с мак и отгоре.
Изключвам фурната,тя вече е топла,и слагам в нея тавичката да втаса хляба.
Много бързо втасва-за около 20-25 мин.Трябва да се надигне тестото да удвои обема си.

хлябът вече е втасал
Когато това стане включвам фурната на 160 гр. да се пече.Проверявам с клечка за зъби дали е готов-приблизително след около 20 мин.


този е с айрян

20 февруари 2011 г.

карфиол със сос Бешамел,сирене и моцарела









Тази много вкусна рецепта е на Бении !
Ето как я приготвих аз:

Продукти:
пресен карфиол-една малка главичка около 500-600 гр. ,може и с 1 пакет замразен карфиол
краве сирене-100 гр.
моцарела -1 топка /ако няма,може с топено сирене-2-3 триъгълничета/
настърган кашкавал - 20 гр.
за соса-500мл. прясно мляко,бучка масло колкото кибритена кутийка,3 с.л. брашно,сол,черен пипер,на върха на чаена лъжичка лимонтузу,индийско орехче,мадраско къри

Начин на приготвяне:


Пресния карфиол почистих и отделих отделните розички,сварих в подсолена вода,леко да омекне,отцедих.Ако е замразен ще му трябва съвсем малко да се попари,може и в МВ за по-бързо.В намаслена йена сложих карфиола,поръсих с натрошеното сирене.
Предварително направих Бешамела.Преди соса винаги ми ставше на бучки,което вече знам,че се дължи на това,че добавям към запърженото брашно студено,а не горещо мляко.Редно е в загрятото масло да запържите до златисто брашното,след което да добавите горещо прясно мляко,бъркайки постоянно.Следват подправките,аз добавям и лимонтузу или лимонов сок,обичам бешамела лееееко да ми киселее.
Разпределих соса върху карфиола,подредих резени моцарела,отгоре настъргания кашкавал ,поръсих с малко инд. орехче и къри.
Сложих да се пече ,докато кашкавала се зачерви леко.
Невероятно и неочаквано вкусно ястие се получи.

Моите хора у дома като чуха каква ще е вечерята съобщиха,че няма да го ядат.В крайна сметка не само,че им хареса,а и си облизаха пръстите.
Мисля,че ще си подхожда много добре с бешамела ,ако се комбинират карфиол и броколи,или карфиол и печен пипер!

картофена крем-супа с гъби





Продукти:

5-6 картофа
150 гр. гъби
30 гр. краве масло
50 мл. прясно мляко или готварска сметана
черен пипер,сол,мадраско къри,магданоз


Приготвяне:

Обелените и нарязани на кубчета картофи сварете във вряща подсолена вода.
Когато омекнат отцедете водата и я оставете настрани.
Към картофите добавете кубчето  масло,50 мл. прясно мляко или сметана,и ги пасирайте.
Разредете крем супата с водата,която сте отделили до желаната гъстота.

В касерола загрейте 2 с.л. краве масло или зехтин  и сотирайте гъбите,нарязани на филийки.Достатъчни са им 5 мин.
При сервиране сипете от супата,отгоре сложете 1-2 лъжици от гъбите.
Поръсете с черен пипер и магданоз.

Крутони или сухар й подхождат идеално,както на всяка крем-супа.

св. кавърма по радомирски

  


Продукти:
400 гр. свинско  месо
100 гр. замразени бейби моркови
1 домат или 3-4 с.л. пасирани от буркан
150 гр. пресни гъби
2 глави кромид лук
1 стрък праз
2-3 скил. чесън
1 кутия бейби лукчета в дом. сос на Палирия
4 яйца
олио,сол,подправки на вкус

Месото нарязвам на кубчета,слагам в голям глинен съд,обърквам с 1/2 с.л. мед,1 с.л. олио или зехтин,червен,черен пипер и малко солчица,и оставям да отлежи няколко часа в хладилника/ако имам време/.След като месото си поеме маринатата,прибавям бейби морковите,гъбите-нарязани,лука ,праза,чесъна-нарязани по едро,пасирания домат,1 ч.ч вода,сол,черен пипер,чубрица,1 дафинов лист,2-3 с.л. олио,затварям с капака и слагам в студена фурна.Първите 30 мин. пека на 250 гр.,после намалям на 150 гр. и оставям да къкри 1.5 ч.
Накрая,когато ястието е готово, прибавям консервата с лукчетата,защото те са достатъчно меки и нямат нужда от допълнителна обработка,освен това са много ароматни/на дафинов лист/ и чудесно пасват на ястието.Чуквам 4 яйца,връщам във фурната да се сготвят и те,за около 5-10 мин.
 
 
Нарекла съм кавърмата радомирска,не защото знам как я правят там,а защото по заведения съм яла подобно ястие под това име,само че там го поднасят в гювече.

19 февруари 2011 г.

зеленчуци соте



Продукти:

картофи,тиквичка,моркови,червена и зелена чушка,замразени броколи,грах,гъби
може да добавите и други предпочитани зеленчуци.
пресен чесън или 2-3 скилидки ,копър и черен пипер
масло – 50гр.

Начин на приготвяне:
Всички зеленчуци без чушката и гъбите задушавам предварително-сварени в подсолена вода на котлона или в МВ,или в кошничка на пара.
Картофите слагам първи,защото изискват повече време.Когато са средно сварени добавям морковите,а замразените броколи,граха и тиквичката само за 2-3 минути накрая-на тях им трябва малко топлинна обработка.
В тиган или тенджерка разтопявам кравето масло,задушавам чесъна,нарязаната чушка и гъбите.Чушката придава страхотен аромат на маслото.
Добавям в тигана отцедените от водата зеленчуци,разбърквам да поемат от маслото и да се позапържат за 2 мин.
Поръсвам с пресен копър и черен пипер,и е готово.

добруджанки/мързеливки






Продукти:


1 яйце

1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. натрошено сирене
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода бикарбонат или 1 бакпулвер
40 гр. разтопено краве масло


Приготвяне:

Застелете плитка тава с хартия за печене.

Сложете в купа всички продукти и ги разбъркайте с лъжица,ще се получи  тесто,което по-скоро е  гъсто и лепкаво.
Направо с помощта на 2 лъжици загребвайте топки тесто и ги поставяйте върху пекарската хартия на малко разстояние.



По желание може да намажете питките с жълтък,но може и без него.
Може да се поръсят със сусам,мак,ким,чубрица,риган или каквото ви харесва.
Пекат се в загрята фурна на 170-180 гр.





В тестото освен сирене можете да добавите и настърган на едро кашкавал,парченца маслини,печена чушка,някакъв колбас и т.н.


 със сирене,кашкавал,маслини,магданоз,сусам и риган,отгоре не са мазани с яйце


с парченца печена червена чушка









По-долу са в сладък вариант :

1 яйце
1 намачкан банан
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.л. сода бикарбонат
150 гр.  кисело мляко
2 ч.ч. брашно
50 гр. шоколадови капки