Продукти:
1/2 кг. свинско месо,нарязано на хапки
1-2 печени чушки
1-2 моркова на шайби
1-2 глави стар лук
2-3 скилидки чесън
200 мл. пасирани домати
50 мл. бяло вино или бульон /може и само гореща вода/
2-3 с.л. олио
подправки-чубрица,червен и черен пипер,мадраско къри
Начин на приготвяне:
Единици ще са онези,на които начина на приготвяне не е известен,но и те заслужават да кажа накратко:
Хубаво е месцето да го подправите с подправките,с 1 с.л. олио,и без да го солите /солта извлича влагата на месото / да го завиете със свежо фолио да отлежи в хладилника една нощ,или от предната вечер до следващата.
Възможни са три варианта на приготвяне:
1. Най-лесен-всичко се слага в глинен гювеч,пече се 20 мин. на 220 гр.,после намалете фурната на 160 гр. за още 1 час. Изключвате и оставяте на остатъчна топлина и ястието е готово-месото е крехко и много вкусно.
2.В дълбок тиган загрявате мазнината.Месото леко го овалвате в брашно,изтупвате излишното и го запържвате в мазнината до златисто.Изваждате в купичка с капак.В същата мазнина задушавате лука,чесъна и морковите.Като поомекнат добавяте печената чушка/нарязана/ и доматите.Оставяте да покъкри 5-10 мин.Добавяте виното или гореща вода,връщате обратно месото в соса,изчаквате 5 мин. да се изпари алкохола /ако сте сложили/,похлупвате и оставяте да къкри на слаб огън,докато месцето омекне.При нужда може да добавяте още вода или бульон.
Ако пък соса остане много рядък,сгъстявате с лъжица брашно или натурално нишесте,размито в малко водичка.Подправките се слагат почти накрая,за да се усещат най-силно.
3.След като сте обединили всички продукти в дълбокия тиган, вместо ястието да къкри на котлона,можете да продължите да го готвите в загрята фурна, в керамичен или йенски съд с капак .Този вариант на приготвяне е съчетание от първите два по-горе.
Ястието може да се приготви с пилешко,агнешко или телешко месо.
Еликсирче, обичам кавърма, много даже, както със свинско, така и с пилешко месце. Твоята изглежда много апетитно. Поздравления!:-))
ОтговорИзтриванеКогато имаш възможност, заповядай в моето блогче, защото там те чака една награда.:-))
Много усмихнат и много слънчев ден!:-))
И аз да се присъединя към комплиментите на Мони :) - страхотно изглежда кавърмата ти, Еликсирче!! Аз май я готвя по доста начини, така че - скоро ще пробвам и твоят :))
ОтговорИзтриванеМони,благодаря ти за хубавите думи!От няколко дни не съм разглеждала блоговете,които следя и точно тази вечер смятам да наваксам,ще надникна след малко и при теб!
ОтговорИзтриванеМина,благодаря и на теб!Ще се радвам аз от своя страна да науча твоят начин за приготвяне на това ястие,и дано моята ти хареса!
Поздрави,момичета!
Ей, май пак ще правя кавърма тези дни! Нямаш ли милост,момиче? :)))) Изкушение след изкушение. Не смогвам да приготвям плануваното,а замисления wish list,за който не ми е останало време, вече е много дълъг.
ОтговорИзтриванеНинче,за моя лист с желания да не ти говоря колко километричен стана.Ще има да готвя по ваши рецепти нон-стоп близките месеци :)!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за вниманието,мила!
Хубав ден ти пожелавам!
Мноого обичаме у дома това ястие през зимата - с пилешко или със свинско и с повечко праз и стар лук:)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Роси!
Да ти кажа,Марта,и ние го тачим,че даже целогодишно.Поздрави и хубаво лято ти пожелавам!
Изтриванеmmm,preglatnah !
ОтговорИзтриване