26 февруари 2015 г.

торта с киви








Тази торта направих вчера по случай рождения ден на моя баща.
Блатът е без брашно и по рецепта за руло от Златната книга на шоколада.
Рулото тествах за първи път преди няколко години,но понеже стана дебеличко и трудно за навиване,тогава реших,че би било по-добре с тези продукти да изпека кръгъл блат.Много удачно решение - блатът запази доста добър обем предвид вида и структурата си.Остана лек,нежен и въздушен и след престой в хладилника,макар че се опасявах,че шоколада в него след охлаждането може да го направи по-сбит,но не би.
Първоначално смятах да измажа тортата отстрани и затова си отделих част от крема,но когато махнах ринга предпочетох да я оставя така,за да се виждат двата пласта.
Ако и на вас ви харесва борда по същия начин и не искате да ви остане от крема ,може да намалите маскарпонето или сметаната наполовина.








Продукти за торта с диаметър 26 см. :

за блата:
8 яйца
250 гр. натурален шоколад
100 гр. захар ( или по ваш вкус )
някаква ароматна есенция по избор

за крема страчатела:
500 гр. маскарпоне
500 гр. течна млечна сметана
50 гр. шоколадови стружки
1 п. желатин
пудра захар на вкус
ванилия

6 броя киви
1/2 п. желатин за глазиране










Приготвяне:

на блата:
Разделете белтъците от жълтъците.
Разтопете шоколада и захарта на водна баня.
Отдръпнете от котлона,изчакайте леко да се охлади и добавете жълтъците един по един като разбърквате с телена бъркалка.
Разбийте белтъците с щипка сол на твърд сняг.
Поетапно ги въведете към шоколадовата смес и внимателно хомогенизирайте.
Покрийте дъното на форма за торта без откопчаващ борд с диаметър 26 см. с пекарска хартия.
Намаслете дъното и стените.
Изсипете сместа и заравнете.
Изпечете блата за около 30 мин. в загрята фурна на 165 гр. долен реотан с вентилатор.
Времето за печене е ориентировъчно.
Ще разберете,че блатът е готов,когато го докоснете отгоре - ще се усеща уплътнен,а не течен.
Изключете фурната и отворете вратичката.
Оставете формата във фурната за 3 мин.
Блатът леко ще спадне.
Преместете формата да изстива върху решетка.




Когато е напълно изстинал похлупете формата с поднос и обърнете.
Махнете пекарската хартия.






за крема:

Маскарпонето трябва да бъде на стайна температура.
Разбъркайте го с пудра захар на вкус посредством шпатула.
Ароматизирайте с ванилия.
Разбийте сметаната до твърди върхове.
Ако ползвате млечна сметана ,трябва да й добавите пудра захар на вкус .
Ако не се вдига до твърди върхове, можете да я стабилизирате с 2 с.л. суха сметана за разбиване на Др. Йоткер ( или стабилизатор за сметани ) .
Прибавете разбитата сметана на порции към маскарпонето .
За украса на тортата отделете 1 ч.ч. от крема и го насипете в пош с накрайник.
Приберете в хладилника,докато ви потрябва.
Ако искате да измажете тортата отстрани отделете още 1 ч.ч. от крема в купичка.
Прибавете в остатъка от крема разтопения желатин и шоколадовите парченца,разбъркайте.




 

Поставете регулиращ ринг за торти около блата.
Разпределете крема и заравнете.
Приберете тортата в хладилника, докато стегне желатина.
След това махнете ринга и ако желаете измажете борда на тортата с отделения крем.
Може да го панирате с кокос,шоколадови пръчици и т.н.
Обелете кивито и го нарежете на тънки шайби.
Подредете ги върху тортата.
Глазирайте плодовете с разтопен в 50 мл. вода 1/2 п.желатин.






22 февруари 2015 г.

картофени кюфтенца с риба тон







Продукти:

1 кг. картофи ( изтеглени са обелени )
2 яйца
220 гр. риба тон ( изтеглена е отцедена от собствения сос )
1 глава лук
копър,черен пипер,сол

олио за пържене
брашно за овалване

за млечния сос :
200 гр. заквасена сметана
3 с.л. кисело мляко
сок от 1/4 лимон
копър,черен пипер и сол на вкус







Приготвяне:

Сварете картофите в подсолена вода.
Отцедете ги и ги оставете да изстинат.
Намачкайте ги и добавете рибата тон,копъра,млян черен пипер,лука-нарязан на ситно и яйцата - хомогенизирайте.
В тавичка поръсете на дъното брашно.
В широка тава застелете хартия за печене.
Оформете кюфтенца с влажни ръце и ги слагайте в тавичката с брашното.
Като се позапълни я раздвижете напред и назад и така кюфтенцата ще се овалят в брашното.
Прехвърлете ги върху тавата с пекарската хартия и продължете да оформяте останалите кюфтета.
В малка тенджерка загрейте олио и пържете по няколко кюфтенца до златисто.
Поставете ги в тавичка върху кухненска хартия,за да се отдели излишната мазнина.








За млечния сос разбъркайте сметаната,киселото мляко,копъра,смлян черен пипер и сол на вкус.
Ако има нужда може да разредите соса с малко вода до желаната гъстота.
По желание добавете пресован чесън. 





Благодаря на Рони и Нина за рецептата !

20 февруари 2015 г.

медальони с ананас




След пилешкото филе по френски дойде ред на варианта със свинско и ананас.
За сравнение ползвах два вида месо,но с бон филето ми хареса повече,препоръчвам то да е вашият избор.
Ако не си падате по сладко-солени месни комбинации пропуснете ананаса.








Продукти:

около 900 гр. свинско контра филе или бон филе ( ползвах по равно количество от двата вида месо за проба,но с бон филето е по-вкусно)
1 малка кутия компот от ананас на шайби
2 с.л. соев сос,3 с.л. зехтин,млян черен пипер
200 гр. едро настърган кашкавал

за майонезата:
100 мл. салатен зехтин
щипка сол
1с.л. лимонов сок
2 ч.л. горчица
1 голямо яйце

100 мл. бяло вино или розе
50 мл. сок от компота ананас ( по желание)
кубче масло







 

Приготвяне:

Първо си подгответе майонезата като разбиете съставките с блендер в дълбок и тесен съд-потапяте блендера до дъното и изтегляте бавно нагоре.
Първоначално майонезата стои по-рядка от купешката,но като престои за кратко се сгъстява.
Нарежете двата вида филе напречно на медальони,леко ги изтънете с чукчето.
Мариновайте ги в соевия сос,зехтина и поръсете с млян черен пипер.
В тиган с малко зехтин и масло запечатайте медальоните до златисто от двете страни.
Подредете ги още топли в тава за печене.
Покрай тях налейте виното и ако харесвате сладка нотка сложете малко и от сока от компота.Тук- там сложете парченца масло.




Върху всеки медальон сложете шайба ананас,полейте внимателно с майонеза и поръсете с кашкавал.




Покрийте тавата плътно с алуминиево фолио и печете ястието във фурната на 180 гр. за около 45 мин .Махнете фолиото и върнете във фурната,докато кашкавалът се зачерви апетитно.




Ако желаете да ползвате соса от печеното, може да го сгъстите ,докато е още горещ с 1 ч.л. натурално нишесте,размито в 2 с.л. вода. 



 



17 февруари 2015 г.

мъфини " Плодова колада" и 4 години "Кулинарен еликсир"




Ето,че отминаха 4 години от първата публикация в блога,а вече са 470 на брой.
Надявам се през това време да съм била полезна не само на себе си,развивайки се в кулинарен аспект,но и на други,които са посещавали местенцето ми!
Благодаря на всички,които ми гласуваха доверие и почерпиха идея от тук!
Благодаря на всички,които отделят от свободното си време да наминат и да ми напишат нещо,с което винаги ми стоплят сърцето!
Благодаря  на Мина,че ме подръчкваше да започна и подпомагаше да организирам "Кулинарен еликсир" !
Защото  този блог ме среща ежедневно,къде реално,къде виртуално, с много позитивни и способни хора- колеги- блогъри или просто такива обичащи кулинарията.
Ще се радвам да продължим срещите тук и занапред,колкото и да трае това във времето!
Най-щастлива ме прави факта,че чрез това хоби намерих изключително близки другарчета,с които споделям и хубаво,и лошо, винаги са насреща да ме изслушат,да ми дадат съвет и аз много си ги обичам - и тях, и техните семейства!
А сега грабвайте по едно ароматно кексче с пухкава шапчица и да ви е сладък деня! :))






Преди време посетих един от магазините Дрога  ,търсейки оризови кори,но нямаха.
Продавачката бе много мила и услужливо започна да сваля от рафтовете бурканите с чай,а аз от куртоазия пъхнах нос да подуша за какво иде реч.
Имаше наистина страхотни попадения,но тъй като си падам най-много по плодовия чай ,от предлаганите композиции най-силно ме привлече  плодовата колада - съчетание на парченца ябълка, ананас, чипс от кокосов орех, листа хибискус и слънчоглед, люспи от шипка. В сместа дефакто няма чай,вари се като ошаф и плодовете може да си ги хапнете.
Прибрах пликчето в шкафа,където си държа сушените плодове,ядки и разни други сладкарски работи,докато ми дойде муза за чай.
Обаче....колкото пъти отворех този шкаф,винаги ме заливаше такъв силен и омаен аромат на плодове и екзотика,че моментално реших,че чай може и да не направя,но печиво - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.
Обожавам сладките печива  да имат силен дъх на аромати.Да ухае още докато забърквам тестото,докато се пече и докато консумирам.
А този беше наистина много силен и завладяващ аромат.
Сместа може да се изпече и на кекс,но аз този път предпочетох мъфините .
Можете да си направите кексчетата и без този чай,само със сушени плодове по ваш избор.
Цветът на мъфинките е по-тъмен,което се дължи на оцветяването от хибискуса.






Продукти :

за мъфините:

2 яйца
3/4 ч.ч. кафява захар (или на вкус)
200 мл. прясно мляко
100 мл. олио
1 + 3/4 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
4 с.л. смес за чай Плодова колада
50-100 гр. сушени сини сливи / или боровинки /
1 с.л. портокалова кора

за глазурата :

150 мл. течна сметана
40-50 гр. меко масло
50 гр. заквасена сметана
пудра захар на вкус
1 ванилия

цветни кокосови стърготини за поръсване






Приготвяне:

Накиснете сушените сини сливи в топла вода и ги оставете да набъбнат,после ги отцедете и нарежете на дребно.
Затоплете млякото и накиснете в него плодовата смес за чай,докато плодовете омекнат и леко изстине.




Разбийте яйцата и захарта.
Добавете към тях олиото и прясно мляко с накиснатите плодове.
Накрая добавете брашното,размесено с бакпулвера.
Разбъркайте с лъжица да се обединят течни и сухи съставки- сместа ви трябва да е гъста и лепкава.
Разпределете кексовата смес в  гнездата на форма за мъфини,в която сте сложили хартиени капсули или сте напръскали със спрей за печене.
Изпечете мъфините в загрята фурна на 160 гр. с вентилатор.
Проверете с клечка - щом излезе суха ги извадете и охладете на решетка.

За глазурата разбийте мекото масло и квасената сметана ( и двете със стайна температура) с пудрата захар,ванилията  .
Отделно разбийте течната сметана до меки върхове и я прибавете на порции към масления крем.
Насипете в пош и украсете.
По желание поръсете цветни кокосови стърготини.






Ако не ви се прави млечна глазура ,много ще им подхожда разтопен бял шоколад.

Може да ги поднесете и с ванилов сос с бял шоколад.




За него ще ви трябват  около 300 мл. прясно мляко,1 с.л. нишесте ванилия,1 с.л. масло,50 гр. бял шоколад.
Разтворете нишестето в малка част от студеното мляко,а другото го загрейте на котлона заедно с маслото.
Налейте постепенно нишестето и бъркайте,докато забълбука и ваниловия сос се свари .Добавете в горещия сос начупения бял шоколад и разбъркайте,докато се разтопи.





15 февруари 2015 г.

шоколадова торта с ягоди




Непременно искам да запиша в блога рецептата на тортата от моя РД ,защото този блат на Ири Купенска трябва да стигне до възможно повече почитатели на сочните торти.
Станал абсолютен хит в кулинарните среди откак Ирина го публикува през 2011 г. ,със сигурност е обиколил хиляди трапези,но съм убедена,че все още се срещат и такива,които не са го опитвали !





Преди няколко месеца ми се наложи да направя торта за подарък и тогава за първи път забърках блата.Не можах да го опитам на вкус,но въпреки това веднага ме впечатли - изключително лесен,без нужда от миксер,само с телена бъркалка.Сега с тази торта вече имам пълна представа за достойнствата му - пръхкав,сочен,запазва влажната си текстура дори и ако го приготвите от предния ден,с интензивен какаов вкус.
Невъзможно е да не се влюбите в него :) .






Ирка,благодаря за прекрасната рецепта!






Продукти за торта с диаметър 23 см :

за блата:
2 яйца
60 гр. качествено какао
240 гр. захар ( по равно бяла и кафява )
180 гр. брашно
1 ванилия
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. бакпулвер
малка щипка сол

140 мл. гъст айрян
75 мл. олио ( от гроздови семки )
120 мл.  горещо еспресо


за пълнежа:
500 гр. маскарпоне
500 мл. течна млечна сметана
пудра захар на вкус
ванилия
2 с.л. ликьор Бейлис
300 гр. ягоди

за измазване на борда:
200 мл. течна млечна сметана
пудра захар на вкус

за паниране на брода: смесени бял и карамелизиран кокос

за топинга:
500 гр. ягоди
захар на вкус
1 п. желатин



Приготвяне:

В купа размесете сухите съставки - брашно,два вида захар,бакпулвер,сода бикарбонат ,какао и ванилия.
В друга купа леко разбийте с тел яйцата,олиото и айряна.
Хомогенизирайте мокрите и сухите съставки (ще получите доста гъста смес) .
Добавете горещото еспресо и разбъркайте до хомогенизиране.
Форма за торта с падащ борд застелете на дъното с намаслена хартия за печене.
Аз за по-лесно застилам дъното на формата с лист пекарска хартия,закопчавам борда и изрязвам стърчащите краища,след което напръсквам дъното и стените със спрей за печене.
Изсипете сместа за блата и сложете да се пече за около 40-50 мин. в загрята на 180 гр. фурна (без вентилатор) до суха клечка.
Следете печенето и внимавайте да не пресушите блата,нека остане пръхкав и влажен.
Поставете формата на решетка .
След 5 мин. махнете откопчаващия борд и оставете блата на решетката до пълното му охлаждане.
В зависимост от това колко е бухнал,го разрежете на два или три блата.


В купа разбъркайте с шпатула маскарпонето ( оставено предварително на стайна температура) с ликьора Бейлис,пудра захар на вкус и ванилията.
В друга дълбока купа разбийте охладената течна млечна сметана до пухкавост.
Обединете съдържанието на двете купи като въвеждате на части битата сметана към маскарпонето.
Около 1 ч.ч. от крема напълнете в пош с накрайник и поставете в хладилника,докато дойде момента на украсата.

В тортена чиния поставете първия блат.
Подпъхнете ленти пекарска хартия под ръба на блата-така ще предпазите чинията от зацапване при измазването и панирането.
По желание леко напръскайте долния блат с 2-3 с.л. ароматен алкохол ( аз сложих Бейлис ) .
Не сиропирайте блатовете с компот или захарен сироп както обичайно сте свикнали при други торти,защото тези са влажни,порести и крехки и ще се скашат.
Поставете плътно около блата тортен ринг.
От вътрешната му страна аз слагам ленти пекарска хартия,защото после като махна ринга ми е по-лесно да не залепва тортата за него.
Намажете с един слой крем.
Подредете разполовени ягоди и отново покрийте с крем.
Поставете втория блат и го покрийте с останалата част от крема.Заравнете и загладете добре.
Приберете тортата за 3 часа ( или една нощ ) в хладиилника да стегне.

За плодовия топинг поставете в малка тенджерка нарязаните ягоди със захарта да кипнат ,колкото захарта да се стопи и да си пуснат сока.
Сварете ги на тих огън за не -повече от 2 мин,целта е плода да се запази.
Махнете съда от котлона.
Изсипете в горещата смес пакетчето желатин и разбъркайте.
Оставете сместа да се охлади,но преди да започне да желира я разпределете с лъжица върху вече стегналата торта.
Отново приберете на студено до окончателно желиране на плодовете.

Разбийте 200 мл. млечна сметана с пудра захар.
Махнете тортения ринг,отстранете пекарската хартия,която е около борда на тортата.




Измажете със сметаната,загладете и панирайте с кокос.




Махнете лентите хартия,които бяхте подпъхнали под блата.
Украсете ръба и основата на тортата с отделения в поша крем.




10 февруари 2015 г.

пилешко филе по френски






  

     Миналата седмица получих покана да се участвам в блог предизвикателството на Bonduelle и Kikkoman ,приготвяйки рецепта,в която са включени два техни продукта - стерилизирани печурки на Bonduelle и соев сос от Kikkoman .







От много години съм почитател на двете марки,особено на Бондюел съм голям фен и винаги предпочитам техните продукти,когато имам избор.
Особено стерилизирания грах ми е фаворит и ползвам само него,защото е добре сварен и има леко сладникав вкус.
Стерилизирани печурки по принцип не купувам често,защото обичайно са с оцет и ми киселеят неприятно.Тези на Bonduelle  нямат оцет и ми харесаха .







Продукти:

3 броя пилешки филета (около 500 гр. )
3 с.л. соев сос Kikkoman
сушен риган,млян черен пипер и къри
1/2 буркан стерилизирани печурки Bonduelle
1 средна глава лук

за майонезата:
1 яйце
100 мл. салатен зехтин ( или друга растителна мазнина )
2 ч.л. медена горчица
щипка сол
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок

(ако нямате пасатор може да използвате готова майонеза)

за поръсване :
150 гр. едро настъргана Скаморца ( или друго пушено сирене или кашкавал)









Продукти:

За майонезата сложете зехтина,яйцето,горчицата,солта и лимоновия сок в дълбок и тесен съд ( обичайно към пасаторите се продават такива ) .
Поставете пасатора до дъното на съда,пуснете и изтеглете бавно нагоре.
Майонезата е готова буквално за 10-15 секунди.





Намажете тавичката,в която ще печете ястието тънко със зехтин.
Разрежете всяко филе през средата,но не до края и го разтворете.
Подредете трите филета,намажете ги с по една супена лъжица соев сос Кикоман,поръсете ги с млян черен пипер и щипка къри.




Отгоре подредете шайби лук,а върху тях - резени гъби.
Поръсете от сушения риган.





Покрийте гъбите с майонеза.




Поръсете с настърганото сирене.




Аз налях и половин кафена чашка вода около филетата да не се пекат съвсем на сухо.

Похлупете съда ( удобно е да печете в йена с капак или ако е друг съд като моя ползвайте само капака на йената ) и печете ястието в предварително загрята фурна на 180 гр. с вентилатор за около 35 мин.
Махнете капака и запечете за още 5-10 мин. до златисто.








Ястието  вероятно наистина е присъщо за френската кухня,но аз попаднах на него,докато си търсех подходяща рецепта при руско говорящите кулинарки.
Оказа се,че сред тях то е популярно като "мясо по французски".
Среща се приготвено с пилешко или крехко свинско ( много подходящо ще е свинското бон филе или контра филе) .
Задължително присъстващи в компилацията са месото,лука, майонезата и кашкавала,а добавките могат да са гъби както в моя случай,някъде слагат тънко филетирани картофки,сотирани настъргани моркови,шайби ананас или домат.
На места лукът вместо суров е предварително задушен,също разновидност е месото предварително да се запечата за кратко и тогава да се подреди в тавичката и запече.
Може да се ползва само майонеза или в комбинация със сметана.
Която и версия да си харесате,едно е сигурно - това е една много бърза,
лесна и вкусна рецепта,особено подходяща за сухи меса,защото ги запазва сочни.