Тази торта направих вчера по случай рождения ден на моя баща.
Блатът е без брашно и по рецепта за руло от Златната книга на шоколада.
Рулото тествах за първи път преди няколко години,но понеже стана дебеличко и трудно за навиване,тогава реших,че би било по-добре с тези продукти да изпека кръгъл блат.Много удачно решение - блатът запази доста добър обем предвид вида и структурата си.Остана лек,нежен и въздушен и след престой в хладилника,макар че се опасявах,че шоколада в него след охлаждането може да го направи по-сбит,но не би.
Първоначално смятах да измажа тортата отстрани и затова си отделих част от крема,но когато махнах ринга предпочетох да я оставя така,за да се виждат двата пласта.
Ако и на вас ви харесва борда по същия начин и не искате да ви остане от крема ,може да намалите маскарпонето или сметаната наполовина.
Продукти за торта с диаметър 26 см. :
за блата:
8 яйца
250 гр. натурален шоколад
100 гр. захар ( или по ваш вкус )
някаква ароматна есенция по избор
за крема страчатела:
500 гр. маскарпоне
500 гр. течна млечна сметана
50 гр. шоколадови стружки
1 п. желатин
пудра захар на вкус
ванилия
6 броя киви
1/2 п. желатин за глазиране
Приготвяне:
на блата:
Разделете белтъците от жълтъците.
Разтопете шоколада и захарта на водна баня.
Отдръпнете от котлона,изчакайте леко да се охлади и добавете жълтъците един по един като разбърквате с телена бъркалка.
Разбийте белтъците с щипка сол на твърд сняг.
Поетапно ги въведете към шоколадовата смес и внимателно хомогенизирайте.
Покрийте дъното на форма за торта без откопчаващ борд с диаметър 26 см. с пекарска хартия.
Намаслете дъното и стените.
Изсипете сместа и заравнете.
Изпечете блата за около 30 мин. в загрята фурна на 165 гр. долен реотан с вентилатор.
Времето за печене е ориентировъчно.
Ще разберете,че блатът е готов,когато го докоснете отгоре - ще се усеща уплътнен,а не течен.
Изключете фурната и отворете вратичката.
Оставете формата във фурната за 3 мин.
Блатът леко ще спадне.
Преместете формата да изстива върху решетка.
Когато е напълно изстинал похлупете формата с поднос и обърнете.
Махнете пекарската хартия.
за крема:
Маскарпонето трябва да бъде на стайна температура.
Разбъркайте го с пудра захар на вкус посредством шпатула.
Ароматизирайте с ванилия.
Разбийте сметаната до твърди върхове.
Ако ползвате млечна сметана ,трябва да й добавите пудра захар на вкус .
Ако не се вдига до твърди върхове, можете да я стабилизирате с 2 с.л. суха сметана за разбиване на Др. Йоткер ( или стабилизатор за сметани ) .
Прибавете разбитата сметана на порции към маскарпонето .
За украса на тортата отделете 1 ч.ч. от крема и го насипете в пош с накрайник.
Приберете в хладилника,докато ви потрябва.
Ако искате да измажете тортата отстрани отделете още 1 ч.ч. от крема в купичка.
Прибавете в остатъка от крема разтопения желатин и шоколадовите парченца,разбъркайте.
Поставете регулиращ ринг за торти около блата.
Разпределете крема и заравнете.
Приберете тортата в хладилника, докато стегне желатина.
След това махнете ринга и ако желаете измажете борда на тортата с отделения крем.
Може да го панирате с кокос,шоколадови пръчици и т.н.
Обелете кивито и го нарежете на тънки шайби.
Подредете ги върху тортата.
Глазирайте плодовете с разтопен в 50 мл. вода 1/2 п.желатин.