Трябва да отбележа,че много обичам сочни,сиропирани сладкиши,но винаги съм пропускала такива като саварини,тригуни,баклави,кадаиф и др.,независимо дали са домашни или от магазина поради една единствена причина-непоносимо сладки са за моя вкус.
У дома обичаме умерено сладките неща,и затова във всяка една рецепта редуцирам значително захарта.
Единственият начин и аз да си хапна баклава,без да ме "отрови" от сладост беше да си направя сама.
Вени,благодаря,че специално написа рецептата по моя молба ,и успях да се насладя на този страхотно вкусен сладкиш!
Продукти за тава с размер 20/30 см.:
4 фини кори за баница
80 гр. краве масло
за плънката:
3 яйца
3 с.л. гъсто кисело мляко
1 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. захар ( или повече по ваш вкус )
1 ч.ч. едро смлени орехи
1/2 пакетче бакпулвер
1 п. ванилена захар
за сиропиране:
400 мл. вода
150 мл. сок от компот (при мен от белени праскови)
1/3 ч.ч. захар ( или повече по ваш вкус )
1 п. ванилена захар
Приготване:
Разтопете маслото и с малка част намажете дъното и стените на тавичката.
Разбийте жълтъците, кисело мляко и захарта.
Добавете брашното,бакпулвера ,ванилията и орехите,обединете.
Добавете брашното,бакпулвера ,ванилията и орехите,обединете.
Белтъците разбийте на сняг и ги добавете към сместа за плънката- разбърквате и хомогенизирате много леко и внимателно,за да не спаднат.
На дъното на тавичката поставете първия лист кори,сгънат на две.
Поръсете го с малко масло.
Разстелете равномерно 1/3 част от плънката и поръсете стафиди.
Поръсете го с малко масло.
Разстелете равномерно 1/3 част от плънката и поръсете стафиди.
Следват втори ред прегъната кора,масло,1/3 плънка и стафиди.
После -трети ред с прегъната кора,масло,последната 1/3 плънка,стафиди и завършвате отгоре с четвъртата прегъната кора.
После -трети ред с прегъната кора,масло,последната 1/3 плънка,стафиди и завършвате отгоре с четвъртата прегъната кора.
Нарежете баклавата на квадрати или ромбове и я поръсете с останалото масло.
Изпечете десерта в загрята фурна на 170 гр.
Следете когато се зачерви горната кора да покриете с алум. фолио,иначе може да прегори.
Проверявате с клечка-трябва да излиза суха.
Охладете изпечената баклава поне 1,5 часа.
Сиропирайте я с горещ сироп и я оставете да отлежи .
Може да я поднесете с топка подсладена заквасена сметана.