Тези дни представяйки Фешън пилето, Пепи ме подръчка да си прегледам черновите за още сезонни рецепти и днес реших да дам път на тази.
Не защото е нещо,което няма да сте видели и във всеки друг блог,
чудесни примери има и при Ивана,Мария, Маги и т.н. , а поради други две причини.
чудесни примери има и при Ивана,Мария, Маги и т.н. , а поради други две причини.
Първата е,че по принцип много харесвам патладжан с моцерела,а освен това е идеално предястие за гости,затова трябва да го имам включено тук.
Втората е,че миналата есен се разтърсих да разбера как да си подготвя такива патладжанени медальони за зимата,замразени във фризера и честно казано неочаквано не намерих много инфо как е най-добре да се замрази патладжан-суров,пържен,печен или....
Пържен отхвърлих идеята веднага,това категорично няма да срещнете тук -веднъж правих и като видях как поема олиото като гъба приключих с пържения патладжан завинаги.
Пържен отхвърлих идеята веднага,това категорично няма да срещнете тук -веднъж правих и като видях как поема олиото като гъба приключих с пържения патладжан завинаги.
Разбира се,обсъдих въпроса и с Пепи - все пак тя е цяла кулинарна енциклопедия,в която зимнината е широко застъпена,та Пепи определено ме посъветва да не залагам на сурово-замразен патладжан,а на предварително леко запечен.
Така и направих ,и сега искам да го споделя с вас...и най-вече със себе си,че както забравям знаете ли как добре ми идва този блог :)) ?!
Продукти:
патладжан
домат
моцарела
зехтин
сол,сушен риган,черен и червен пипер
Приготвяне:
І вариант - с пресен патладжан за директна консумация :
Измийте и нарежете на шайби патладжана.Посолете и оставете да се отцеди,ако има горчив сок.
Измийте и подсушете шайбите.
Подредете ги в плитка тава за печене,покрита с пекарска хартия.
Намажете ги с четка със зехтин.
Запечете за десетина минути в загрята на 200 гр. фурна докато леко омекнат.
Поръсете черен,червен пипер и риган.Може и листенца пресен риган или босилек.
Върнете тавата във фурната до разтопяване на моцарелата.
ІІ вариант - със замразен патладжан :
Измийте и нарежете на шайби патладжана.Посолете и оставете да се отцеди,ако има горчив сок.
Измийте и подсушете шайбите.
Подредете ги в плитка тава за печене,покрита с пекарска хартия.
Намажете ги с четка със зехтин.
Запечете в загрята на 200 гр. фурна докато много леко омекнат.
Можете да подготвите повече зеленчук и да печете по две тави наведнъж .
След което подредете на етажи един върху друг всички листи хартия заедно с патладжанените шайби.Така върху една тава ще имате няколко реда патладжан,разделен с хартия за печене.
Взимате тавата и я поставяте във фризера ,докато се замразят шайбите.
След което изваждате тавата от фризера и опаковате в отделни торбички единично замразените шайби патладжан.
Ако си спестите тази процедура и напълните патладжана по торбичките след печенето и после го замразите,шайбите ще се слепят и когато ви потрябват ще трябва да ги чакате да се размразят,преди да ги използвате.Докато по този начин всяка шайба е индивидуално замразена и можете да я подредите отново за печене без да я размразявате.
Ако си спестите тази процедура и напълните патладжана по торбичките след печенето и после го замразите,шайбите ще се слепят и когато ви потрябват ще трябва да ги чакате да се размразят,преди да ги използвате.Докато по този начин всяка шайба е индивидуално замразена и можете да я подредите отново за печене без да я размразявате.
И така...отваряте пакета замразен патладжан и подреждате шайбите в тава,покрита с хартия.
Слагате в загрята фурна за 2-3 мин,колкото да се отпуснат и ако има тук-там някое ледче да се изпари.
Изваждате ги,подреждате отгоре домата,моцарелата,ръсите ригана, черния и червения пипер, и връщате обратно до стопяване на сиренето.
Изваждате ги,подреждате отгоре домата,моцарелата,ръсите ригана, черния и червения пипер, и връщате обратно до стопяване на сиренето.