За да ви е вкусно патешкото има две условия-да сте почитател на сочно изпечени меса и да обичате да ги комбинирате със сладко.
Сладката нотка приляга изключително добре на патешкото.
Изобщо не мога да си представя да го гарнирам например с лютеница, кетчуп или доматен сос.
Понеже патешкото е постно месо,също както свинското бон филе изисква минимално и прецизно време за топлинна обработка,ако не искаме на финала да дъвчем каиш.
Хапвала съм добре приготвено патешко магре в български ресторанти.
Както и зле приговено в една от най-емблематичните кръчми в Прага и определено бяха пропуснали тънкия момент по изваждане от фурната, поради което ми сервираха доста сухо и жилаво филе,което се дъвчеше и преглъщаше трудно въпреки соса.
Така че имайте го предвид и бъдете на пост около печката. :)
Продукти за 2 порции :
2 броя патешки филета с кожа
черен пипер,сол на вкус,млян кориандър
2 портокала
50 мл. бяло вино или розе
30 гр. масло
1 ч.л. натурално нишесте
за гарниране - смокиново чътни
( или сладко от смокини,боровинки,праскови,кайсии,ябълки)
Приготвяне :
Измийте и подсушете филетата.
Върху кожата направете прорези на каре без да стигате до месото.
Поръсете филетата с 2 с.л. прясно изцеден портокалов сок.
Поръсете ги с млян черен пипер и млян кориандър.
Похлупете ги и оставете в хладилника да се мариноват за час.
Извадете филетата от хладилника и ги оставете на стайна температура за 30 мин.
Загрейте фурната на 200 гр.
Загрейте тиган с тежко дъно и незалепващо покритие.
В горещия сух тиган поставете двете филета с кожата надолу.
Намалете котлона на по-ниска степен.
Запечете филетата за 5 мин.
Отлейте мазнината,обърнете филетата да се запечатат и от другата страна за 3 мин.
Посолете ги.
Прехвърлете ги в тавичка и веднага поставете във вече затоплената фурна за още 10 мин.
Извадете тавичката от фурната и оставете филетата да почиват в нея 5 мин.
През това време в малка касеролка кипнете сока от 1 портокал и виното.
Добавете маслото и изчакайте да се разтопи.
За сгъстяване добавете размитото в 20 мл. вода нишесте.
Бъркайте непрекъснато и оставете соса да поври не повече от минута.
Посолете на вкус.
Нарежете всяко филе под наклон,по-лесно е по шарката на кожата.
Подредете филето в чиния и полейте с портокаловия сос.
Отстрани гарнирайте със смокиново чътни или сладко по ваш избор.
Мастършефско предложение, Роси! Апетитно, сочно и ароматно месо с красиви снимки!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Благодаря за комплиментите,Светле,прегръдка и от мен!
ИзтриванеМога само да си мечтая да го докарам като твоето, Роси!
ОтговорИзтриванеНе съм се пробвала де, ама то това си е висш пилотаж, та ще видим :)
Чътни-то готово ли е или имаш хубава рецепта за него?
Прегръдки от мен и хубава вечер!
Мария,ти си познавач на френската кухня,та мисля изобщо няма да имаш затруднение с приготвянето,а и то е много лесно,просто трябва да се следи печенето,за да се запази сочно месцето.
ИзтриванеЧътнито е готово от Лидъл и е отлично,препоръчвам го.
От там съм взимала и чътни от червен лук,също много вкусно,лошото е,че ги има само по време на акции,не са в постоянната им листа.Както и патешкото.
Прегръдка от мен и хубава нова седмица!
Разкошно ястие ни предлагаш, Роси! Перфектно, с много вкусни снимки! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Благодаря за похвалните слова,Хриси,поздрави и хубава седмица!
ИзтриванеСтрахотно филе, Роси! И си го извадила от фурната в точния момент -сочно и гарнирано със сладкото! Сега и аз бих го хапнала със сладко, вместо с каротфено пюре, защото имам поддръжници :) за сладко-солени изкушения.
ОтговорИзтриванеМного красиви снимки, поздравления!
Прегръдка за теб и хубава нова седмица, мила!
Пепи,от теб,Мина,Катето и Вили Шейтанова почерпих ценна информация за тънкостите на приготвянето,благодаря на всички от сърце!Сега вече имаш поддръжници за по-екзотичните комбинации и с твоето чътни от червен лук патешкото ще си партнира божествено.
ИзтриванеБлагодаря за комплиментите!Прегръдка изпращам и аз с пожелание за спорна,усмихната и ползотворна нова седмица,мила!
Роси, много сте заразителни с Ели!
ОтговорИзтриванеНе съм опитвала патешко, но явно че е време!
Чудесно изглежда твоето!
Прегръдки, мила!
Дани,мисля,че ще ти хареса,ти си фен на тези комбинации.Благодаря за комплимента,прегръдки и от мен! :)
ИзтриванеРоси, изглежда много вкусно! Как само си подредила! :)
ОтговорИзтриванеАз даже го харесвам и още по-розово в средата, затова пропускам момента с фурната и го правя само на тиган. Определено много добре се съчетава със сладко-кисели сос или чътни.
Даваш ми чудесна идея за следващия уикенд.
Хубава нова седмица!
Мира,сто процента му знаеш реда на това ястие,характерно за вашите ширини :) .Радвам се,че съм ти дала добра идея.Пожелавам ти прекрасни мигове на родна земя!
ИзтриванеНе съм опитвала патешко, а и не ми се е налагало да готвя, но това изглежда много вкусно, Роси. Явно си опитвала доста, щом имаш опит и мнение по темата с приготвянето. Опитвала съм пилешко с портокалов сос, но едва ли месото е подобно на патешкото.
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мила!
Габи,не съм го опитвала много често,защото рядко е в менюто на ресторантите.Месото се съчетава отлично със сладки сосове подобно на пилешкото,вкусът е близък с пилешкото от бутчетата,но все пак е различен.Надявам се да ти допадне рецептата,прегръдка и от мен!
ИзтриванеВ една дума - Класа !!!,
ОтговорИзтриванемайсторско изпълнение, поднасяне и представяне!
Поздрави за теб и хубава нова седмица!
Благодаря за високата оценка,Дианка,много ме зарадва,поздрави и от мен и хубав четвъртък!
ИзтриванеДежурила си около печката, Роси, защото е станало сочно и примамливо, просто разкошно филе! Поздрави!
ОтговорИзтриванеДа ти призная опитаха се да ме занимават с други неща точно в този момент,но последва твърд отказ,защото наистина работата е въпрос на минути и не търпи подмотаване.Благодаря за похвалите,Траянка,поздрави!
ИзтриванеТака изглежда това патешко, че не знам ако го видя наяве дали бих отказала! Опитвала съм това месо и ми харесва, но не съм се престрашавала да го приготвя. Смятам аз да се доверя да теб, Роси, когато ми дойде музата :) А поднасянето с пълнения със сладко портокал веднагически ме грабна!
ОтговорИзтриванеПоздравления, Роси!
Албенка,много лесно се приготвя,буквално е елементарно,стига да спазиш времето за готвене,ти си майстор на фините неща,ще се справиш без проблем!Поздрави от мен!
ИзтриванеНе съм се изкушавала скоро така, както с твоето невероятно вкусно патешко филе, Роси! Изключително добре приготвено и в невероятната комбинация с портокаловия сос, истинско изкушение!
ОтговорИзтриванеСтрахотен майстор си скъпа :)
Прегръдка и усмихнат ден от мен!
Танче,знаеш как да ме усмихнеш,благодаря ти!Прегръдка и хубав четвъртък!
ИзтриванеАпетитно и изкусително!
ОтговорИзтриванеУспешно начало на седмицата, Роси!
Хубава седмица и за теб,Инче,благодаря!
ИзтриванеПатешкото си плаче за сладка нотка, ма пусти цени, удрят ме по врата и трудно ги преглъщам;)Приказни снимки и ястие, Роска.
ОтговорИзтриванеХубава вечер ти желая!
Марте,наистина цената е висока,не е ястие за всеки ден,че дори и всяка седмица,пък и вие сте не малка дружина.Благодаря за комплимента,особено за снимките,прегръдка!
ИзтриванеМайстор си Роси! Перфектно приготвено! Браво!
ОтговорИзтриванеАууу,как ме радваш с този комплимент,много ти благодаря,Йоли!
ИзтриванеУ дома сме върли фенове на патешкото магре, а и на всичко патешко.....И да ти кажа, Роси, като направих десетина пъти, и вече почнах да усещам месото кога е готово и сочно.
ОтговорИзтриванеС усмивка
М
Мария,как щях да забравя да отнеса благодарности и към твоето представяне на това чудно ястие!Погледнах и двете,които си документирала и пак ме усмихваше,а и какви подребди на трапезата умееш,ех,ех....
ИзтриванеКрасота, Роси! много обичам патешко, а твоето е достойно за пет-звезден ресторант! Прекрасна рецепта! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЛюси,благодаря ти за високата оценка,поздрави и от мен!
ИзтриванеИстинско гурме изживяване е това тук! Поздравявам те, Роси! Елегантно приготвено, поднесено и много вкусно ястие! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеМерси,миличка,много ме радваш с вниманието си,прегръдка получаваш и ти и то голяма! :)
ИзтриванеПерфектно изпълнение, Роси - класата си е класа!! Мастърите спокойно биха могли да се понаучат от теб на това-онова :) перфектно съчетание на вкусове и стил, мила - а снимките са просто възхитителни!!!
ОтговорИзтриванеПрекрасна, лека, спорна и вкусна нова седмица на цялото семейство :)
Благодаря ти,мила,както винаги ме обсипа с комплименти!
ИзтриванеИ на вашето семейство пожелавам един спокоен май с повече поводи за усмивки!
Изключително прецизна рецепта. Два пъти го приготвям точно според инструкциите и става перфектно, никаква засечка. Сочно, ароматно и се топи в устата. Много благодаря на майсторицата!
ИзтриванеЕдно предупреждение за онези, които си имат вълчета вкъщи: не ги изпускайте от поглед, докато месото си "почива"... Много е жилаво, ако го докопат и заръфат преди да е нарязано... ;-)))
Диана,много ми е драго,че сте доволна от рецептата и ви е вкусно!Благодаря ви за споделените отзиви и комплимента!
ИзтриванеОпределено знаеш за какво иде реч! Пробвахме го току-що, изпълнено точно по рецептата. Мацко, върхът е!!!
ОтговорИзтриванеДид,поздравления за майсторството,заслугата е изцяло твоя!Сърдечно благодаря за споделеното и то с толкова приятна доза хумор,усмихна ме!
ИзтриванеМога само да благодаря за рецептата. Спазих я точно доза по доза, минута по минута и стана страхотно! Гарнирах със сладко от ягоди, защото друго нямах. Следващият път мога да добавя сирене бри и кармелизиран червен лук, както го правят много вкусно в едно заведение. Само не знам как ще се оправя с лука, все пак аз съм пълен аматьор и това беше първото патешко магре в живота ми! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеОрлин,благодаря ви,че споделихте впечатленията си от рецептата,с което ме зарадвахте много!Поздравявам ви за майсторството!Всички блогъри сме аматьори,аз поне не познавам такъв с кулинарно образование,никой не се е родил научен,но с опита се постигат резултатите.Важното е,че ви доставя удоволствие да си приготвите вкусна и качествена храна,моите адмирации!Ето тук,при Пепи може да прочетете как се прави карамелизиран лук,лично съм опитвала нейния и гарантирам,че е страхотен,не е трудно,опитайте :
Изтриванеhttp://pep-4o.blogspot.bg/2014/01/blog-post_20.html
Поздрави и много кулинарно вдъхновение!
Здравейте, Роси! Благодаря за чудесната рецепта! Вчера приготвих патешко магре за първи път, без да имам никакъв опит с това месо. Доверих се на рецептата напълно - стъпка по стъпка, минута по минута. Получи се божествено - вкусно и сочно. Истинско удоволствие и вдъхновение! Поздрави и усмивки от мен!
ОтговорИзтриванеРадост за душата са отзивите ви,Диляна,сърдечни благодарности,че наминахте да споделите!Поздрави и от мен и светли празници!
ИзтриванеЕдин въпрос във фурната с кожата нагоре ли се пече?В момента има на промоция в LIDL.
ОтговорИзтриванеДа,с кожата нагоре.
ИзтриванеБлагодаря мадам.Утре ще изненадам жена си с тази рецепта.
ОтговорИзтриванеЕее,браво, това се казва жена с късмет, да ви е сладко!
ИзтриванеВълшебна рецепта!Уникален вкус благодаря за тази рецепта,за първи път правя магре и ми се получи много добре.
ОтговорИзтриванеРадвам се,че сте останали доволни, винаги ми е приятно,когато някой ми сподели задоволството си, сърдечно ви благодаря!
ИзтриванеИ аз да се изкажа с първия си опит да приготвя патешко магре. Аз също спазих точно рецептата и се получи чудесно. Благодаря, Роси и хубав ден ти желая!
ОтговорИзтриванеЗа мен е удоволствие, че съм била полезна, много благодаря за отзивите, поздрави и на теб и щастлив декември!
ИзтриванеДнес и аз пробвах рецептата и мога гордо да кажа, че това е най- вкусното ястие, което съм правила. Още по- горда съм, че моите двама мъже традиционалисти бяха зашеметени от вкуса на патешкото, а и от красотата му.
ИзтриванеБлагодаря ти, Роси!
Ирина,поздравления за старанието и желанието да зарадваш семейството!Щом си получила овации от мъже традиционалисти,това си е за гордост и похвала,знам че са много трудни да възприемат и харесат нещо различно!Изключително ми е приятно да чета такива отзиви и ти благодаря!Весели празници!
ИзтриванеМного ми допада рецептата, но моето филе е без кожа, дали би било проблем това?
ОтговорИзтриванеНе знам,като няма кожа дано не стане сухо,но все пак опитайте.
ИзтриванеБлагодаря, ще опитам, тъй като не срещнах друга рецепта, която да ми допадне 😊
ОтговорИзтриванеТърсих предложение за гарнитура към магрето с порокалов сос,освен традиционното смокиново сладко и попаднах на вашата режепта.Правя го по същия начин.Много е ввкусно!И наистина тънкият момент е престоят във фурната.Трябва да се внимава,иначе всичко отива подяволите.Жалко за филето.Поздрави за споделянето!Дано повече хора да имат вузможност да си го позволят,
ОтговорИзтриванеЩе потърся нещо друго от теб.
Отново поздрави.