31 май 2016 г.

кифлички със сирене,пресен лук и чесън





 Специални и сърдечни благодарности за рецептата към Дани и Пепи!


 



Продукти:

за тестото:
150 мл. айрян
50 мл. прясно мляко
2 с.л. олио
1 яйце
20 гр. прясна мая
1 к.л. захар
2 ч.л. сол
около 400 гр. брашно или колкото поеме за стегната топка тесто

за плънката:
1 белтък
меко пресносолно или крема сирене - около 100 гр.
1 стрък пресен чесън
1 стрък пресен лук
млян черен пипер

1 жълтък + 1 ч.л. прясно мляко за намазване
сусам за поръсване







Приготвяне:

на тестото-аз замесих с миксера и бъркалките за тесто:
Затоплете леко прясното мляко и разтворете в него маята.
Сложете в дълбока купа млякото с маята,айряна,яйцето,сол,захар,олиото и половината брашно. Започнете да замесвате като добавяте постепенно още брашно,докато се образува стегната топка тесто,която да се отделя от стените на съда.

Покрийте купата със свежо фолио и оставете на топло да втаса,докато тестото си удвои обема.


на плънката:
Намачкайте сиренето и белтъка с вилица,докато се получи кремообразна гъста смес.Добавете към нея млян черен пипер и нарязаните стръкове лук и чесън.

Оформяне на кифличките:
Извадете тестото и разделете на 2 или 3 части.
Разточете всяка част на набрашнена повърхност.
Намажете тънък слой от плънката.
Навийте на руло откъм дългата страна и нарежете на по-малки кифлички.





Подредете кифличките в тава,покрита с пекарска хартия,намажете ги с жълтъка,смесен с прясното мляко,поръсете сусам и ги изпечете в предварително загрята фурна на 170 -180 гр. до златисто.
Охладете ги на решетка.





26 май 2016 г.

спаначени кюфтета с тиквичка и фета сирене / zucchini feta spinach fritters





  

Продукти :

1 средна тиквичка
500 гр. спанак
1 яйце
1/2 ч.ч. + 1/3 ч.ч. брашно
150 гр. сирене Фета
2-3 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
китка магданоз
млян черен пипер,копър
олио за пържене







Приготвяне:

Измийте спанака,махнете жилавите стебла и дръжки, и го залейте с вряла вода,колкото да се попари.
Веднага го облейте със студена вода и изстискайте добре.
Нарежете го на ситно или блендирайте за кратко.
Настържете тиквичката и добре я изстискайте от излишната вода.
В купа смесете настърганата тиквичка,наситнените магданоз,копър,лук,чесън и спанак,яйцето,1/2 ч.ч. от брашното,млян черен пипер и натрошеното сирене.Ако има нужда добавете малко сол в зависимост от това колко е солено сиренето.
В плитка широка чиния сложете около 1/3 ч.ч. брашно.
От сместа за кюфтетата с мокри длани оформете топки,оваляйте ги в брашното,леко ги притиснете да станат плоски и ги подредете на набрашнена повърхност.




Когато всички кюфтета са оформени загрейте олиото ( около 1 см. мазнина) и изпържете кюфтетата от двете страни ( степен на котлона 7 от 9 ).
Отцедете ги на кухненска хартия,за да попие излишната мазнина.
Поднесете ги с кисело ( или цедено) мляко,овкусено с пресован чесън,сол,копър и лъжица зехтин.