Специални и сърдечни благодарности за рецептата към Дани и Пепи!
Продукти:
за тестото:
150 мл. айрян
50 мл. прясно мляко
2 с.л. олио
1 яйце
20 гр. прясна мая
1 к.л. захар
2 ч.л. сол
около 400 гр. брашно или колкото поеме за стегната топка тесто
за плънката:
1 белтък
меко пресносолно или крема сирене - около 100 гр.
1 стрък пресен чесън
1 стрък пресен лук
млян черен пипер
1 жълтък + 1 ч.л. прясно мляко за намазване
сусам за поръсване
Приготвяне:
на тестото-аз замесих с миксера и бъркалките за тесто:
Затоплете леко прясното мляко и разтворете в него маята.
Сложете в дълбока купа млякото с маята,айряна,яйцето,сол,захар,олиото и половината брашно. Започнете да замесвате като добавяте постепенно още брашно,докато се образува стегната топка тесто,която да се отделя от стените на съда.
Покрийте купата със свежо фолио и оставете на топло да втаса,докато тестото си удвои обема.
на плънката:
Намачкайте сиренето и белтъка с вилица,докато се получи кремообразна гъста смес.Добавете към нея млян черен пипер и нарязаните стръкове лук и чесън.
Оформяне на кифличките:
Извадете тестото и разделете на 2 или 3 части.
Разточете всяка част на набрашнена повърхност.
Намажете тънък слой от плънката.
Навийте на руло откъм дългата страна и нарежете на по-малки кифлички.
Подредете кифличките в тава,покрита с пекарска хартия,намажете ги с жълтъка,смесен с прясното мляко,поръсете сусам и ги изпечете в предварително загрята фурна на 170 -180 гр. до златисто.
Охладете ги на решетка.