29 октомври 2013 г.

конкильони с шунка и сирена






В Рим видях всевъзможни форми и цветове паста.






 

Обаче точно тази - конкильони (Conchiglioni) ми е убягнала.

Добре,че си имам мило другарче,което да ме зарадва с нея . :))
Още веднъж блягодаря на Пепи Стоева за подаръка !







Приготвих конкильоните почти по тази нейна рецепта , а от другата с кайма и варени яйца имах удоволствието да опитам ,когато й гостувах в Стара Загора - истински разкош за небцето !








Продукти:

250 гр. паста Конкильони
300 мл. готов доматен сос за паста
100 гр. шунка
100 гр. сирене Ементал
100 гр. сирене Скаморца
50 гр. кашкавал
50 гр. маслини без костилка
1 стрък пресен лук
магданоз ( още по-добре да е босилек )
млян черен пипер









Приготвяне:

Сварете пастата във вряща ,подсолена вода.
Желателно е в голяма тенджера,за да може пастата да се разположи на един ред.
Така няма да се налага да я разбърквате против слепване и съответно няма опастност да раздробите лодките.
През това време поставете доматения сос в дълбока купа.
Към него добавете няразаните на кубчета шунка,ементал,скаморца и маслини.
Наситнете магданоза и лука,прибавете ги заедно с щипка млян черен пипер и разбъркайте.
Отцедете пастата и отделете 1/2 ч.ч. от водата,в която сте я сварили.
Подредете лодките в подходяща тавичка.
Напълнете ги с плънката.






На дъното на съда налейте отделената  вода от пастата.
Поръсете конкильоните с настърган кашкавал и запечете в загрята на 190 гр. фурна .






26 октомври 2013 г.

питка Еделвайс








Продукти за питка с диаметър 26 см:

2 яйца + 1 белтък размер XL = 180 мл. 
170 мл. айрян
2 с.л. стопено масло + 1 с.л. олио
20 гр. прясна мая или 7 гр. суха мая
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
около 540 гр. брашно


20 - 30 гр. топено масло за намазване 
жълтъка смесен с 1 ч.л. олио и 1/2 ч.л. прясно мляко се отделя за намазване







Приготвяне:

Маята разтворете в айряна,яйцата и белтъка разпенете с вилица.
Заедно с останалите продукти замесете стегнато,еластично тесто.
Брашното преценете индивидуално според големината на яйцата и гъстотата на айряна,посоченото количество е ориентировъчно.

Разделете тестото на 4 части.
Първите три части разточете на еднакви кръгове,наредете ги един върху друг,като между тях намазвате с меко масло.





Последният кръг не се намазва с масло,а се разрязва на 8 парчета като торта,но не до края .
Всяко парче от три пласта захващате откъм острия връх в центъра и извивате назад,подпъхвате под края на питката да не се измъкне при втасване и печене.







                             Така процедирате с всички 8 лъча.






Четвъртата част тесто разточете на правоъгълник.
Намажете с масло и навийте на руло по дължина.Отрежете крайчетата и ги сложете в центъра на питката.
Останалото руло срежете на 4 цилиндърчета и всяко едно от тях срежете по диагонал.




Подредете получените триъгълничета като листенца около центъра.




Оставете питката да втаса до удвояване на обема.
Намажете с жълтъка и изпечете на 170 гр. долен реотан с вентилатор .
Оформете питката върху лист хартия за печене,който поставете върху плитката тава от фурната.
Накрая обрамчих с откопчаващ ринг с диаметър 26 см.,който в бързината пропуснах да напръскам със спрея за печене,та ми залепна и много трудно се отдели от борда на питката.Ако нямате спрей, намажете ринга с масло и го напудрете с брашно.









Или изпечете питката така както е върху хартията,без да поставяте ринг.
Рингът помага тестото да бяга нагоре при втасване и печене и питката да придобие височина.







                          За оформлението  благодаря на Лабрекс !





ІІ вариант на по-голяма питка Еделвайс,изпечена без ринг :







Продукти:

2 яйца + 1 белтък размер XL ,общо 180 мл.
2 с.л. стопено масло
1 с.л. олио
270 мл. айрян
3/4 кубче прясна мая или 9 гр. суха мая
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
около 720 - 740 гр. брашно ( количеството е приблизително )





Приготвянето и оформянето на питката е по същия начин като гореописания за малката питка.
Двете яйца и белтъка са премерени като общо количество с мерителна чаша.
Ако вашите яйца са по-малки трябва или да компенсирате  липсващото количество течност с айрян или мазнина,или да сложите по-малко брашно.Много зависи и колко гъст ще ви бъде айряна.
Добавяйте брашното постепенно, на части и до тогава,докато се образува стегната,не лепнеща топка тесто.
Голямата питка е изпечена без ринг,размера й е около 30 см.



преди втасване

вече втасала и намазана с жълтък,готова за печене



Отначало се пече около 20 мин. на 180 гр. долен реотан без вентилатор 
( за да не се даформират формите и надигнат прищипаните листенца ), после се допича до суха клечка на 170 гр. долен реотан с вентилатор.
Ако печете питката с функция горен и долен реотан ,съблюдавайте да не я прегорите и при нужда я покрийте с лист алуминиево фолио.





22 октомври 2013 г.

салата айсберг с круша и скаморца







Продукти:

салата айсберг
круша
авокадо
скаморца или друг вид пушен кашкавал
шепа орехи
лимон
растителна мазнина ( олио от гроздови семки,зехтин или друг предпочитан вид)
сол и бял млян пипер







Приготвяне:

Измийте салатата и я нарежте на едро .
Смесете в купичка малко растителна мазнина, лимонов сок,сол и млян бял пипер,хомогенизирайте ги и с тях овкусете айсберга.
Обелете крушата и я намажете тънко с лимонов сок да не потъмнее,нарежете я на филийки.
По същия начин обработете и авокадото-разполовявате го,махате костилката,обелвате го и намазвате с прясно изцеден лимонов сок ( за да не потъмнява),нарязвате го на филийки .
Нарежете скаморца или друг вид пушен кашкавал на ленти.
Орехите счукайте на едро и запечете за кратко в сух тиган.
Поръсете с тях салатата и сервирайте веднага.

18 октомври 2013 г.

мини пици охлювчета







Идеята за тези вкусни мини пици си харесах от пръв поглед от Диди Бунова и ги направих почти веднага след като ни ги представи!
Но,както в повечето случаи,и тези мои снимки пролежаха...та отлежаха.

Диди,благодаря ти за споделената рецапта :) !






Продукти:
за тестото:
1 яйце
350 мл. айрян
2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 пакет  суха мая или 1/2 кубче прясна мая
брашно-колкото поеме 

Забележка:Можете да използвате готово тесто от магазина

за плънката:
едро смляна лютеница
прясна зелена чушка и маслини,нарязани на парченца
сушен магданоз и риган  / става и с пресни / или билки по ваш избор







Начин на приготвяне:

От продуктите за тестото замесваме хубава ,стегната топка и отсавяме да втаса.
Разточваме на приблизително правоъгълна кора с дебелина около 5 мм.
Намазваме с лютеница,поръсваме с подправките:





После и с парченцата чушка и маслини:






Завивате откъм широката страна на руло и режете на шайби с дебелина 1,5 см.
Подреждате шайбичките легнали върху тава,покрита с хартия за печене:






Без да чакате да втасват повторно,слагате да се пекат в студена фурна,на 160 гр. с вентилатор.







В същото време аз имах поръчка и за рогчета,затова от тестото отделих малко за 3 броя. Ако ви харесват,направете и от двете - пици и рогчета!




17 октомври 2013 г.

кюфтенца от кайма и козе сирене





Продукти:

500 гр. кайма смес
150 гр. пресносолно козе сирене (или моцарела,гауда,кашкавал)
1 яйце
2 филийки тостерен хляб
1 малка глава лук на малки кубчета
подправки и сол на вкус






 


Продукти:

Накиснете хляба във вода и го изстискайте.
Омесете каймата с хлебните трохи,яйцето,лука,подправки.
Добавете сиренето,нарязано на малки кубчета.
Объркайте леко сместа и оформете кюфтенца.
Подредете ги на хартия за печене.
Изпечете ги в загрята на 200 гр. фурна до готовност.




14 октомври 2013 г.

шоколадови кошнички с орехов пълнеж



  

Продукти:

за маслената подложа:

140 гр. масло
6 с.л. кафява захар Мусковадо ( може и бяла )
1 яйце
3 с.л. с връх какао
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. канела
1 ч.л. тъмен ром
1 п. ванилена захар
250 гр. брашно






за пълнежа:
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
50 мл. олио
100 мл. прясно мляко
150 гр. брашно
75 гр. пшеничен грис
30 гр. смлени орехи
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
1/2 ч.л. канела
за поръсване: натрошени орехи и кафява захар







Приготвяне:

В купа сложете всички съставки за подложката / маслото да е студено и нарязано на парчета / и замесете маслено тесто .Аз използвах миксера с бъркалките за тесто.Когато се образуват маслени трохи ги съберете на топка и я завийте в свежо фолио.






Приберете в хладилника за 1 час да стегне маслото.
Формички за тарталетки напръскайте отвътре със спрей за печене или ги намаслете и набрашнете.
За оформянето на подложката има два варианта.
По-пипкавият е да разточите на набрашнена повърхност маслена кора и от нея да изрежете кръгове с диаметър,достатъчен да покрие дъното и стените на всяка кошничка.Ако има стърчащо излишно тесто с остър нож се минава по ръба на металната формичка и то пада.
Аз избирам по лесния като отрязвам парче тесто,слагам го в намаслената кошничка и с пръсти го разпределям,притискам и избутвам от дъното към стените на формичката.Излишното тесто изрязвам с нож.
Надупчете маслената кора с вилица.
Приберете формичките в хладилника,докато подготвите пълнежа.
На този етап кошничките могат да се замразят във фризера и да чакат подходящ момент да ги напълните и изпечете.





За плънката разбийте яйцата и захарта на пухкава пяна.
Добавете олиото и млякото и разбъркайте отново.
Смесете брашното,пшеничния грис,смлените орехи,канелата и ванилията и ги прибавете към течните съставки.
Разбъркайте сместа с шпатула и напълнете с нея кошничките до 1-2 мм под ръба им.Отгоре поръсете едро счукани орехи и щипка кафява захар Демерара (ако нямате може с бяла захар).
Изпечете ги в загрята на 180 гр. фурна.
Охладете на решетка.





Има две неща,с които ми се иска да ви се похваля.
Първото е подаръка,който получих от Пепи Стоева при гостуването ми миналата седмица. :)
Пепи,благодаря ти най-сърдечно,за всичко!





Второто - че за втори път имам удоволствието да участвам на страниците на BBC Good food в рубриката БГ блогове.