30 септември 2014 г.
ризото с гъби / risotto ai funghi
Продукти:
източник
250 гр. ориз
300 гр. гъби печурки
150 гр. манатарки *
50 мл. бяло вино
1 глава лук
2 скилидки чесън
зехтин,сол,магданоз,млян черен пипер,мадраско къри
гореща вода или бульон
по желание пармезан за гарниране
* аз използвах мариновани манатарки от бурканче-отцедени,но по-добре би било манатарките да са сушени или пресни.Ако ползвате сушени манатарки трябва да ги попарите с гореща вода,след което да ги отцедите и запържите заедно с лука,чесъна и ориза.
Приготвяне:
Нарежете печурките на едро и ги сотирайте в зехтин.
Поръсете ги с черен пипер,къри и магданоз.
Извадете ги с решетъчна лъжица,посолете ги,разбъркайте ги и ги похлупете да са топли.
Манатарките (пресни или отцедени от буркан),сотирайте по същия начин като печурките и ги прибавете при тях в купата.
Сотирайте лука и чесъна в зехтин.Добавете ориза,запържете го и него в мазнината.Добавете бялото вино и разбъркайте.Залейте ориза с гореща вода или дом. зеленчуков бульон.
Не слагайте голямо количество течност,добавяйте я на порции.
Като поизври предходната порция течност проверете консистенцията на ориза и ако все още ви хруска,добавете още гореща вода.
Посолете,поръсете къри и черен пипер.
Накрая поръсете ориза с наситнен магданоз и върнете гъбите в тигана.
Следва финално разбъркване и сервиране веднага,докато ризотото е все още горещо.
Гарнирайте го с фино настърган пармезан.
Много вкусно ястие,за което не трябва да пестите зехтина,ако искате да стане както трябва .
24 септември 2014 г.
панирани свински бон филенца с горчица
Тази рецепта си бях харесала от книгата Кулинарна енциклопедия,която чрез жребий попадна при Тони.
Докато дойде деня на тегленето успях да й хвърля бегъл поглед и тази рецепта ми хвана окото като бърза,лесна и съвсем по наш вкус.
Получиха се много сочни медальони,гарнирани с леко кисело сладко от вишни бяха страхотна вечеря.
От остатъка от панировката изпекох палачинката,която позира зад филенцата.
Продукти:
500-600 гр. свинско бон филе
марината :
соев сос,мащерка,червен и черен пипер,къри,2 с.л. зехтин
за панировката - с гъстота на палачинково тесто:
2 яйца
3 с.л. заквасена сметана
2 с.л. брашно
1 с.л. мека горчица
сол,черен пипер,къри,магданоз,инд.орехче
допълнително масло + олио или зехтин за пържене
Приготвяне:
Нарежете месото на шайби с дебелина около 1 см. и ги приплескайте с гладката страна на чукчето.
Мариновайте ги в изброените за целта подправки ,соев сос и зехтин.
Разбийте продуктите за панирането.
Загрейте в тиган малко мазнина,след което намалете котлна на средна степен .
Потапяйте филенцата в панировката и веднага ги изпържете от двете страни.
Стават бързо,наблюдавайте ги.
Ако сте оставили медальоните по-дебели и в средата месото не е успяло да се изпече,може да ги наредите в тавичка,покрита с хартия за печене и да ги запечете във фурната на 220 гр. за 5 мин.
Със същата панировка можете да направите рибни или пилешки филета ,те със сигурност ще успеят да се изпекат,докато ги панирате и няма да имат нужда от запичане във фурната.
21 септември 2014 г.
кейк с боровинки и малини
Толкова много и най-различни десерти съм приготвяла,обаче ако попитам половинката какво сладичко иска да му направя,вечният отговор е - онзи обърнатия с прасковите :) .
Има предвид този ,най-любим на нашето семейство сладкиш,който освен с праскови,сме опитвали с най-различни плодове и комбинации от тях,а също и в какаова версия.
Този път реших да карамелизирам захарта заедно с плодовете,за да могат те да си пуснат сока и да обагрят карамела, и след това да залея с кексвата смес.
От трите варианта на правене на кармела,които съм опитвала,този ми се струва най-добър.
Продукти за форма с размер Ф 26 :
за кексовата смес :
4 яйца размер M
1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1/2 п. бакпулвер
ванилия,канела
120 гр. сусамова халва (може и без нея)
допълнително:
140 гр. краве масло
150 гр. захар
150 гр. боровинки
200 гр. малини
Приготвяне:
Формата за печене задължително трябва да е НЕоткопчаваща и с НЕзалепващо покритие.
Загрейте фурната на 170 гр.
Сложете маслото в тавичката и я поставете във фурната за 5 мин.
Върху разтопеното масло поръсете равномерно 150 гр. кристална захар.
Върху захарта подредете боровинките и малините, и върнете тавичката във фурната за още 10 мин.
Плодовете ще омекнат леко,ще си пуснат сока и ще започнат да се карамелизират.
През това време смесете брашното с бакпулвера.
Рзбийте яйцата с 1/2 ч.ч. захар и халвата.
Добавете към тях брашното с бакпулвера,ванилията и канелата,хомогенизирайте.
Извадете внимателно тавичката от фурната и разпределете кексовата смес върху плодовете.
Изпечете сладкиша за около 20 мин.,докато отгоре стане златист и при пипане кексовата смес се усеща уплътнена.
Похлупете тавата с поднос и внимателно обърнете сладкиша ,за да го освободите от формата.
По желание ,когато поизстине,можете да го сиропирате с горещ сок от компот,ароматизиран с лъжица ром.
18 септември 2014 г.
бутер кошнички "Принцеси"
Продукти:
1 лист ( 500 гр.) бутер тесто
150 гр. настърган чедър
125 гр. моцарела( 1 топка )
за пълнежа:
250 гр. висококачествена кайма смес
1 яйце + 1 белтък
2-3 с.л. едро смляна гъста лютеница
2-3 с.л. крема-сирене (или Котидж,Рикота,фина извара)
2 ч.л. сладка медена горчица / по желание /
сол,черен и червен пипер,шарена сол,чубрица и магданоз
1 жълтък + 1 с.л. олио за намазване
Приготвяне:
Сложете продуктите за пълнежа в купата на блендера и пуснете за кратко,колкото да се хомогенизират.
Прехвърлете сместа в купа,добавете настъргания чедър,разбъркайте.
Размразеното бутер тесто нарежете на 12 квадрата.
Форма за мъфини напръскайте със спрей за печене или намаслете и набрашнете гнездата.
Във всяко гнездо сложете по едно квадратче от тестото ,притиснете го добре към дъното,а краищата оставете да стърчат нагоре.
Ако ви се занимава, можете да изрежете кръгчета от тестото,които да са с големината на гнездото,но на мен така кошничките са ми по-симпатични,
пък и "ушичките" са приятно хрупкавки.
Надупчете тестото по дъното на кошничките с вилица.
Във всяка кошничка сложете от пълнежа.
Намажете крайчетата на тестото с жълтъка,смесен с олиото.
Изпечете в загрята на 190 гр. фурна.
Накрая извадете тавичката и върху всяка кошничка сложете по едно парченце моцарела (или кашкавал),поръсете по малко шарена сол и риган.
Върнете кошничките във фурната за кратко, докато се разтопи моцарелата.
Оставете ги на решетка да се охладят леко преди да ги извадите от гнездата.
Който не е любител на бутер тестото ,спокойно може да го замени с друго любимо,например тесто с мая,маслено,фини точени кори и т.н.
14 септември 2014 г.
кекс с круши и сусамов тахан
Продукти:
източник
170 гр. сусамов тахан с мед
125 гр. краве масло
80 гр. мед *
3 яйца размер XL
50 гр. пшеничен грис
225 гр. бяло брашно
1 ч.л. канела
ванилия
1 бакпулвер
260 гр. круши (претеглени са почистени и нарязани на кубчета)
* ако ползвате неподсладен сусамов тахан,освен посоченото количество мед за допълнително подслаждане добавете към съставките известно количество кристална захар по ваш вкус,най-подходяща ще е кафявата,но може и бяла
за глазурата:
100 гр. бял шоколад
50 мл. прясно мляко (или течна сметана)
Приготвяне:
Разбийте маслото,тахана,меда,яйцата и ванилията.
Смесете брашното с пшеничния грис,канелата и бакпулвера.
Обединете двете смеси.
Накрая добавете кубчетата круши и леко разбъкайте.
Изсипете сместа в кексова форма и изпечете десерта в предварително загрята на 170 гр. фурна до суха клечка.
Обърнете кекса да изстива на решекта.
Разтопете шоколада заедно с прясното мляко и полейте сладкиша така както е на решетката.
Когато шоколада стегне,прехвърлете кекса върху поднос.
9 септември 2014 г.
бисквити с рикота и сусамов тахан
Пак Пепи е в основата и на днешната рецепта ,подстрекавайки ме този път с нейните изкусителни маслени бисквитки .
Много ми се искаше в състава да включа и медения сусамов тахан от Лидъл.
Получиха се пръхки, мекички и много ароматни сладки.
Умишлено не сложих нито кокос,нито шоколад (макар че обичам тяхната комбинация в бисквитки) ,за да се запази и изпъкне уханието на сусамовия тахан,което много ми харесва.
Пепи,сърдечно благодаря ,че отново влезе в ролята на моя кулинарна муза! :)
Продукти:
350 гр. брашно *
150 гр. кафява захар (може и бяла) **
1 яйце
100 гр. рикота ( може пълномаслена извара или безсолно крема-сирене )
100 гр. сусамов тахан с мед ( или сусамова халва )
125 гр. краве масло
1 ванилия
1 бакпулвер
* в рецептата съм посочила извара или рикота,но всъщност аз ползвах "Млечен продукт по италианска рецепта" на Пилос от Лидъл,който представлява нещо средно между моцарела и рикота.
Можете да намерите рикота или извара с най-различни консистенция,
затова е хубаво предварително добре да я отцедите,за да отстраните излишната вода.
Брашното може да варира в зависимост от това колко ви са гъсти тахана и изварата.
+/- 50 гр. брашно не са решаващи при правенето на бисквити.Ако е малко повече брашното,сладките ще станат топчести ,ако е по-малко - ще станат по-рязляти .
** можете да добавите повече захар според вашия вкус
Приготвяне:
Ако имате блендер работата ви се улеснява значително.
Претегляте всички продукти,слагате ги в купата на блендера,пускате да се върти ножа и го спирате,когато всичко се събере на топка.Тестото става много благо за работа,не лепне и можете да оформяте бисквитите веднага.Късайте парченца и ги подреждайте на разстояние върху тава,покрита с хартия за печене.
Можете да оформите тестото на топченца
или да го разточите на набрашнена повърхност и изрежете формички.
Ако нямате блендер замесвате тестото с ръце,като пак ще сложите всички продукти в купа ,първо претривате с длани,докато се образуват маслени трохи,после доомесвате до компактно,нелепнещо тесто.
6 септември 2014 г.
пурички от пилешко бон филе в прошуто
Пепи много пъти ми е споделяла,че харесва прошутото на Лидъл и с него приготвя разни вкусни мръвки,нежно увити като бебенца в пелена. :)
И понеже взех все по-често да се отбивам в тази верига,въпреки че не ми е особено на път,казвам си да взема и аз да загъна нещо в прошуто.
Щом Пепи го препоръчва,няма да сбъркам със сигурност.
Първият път направих шишчета от пилешки бон-филенца,увити в прошуто и между тях нанизах парченца ананас отцедени от компот,изпекох ги на плочата.Разбира се,стаха върховно вкусни.
Тези на снимката не ги оформях на шишчета,а направо маринованите филенца ги навивам и ги джъзвам на нагорещен сух тиган за нула време.
На бон филето не му трябва много печене,напротив,достатъчни са му по минута-две от двете стани и готово.
Рецептата ни стана любима-бърза е за потготовка и приготвяне,месцето се запазва сочно в прошутото,то му придава апетитен загар и аромат на леко опушено,изобщо идеалния избор за една експресна вечеря.
Пепи,благодаря ти,че винаги ми улесняваш живота с разни полезности ! :)
Освен в Лидъл,много добро прошуто съм взимала и от Кауфланд-малко по-скъпо е,но пък всяка лента е отделена от другата с фолио и се разделят много лесно.
Продукти :
500 гр. пилешко бон филе
марината:
песто от наситнен магданоз,няколко лъжици зехтин,лъжица соев сос,мадраско къри,черен пипер,лъжичка горчица и пресован чесън
около 250 гр. прошуто - слайс
за гарнитура по желание - карамелизиран ананас на шайби
Приготвяне:
За маринатата смесете магданоза,зехтина,горчицата,пресования чесън,малко соев сос,къри и черен пипер.
В нея поставете бон филетата и хубаво ги оваляйте от всички страни.
Можете да ги затворите в кутия с капак и да ги оставите да отлежат в хладилника до 24 часа преди печене.
Всяко бон филенце завийте като пуричка в лист прошуто.
Изпечете навитите пурички на плоча или грил тиган.
Достатъчни са по няколко минути от двете страни.
Ако ви допада комбинацията сладко и солено,можете да ги поднесете с карамелизиран ананас и конфитюр от червен лук .
За ананаса смесих 1 с.л. соев сос и 1 с.л. сос от нар и намазах всяка шайба с четка от двете страни,изпкох и тях на плочата заедно с пуричките.
4 септември 2014 г.
Lemon coconut cookies - гостувам в блога на Габи
С днешната рецепта гостувам в блога на Габи Георгиева - Love 's GreeN KitcheN .
Посещавам местенцето й отскоро,но веднага ми направи впечатление,че предлага не само разнообразни рецепти и чудесни кадри към тях,но и много виртуални разходки до различни красиви места.От всяка публикация си личи,че го списва с желание и удоволствие,защото разказва много подробно и увлекателно.
Много ми е драго,че все повече млади,симпатични и високо образовани момичета проявяват такъв подчертан интерес към кулинарията.
Не само приготвят рецепти у дома,а и отделят много време да поддържат личен блог,с който от своя страна могат да са от полза и стимул за своите приятели!
Габи,благодаря ти за поканата и удоволствието да бъда част от твоето пъстро кътче !
Понеже споделяш,че десертите са твоята най-голяма кулинарна страст,
реших да ти гостувам с бисквитки ,в които съм съчетала любими за мен аромати,дано допаднат и на теб и твоите читатели!
Продукти:
адаптирано от тук
1 яйце
6 с.л. кокосово мляко (или кокосова сметана )
1 с.л. ликьор Лимончело (ако нямате може и без него )
60 гр. меко масло
3 с.л. олио ( от гроздови семки )
1 ч.ч. захар
50 гр. кокосови стърготини
100 гр. кандирани лимонови корички ( нарязани на малки кубченца )
кората на един лимон-настъргана
1 к.л. бакпулвер
400 гр. брашно *
* на мен ми пое толкова,зависи от големината на яйцето и гъстотата на млякото
Приготвяне:
Сложете в купа мекото масло,яйцето,захарта и разбийте за кратко.
Добавете кората от лимона,олиото,кокосовото мляко,кокосовите стружки,бакпулвера и около 300 гр. брашно и разбийте с миксер с помощта на бъркалките за тесто или омесете на ръка.
Добавете кандираните лимонови корички и постепенно още толкова брашно,че да получите тесто,което да съберете на компактна топка.
Увийте тестото в прозрачно фолио и го приберете в хладилника за няколко часа,за да е по-лесно за оформяне .Или за 15-20 мин. във фризера,ако искате да се охлади по-бързо.
След това можете да го разточвате на набрашнена повърхност и да изрязвате фигурки.
Аз направих няколко сърчица,но честно казано по-лесно ми е да оформям бисквитите с ръце на топченца,пръчици или лунички.
Подредете бисквитите върху пекарска хартия и ги изпечете в загрята на 180 гр. фурна,долен и горен реотан без вентилатор.
Не ги препичайте,за да не станат сухи.
Докато са горещи отгоре се усещат мекички,но с охлаждането веднага стягат.
Абонамент за:
Публикации (Atom)