Нежен,фин десерт с пухкава текстура.Всяка хапка се разтапя на небцето.
Въпреки,че крема не съдържа желатин,стои стабилно ,режат се добре оформени парчета,не се отпуска и не се свлича.
Прави се бързо,лесно и с малък набор продукти.
Никакво печене.
Идеалният чийзкейк :) ,нали ?!
Продукти:
за блата:
22 бр. бисквити Орео
70 гр. краве масло
за крема:
500 гр. маскарпоне
6 с.л. пудра захар или на вкус
500 мл. течна сладкарска сметана
12 бр. бисквити Орео
ванилия
за декорация:
200 мл. течна сладкарска сметана
оцветени кокосови стърготини
готови захарни фигурки ( може сами да си изрежете фигурки от фондан или върху всяка сметанова розичка да поставите по 1 бисквита Орео,или по 1 шоколадов трюфел, или някакви по-ефектни бонбони )
Приготвяне:
Маскарпонето трябва да бъде със стайна температура.
Сметаната за разбиване трябва да е добре охладена.
Поставете метален ринг с диаметър 22 см. върху тортен поднос.
Облечете отвътре стените с лента ацетатна хартия ( ако имате такава ) за по-лесно отделяне на ринга.
Смелете в блендер бисквитките за блата.
Добавете маслото,нарязано на кубчета,и блендирайте до хомогенни маслени трохи.
Изсипете трохите в ринга ,разпределете ги по дъното и ги притиснете много добре.
Поставете подноса в хладилника за 30-40 мин.
В купа разбъркайте маскарпонето,пудрата захар и ванилията.
В друга купа разбийте студената сметана ,докато стане пухкава.
Обединете двете смеси като внимавате да се запази обема.
Отделете от сместа около 3 пълни с.л.
Към останалата част добавете нарязаните орео бисквитки,разбъркайте кратко и внимателно.
Извадете подноса от хладилника и върху стегналата маслена кора разпределете крема.
Отгоре сложете отделените 3 с.л. крем и заравнете.
Покрийте ринга с парче прозрачно фолио.
Приберете чийзкейка в хладилника за 1 нощ.
Махнете ринга
и отлепете внимателно ацетатната лента.
Загладете сладкиша отстрани.
Разбийте 200 мл. течна сладка сметана.
Напълнете я в пош и оформете розички.
Върху всяка поставете някаква декорация,а по средата поръсете кокосови стружки.
Консумирайте десерта охладен.
източник на рецептата