13 юни 2016 г.
спаначени кюфтета с извара
Продукти:
500 гр. почистен спанак
1 връзка магданоз
2 стръка пресен лук
1 -2 скилидки пресован чесън
1 яйце
1/2 ч.ч. брашно
300 гр. извара *
50 гр. фино настъргано сирене Грана Падано, Пармезан ( може и без него)
сол и млян черен пипер на вкус
стрък пресен джоджен или 1 щипка сушен
* изварата трябва да е стегната,а не рядка и пихтиеста,
защото сместа ще стане кашава и няма да може да оформите кюфтета
за соса:
цедено кисело мляко
копър
пресован чесън
сол
Приготвяне:
Сложете измития спанак във вряща вода за 2 мин.,докато му спадне обема.
Веднага го отцедете и облейте със студена вода.
Изстискайте го добре от излишната вода.
Нарежете лука,магданоза и пресния джоджен.
Блендирайте сотирания спанак и нарязаните зелении.
Добавете изварата и блендирайте за кратко.
Поставете сместа в купа заедно с яйцето,фино настърганото сирене,брашното,сол и черен пипер на вкус.
Объркайте сместа с шпатула .
С мокри ръце оформяйте кюфтета от сместа и ги овалвайте в брашно.
Когато сте оформили всички кюфтета, пристъпете към пърженето им от двете страни в маслена баня.
Бързо се пържат.
Отцедете ги върху кухненска хартия и подредете на един ред в широк поднос.
Сервирайте с млечен сос.
У дома подобен род кюфтенца са много любими.
Често ги приготвям и за гости,идеални са за предястие.
В такива случаи дори ги подготвям от предния ден и ги замразявам,а на другия ден пържа ,сосът също може да се направи от предния ден и съхранява в хладилника в съд с капак.
Използвам случая да отбележа,че на провелите се наскоро Кулинарни награди на Блоговодител ,"Кулинарен еликсир" отново спечели приза на журито в категория "Бързо и вкусно" .
Благодаря на екипа на Блоговодител за номинацията и организацията на това интересно събитие,както и на журито за високата оценка,с която освен,че ме изненадаха ,ми подариха толкова силна положителна емоция!
Абонамент за:
Публикации (Atom)