Искаше ми се да направя козунака на Ели,но и кифличките на Мина ме изкушаваха да изпробвам начина на оформление,затова съчетах идеите на двете дами в едно общо начинание - замесих тестото на Ели, от половината навъртях 9 кифлички,а от другата половина оплетох козунак.
Е,плънката не беше с вишнево сладко,което много щеше да му подхожда,контрастира и стои красиво,но пък скоро нали правих рулото на Мина,та ми се искаше този път козунак с ядки,сушени плодове и любимата ми добавка - локум.
Продуктите са за 9 кифлички и 1 козунак.Ако не ви се правят кифлички ще станат 2 козунака.
Продукти:
3 яйца + 1 белтък , жълтъка за намазване
160 гр. захар
150 мл. прясно мляко
1 с.л. лимонов сок / спомага за укрепване на глутеновите нишки,т.е. скелета на печивото /
50 гр. масло + 25 мл. олио
около 720 гр. брашно /все пак количеството зависи от големината на яйцата/
3/4 кубче прясна мая
1 капсула есенция лимон
1 капсула есенция ванилия
1 капсула есенция ром
настъргана кора на 1 портокал
плънка за фитилите на козунака-захар,канела,локум,орехи,микс сушени плодове,сушени сини сливи,стафиди
В чаша отмерих млякото,леко го затоплих в МВ,добавих му 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно,маята и разбърках да се активира.
Яйцата и захарта разбих в купа,докато захарта леко се разтопи,да не е съвсем на кристали и ги сложих първи в контейнера на машината.След тях добавих вече активираната мая .Следват есенциите,настърганата кора от портокал и около 350 гр. брашно - пресявам го посредством чаша-сито направо над контейнера.
Пускам машината на бързата програма.Като се хомогенизират съставките започвам да добавям постепенно с чашата-сито по малко брашно на порции,докато се образува хубава топка и спре да маже под бъркалките.Тогава прибавям на порции разтопеното и леко охладено масло,смесено с олиото.След всяка порция изчаквам да се усвои мазнината и така добавям следващата,докато я сложа цялата.
Когато свърши цикъла месене на бързата програма пуснах отначало за още един цикъл месене.След което изключих машината и оставих тестото да втаса в контейнера,докато си удвои обема.
Извадих половината и оформих кифлички по маниера на Мина,които са много красиви и се радват на заслужен огромен интерес.Сложих ги да втасват в предварително затоплена на 50 гр. и вече изключена фурна.
През това време извадих другата половина тесто,разделих на 3 топки и от всяка разпънах с ръце фитил.
Поръсих го с 1 ч.л. захар,канела,сушени плодове,ядки и локум и навих на рула.
Поръсих го с 1 ч.л. захар,канела,сушени плодове,ядки и локум и навих на рула.
Когато баха готови и трите рула ги усуках и сплетох на плитка.
Пренесох с две ръце плитката в тавичка,застлана с хартия за печене.
С пръсти леко намазних с капки олио козунака отгоре,за да не се изсуши,докато втасва.
В този момент кифличките бяха втасали повторно,намазах ги с жълтъка,смесен с малко олио и прясно мляко,поръсих със захар и пуснах да се пекат на 170 гр.Като се зачервиха ги покрих с алуминиево фолио,за да не изгорят.
Кифличките се изпичат бързо,за около 15 мин.
Изключих фурната и я оставих да се охлади на отворена врата, после сложих в нея козунака да втасва на топло .След което го намазах с жълтък,поръсих захар и пекох на 170 гр.
вече втасал |
и готов за печене |
Въпреки,че доста отрано го покрих с фолио,козунакът доста се зачерви,защото бях наблегнала подобаващо на жълтъка и захарта,а от тях се образува чудна карамелизирана хрупкава коричка,която обаче го прави доста нефотогеничен,та направо си изглежда черньо :)) .